מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת נזקי גוף ושיבוב מכוח פקודת הנזיקין וחוק הביטוח הלאומי

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

תמצית טענות הצדדים - לטענת התובע, על כל הנתבעות - ביחד ולחוד - לפצותו בגין נזקיו, והוא מבסס את התביעה על עילות מכוח פקודת הנזיקין [נוסח חדש] (להלן: "פקודת הנזיקין"), לרבות עוולות הרשלנות והפרת החובה החקוקה, אגב העלאת טענות לגבי החלת כללי העברת הנטל בשל שהמכונה הנה בבחינת "דבר מסוכן" וכאשר "הדבר מדבר בעד עצמו". עילות התביעה מופנות כלפי המעבידה, היזמית, בעלת המכונה והמפקחת.
המל"ל מבסס את תביעתו על סעיף 328 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], תשנ"ה-1995, המסדיר את זכותו לשיבוב הגימלאות ששילם וישלם לתובע כתוצאה מהתאונה, מאת כל הנתבעות מלבד המעבידה.
היזמית מצדה שלחה הודעה כלפי המעבידה, בעלת המכונה והמפקחת, בה נטען כי בחוזה שנחתם למול בעלת המכונה (כפי שהוגדר מעלה) קיימת תניית פטור לפיה בעלת המכונה תהא אחראית כלפי הצד לחוזה וכן כלפי כל צד שלישי לכל נזק גוף או אובדן שיגרמו לאדם כלשהוא במהלך ביצוע עבודות (וככל הנראה הכוונה לסעיף 62.4 לחוזה), ובהמשך (בסעיף 62.5) קיימת תניית שיפוי לפיה נכתב בנוסף כי על בעלת המכונה לשפות את הצד לחוזה בגין כל חבות כספית שתקום מכוח תביעת נזק אשר עילתה נובעת מבצוע העבודות נשוא החוזה.
לפיכך, התובע מבקש 450,000 ₪ בגין ראש נזק זה. הנתבעות טוענות שהתאונה נשוא התביעה הוכרה כתאונת עבודה, כך שהתובע זכאי לקבל החזר בגין כל ההוצאות הרפואיות והוצאות הנסיעה – לעבר ולעתיד (מכוח תקנות הביטוח הלאומי (מתן טפול רפואי לנפגעי עבודה) תשכ"ח-1968)).
...
לאחר שקילת טיעוני הצדדים ובחינת חוות הדעת השונות, ההתייחסות של המומחים האחד לממצאים של חברו, בחינת קביעות הועדות הרפואיות של המל"ל ובחינת התיעוד הרפואי שהוצג לתיק – מסקנתי היא כי יש לקבוע שהנכות של התובע הינה הבאה: בתחום הנוירולוגי – 40%, שכן לא שוכנעתי כי המדובר בסממנים של דימנציה בינונית ומסתברת יותר ההערכה כי המדובר בתסמינים של דימנציה קלה; בתחום העיניים – 24.5% - ודומה שאין מחלוקת של ממש לגבי תחום זה; בתחום הנפשי – 20% - שכן שוכנעתי לאמץ את חוות הדעת מטעם ההגנה במיוחד שעה שאין כל תיעוד לגבי טיפול בתחום זה משנת 2019 ועד עתה; בשל המצב אחרי הניתוח בגולגולת – 15% - וכאן, לא אוכל לקבל את עמדת מומחי ההגנה לפיה הנכות "נבלעת" בנכות שכבר קיימת בהיבט הניורולוגי; בשל הצלקת – 10% - אין מחלוקת; בשל סחרחורות או הפרעה בשיווי המשקל – 10% בהתאם לקביעות של מומחי התובע, אשר לא נסתרו בחוות הדעת מטעם ההגנה, אם כי יש כאן חפיפה בין הסחרחורת לבין חוסר שיווי המשקל.
עוד נטען כי התובע צירף קבלות שאינן רלוונטיות לגבי פריט זה, כגון הוצאות בגין קצף גילוח, שתייה ומוצרי מזון, ולפיכך, אין לפסוק פיצוי לתובע בראש נזק זה. סבורני כי למרות שהתובע יכול היה לצמצם את נזקיו בראש נזק זה, ולו לגבי חלק מההוצאות, אין ספק כי לתובע היו הוצאות הן בגין הטיפולים הרפואיים והן בגין נסיעות עודפות בסמוך לאחר התאונה – אותם אני מעריכה בסכום כולל של 50,000 ₪ (וראו כי למעשה בסיכומי התובע אין טיעון לגבי הוצאות רפואיות אלא בעיקר לגבי הוצאות נסיעה).
" בהינתן ההלכה הנ"ל – על הצדדים לבצע את החישובים בהתאם, כלומר – לחשב מחדש את ניכוי תקבולי המל"ל לגבי העתיד מהפיצוי לתובע, ובכל מקרה – גם ללא "החישוב מחדש" הנזק גבוה מאשר תקבולי המל"ל והתביעה לא "נבלעת". סיכום – נוכח כל האמור מעלה במקובץ, התביעה של התובע נגד כל הנתבעות מתקבלת, ועל כולן, ביחד ולחוד, לפצותו בסכומים המפורטים בפסק הדין, בתוספת שכר טרחת עו"ד בשיעור 20% ובתוספת מע"מ, החזר אגרת בית המשפט והחזר עלויות שכרם של כל המומחים אשר הגישו את חוות הדעת מטעם התובע (בהתאם לקבלות שישלח התובע לנתבעות).

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מדובר בתביעת ניזקי גוף של שבוב שהגיש המוסד לביטוח לאומי (המשיב) בגין מחלת מיקצוע מסוג סיליקוזיס שאובחנה אצל הנפגע א.ק. עקב חשיפתו בעבודתו אצל הנתבעת.
" 43. בית המשפט רשאי לדחות תביעה בכל עת בשל קיומו של מעשה בית דין, היתיישנות או מכל נימוק אחר, שלפיו הוא סבור כי ראוי ונכון לדחות את התביעה." החוקים הרלוואנטיים לענייננו הנם פקודת הנזיקין וחוק ההתיישנות.
"בית המשפט ישתמש בסמכותו למחוק תביעה על הסף רק במקרים שבהם יהיה ברור כי בשום פנים ואופן אין התובע יכול לקבל, על יסוד הטענות המבססות את תביעתו את הסעד המבוקש. בית המשפט — בבואו לשקול אפשרות זו — ינהג בזהירות רבה וישתמש בסמכותו רק במקרים קצוניים ויוצאי דופן. כלל הוא כי מחיקה על הסף של תביעה היא אמצעי קצוני הננקט רק מקום שאין אפשרות ולוא קלושה, כי התובע יזכה בסעד המבוקש. מושכלות ראשונים הם כי אין להכריע בגורל תביעה בעודה באיבה, אלא אם כן ברור על פניו כי אין לה כל סיכוי להיתקבל" נפסק בעבר שעל עוולת הרשלנות, שהנה תביעה מכוח עוולה והפרת חובה חקוקה, אשר אחד מיסודותיה הבסיסיים הנו קיומו של נזק, יחול סעיף 89(2) לפקודת הנזיקין (ע"א 590/67 קלינמן נ' ד"ר מירון חרושת כימית, פ"ד כב(2) 929, 932 31.12.98, ע"א 34/95 גבעון נ' ד"ר ברמה פ"ד נ(4) 462, 14.1.97).
...
בהתאם להלכה הפסוקה, סעד של דחייה או מחיקת תביעה על הסף הוא סעד דרסטי, ואין להיעתר לו, אלא אם ברור לבית המשפט מלכתחילה ומעל לכל ספק, וזאת, רק מעיון בכתבי הטענות, שאין לתביעה שום סיכוי להצליח גם אם יוכחו כל רכיביה.
בעמ' 20 נכתב שהנפגע "סרב עקב היעדר תסמינים (שיעול חולף)". הנתבעת טוענת כי בשנת 2011 הנפגע אובחן באופן וודאי עם סיליקוזיס אך מצטטת את החלק מהמסמכים הרפואיים בו נכתבו 3 אבחנות שונות "תהליך גידולי, סיליקוזיס ושחפת בDD". לפיכך אין בידי לקבל כי מדובר באבחנה ודאית במועד זה. כמו כן בתשובה לתגובה טוענת הנתבעת ב"סוף דבר" כי מועד אבחנתו של הנפגע היה לכל המאוחר בשנת 2013 .
נוכח כל האמור לעיל, הבקשה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

התובע 1, יליד 1980, הגיש תביעה לפצוי בגין נזק גוף שניגרם לו בתאונת דרכים, ביום 19.06.08, עת נהג על אופנוע ונפגע מרכב משטרתי הנהוג ע"י נתבע 1, שוטר במקצועו (להלן: "התובע" ו-"התאונה").נתבעת 2 הנה מעסיקתו של נתבע 1 ונתבעת 3 היתה המבטחת של הרכב הפוגע בזמנים הרלבאנטיים לתביעה.
התובע 2 (להלן: "המוסד לביטוח לאומי") צורף ביום 3.6.15, כתובע נוסף, בתביעת שבוב מכח סעיף 328 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995 בגין תשלומים ששולמו וישולמו לתובע בעקבות נזק הגוף שניגרם לו בתאונה, שהוכרה כתאונת עבודה.
על פי אותה הלכה, בקביעת הפצוי בגין פגיעה בתאונת דרכים, במסגרת תביעה על פי פקודת הנזיקין, לא חלות על הפצוי הנפסק המיגבלות הקבועות בחוק הפלת"ד. בהיתחשב באופי הפציעה, בשיעור הנכות הרפואית שנותרה לתובע ובתקופת האישפוז, אני פוסקת לתובע פיצוי בגין כאב וסבל בסך 240,000 ₪ (נכון להיום).
...
התאמת ריבית ההיוון בעת חישוב נזקו של הנפגע לריבית ההיוון הקבועה בתקנות ההיוון של המל"ל אינה מצריכה קביעה מפורשת של בית המשפט העליון בדבר שינוי שיעור הריבית, שכן היא אינה עומדת בסתירה לפסיקה מאוחרת יותר של בית המשפט העליון, בעניין סעדה וחיימס, שעסקה בקביעת שיעור ריבית ההיוון במקרים בהם לא משולמות לנפגע גמלאות המל"ל. לסיכום הנקודה, מצאתי לקבל את טענת התובע ולערוך את חישוב נזקו לעתיד על פי ריבית היוון בשיעור של 2%.
סוף דבר הנתבעת תשלם לתובע פיצוי בסך של 2,407,101 ₪ בניכוי תגמולי המוסד לביטוח לאומי, בהתאם לחוות דעת אקטוארית עדכנית.
הנתבעת תשלם למוסד לביטוח לאומי את סכום הגמלאות בעבר ובעתיד, בהתאם לחוות דעת עדכנית שתוגש, בניכוי הסכום ששולם עד כה, בצירוף שכ"ט עו"ד בשיעור של 20% ומע"מ. המוסד לביטוח לאומי יגיש לא יאוחר מיום 15.11.18 חוות דעת אקטוארית מעודכנת ליום עריכתה, בה יפורטו גם דמי הפגיעה והפרשי הצמדה וריבית בגין תשלומי העבר.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

מונחות לפנַי תביעת נזק גוף של ניזוק ותביעת שבוב של המוסד לביטוח לאומי (להלן: "המל"ל").
המל"ל טוען מצִדו, כי מכוח סמכותו לפי סעיף 328 בחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995, הוא זכאי לשבב את כל התקבולים ששילם וישלם לתובע עקב התאונה במסגרת ההכרה בו כנפגע עבודה.
לפי דעתו של כבוד השופט י' דנציגר (בפיסקה 22), לפיה: "אינני בא לקבוע כי העובדה שאדם פטור מאחריות מכוח תקנות העבודה על גגות או תקנות עבודות בנייה שוללת מיניה וביה את האפשרות לחייבו בגין נזקים שנגרמו בשטח אותו הוא מחזיק במהלך עבודות בניה או תיקון מכוח עוולת הרשלנות. מבלי לקבוע מסמרות בעיניין, בהחלט ניתן לחשוב על אפשרות בה אדם יחוב בחובת זהירות כלפי מי שניפגע בחצריו בעת בניה או תיקון, וזאת לא בשל העובדה שלא דאג לאמצעי בטיחות מתאימים כי אם בשל הפרה של חובת זהירות אחרת. ייתכן, ושוב אינני מביע בעיניין זה כל עמדה, כי, כפי טענתו של העובד במקרה שלפנינו, יתרשל אדם בעצם בחירת הקבלן שיבצע את העבודה ובשל כך יחוב באחריות בגין נזקים שייגרמו במהלכה" (ההדגשה אינה במקור) ומן מהצד האחר, ראו דעתו של כבוד השופט צ' זילברטל בעיניין ברוך לעיל - אליה הצטרף כבוד השופט ע' פוגלמן - ולפיה: "לטעמי יש מקום לקבוע כי במקרה דנא לא הוכחה רשלנות מצד המחזיק ועל בסיס זה לדחות את התביעה נגדו ככל שהיא מתבססת על עוולת הרשלנות. סוגיית היחס בין שתי עוולות מסגרת - רשלנות והפרת חובה חקוקה - אינה פשוטה ומעוררת שאלות לא קלות (ראו: ישראל גלעד דיני הנזיקין - גבולות האחריות 1228-1221 (2012)). על כן, ובהיעדר טיעון בענין, נדמה בעיני כי עדיף יהיה לדחות את טענת הרשלנות שהועלתה כלפי המזמין לגופה. לא נטען ולא הוכח כי המזמין התרשל בבחירת הקבלן מבצע העבודה (מעסיקו של הנפגע), או כי היתקיימו חריגים אחרים לפטור המעוגן בהוראת סעיף 15 לפקודת הנזיקין [נוסח חדש] בענין "חבותו של בעל חוזה". בנסיבות המקרה, ובהיעדר נתונים שמכוחם ניתן יהיה לפסוק אחרת, אין מקום לקבוע כי היה על המזמין לנקוט באמצעי זהירות כלפי עובדו של הקבלן.
...
אשר לשאלה השנייה: במקרה לפנַי, סבורני כי נוצרת א-סימטריה בחישובים.
חרף זאת, לא פטרתי את עצמי מלדון בה. הבנק, בכתב סיכומיו כביתר שלבי ההליך, היה ועודנו איתן בעמדתו שלפיה דין התביעות נגדו להידחות.
ההודעה לצד שלישי נגד כהן - נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

לפני תביעה לקבלת פיצויים בגין ניזקי גוף, מכוח פקודת הנזיקין [נוסח חדש] (להלן: פקודת הנזיקין), ותביעת המוסד לביטוח לאומי (להלן: המל"ל) לשיבוב, מכוח הוראת סעיף 328 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה- 1995.
...
הנתבעות טענו אך לקיומו של אשם תורם מצד התובע, טענה שאין בידי לקבלה וראיתי לנכון לסלקה כבר עתה.
לכל אלה, אני דוחה את הטענה לניכוי רעיוני.
לסיכום אני מקבלת את התביעה ומחייבת את הנתבעות, ביחד ולחוד, לשלם לתובע 1 סך של 429,600 ₪, בצירוף 23.4% בגין שכ"ט עו"ד ובצירוף סך של 10,000 ₪ בגין הוצאות משפט (אגרה ושכר טרחת מומחים).
כמו כן, אני מקבלת תביעת המוסד לביטוח לאומי ומחייבת את הנתבעות 3 ו- 4, ביחד ולחוד, לשלם לתובע 2 סך של 18,600 ₪ בצירוף 23.4% בגין שכ"ט עו"ד (יש להדגיש כי המל"ל לא השתתף בהוצאות המומחים לאור מועד הצטרפות להליך) .
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו