מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת עובד עירייה להחזר הוצאות משפט בלשון הרע

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בקשת התובעות להורות על פיצול הדיון והיפוך סדר הבאת הראיות טענות התובעות לטענת התובעות בזיקה לסעיף 22 לחוק איסור לשון הרע התשכ"ה-1965 (להלן: החוק) השתרשה ההלכה לפיה על דרך הכלל יש לידון בתביעת לשון הרע במפוצל, תחילה לידון בשאלת האחריות ולאחר מכן בשאלת גובה הפצוי, לעניין זה מפנות התובעות לרע"א 3576/94 השקמה הוצאה לאור בע"מ נ' רום, פ"ד מ"ח (4) 399 (1994) (להלן: עניין שקמה).
על כן, מאז עניין שיקמה בית המשפט העליון רואה בפיצול הדיון את הכלל בכל הנוגע לתביעות לשון הרע, לעניין זה מפנות התובעות אף לפסק הדין בעיניין רע"א 1379/14 אריה רוטר נ' מקור ראשון המאוחד (הצופה) בע"מ (בפרוק זמני), המפרק הזמני רו"ח חן ברדיצ'ב (25.08.2014, להלן: עניין רוטר) לטענתן, בהתאם לדין אין מביאים טענות ואין מביאים ראיות על שמו הרע של תובע בלשון הרע, אלא לאחר שנקבע כי הנתבע חייב בדין.
באשר לסמכות הערייה להגיש תביעה, מפנות התובעות לסעיף 7 לפקודת העיריות, לפיו ערייה היא בעלת זכות לתבוע ולהיתבע "בשמה המואגד". עוד הפנו התובעות לפסקי דין שונים מהם עולה כי ערייה יכולה להגיש תביעת לשון הרע, וכן כל עוד לבא כוח הערייה ייפוי כוח כללי ולא מסויג לפעול בשמה אין צורך בהחלטה נוספת של מועצת העיר לגבי כל הליך משפטי [רע"א 546/09 לוח שלוש נ' עריית רחובות (19.5.2009), ת"א 57980-02-20 לדרמן נ' עריית קריית גת (12.6.2022), ע"א 274/58 בורונובסקי נ' עריית תל אביב יפו, פד"י י"ג 1235 (1959)].
באשר לנוהל מימון הוצאות משפטיות בשלטון המקומי, הבהירו התובעות כי הנוהל מטפל בהחזר הוצאות לעובד מקום בו הרשות בוחרת לתבוע בשמו ואינו חל מקום בו הרשות תובעת בשם עצמה, לעניין זה מפנות התובעות לעת"מ 38754-03-15 חדשות כוכב הצפון בע"מ נ' המועצה האזורית עמק הירדן (7.7.2015), ת"א 18869-06-11 עריית אשדוד נ' גלילי (26.2.2012).
...
לפיכך, אני סבור כי, בהינתן שלעו"ד גורדון ניתן ייפוי כוח כללי לייצוג העירייה בהליכים משפטיים, אין למנוע ממנה את הייצוג בהליך ההודעה לצד שלישי.
בהקשר זה, אני סבור, כעמדת משרד הפנים שהובאה בפניי, כי הדרישה להחלטת מועצה ספציפית לצורך פתיחה בהליך משפטי נגד ראש הרשות, תוביל למעשה להיעדר יכולת להגיש תביעה מעין זו ולעירוב שיקולים פוליטיים בהחלטה משפטית מקצועית.
סוף דבר אני דוחה את בקשת התובעות להיפוך סדר הבאת הראיות ולפיצול הדיון.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2011 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

ניסיונותיי לכוון הצדדים לפתרון שכזה כמו גם ניסיונות למצוא הסדר מחוץ לכותלי בית המשפט כשלו, ועתה לא נותר אלא ליתן פסק דין זה. בכתב התביעה נטען כי במהלך חודש דצמבר 2007 התברר לגב' בן שלום מעובדים בערייה כי מר שמלצר טען בפני נציגי העירייה והסתדרות העובדים כי היא מקבלת תשלום בגין אחזקת רכב מסוג מיצובישי לנסר מ.ר. 71-852-20 כאשר הרכב אינו בבעלותה ו/או בשימושה.
בנוגע לפרסומים יש להבחין בפרסומים שבוצעו בשתי נקודות זמן, האחת מחודש דצמבר 2007 עת השיב מר שמלצר לתלונות שהוגשו כנגדו בגין מסירת מסמכים כוזבים ומטעים לעירייה במטרה לזכות בהחזר הוצאות רכב.
ראה לעניין זה: אורי שנהר, דיני לשון הרע, נבו הוצאה לאור תשנ"ז-1997 בעמ' 70-74.
סעיף 4 לפקודת הנזיקין (החל בתביעות לשון הרע מכוח סעיף 7 לחוק) קובע כי: "לא יראו כעוולה מעשה, שאילו היה חוזר ונשנה לא היה בו כדי ליצור תביעה לזכות נוגדת, ואדם בר – דעת ומזג כרגיל לא היה בא בנסיבות הנתונות בתלונה על כך". ההתבטאות של מר שמלצר כלפי גב' בן שלום לפיה היא השיגה תקן רכב במרמה תוך ניצול מעמדו של מר בן שלום בערייה ולו לאחר שמר שמלצר ידע כי תלונתו נבדקה ולא נמצא בה דבר, התעקשותו של מר שמלצר על דבר המרמה וניצול הקשרים המשפחתיים תוך הרחבת מעגל הנמענים והגבת תכיפות התכתובות, כל אלו לטעמי חרגו מגבולות "התבטאות של מה בכך". בודאי נכון הדבר כאשר כפי שכבר הובהר לעיל כי משלב מסוים פעל מר שמלצר מתוך ידיעה ברורה שאין בסיס לטענותיו לאור בדיקתן על ידי הגורמים המוסמכים.
...
בוודאי נכון הדבר כאשר לא הוכח כי נגרם למר שמלצר נזק כלשהו כתוצאה מהאמירה הנ"ל ולא נסתרו הטענות כי מר שמלצר מושעה מעבודתו בגין קובלנות אחרות שהוגשו נגדו ללא כל קשר לאמירה הנ"ל. VII לאור כל האמור לעיל דין התביעה שכנגד להדחות.
סיכום לאור כל האמור אני מקבלת בחלקה תביעת התובעים ודוחה התביעה שכנגד.
הנתבע ישלם לכל אחד מהתובעים סך של 15,000 ₪ וכן סך של 7,500 ₪ הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד. כן ישיב הנתבע לתובעים הוצאות ששולמו על ידם אם שולמו בגין אגרה ועדים בצירוף הפרישי הצמדה וריבית ממועד ההוצאה ועד התשלום בפועל.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2013 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

התובע, עובד עריית עפולה (להלן: "הנתבעת" או "הערייה"), אשר היתקבל בשנת 1995 במיכרז לתפקיד מנהל המחלקה לפיקוח ורשוי עסקים, הגיש תביעה כנגד הנתבעת להחזר הוצאות משפטיות על סך 20,000 ₪, אותן הוא נאלץ לשאת במסגרת תביעה שהוגשה כנגדו בגין לשון הרע, עקב דברים שארעו במהלך ועקב מילוי תפקידו כעובד הערייה.
נבחר הציבור או העובד יהיה זכאי להגנה משפטית או להישתתפות בהוצאות משפטיות בשל היתגוננות בפני תובענה אזרחית בבית משפט בגין הוצאת לשון הרע, רק אם נקבע, בהליך בהתאם לסעיף 8 להלן, כי הדברים בגינם הוגשה התביעה הן מבחינת תוכנם וצורת האמירה והן מבחינה מהותית, נאמרו בתחום סמכותו כדין או בהיותו סבור בתום לב כי הוא נוהג בתחום סמכותו, ומתוך היתחשבות בכך שעל נבחר הציבור או העובד להזהר ולהקפיד בדבריו ובתגובותיו בפומבי, ולהימנע מכל התבטאות שיש בה משום הוצאת דיבה.
...
כאמור ולאור כל האמור לעיל ממליצה הועדה שלא להיעתר לבקשת המימון".
כן, לא ניתן להשוות בין המקרה של התובע לזה של עובד אחר, מר פייס אליהו, אשר הוגש נגדו כתב אישום (ובסופו של דבר הורשע) וקיבל ייצוג משפטי מטעם העירייה.
לסיכום לאור האמור לעיל, התביעה להחזר הוצאות משפטיות נדחית.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2015 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התובע טוען עוד, כי הדבקת ההתראה על דלת דירתו, והמהומה שגרמו גובי הנתבעת כשהגיעו לביתו, עולים כדי הוצאת לשון הרע כלפיו, משום שהיה בהם כדי להשפיל את התובע בעיני הבריות ואף לפגוע בעיסוקו כעורך דין.
בהתאם להלכה המנחה בבג"צ 1618/97 סצ'י נ' עריית תל-אביב, פ"ד נב(2) 542 (1998), אין לאכוף על התובע את תשלום דו"ח החניה שנירשם לו בתקופה המסתיימת שלוש שנים לפני שהומצאה לו הודעת תשלום הקנס.
התובע רשאי לקבל החזר הוצאות משפט, ובכלל זה את אגרת בית המשפט ששולמה (חלק יחסי) והוצאות בגין נוכחות בשני הדיונים שהתקיימו, בשיעור הנפסק לכל בעל דין.
שנית, רכיב התביעה שעניינו הוצאת לשון הרע, כלל לא הוכח.
...
ועתה לגופם של דברים: לא הוכח לי, ולא שוכנעתי, מן המסמכים שהציגה הנתבעת לעיוני, כי במהלך התקופה שבין התאריך הקובע, 28.8.98 (התאריך בו הפך הקנס לפסק דין חלוט) ועד ליום 18.2.02, קרי, במשך שלוש וחצי שנים, שלחה הנתבעת אל התובע דרישות תשלום תקופתיות.
אני דוחה את רכיב התביעה הנזכר בסעיף 6.3 לכתב התביעה.
הנה כי כן, אני מקבלת את התביעה בחלקה הקטן בלבד, כאמור בסעיף 28 לפסק הדין.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2019 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

יפים הם בהקשר זה דברי כב' השופט אמנון כהן בע"א (י-ם) 45661-12-10‏ ‏ עו"ד רזיאל גסלר נ' עירית ירושלים, 24.3.11 (להלן: "פסה"ד בעיניין עו"ד גסלר"): "בעצם הצגתו של המערער, כמי שמתחמק, לכאורה, מלשלם את חובותיו, יש כדי להשפילו ולפגוע בשמו הטוב, בעיניו של בנקאי סביר, ללא כל קשר לגובה העיקול. וזאת במיוחד לנוכח היותו של המערער עורך דין במקצועו, כך שפרסום העיקול היה עלול גם לפגוע במשלח ידו (ובמיוחד משום שהעיקול שהוטל בבנק לאומי היה על שני חשבונות נאמנות שניהל עבור אחד מלקוחותיו). ובמילים אחרות: בעוד שלגובה העיקול ולעובדה שצוינה סיבת העיקול, אולי נודעת חשיבות לשאלת גובה הנזק שניגרם למערער, הרי שאין בהם כדי להשפיע על עצם הכתמתו של המערער כמי שמתחמק ואינו עומד בתשלום חובותיו, יהיו אשר יהיו, עד כדי שלא היה מנוס אלא להטיל עיקול על רכושו. מכאן, שהטלת העיקול על חשבונות הבנק של המערער מהוה לשון הרע נגדו כהגדרתה בסעיף 1 לחוק. כן מיתקיים יסוד הפירסום כהגדרתו בסעיף 2 לחוק..." בשולי הדברים אציין כי הנתבעת טענה בכתב הגנתה באופן כללי להתקיימות ההגנות הקבועות בסעיפים 13 ו-15 מבלי לפרט את טענתה.
אשר לגובה הפצוי, ברע"א 4740/00 אמר ואח' נ' יוסף ואח' (14.8.2001), היתייחס כב' הנשיא ברק (כתוארו אז) למטרת הפצוי והאופן שבו יש לקבוע את שיעורו וכדבריו: "בפסיקת הפצוי בגין לשון הרע יתחשב בית המשפט, בין היתר, בהקף הפגיעה במעמדו של הניזוק בקהילתו, בהשפלה שסבל, בכאב ובסבל שהיו מנת חלקו ובתוצאות הצפויות מכל אלה בעתיד. הבחינה היא אינדיוידואלית. אין לקבוע "תעריפים". בכל מקרה יש להיתחשב בטיב הפירסום, בהיקפו, באמינותו, במידת פגיעתו ובהתנהגות הצדדים".
לפיכך, אני פוסקת לתובע פיצוי בסך של 6,000 ₪, בתוספת הוצאות משפט בסך 300 ₪ והחזר אגרה בסך 99 ₪.
יוער כי תביעת התובע הועמדה על סך של 9,900 ₪ ובהתאם בוצע גם חיוב באגרה, בעוד שבכתב התביעה עצמו נתבע סכום גבוה בהרבה בגין העילה שלפי חוק איסור לשון הרע.
...
אמנם, העובדה שדבר דואר לא התקבל אצל הנמען אינה מעידה בהכרח על כך שלא נשלח, אולם, בנסיבות המתוארות, ונוכח אי התאמת מועדי הפקת מכתבי דרישת התשלום ומועדי קבלתם למשלוח, הגעתי למסקנה כי לא ניתן לקבוע שהנתבעת פעלה להמצאת הודעה על חיוב בארנונה כנדרש.
אשר להגנת תום הלב הקבועה בסעיף 15 לחוק, יפים הם בהקשר זה דברי כב' השופט כהן בעניין עו"ד גסלר: "אין גם בידי לקבל את מסקנת בית משפט קמא, כי עומדת למשיבה הגנת הפרסום בתום הלב לפי סעיף 15(2) לחוק. כאמור, זו עשויה לעמוד לה, אם עשתה את הפרסום בתום לב, בנסיבות בהן "היחסים שבינו לבין האדם שאליו הופנה הפרסום הטילו עליו חובה חוקית, מוסרית או חברתית לעשות אותו פרסום". בהתאמה, סעיף 16(א) לחוק קובע: "הוכיח הנאשם או הנתבע שעשה את הפרסום באחת הנסיבות האמורות בסעיף 15 ושהפרסום לא חרג מתחום הסביר באותן נסיבות, חזקה עליו שעשה את הפרסום בתום לב". ואולם, יש לשים לב, כי חזקה הפוכה נקבעה בסעיף 16(ב) לחוק, לפיו "חזקה על הנאשם או הנתבע שעשה את הפרסום שלא בתום לב אם נתקיים בפרסום אחת מאלה: ... (2) הדבר שפורסם לא היה אמת והוא לא נקט לפני הפרסום אמצעים סבירים להיווכח אם אמת הוא אם לא". אני סבור, כי חזקה זו מתקיימת בענייננו.
לאור כל האמור לעיל אני מקבלת את טענת התובע כי יש בעיקול שהוטל על חשבון הבנק שלו כדי להוות פרסום לשון הרע.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו