בית משפט השלום בירושלים
ת"א 58288-02-19
בפני
כבוד השופטת מוריה צ'רקה
תובעת
נ.ר.
ע"י ב"כ עוה"ד יונתן שוב
נתבעים
1.רשות שדות התעופה
2.הראל חברה לביטוח בע"מ
ע"י ב"כ עוה"ד נטלי ינקוביץ
פסק דין
לסיכום, אני מקבלת את עדויות התובעת ובן זוגה בנוגע לנסיבות התאונה, כפי שגם תועדו בזמן אמת, ולא נסתרו בראיות הנתבעת, וקובעת שאף שנהלי הנתבעת מחייבים המצאות של דיילים ואנשי ביטחון, ברגע התאונה, לא היו במקום נציגים כאמור.
בנגוד לפסיקה אמורה לעיל, אליה לא טירחה הנתבעת להפנות, הפניתה הנתבעת לפסק דין חדש יותר, בגין תאונה שארעה כאשר נוסע אחד מעד בעליה למדרגות נעות, ומזוודתו נשמטה ופגעה בנוסע אחר, שניזוק ונחבל (תא (נצ') 55370-05-15 יוסי אורן נ' רשות שדות תעופה (1.12.2020) (להלן: "עניין אורן").
ייתכן שהדבר נובע מהעובדה שהנתבעת מעניקה שירות מונופוליסטי, שלאזרחי ישראל אין אלטרנאטיבה אלא להשתמש בשירותיה, וייתכן שכיוון שממילא מוצבים נציגים של הנתבעת לשמירה על הסדר במקום, לשפור השרות, או לשמירה על הביטחון, תוספת העלות שבהנחיית אותם דיילים למנוע צפיפות היא שולית.
הנתבעת היא שקבעה אמצעי זהירות זה, ולא עמדה בו.
כבר נפסק שאת היתנהגות הנתבע יש להעריך על פי הסטאנדרטים שקבע לעצמו, אף אם ניתן היה לחשוב על סטאנדרטים מקלים יותר:
"בקבלת החלטה בדבר טיבו של רף הזהירות הנידרש יש לאזן בין שני שיקולים עקריים הפועלים בכיוונים מנוגדים. מן העבר האחד נידרש רף זהירות גבוה מספיק כדי להגן על ניזוקים מפני פגיעה ולהבטיח כי תינקט זהירות ראויה על-מנת שיימנעו נזקים... מן העבר השני מן הראוי למנוע הכבדת-יתר על גופים שבמהלך פעילותם עלולים להגרם נזקים... קביעתו של רף נורמאטיבי גבוה מדי עלולה איפוא להוביל לידי הכבדה בלתי ראויה על פעילותה של מערכת הרפואה, ובטווח הארוך אף לפגוע ברווחת המטופלים ובבריאותם. ראו, למשל, ע"א 612/78 הנ"ל. במקרה שלפנינו השאלה היא אם בהחלה של סטנדרד זהירות התואם את הפרקטיקה שנהגה בבית החולים בפועל יש כדי לשבש את מהלך פעילותו התקין של בית החולים ולהטיל עליו מעמסה בלתי ראויה. התשובה לשאלה זו היא, לדעתי, בשלילה. משבחר בית החולים בפרקטיקה רפואית מיתקדמת, אין בהטלת חובה עליו לנהוג בהתאם לאותה פראקטיקה כדי לשבש את פעילותו." (ע"א 3056/99 רועי שטרן נ' המרכז הרפואי על שם חיים שיבא, נ"ו(2) 936 (2002)(
וכן ר' ע"א 1/01 מרדכי נ' קופת חולים של ההסתדרות הכללית של העובדים בארץ ישראל, פ''ד נו(5) 502.
הן לפני התאונה והן לאחריה עבדה התובעת כמזכירה.
...
בשים לב לגילה של התובעת, לעובדה ששכרה לא נפגע מאז התאונה ועד היום, ולנכויותיה שאינן קשורות לתאונה, אשר על פי עדותה של התובעת עומדות על 60%, אני סבורה שאת הפגיעה בכושר ההשתכרות יש להעריך לא על פי תחשיב אקטוארי, אלא באופן גלובלי, המשקף את תוחלת הסיכון שבשל המגבלה בכתף שמאל, התובעת תאלץ לפרוש מוקדם מהמתוכנן.
לסיכום
על פי נהלי הנתבעת, נציג שלה אמור לעמוד באולם כניסת הנוסעים, לקבל את פני הקהל, לווסת עומסים ולוודא שזרימת הקהל מתנהלת ללא תקלה.
היפוכו של דבר, אני סבורה שסביר יותר שהתאונה הייתה נמנעת, אילו היו נמצאים במקום נציגי שירות של הנתבעת, כפי שאמורים היו להיות.