דיון והכרעה
חבותה של מבטח כלפי צד ג' בטענת העידר כסוי בטוחי
סוגיית היריבות הישירה בין חברה מבטחת לבין צד ג' נידונה ברע"א 4395/14 מרדכי כהן נ' הכשרה חברה לביטוח בע"מ, וכך נקבע לאמור:
"כאמור בסעיף 68, החוק מקנה לצד שלישי זכות תביעה ישירה נגד מבטח האחריות, ויוצר אפוא יריבות ישירה בין הצד השלישי לבין המבטח. הקניית הזכות לניזוק לתבוע את המבטחת, אף שלא כרת עימה חוזה, נועדה להבטיח שמי שסבל נזק אכן יזכה בפצוי; התשלום הישיר לניזוק מפשט את ההליך וחוסך הוצאות (ראו ש' ולר חוק חוזה ביטוח, תשמ"א-1981 כרך ב 361, 421 (2007)). עם זאת, הוראת הסעיף מקנה למבוטח זכות להיתנגד לפצוי הניזוק על-ידי מבטחתו. זכותו של הצד השלישי לפי סעיף 68 לחוק מתקיימת "בין שני קטבים – עיקרון היריבות הישירה כלפי המבטח מזה, וזכות ההיתנגדות של המבוטח מזה" (י' אליאס דיני ביטוח (מהדורה שניה) כרך ב 1153, 1156 (2009)); אלא שאין למבוטח זכות וטו כלפי תשלומים לצד השלישי.
עם זאת אעיר בשולי הדברים, משאיננו נדרשים לסוגיה זו, כי עדיין ישנה מחלוקת בפסיקה המועטה הקיימת בעיניין זה. כך למשל, בת"א (י-ם) 14101-02-15 יצחק שילת נ' יוסף אריה בודנר (17.4.2016)), נקבע כי סעיף 68 לחוק חוזה ביטוח הקובע כאמור יריבות ישירה בין צד ג' למבוטח חל גם כאשר הלה מיתנגד להפעלת הפוליסה ומתחייב לשלם בעצמו וזכות ההיתנגדות של המבוטח לתשלום הפצוי עומדת לו במהלך ההליך כל עוד טרם נתבררו והוכרעו טענות הצדדים וככל שבתום ההליך תיתקבל תביעתו של צד ג', יוכל לשלם ממקורותיו את התשלום, כאשר תגמולי הביטוח יהוו "רשת בטחון". עם זאת, הגישה הרווחת היא כי אין לחייב את החברה המבטחת מקום בו קמה היתנגדות והשאלה היא משמעות אי היתנגדות אקטיבית.
כך או כך, בהתאם לעמדות השונות שהובעו בפסיקה, דומה כי ככלל (אם כי ישנם חריגים) – עת מדובר בתובעות שהן חברותה עוסקות בממכר או בהשכרת רכבים, "יש מקום לסברה כי עלות תיקון הרכבים בפועל נמוכה יותר מזו המצוינת בחוות דעת השמאי מטעמן, וזאת לאור מעמדן המיוחד הנובע מגודלן ומפריסת העסקים הנרחבת שלהן. במקרים כאלו, עליהן להוכיח את עלות התיקון של רכביהן כפי שהתבצע בפועל....ואולם בנגוד לחברות ההשכרה /ליסינג, במקרה של תובע פרטי ההנחה הבסיסית היא כי הוא מתקן את רכבו בגובה חוות דעת שמאי, למעט נסיבות המלמדות על מסקנות אחריות בחומר הראיות...אף אני הבעתי דעתי כי הראציונאל העולה מפסק הדין בעיניין אוטו שי נכון גם למקרה של אדם פרטי, לאור העיקרון של הוכחת הנזק בשים לב לכך שהרכב תוקן (תא"מ (נת') 10739-03-15 לואי עזבה נ' הראל חברה לביטוח בע"מ). באותו עניין שנידון בפניי, התובע לא צרף קבלה ולא הבהיר הסיבה לאי צירופה. בכך עלה חשש לחוסר התאמה בין סכום השמאות לסכום התיקון בפועל...חוות דעת שמאית כראיה מלמדת על הנזק שניגרם לתובע בעקבות התאונה. כאשר הרכב תוקן ללא עלות או בעלות פחותה, הטענה המועלית היא שהמזיק ישלם מעבר לנזק שניגרם והוכח. אולם, כאשר ניתן על ידי התובע הסבר לאי צירוף האסמכתא לתיקון בפועל, ובשים לב לכך שמוגשת חוות דעת על ידי המומחה, אני סבורה כי נכון לשקול כל מקרה לנסיבותיו אם התובע עמד בנטל הראייתי להוכחת הנזק. זו המסקנה הנלמדת גם מסקירת פסיקת בתי המשפט בעקבות הילכת אוטו שי בנסיבות של תובע פרטי" (תא"מ (נת') 19309-07-16 שלמה תחבורה (2007) בע"מ נ' משה מנחם גורה (6.6.2018)) - עת בעיניין המצוטט דלעיל הנתבעת לא סתרה את גרסת התובע (הוא הנתבע באותו המקרה שהגיש הודעת צד ג' נגד חברת הביטוח מנורה) לעניין העידר קבלה ולעניין עלות התיקון לעומת הערכת השמאי – לא זה המצב בעניינינו.
...
סיכומו של דבר
תשלום תגמולי ביטוח לצד שלישי מותנה במספר תנאים.
עם זאת, אני סבורה כי על הנתבעת לשאת בעלות חוות דעת שמאי ועל כן אני מחייבת את הנתבעת 2 לשלם לתובעת סך של 550 ₪ מתוך 690 ₪ על דרך האומדנא, בשים לב לכך שמדובר בסכום נמוך שניתן לבצע אומדנא (עת ספק אם הסכום המשולם גם אם על ידי חברת השכרה או ביטוח או ליסינג עומד על פחות מסך של 400 ₪) וסכום שבוודאי יש להניח ששולם גם אם השמאי עובד עם התובעת משמדובר בשמאי חיצוני ונדרש לעבודה ספציפית בנוגע לרכב הספציפי לתת את חוות דעתו על העלויות הכרוכות גם בהוצאות משרד.
בשים לב לכך שאין מדובר בתביעה שכן הייתה אמורה לבוא לעולם והפער הניכר בין סכומה לבין הסכום שנפסק נובע מאי הוכחת שיעור הנזק כאשר האחריות לנהג נתבעת 1 נובע לא על דרך של הוכחה באופן פוזיטיבי כאחריות מלאה אלא בשל אי סתירת הגרסה עת בידי הנתבעת 2 היה לפעול יותר כדי לקבל את הגרסה של הנתבעת 1 ומשכך הוקמה אחריות ואין מדובר בחיוב הנתבעת 2 בשל פסק דין בהעדר הגנה או התייצבות של הנתבעת 1 או הוכחה פוזיטיבית כאמור, עת בסופו של יום התביעה לולא רכיב ירידת ערך הייתה נדחית בפועל, מצאתי לחייב נוכח התוצאה את הנתבעת 2 בתשלום הוצאות משפט בסך של 1300 ₪ וסך של 950 ₪ שכ"ט עו"ד.
סך הכל תשלם הנתבעת 2 לתובעת סך של 4357 ₪ תוך 30 יום מהיום.