ההליך
ביתר פירוט, עסקינן בתביעה עקב ניזקי רכוש לרכב, שהוגשה ביום 1.3.16 בסדר דין מהיר בבית משפט השלום בראשל"צ על ידי חברת השכרה לפצוי עקב תאונה שהתרחשה ביום 10.4.15 בתל אביב.
...
ההכרעה
לאחר ששמעתי את הצדדים ועיינתי במסמכים מצאתי שדין טענת הנתבע להתקבל ושיש לחייב את חברת ההשכרה בהוצאות .פסק הדין הראשון, שניתן לגוף הדברים בבית המשפט לתביעות קטנות, לאחר שמיעת העדים, אכן מחייב את התובעת ומשתיק אותה גם בהליך דנן.
המדובר בשאלה שאינה טריוויאלית אך נקבעה לגביה עמדה ראו תחילה בדן יחיד מפי כב' השופט רובינשטיין בעניין רע"א 1958/06 שמעון סויסה נ' חב' צ'מפיון מוטורס (ישראל) בע"מ (פורסם בנבו, 20.10.2006) (להלן: "עניין סויסה"); ראו בהמשך במותב תלתא, מפי כב' הש' רבלין בברע"א 1170/08 עיריית חולון נ' הדר חברה לביטוח בע"מ, פס' 4 (פורסם בנבו, 9.6.2010): "4.למעלה מן הצורך אציין כי לא השתכנעתי גם מטענות המבקשת לגופן. בית משפט זה כבר פסק בעניין סויסה כי פסק דין של בית משפט לתביעות קטנות יכול להקים השתק פלוגתא. לא שוכנעתי מהטענה ככל שמדובר בתביעות קטנות, ההשתק לא נועד לחול על צד שלא פתח בהליכים, לא כל שכן מקום בו מדובר בנתבע שלא התייצב לדיון, דוגמת המבקשת שלפנינו."
מאליו נובע ובניגוד לנטען בישיבה המקדמית שאין במגבלת תקרת הסמכות העניינית של בית המשפט לתביעות קטנות למנוע השתק גם במקרה הזה.
לצורך ההבנה מה אכן נקבע בפסק הדין הראשון יש לעיין בו: עסקינן בפסק דין מנומק ומפורט שניתן בין אותם צדדים, לאחר דיון אדברסרי, שכלל שמיעת עדויות לגוף הדברים הטעונים הכרעה לבירור הפלוגתאות והגיע למסקנה משפטית.
בפרק שכותרתו היא "דיון והכרעה" ולאחר בחינת הראיות נקבע: "מאחר ולא מצאתי את גרסת אף אחד מהנהגים בעלת משקל גבוה יותר ממשנהו אינני יכולה לקבל את אף אחת מהגרסאות ומכאן שאני דוחה את התביעה לאור מהות הדחייה איני עושה צו להוצאות".
החלטת בית המשפט מגלמת איפה 3 קביעות שדי בראשונה והעיקרית שבהן להבהרה שהתנאי מתקיים: א. הקביעה הראשונה היא : "מאחר ולא מצאתי את גרסת אף אחד מהנהגים בעלת משקל גבוה יותר ממשנהו אינני יכולה לקבל את אף אחת מהגרסאות". ניסוח זה אינו מסתפק באמירה טכנית או סתמית שלא הורם נטל הוכחה כי גרסת התובע לא הוכחה אלא כולל אמירה משפטית ברורה המתייחסת לפיה: "אינני יכולה לקבל את אף אחת מהגרסאות". כלומר יש קביעה פוזיטיבית לאחר בחינת כל אחת משתי הגרסאות לעומקה בכללים המשפטיים הראייתיים , שכפות המאזניים מעוינות ואין יכולת לקבל אף אחת מהגרסאות כך קבע מותב בתל אביב שהתרשם במישרין מהעדים.
ב. הקביעה השנייה היא במישור התוצאה שלפיו: "אני דוחה את התביעה". ג. הקביעה השלישית היא – "לאור מהות הדחייה איני עושה צו להוצאות". בנוסף, הפנה בית המשפט לאפשרות בקשת רשות ערעור שכמסתבר שלא הוגשה.