מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת נזקי רכוש עקב הצפה מצנרת מים בבעלות מועצה מקומית

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2021 בשלום רמלה נפסק כדקלמן:

לדבריו, על אף שבמסגרת כתב ההגנה לתביעה שהוגשה אז נטענו טענות דומות לטענות שהועלו במסגרת כתב ההגנה בתיק דנן, בדבר החיבור הפיראטי שנעשה שלא על ידי תאגיד המים אלא באופן פרטי על ידי מי מטעם התובעת, הרי שמאז ועד היום לא מצאה הנתבעת לנכון להסדיר את החיבורים והצנרת במערכת הביוב העירונית והחיבור שלה לבתי העסק או לפנות בדרישה לבעלי הנכס או לשוכריו לצורך הסדרת הנושא.
בת"א 9282-10-11 ח'טיב נ' מי הגליל - תאגיד המים והביוב האיזורי בע"מ נדונה שאלה דונה, לאחר שהוכח כי מערכת הביוב הותקנה ע"י התובעים באופן פיראטי, וכך נקבע בפסה"ד לעניין חובתו של תאגיד המים, והדברים אף יפים לענייננו: "אכן, חובתה של הנתבעת, כמי שמפעילה את מערכת הביוב הציבורית ומתחזקת אותה, לדאוג כי זו תופעל באופן מקצועי ותיקן ולהסיר כל מיטרד או מיכשול שעלול לגרום לסתימה במערכת ולגרימת ניזקי רכוש ואחרים לציבור. יחד עם זאת, אין לקבוע כי כל ארוע של סתימה במערכת הביוב הוא תוצאה של רשלנות של הנתבעת. שכן, ארוע מסוג זה הוא אינו בלתי צפוי, וחובתה של הנתבעת היא לתחזק את המערכת באופן מקצועי ושוטף, בניסיון למנוע מראש היתרחשות סתימות כאלה, ככל הניתן, עם גילוי הגורם לכך מראש, ובמידה וארעה סתימה בקוים, לדאוג לתיקון הדבר לאלתר ובהקדם. חיבור נכס למערכת הביוב, שבוצע על ידי תושב מסוים באופן עצמאי, ללא ידיעת הנתבעת וללא אישורה, היינו, חיבור פיראטי, עלול לגרום להצפה בנכסו של אותו תושב או בנכסו של אחר, במידה וחיבור זה בוצע באופן לא מקצועי וללא נקיטת האמצעים הנדרשים למניעת אירועים מסוג זה, ובמקרה כגון דא, אין להטיל אחריות אוטומאטית על הנתבעת לגרימת הצפה ונזק לרכוש, אלא שיש לבחון האם הנתבעת ידעה או היה עליה לדעת על קיומו של חיבור פיראטי זה, אז קמה חובתה להסירו באופן מיידי, ובמידה ולא עשתה כן, נושאת היא באחריות לנזקים שנגרמו עקב הצפה לאחר סתימה במערכת הביוב, במשותף על הגורם שביצע את החיבור הפיראטי, שאף הוא אחראי לגרימת נזקים אלה". יצויין כי בפסה"ד האמור התובע לא הוכיח כי הנתבעת או המועצה המקומית ידעו על קיומו של חיבור פיראטי זה למרתף ביתו וזאת בשונה מהמקרה דנן בו הוכיחה התובעת כי הנתבעת ידעה אודות חיבור זה כבר בשנת 2014 שכן בכתב ההגנה מטעמה בהליך קודם שהתנהל בין הצדדים בעקבות הצפה קודמת, טענה הנתבעת במפורש טענות שונות ביחס לחיבור לא תקני זה. לנוכח כל האמור לעיל, לה אני קובעת כי הנתבעת אחראית כלפי התובעת.
...
ומשלא עשתה כן – אני קובעת כי יש להשית עליה אשם תורם בשיעור של 50%.
אשר לרכיב הפיצוי בגין עגמת נפש, קביעת פיצויים בעניין עוגמת נפש הוא עניין הנתון לשיקול דעתו של בית המשפט ועל כן בנוסף לנזקים הכספיים שנגרמו לתובעת, ולנוכח הטענות שהועלו ביחס לעגמת הנפש שחוותה התובעת בעקבות אירוע ההצפה, כאשר נכנסו מי ביוב לבית העסק שלה וגרמו לריחות ולהרס רב לתכולה ולציוד, ולטענת התובעת לקח לה מספר ימים לנקות את המקום, אני קובעת כי זכאית התובעת לפיצוי בגין עוגמת הנפש שנגרמה לו כתוצאה מההצפה, כאשר בנסיבות אלו אני מעמידה את הפיצוי בגין עוגמת הנפש שנגרם לתובעת על סך 2,000 ₪.
סוף דבר לאור המקובץ, לאחר שקבעתי כי הנתבעת אחראית לנזקיה של התובעת, לאור סכום הנזק ולאור שיעור האשם התורם שהוטל על התובעת, אני מחייבת את הנתבעת לשלם לתובעת סכום של 8,057 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2020 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

לפניי שתי תביעות כספיות שהגישו התובעים כנגד הנתבעות בגין ניזקי רכוש שנגרמו כתוצאה מהצפת מי גשמים.
נטען כי הנתבעת אחראית לנזקים בגין חובות חקוקות או בגין רשלנותה או חוסר זהירותה, הבאים לידי ביטוי בהזנחת תיקון או נקוי או נקוז של הנקוז המרכזי של השכונה, דבר אשר הביא להצפת המים וכניסתם למגרשים של התובעים.
להטלת אחריות ברשלנות יש לבחון קיומה של חובת זהירות - מושגית וקונקרטית, הפרתה, קיומו של נזק וקשר סיבתי בין הפרת החובה לבין הנזק (ע"א 145/80 שלמה ועקנין נ' המועצה המקומית בית שמש פ"ד לז(1) 113 (1982).
נקבע בעיניין עירית חיפה, כי מכוח סעיף 11 לחוק הנקוז הוטלה חובה סטאטוטורית על רשות הנקוז להסדיר את עינייני הנקוז באזורים הנקוז המוכרזים שהוקצו לה. עוד נאמר בפסק הדין כי מתוך חובה סטאטוטורית זו, למדים על חובת הזהירות החלה על רשויות הנקוז כלפי התושבים ובעלי העסקים לפעול באיזורי הנקוז שעליהם הופקדו כרשויות נקוז סבירות ולהסדיר מפעלי נקוז למניעת הצפות.
תפקידה של רשות הנקוז אינו מתמצה אך ורק בהכנת תוכניות נקוז, כב' השופטת חיות קבעה ברע"א 11419/04 פנחס אסור נ' רשות הנקוז קישון [פורסם בנבו] (2008), כך: "רשות הנקוז היא הגוף המופקד על ביצוע הפעולות הנדרשות לצורך נקוזו היעיל של האיזור הנמצא תחת אחריותה, ולשם כך הוענקה לה בחוק הנקוז קשת רחבה של סמכויות המקרינות על סטאנדרט ההיתנהגות הנידרש ממנה בהקשר זה. לפיכך, מקום שבו הוכח כי רשות נקוז לא פעלה כרשות סבירה ולא ביצעה את המוטל עליה אף שיכולה וצריכה הייתה לצפות את הנזק העלול להגרם עקב כך, ניתן לחייבה ברשלנות". בכתב ההגנה מטעם הנתבעות נטען כי התעלה הבנויה וצנרת הנקוז נעשו על ידי המועצה, רשות הנקוז וגורמים נוספים ומכאן ניתן להסיק כי האחריות על תחזוקת התעלה וצנרת הנקוז מוטלת הן על המועצה והן על רשות הנקוז.
...
בתביעה שמספרה 45900-09-17 עבד אלהאדי נ' מ"מ אכסאל ואח' הריני קובע כי הנתבעות תשלמנה סך של 20,500 ₪, והוצאות משפט ושכ"ט עו"ד סך של 2,500 ₪ ובסך הכל 23,000 ש"ח. הסכומים ישולמו בתוך 30 יום ממועד קבלת הנתבעות העתק פסק דין זה, שאם לא כן הסכום יישא הפרשי הצמדה וריבית כחוק מהיום ועד יום התשלום המלא בפועל.
פסק דין בהודעה לצד שלישי כפועל יוצא אני מקבל את ההודעה לצד שלישי חלקית ומחייב את הצד השלישי לשלם לנתבעות שיעור של 50% מהסכומים שנפסקו נגד הנתבעות, דהיינו סך של 12,250 ₪ בתביעה שמספרה 46112-09-17, וכן סך של 11,500 ₪ בתביעה שמספרה 45900-09-17.
כן אני מחייב את הצד השלישי לשלם לנתבעות הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בגין הודעת צד ג' בסך של 1,500 ₪ בתביעה שמספרה 46112-09-17, וכן הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בגין הודעת צד ג' בסך של 1,500 ₪ בתביעה שמספרה 45900-09-17.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2013 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום בפתח תקווה ת"א 18641-01-10 ברג נ' המועצה המקומית גני תקווה בפני כב' השופטת אשרית רוטקופף תובעת שרון ברג נתבעת המועצה המקומית גני תקווה פסק דין
כתוצאה מההצפה חדרו מים ולכלוך לרכב ונגרם לו נזק רב. בשל מצבו , הוכרז הרכב כאבדן כללי.
העד העיד כי ההיערכות בגני תקוה לארועי גשם ובמיוחד בארוע נשוא התביעה, הייתה מרשימה – נעשה ניקיון של כל הצנרת לפני תקופת הגשמים, נוקו כל הקולטנים בצדי הכבישים ובעיקר במקום הארוע, הועמד צוות כוננות שיצא גם במהלך הלילה וניקה את המערכת, ככל שאפשר היה לראות שיש סתימות, בין אם קרטונים שעפו, עצים וענפים.
העד ציין כי במהלך 5 השנים האחרונות בוצעה הרחבה של מערכת הנקוז, הוספו קולטנים וקו נקוז מקביל לקו הקיים, על מנת להגביר את יכולת הקליטה של המערכת בשל ההצפות שהיו באיזור (עמ' 41 שורות 1-9).
מאחר והנתבעת היא הממונה והאחראית על תחזוקת מערכת הנקוז ברחובותיה, הנה חבה בחובת זהירות כלפי כל בעל רכוש אשר רכושו עשוי להנזק כתוצאה מליקוי במערכת הנקוז העירוני.
...
אינני מקבלת טענת התובעת לפיה אילו הציבה הנתבעת רשתות מעל הקולטנים הייתה נמנעת ההצפה שכן באותה מידה שהצטבר רפש ולכלוך אשר נסחף בזרם המים על רשת הקולטן, כך יכול היה להצטבר על הרשתות, במיוחד לאור כמויות המים וגובהן.
אשר על כן הנני קובעת כי הנתבעת הרימה הנטל להוכיח כי לא התרשלה ולא הפרה את חובת הזהירות המוטלת עליה.
בהעדר אחריות מצד הנתבעת, הנני מורה על דחיית התביעה.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2022 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

עקב האמור הגישה התובעת תביעה נגד הנתבעת, הרשות המקומית האחראית על נקוז המים מרחובות נתניה ומי שלטענתה התרשלה והפרה חובה זו, הפרה שבעטיה נגרם לה הנזק.
(2)  תידאג לתיקונו, ניקויו, הזלפתו, תאורתו וניקוזו של רחוב שאינו רכוש הפרט; (3) .
לצד האמור לעיל נכון להזכיר את קביעת בית המשפט העליון בע"א 145/80 שלמה ועקנין נ' המועצה המקומית בית שמש, פ"ד לז(1) 113, 132 (9.11.1982) – "מזיק, החב חובת זהירות קונקרטית לניזוק, אינו אחראי כלפיו בכל מקרה, שבו בשל היתנהגותו של המזיק נגרם נזק לניזוק. חובתו של המזיק היא לנקוט אמצעי זהירות סבירים, ואחריותו מתגבשת, רק אם לא נקט אמצעים אלה. סבירותם של אמצעי זהירות נקבעת על פי אמות מידה אובייקטיביות, המגולמות באמירה, כי על המזיק לנהוג, כפי שאדם סביר היה נוהג בנסיבות העניין. אדם סביר זה אינו אלא בית המשפט, אשר צריך לקבוע את רמת הזהירות הראויה. רמת זהירות זו נקבעת על פי שיקולים של מדיניות משפטית". עתה לענייננו, הנתבעת הגישה חוות דעת מומחה המלמדת כי ביום קרות הארוע ירדו בנתניה בין 70-60 מ"מ גשם (טבלה 2 בחוות הדעת, מתייחסת גם ליום שקדם ליום הארוע), אולם בחינה של פריסת הגשם לפי שעות באותו יום מלמדת כי בין השעות 10:30-10:00 ירדו בבת אחת 45-40 מ"מ גשם, מציאות המתרחשת אחת ל-50-40 עונות גשם לערך (טבלה 4 וסעיף 2.5.2 בחוות הדעת).
הנתבעת הגישה את נ/1, הכולל חשבון וחשבונית של קבלן הביוב ועבודות האחזקה אשר ביצע עבורה בחודש ספטמבר 2021 עבודות הערכות לקראת החורף, הכוללות נקוי קולטני נקוז, שוחות בקרה לנקוז ותעלות נקוז, נקוי פסולת והפעלת ביובית בעלות של 310,412 ₪.
אך למעלה מכך, בתוספת השניה לתקנות התיכנון והבניה (בקשה להיתר, תנאיו ואגרות), תש"ל-1970 נקבע כך – "5.34 מרתף או מקלט תת-קרקעי שאינו מנוקז בדרך גרוויטציונית והנמצא במקום שעלול להיות מוצף על-ידי מי תהום, מי גשם או דליפות מצנרת אספקת המים או מערכת ביוב, יצוייד במערכת שאיבה המסוגלת להסיר מעליו את מי ההצפה.
נוכח האמור, לא זו בלבד שלא הוכחה רשלנות והפרה של חובת הזהירות מצד הנתבעת אלא אף נראה כי המשאבות שהדין מורה במפורש להתקין ולהפעיל במרתפים דוגמאת החניון נושא תובענה זו, אשר נועדו לסילוק מי הצפה, לא פעלו כנדרש במועד ההצפה ולא סילקו את המים שחדרו לחניון או למצער לא מנעו את הצפת הרכב במלואו באופן שגרם לנזק.
...
המורם מכלל האמור הוא שאני דוחה את התביעה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2006 בשלום טבריה נפסק כדקלמן:

בפניי תביעה לנזקי רכוש, אשר נגרמו לתובעים כך לטענתם, עקב נזקי הצפה שמקורם, בצנרת מים שבבעלות הנתבעת.
הנתבעת שהינה מועצה מקומית הגישה הודעה לצד שלישי, חברת הביטוח הראל בע"מ, אשר היתה המבטחת של הנתבעת בעת הרלוונטית.
...
סוף דבר 18.
הנתבעת תשלם לתובעים סך כולל בערכי היום של 12,500 ₪.
הצדדים רשאיים בהסכמה הדדית לקבוע, כי הנתבעת תשלם לתובעים סך של 5,000 ₪, והצד השלישי ישלם במישרין לתובעים סך של 7,500 ₪, והכל בתנאי שמלוא הסכום ישולם לתובעים תוך 30 יום מהיום.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו