וביתר שאת, האם הנתבע 1 גרם לפגיעתו של התובע במתכוון או שמא התובע נפגע בעודו מתכוון לפגוע בנתבע?
הראיות והעדויות:
בכתב התביעה שהגיש התובע, יליד 1986, נכתב כי "ביום 12.7.2018 בסמוך למחלף אלוף שדה, נסעו התובע ומר ח' גוטמן, אשר נהג ברכב התובע. לפתע הבחינו ברכב מסוג 'מיצובישי' בעל מ.ר 82-369-39 (להלן:'המיצובישי') מנסה להשתחל ולעקוף את פקק התנועה בכביש, תוך שהוא חוצה קו הפרדה רצוף. בהגיעם לצומת שדרות הארזים ודרך שיבא, עמדו ברמזור אדום ובמקביל אליהם נעמד המיצובישי, אשר היה נהוג ע"י הנתבע 1. בשלב זה החל דין ודברים בין התובע לנתבע 1, התובע הוציא את הטלפון הנייד על מנת לצלם את הנתבע 1 ובתגובה השליך הנתבע 1 באלימות בקבוק מים מלא לתוך רכב התובע והמשיך בנסיעה. התובע הבחין בניידת מישטרה בהמשך הדרך, אשר ככל הנראה פיקחה על עבודות שבוצעו בכביש באותה העת, ירד מרכבו והחל לרוץ לעבר רכב המישטרה על מנת לדיווח על נהיגתו והתנהגותו האלימה של הנתבע 1. בעת שהתובע עמד בתוך נתיב שהיה חסום לתנועה בעקבות העבודות ובטרם הספיק לחצות את הכביש לעבר ניידת המישטרה, פגע בו רכב התובע וגרם לתובע לנזקים גופניים (להלן-'ארוע התאונה') ".
בדוח פעולה של שוטר דגן מיום התאונה עולה כי "לדברי נהג 1-הרכב הפוגע- הייתי בנסיעה מהקריה בת"א לכיוון תה"ש נסעתי על כביש דרך שיבא ועברתי את הרמזור בירוק (בצומת רמת אפעל) בנסיעה איטית מאד, לצידי השמאלי עמד ברמזור אדום רכב...לפתע הבחנתי בנוסע שיצא מרכב זה ורץ אחרי רגלית. הוא בא מולי עם בקבוק ביד ורצה לפגוע בי. ניסיתי להמלט ואז קבל מכה מהטמבון הקידמי השמאלי של רכבי. שוטר (בשכר) שעמד במקרה עצר אותי כ-100-150 מ' ממקום הפגיעה".
מדוח פעולה של שוטר חורי עולה כי "ניגש אלי אדם בשם ח'...לדבריו לא ראה את התאונה אולם הולך הרגל שניפגע בשם א' ישב עימו ברכב וירד בצומת רמת אפעל. ח' פנה שמאלה וא' הולך הרגל כנראה ניגש לנהג א מאחר שהיו להם דין ודברים בצומת אלוף שדה (צומת לפני)...נהג א הנו חייל סדיר...".
בחקירתו במישטרה[footnoteRef:1] סיפר הנתבע 1 כי בדרכו לתל השומר ניתקל בעומס תנועה ולידו נסע רכב "שניסה לריב איתי, פתחו את החלון והתחילו לעשות שטויות ולריב איתי". המשיך בנסיעה ישר, לא רצה ליצור ויכוח, "ואז נוסע ירד מהרכב התחיל לרוץ בכביש, היה לו בקבוק מים ביד, הוא עקף את הרכב שלי ואז מהאי תנועה הוא רץ לכיוון הרכב שלי היה לו משהו ביד אני חושב בקבוק מים, ואז הוא נפגע...הבחור רץ אלי במפתיע..." הפגיעה הייתה בפינה קדמית שמאלית.
יש לפרש בצמצום את יסוד הכוונה בחוק הפלת"ד.
לא הוכח רצון חפצי של ממש לפגיעה מכוונת בתובע ועל כן הנטל מוטל על הנתבעת 3 לפצות את התובע לפי חוק הפלת"ד.
עיקר טיעוני הנתבעים 1-2:
דין התביעה כנגד הנתבעים 1-2 להדחות הן בשל ייחוד העילה לפי חפלת"ד והן במידה ויקבע כי מדובר בארוע נזיקי.
מר גוטמן לא ראה את התאונה בשל תנאי הדרך.
דיון והכרעה:
סעיף 1 לחוק הפיצויים מגדיר מהי "תאונת דרכים". בסיפא נקבע, כי "... לא יראו כתאונת דרכים מאורע שארע כתוצאה ממעשה שנעשה במתכוון כדי לגרום נזק לגופו או לרכושו של אותו אדם, והנזק נגרם על ידי המעשה עצמו ולא על ידי השפעתו של המעשה על השמוש ברכב המנועי". "חזקה ממעטת" זו באה להחריג את "התאונה שנגרמה במכוון"/"תאונה מכוונת" מן ההגדרה של "תאונת דרכים". תכליתה של החזקה הממעטת היא "לקדם את המבחן התעבורתי ולהוציא מגדר תחולת החוק סיכונים של שימוש ברכב שאינם נובעים באופן טיפוסי משימוש ברכב למטרות תחבורה... בנסיבות בהן נגרמת פגיעה עקב מעשה הנעשה במכוון כדי לגרום נזק לאדם אחר, השמוש ברכב הוא ככלי לגרימת נזק ולא לצרכים תחבורתיים" (ע"א 2199/99 עיזבון המנוח עודד לזר ז"ל נ' רשות הנמלים, פ"ד נו(1) 938 (2001)):
"בנסיבות שבהן נגרמת פגיעה עקב מעשה הנעשה במכוון כדי לגרום נזק לאדם אחר, השמוש ברכב הוא ככלי לגרימת נזק ולא לצרכים תחבורתיים."
ובהמשך (פסקה 20):
"תכלית החזקה הממעטת היא לקדם את המבחן התעבורתי ולהוציא מגדר תחולת החוק סיכונים של שימוש ברכב שאינם נובעים באופן טיפוסי משימוש ברכב למטרות תחבורה. לפיכך בפרשנות החזקה הממעטת יש להיתחשב בתכלית זו ולבחור את הפירוש המתיישב עימה טוב יותר.
השמוש ברכב יהיה "ככלי לגרימת נזק" רק כאשר ישנו רצון "חפצי" של ממש בתוצאה של פגיעה בגופו או ברכושו של האדם (רע"א 1117/09 קרנית קרן לפצוי נפגעי תאונות דרכים נ' יעקב בלבן, [פורסם בנבו] פסקה 4 , 21.9.09) [להלן: "עניין בלבן"]; ובדומה: רע"א 6284/10 קרנית קרן לפצוי נפגעי תאומות דרכים נ' רבקה אליצור, [פורסם בנבו] פסקה 5 (27.12.10) [להלן: "עניין אליצור"]; וראו גם: אליעזר ריבלין תאונת הדרכים: תחולת החוק, סדרי הדין וחישוב הפיצויים 355 ואילך (2020)).
...
יש לפרש בצמצום את יסוד הכוונה בחוק הפלת"ד.
לא הוכח רצון חפצי של ממש לפגיעה מכוונת בתובע ועל כן הנטל מוטל על הנתבעת 3 לפצות את התובע לפי חוק הפלת"ד.
עיקר טיעוני הנתבעים 1-2:
דין התביעה כנגד הנתבעים 1-2 להידחות הן בשל ייחוד העילה לפי חפלת"ד והן במידה ויקבע כי מדובר באירוע נזיקי.
לא שוכנעתי שמר בן אמוץ ביקש לפגוע בתובע.
לא שוכנעתי שהתובע ביקש לפגוע במר בן אמוץ.
אשר על כן אני קובע כי החבות בנדון חלה על חברת הביטוח אשר ביטחה את הרכב הפוגע וכי דין התביעה כנגד המדינה להידחות.