מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת עובד זר נגד חברות בנייה בגין זכויות סוציאליות

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ביום 20.9.15, דנישרא היתקשרה עם הנתבעת מס' 2 (להלן – כהן עובדים זרים) בהסכם לבצוע עבודות בניה שונות באתר קניון קריית אונו (להלן - הפרוייקט).
למניעת ספקות מוצהר במפורש, כי הקבלן הנו קבלן עצמאי והוא לבדו ישא באחריות לכל הזכויות הסוציאליות של העובדים (כגון – כל התשלומים לשלטונות המס, והמוסד לביטוח לאומי, וכל התשלומים בגין הזכויות הסוציאליות מכל מין וסוג שהוא) ולכל החובות החלות על פי דין על מעביד כלפי עובדיו, ומבלי שתוטל על החברה כל חובה ו/או אחריות בגין האמור.
" ההליך והעדים התביעה הוגשה תחילה כנגד ארבע נתבעות - דנישרא, כהן עובדים זרים, חברת א.פ.אל פיתוח טכנולוגיות כ"א, וחברת צ.ג.י. פרסונל שירותי כ"א (שתי החברות האחרונות מוספרו בתביעה המקורית כנתבעות מס' 3 ו – 4).
...
לאור הקביעה שהתובע פוטר ומאחר ולא הוצגו ראיות לתשלום תמורת הודעה מוקדמת, דין התביעה ברכיב זה להתקבל.
על כן יש לקבל את התביעה ברכיב זה בגובה 3,496 ₪ (6 ימי זכאות X 12 חודשים / 18.5 חודשי עבודה X 378 ₪).
  בנסיבות אלה יש לקבל את התביעה ברכיב זה. התביעה לפיצויי הלנת שכר נדחית, מאחר שלמעט טענה כללית של התובע לפיה הנתבעות הלינו את שכרו דרך קבע (לאחר ה – 10 לחודש), אין כל ראיה בעניין זה. סוף דבר - א. התביעה כנגד הנתבעת מס' 1, דנישרא, נדחית.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ביום 7.10.2019 הגיש התובע תביעה נגד הנתבעים 1-3 במסגרתה טען כי לא שולמו לו זכויות סוציאליות בגין תקופת עבודתו.
ביום 18.5.2020 הגישו הנתבעים 1-3 בקשה לצרוף הנתבעים 4 ו-5 לכתב התביעה בנימוק שיהיה בכך כדי לייעל את ההליכים בתיק וזאת מהטעם שבמקביל לתביעה זו מיתנהלת תביעה נוספת שהגישו נגדם ארבעה עובדים זרים מגאורגיה שבו ניתנה החלטה על צירוף הנתבעים 4-5 וכן על צרופו של התובע כנתבע נוסף (סע"ש (ת"א) 36016-08-19 להלן – התביעה הנוספת).
בסעיף 12 לכתב ההגנה המתוקן תיארו הנתבעים 1-4 את עץ ההיתקשרות ובו פירוט של שרשרת ההיתקשרות בין כל הצדדים - ובכלל זה עם התובע המוצג לכאורה כקבלן בניה - כדלקמן: חברת אשטרום היא חברת האם של חברת דרכים אשר זכתה במיכרז של רשות שדות התעופה להקמת נמל התעופה על שם אילן רמון בתמנע; חברת דרכים היתקשרה עם חברת י.מ. אספקת אבן ושיש בהם בהסכם קבלנות משנה; חברת י.מ. אספקת אבן ושיש היתקשרה עם מר קאסס (שהוא עוסק מורשה של העסק "מרכז האבן והחלילה") בהסכם קבלנות משנה; מר קאסס באמצעות העוסק מורשה היתקשר עם התובע בהסכם של קבלנות משנה.
בהתאם לפסיקה, במסגרת הדיון בתביעה, על בית הדין גם לבחון את הלגיטימיות ואותנטיות ההיתקשרות בין "הגורם הנתבע לבין קבלן כוח האדם או קבלן השרות. בתביעות מסוג זה יש להיתחשב בפערי הכוחות והמידע שבין העובד לבין הגורם הנתבע על ידו, במיוחד בהתייחס לתנאי ההיתקשרות שבין הגורם הנתבע לבין קבלן כוח האדם או קבלן השרות ואופן ההיתחשבנות ביניהם. כמו כן, יש להיתחשב בכך שהוכחה שהגורם הנתבע היה מעסיק במשותף או שלא מדובר בהתקשרות אותנטית ולגיטימית בדרך כלל דורשת שמיעת עדויות על נסיבות ההעסקה וההתקשרות בין הגורמים הרלוואנטיים, ובקשיים הכרוכים לעובד להציג עדויות אלה בשלב הראשוני של בירור התביעה. לדעתנו, ובמיוחד עת לא שולמו לעובד זכויותיו על ידי המעסיק הישיר, על בית הדין לשקול אם שקולי הגינות וצדק אינם מחייבים לאפשר לעובד למצות את ההליך לבירור חבותו של הגורם הנתבע ולא להציב חסם לבירור התביעה לגופה, גם אם בשלב ההתחלתי של ההליך בידו רק ראשית ראייה להוכחת העסקתו באתר/מקום העבודה של הגורם הנתבע ואין בידיו ראשית ראייה להוכחת חבותו של הגורם הנתבע." רביעית, עניינו של הליך זה בתביעה של עובד זר ששהה בישראל במעמד של פליט ועבד בריצוף שדה התעופה ברמון, שהגיש תביעה שעיקרה בגין זכויות קוגנטיות לפי ענף הבניין ואשר טוען כי הועסק לאורך כל התקופה ללא תלושי שכר.
בנוסף לכך עולה לכאורה תמונה חמורה וקשה של הצגת מצג שוא לכאורה שבו התובע – שהוא עובד זר ומבקש מקלט – חתם עם הנתבע 5 (מר קאסס) על הסכם בשפה העברית שבו הוא מוצג כקבלן ביניין מורשה בעל היתר ורישיון לבצע עבודות בנייה וריצוף בנמל תעופה.
...
הנתבעים הגישו שתי בקשות לחיוב התובע בהפקדת ערובה לפי תקנה 116 א' לתקנות בית הדין לעבודה (סדרי דין), התשנ"ו – 1991 הקובעת כדלקמן: "היה התובע מי שאינו תושב ישראל ואינו אזרח אחת המדינות בעלת האמנה לפי תקנות לביצוע אמנת האג (סדר הדין האזרחי), התשכ"ט – 1969 יורה שופט בית הדין או הרשם לתובע, לבקשת נתבע, להפקיד ערובה לתשלום הוצאותיו של הנתבע, זולת אם הראה התובע ראשית ראיה להוכחת תביעתו או שהוא הראה כי הנתבע יוכל להיפרע את הוצאותיו ממנו אם התביעה תידחה או אם ראה שופט בית הדין או הרשם לפטור את התובע מטעמים מיוחדים שיירשמו." לאחר שעיינתי בבקשת הנתבעים 1-4, בבקשת הנתבע 5 וביתר המסמכים שבתיק הגעתי לכלל מסקנה כי דין הבקשות להידחות ולהלן יפורטו הנימוקים לכך.
ראשית, דין שתי הבקשות להידחות על הסף מהטעם שהוגשו לבית הדין ללא תצהיר וזאת בניגוד לנפסק בהלכת אבו מוחסן (בר"ע (ארצי) 2385-02-17 אבו מוחסן נ' קיבוץ בית הערבה (11.2.21), סעיף 64 לפסק הדין).
לאחר ששקלתי את הדברים הגעתי לכלל מסקנה כי בתביעה זו מתקיימים טעמים מיוחדים המצדיקים את פטירת התובע מהפקדת ערובה.
סוף דבר לאור כל האמור לעיל, יש לפטור את התובע מהפקדת ערובה וזאת משעה שקיימת ראשית ראייה ולנוכח הטעמים המיוחדים והנסיבות המצדיקות את פטירת התובע מהפקדת ערובה בהליך זה. הואיל ומדובר בהחלטת ביניים כל קביעותיי הן לכאוריות בלבד ויפות לשלב זה של ההליך.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפנינו תביעה של עובד זר, מבקש מקלט מסודאן, אשר עבד לטענתו באתר בניה (להלן: "האתר") שהופעל על ידי הנתבעת חברת בינג חכמון ייזום ובניה בע"מ (להלן: "חב' בינג חכמון"), אשר הנה חברה ליזמות ביניין.
לא ניתן להשלים עם מצב בו עובר התובע כחפץ בין קבלנים שונים באותו אתר בניה, כאשר לא מונפק לתובע ולו תלוש שכר אחד, כאשר שכרו משולם מזומן עבור שעות עבודה בלבד ללא כל זכויות סוציאליות.
מתקבלת התביעה על יסוד כתב התביעה כנגד חב' עומרי נביל הנדסה ובניין בע"מ ואנו מחייבים אותה לשלם לתובע את הסכומים הבאים, וזאת תוך 30 יום מהיום שיומצא פסק-הדין.
...
התוצאה איפוא כי התביעה כנגד חב' גולגול נדחית.
מתקבלת התביעה על יסוד כתב התביעה כנגד חב' עומרי נביל הנדסה ובניין בע"מ ואנו מחייבים אותה לשלם לתובע את הסכומים הבאים, וזאת תוך 30 יום מהיום שיומצא פסק-הדין.
בנסיבות העניין, לא מצאנו לפסוק הוצאות משפט.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בכל תקופת עבודתו עבד בחצרי הנתבעת 2 וקיבל הוראות ממנהלי הנתבעים, מר אבו פאדי ומר בני ומשכך יש לראות בנתבעת 2 כמעסיקה במשותף עם הנתבעת 1, שהיא חברה המספקת שירותי כוח אדם ללא רישיון על אף שהיא טוענת שהיא חברת בניה.
התובע טוען כי פוטר ללא הודעה מוקדמת, בלא שנערך לו שימוע, ומבלי ששולמו לו זכויותיו הסוציאליות ולפיכך הגיש תביעה על סך 59,496 ₪ כנגד שתי הנתבעות.
עוד נפסק בעיניין אבו מוחסן כי מקום שבו מעסיק הפר את החובות הרישומיות המקשות על העובד להוכיח את תקופת העבודה ורציפותה ניתן לקבוע רף נמוך יותר להוכחת ראשית הראייה משום "שאין מקום ליצור למעסיק שהפר את חובותיו על פי החוק יתרון דיוני, כך שלפני העובד יוצב חסם להגשת תביעה, חיוב בהפקדת ערובה, וזאת בשל העידר ראיות בכתב להוכחת תביעתו, עת העידר הראיות בכתב להוכחת תביעתו נובע מכך שהמעסיק הפר את חובותיו הרישומיות. שכן, בכך ייבנה המעסיק מהפרת חובותיו, ובעקיפין אף ייוצר למעסיק תמריץ להפר את החובות הרישומיות." (שם, שם).
הואיל ומדובר בהעסקה של עובד זר ללא תעוד, אזי על פי הילכת אבו מוחסן ניתן לקבוע רף נמוך יותר של ראשית ראייה הנדרשת להוכחת התביעה.
...
משכך הגעתי למסקנה אין לחסום את התובע מניהול הליך נגד הנתבעת 2 בשלב זה באמצעות חיובו להפקיד ערובה לכיסוי הוצאותיה וזאת בהתאם להלכת אבו מוחסן לפיה ניתן לראות בפלט השיחות ראשית ראייה שדי בה כדי לפטור את התובע בנסיבות אלה מהפקדת ערובה.

בהליך ערעור על החלטת רשם (ע"ר) שהוגש בשנת 2024 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

רקע עובדתי של תביעת המערער נגד המשיבים המערער, מר קוצי פארס (להלן: "המערער") תושב נפת ג'נין ברשות הפלסטינאית, הגיש תביעה כספית בסך 121,465 ₪ נגד המשיבים, חברת מ.ס.י הנדסה ובניה בע"מ (המשיבה 1) ונמר מחמוד יונס (המשיב 2) (להלן: "המשיבים"), בגין תקופת עבודתו הנטענת במשיבה 1 וסיומה, לתשלום פצויי פיטורים וזכויות סוציאליות.
אמנם בשלב זה של ההליך, אין הכוונה או הציפייה היא לחייב את התובע בהצגת מלוא ראיותיו להוכחת מלוא רכיבי התביעה; עם זאת, אין די בטענת התובע, כי הוא הועסק ברציפות מחודש יולי 2017 עד מאי 2021 (47 חודשים) אצל הנתבעים, באמצעות היתרי העסקה ממעסיקים אחרים שלא צורפו לתביעה ו/או דרך היתר לחיפוש עבודה ו/או ללא כל היתר (סע' 8-9 לכתב התביעה) וכי זכויותיו הסוציאליות לא שולמו לו כדין במהלך תקופת העבודה כדי להוות ראשית ראיה, כאשר טענות התובע מוכחשות ואינן נתמכות בכל ראיה להוכחת עצם יחסי העבודה הנטענים בין הצדדים בתקופה שבמחלוקת או להוכחת העידר עמידת הנתבעים בחבות כלשהיא כלפי התובע.
המערער מפנה להילכת אבו מוחסן וטוען כי אין להטיל חיוב בהפקדת ערובה אלא לאחר בחינת מכלול הנסיבות ואיזון בין כלל השיקולים ואין להחיל אמות מידה שונות עת מדובר בתובע שהוא עובד זר. הרשמת שגתה בקביעתה כי המערער לא הוכיח קיומם של התנאים הקבועים בתקנה 116א המצדיקים את דחיית הבקשה להפקדת ערובה.
...
סכום הערובה: בקביעת סכום הערובה הסתמכתי על בחינת טענות הצדדים והאיזון הנדרש בין זכות התובע לגישה לערכאות מחד גיסא, לבין זכות הנתבעים שלא להיגרר להליך סרק וכי יוכלו לפרוע הוצאותיהם ככל שהתביעה תדחה מאידך גיסא, וכן הבאתי במניין השיקולים את סכום התביעה (121,465 ₪) והראיות שהובאו ביחס לחלק מתקופת העבודה הנטענת ונתתי דעתי לכך שמדובר בתביעה שברובה עוסקת בתשלום זכויות קוגנטיות ועל יסוד כל אלה הגעתי למסקנה, כי יש לחייב את התובע בהפקדת ערובה בסך 2,500 ₪".
מצאנו כי כפי שקבעה הרשמת נסראלדין, מתוך תקופת ההעסקה הנטענת על ידי המערער - החל מחודש 7/2017 עד 5/2021, המערער הביא ראשית ראיה לתקופה קצרה וקצובה לתקופה שבה הועסק לכאורה אצל המשיבה 1 וזאת בהצגת היתרי העסקה לחודשים 29.10.2017 עד 29.1.2018 ומיום 26.4.2018 עד 26.10.2018.
סוף דבר לאור כל האמור לעיל, לא מצאנו כל מקום להתערב בהחלטת הרשמת נסראלדין, ובהתאם לכך הערעור נדחה.
המערער ישלם למשיבים תוך 30 יום הוצאות משפט בסך 1,500 ₪ וזאת ללא קשר לתוצאה הסופית שתושג בתביעתו העיקרית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו