מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת נפגעת מקרוטראומה לפיצויי ביטוח לאומי

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

הפסיקה אף קובעת ביחס לתורת המקרוטראומה, כדלקמן[footnoteRef:1]: "תורת המקרוטראומה באה למלא חלל ריק שהותיר המחוקק כאשר לא כלל ברשימת מחלות המיקצוע מחלות שונות שהתפתחו לאורך זמן עקב תנאי העבודה, ובכך הותיר את רשימת המחלות "סגורה". מדובר בפיקציה משפטית שמטרתה לפצות את המבוטחים בגין פגיעה מהעבודה, שמחד – אינה מחלת מיקצוע, ומאידך – אינה תאונת עבודה במובנה הרגיל".
כן נקבע, כי תנאי להכרה בפגיעה בעבודה במסגרת תורת המקרוטראומה, הוא הוכחת הרכיב הבא[footnoteRef:2]: [1: עב"ל (ארצי) 57714-11-12 נח – המוסד לביטוח לאומי (ניתן ביום 22.12.2014).
] אשר לאמות המידה להארכת המועד, נקבע כדלקמן[footnoteRef:10]: "... אמות המידה המרכזיות נוגעות לכאורה לסכויי התביעה לגופם; משך האיחור (כנתון אובייקטיבי וכן בהשוואה לפרק הזמן שנקבע בדין לצורך הגשת התביעה); היתנהגותו של המבוטח (לרבות מאפיינים מיוחדים שלו המלמדים על היותו חלק מאוכלוסייה מוחלשת המתקשה במימוש זכויותיה) והאם קיימות נסיבות אובייקטיביות שלא אפשרו את הגשת התביעה במועד או סיבה סבירה אחרת לאיחור; האם חלוף הזמן פוגע באינטרסים של המוסד או באינטרסים צבוריים אחרים, וכדוגמא נוכח קושי בהתגוננות מפני התביעה; וכן מהותו של העניין וחשיבותו - הן מבחינה ציבורית והן ביחס למבוטח המסוים. במסגרת שיקול אחרון זה ראוי לקחת בחשבון את חשיבותה של הזכות מושא ההליך למבוטח ומידת הנזק שייגרם לו ככל שתמנע ממנו זכות התביעה בגינה". [10: עב"ל (ארצי) 22442-02-19 מאירוב – המוסד לביטוח לאומי (ניתן ביום 17.2.2020).
...
הנתבע טוען, כדלקמן: דין התביעה להידחות על הסף מחמת שיהוי, היות שמכתב הדחיה נשלח לתובע בדואר רשום ביום 19.1.2021 לכתובת המעודכנת בטופס התביעה.
התביעה דינה להידחות גם לגופו של עניין, היות שלתובע לא אירעה פגיעה בעבודה וגם לא נגרמה לו מחלת מקצוע; אף לא התקיימו בעניינו התנאים העובדתיים ו/או הרפואיים להכרה בתביעה בעילת מחלת מקצוע; גם לא התמלאו בתובע התנאים להכיר בתביעתו כפגיעה בעבודה על דרך המיקרוטראומה, ולא הונחה תשתית עובדתית לקיומה של תאונת עבודה על דרך המיקרוטראומה; אין קשר סיבתי בין תנאי עבודתו של התובע ככבאי ובין הפגיעה הנטענת, שנובעת ממצב תחלואתי טבעי ואינה קשורה לעבודת התובע; ולחילופין – השפעת תנאי העבודה הינה פחותה בהרבה מהשפעת גורמים אחרים.
] לסיכום – העדויות של התובע ושל העד מטעמו אמיר אינן מקובלות עלינו, והן גם לא נתמכו בראיות אובייקטיביות, באשר הן. פסיקת בית הדין הארצי קבעה בהקשר זה רק לאחרונה, בעניין חכם שם נידון עניינו של כבאי, כי "מהפסיקה עולה תמונה ברורה בנוגע לאמות המידה לבחינת מיקרוטראומה בכלל ובקרב כבאים בפרט, הדורשות בין היתר, את בחינת אופי העבודה, תדירות השריפות בהן נטל חלק ומשך התרגולים שביצע, כפי שאלו עולים מראיות אובייקטיביות, כדי לבסס תשתית מיקרוטראומטית"[footnoteRef:62].
מנגד, לא מצאנו בהסכמה שנתן הנתבע למינוי מומחה רפואי מטעם בית הדין בתביעה שניהל אמיר כנגד הנתבע, כדי ללמד דבר כלשהו.
] סוף דבר לאור כלל האמור לעיל, דין התביעה להידחות.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2014 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפיכך, אין זה סביר כי באף אחד מן המסמכים לא מוזכרת כלל נפילה מאופנוע במהלך נסיעה, וחבלות כתוצאה מנפילה זו. זו אף זו, התובע דיווח למשטרת ישראל על הארוע רק ביום 20.7.11 (נ/8), ולא הגיש תביעה הנוגעת לארוע בהתאם לחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה – 1975, אף שלדבריו נפגע בתאונת דרכים.
התביעה להכרה בנזקים על דרך המקרוטראומה בהתאם להלכה הפסוקה, תנאי להכרה בפגיעה בעבודה במסגרת תורת המקרוטראומה הוא: "קיומן של פגיעות זעירות שכל אחת מהן הסבה נזק זעיר בלתי הדיר, עד שהצטברות הנזקים הזעירים הללו זה על גבי זה הביאה בסיכומם הכולל לנזק הממשי הפוגע בכושר עבודתו של הנפגע..." עב"ל (ארצי) 313/97 המוסד לביטוח לאומי - אשר יניב, פד"ע לה 529, 533 (1999).
...
התביעה בהקשר זה נדחית.
לאור כל האמור, לא עלה בידי המערער להוכיח תשתית עובדתית הדרושה לצורך יישום תורת המיקרוטראומה.
לאור כל האמור, נדחית התביעה.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2015 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

דוקטרינת המקרוטראומה הנה תיזה משפטית ובשל היותה כזו דינה להתפתח עם השנים ולהתרחב למקרים בהם אין כל הצדקה משפטית להותיר מבוטחים ללא פיצוי בגין נזק שניגרם בעבודה.
בעב"ל 604/09 ילנה גולצוב נ' המוסד לביטוח לאומי (9.11.11) נדון עניינה של אחות שהועסקה במחלקה פנימית בבית חולים ובית הדין הארצי, בהידרשו לאופי העבודה, קבע – "ההלכה בדבר התנאים להוכחת תביעה בעילת המקרוטראומה נדונה רבות בפסיקתו של בית דין זה, ולא כל עבודה הכרוכה במאמץ פיזי תשמש תשתית עובדתית לפגיעה בעבודה בדרך של מיקרטוראומה. כדי להוכיח תשתית עובדתית כזו, יש להראות ביצוען של פעולות חוזרות ונישנות וזהות במהותן הפועלות בזו אחר זו על מקום מוגדר בגוף ומתבצעות באופן תדיר בעבודה [ראו דב"ע מח/77-0 אליעזר מזרחי נ' המוסד לביטוח לאומי פד"ע י"ט(1) 538 (1988); עב"ל 338/96 המוסד לביטוח לאומי נ' יוסף עובדיה פד"ע ל"ו 213 (2000)].
...
במקרה שבפנינו, נחה דעתנו כי לא עלה בידי המערערת להוכיח כי תנאי עבודתה עונים על התנאים בפסיקה להכרה בפגיעה בדרך של מיקרוטראומה.
קביעותיו העובדתיות של בית הדין האזורי בעניין תומכות במסקנה משפטית זו. כן יודגש, כי בפסיקתנו נדונו מספר מקרים הדומים מבחינה עובדתית למקרה שבפנינו, בעבודה של אחיות ומטפלות סיעודיות הדומה לזו שאותה בצעה המערערת, ונפסק בהם כי לא הוכחו תנועות חוזרות ונשנות ברצף המקימות תשתית עובדתית לפגיעה בדרך של מיקרוטראומה [ראו עב"ל 175/03 רחל סויסה נ' המוסד לביטוח לאומי (לא פורסם, 26.10.2004); עב"ל 208/10 ברכה גלעד נ' המוסד לביטוח לאומי (לא פורסם, 23.12.2010); עב"ל 204/06 מרוסיה חיימוב נ' המוסד לביטוח לאומי (לא פורסם, 22.10.2007); עב"ל 275/03 אהובה שמאי נ' המוסד לביטוח לאומי (לא פורסם, 6.12.2004); עב"ל 664/08 כרמלה חימוביץ נ' המוסד לביטוח לאומי (לא פורסם, 18.5.2009)]" (ההדגשות הוספו -א.ס.).
סוף דבר - התביעה נדחית.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

בעיניין התנאים הנדרשים לצורך בחינת תביעה על פי תורת מקרוטראומה נקבע בעב"ל 57714-11-12 המוסד לביטוח לאומי נ' אסתר נח, מיום 22.12.14, כדלקמן: "תורת המקרוטראומה באה למלא חלל ריק שהותיר המחוקק, כאשר לא כלל ברשימת "מחלות המיקצוע", מחלות שונות שהתפתחו לאורך זמן עקב תנאי העבודה, ובכך הותיר את רשימת המחלות "סגורה". מדובר בפיקציה משפטית שמטרתה לפצות את המבוטחים בגין פגיעה מהעבודה, שמחד – אינה מחלת מיקצוע ומאידך – אינה תאונת עבודה במובנה הרגיל.
...
לפיכך אני סבור כי יש לבודד פעולה זו מיתר הפעולות.
נוכח כל האמור, משהוכח שבחלק נכבד מיום העבודה, למשך מספר שעות ביום, התובע ביצע עבודה בכלים רוטטים, ובהתחשב בזמן הרב בו התובע עוסק בעבודה זו, ומשנמצא כי עבודת התובע עם כלים רוטטים התבצעה בשתי ידיו, הגעתי למסקנה כי ניתן לבודד את הפעולות העיקריות שביצע התובע – שימוש בכלים רוטטים, ולמנות מומחה לעניין הקשר הרפואי בין העבודה שבוצעה על ידי התובע למצבו הרפואי.
לאור כל האמור, הנני קובע עובדתית כלהלן - התובע עובד כמכונאי אחזקה בחברת חשמל מזה כ- 18 שנה.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מונחת לפנינו תביעת התובע להכיר בפגיעה בבירכיים ובצואר כפגיעה בעבודה לפי תורת המקרוטראומה.
היינו, פיקציה משפטית שמטרתה לפצות את המבוטחים בשל פגיעה שנגרמה בשל תנאי העבודה שמחד גיסא, אינה מחלת מיקצוע כהגדרתה; ומאידך גיסא, אינה תאונה שניתנת לאיתור בזמן ובמקום.
עוד הודגש בפסיקה כי אין בכוחה של עבודה פיזית וקשה להפוך למקרוטראומה, שכן "השמוש במונח מקרוטראומה אינו יכול להפוך, כבמטה קסם, 'מאמצים קשים', לסדרת פגיעות זעירות מוגדרות החוזרות ונישנות אין ספור פעמים"[דב"ע (ארצי) מו/64 - 0 אבשלום מיכאלי - המוסד לביטוח לאומי, (לא פורסם), כפי שצוטט בדב"ע (ארצי) מח/77 - 0 אליעזר מזרחי - המוסד לביטוח לאומי, [פורסם בנבו] פד"ע יט 538 (1988)].
...
] ומן הכלל אל הפרט נקדים את המאוחר ונציין כבר עתה כי החלטנו לדחות את התביעה.
לסיכום, התובע עסק בשיפוצים – בין היתר בעבודות אינסטלציה, חשמל, צבע, טיח, ריצוף, גבס, תקרות אקוסטיות, ריצוף חצרות וכו'.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו