במשך מספר חודשים, טופלה התובענה על ידי המזכיר המשפטי במחלקת המנ"ת. במהלך תקופת טיפולו בתובענה, התברר כי הצדדים מסכימים לכך שהנתבע יגיע להחלטה מחודשת בתביעת התובע, לאחר שהתובע ימציא גם פרטים נוספים, אלא שהיתה בין הצדדים מחלוקת בשאלת אופן המצאת הפרטים הנוספים (בתצהיר או לא בתצהיר) וכן לא היה ברור אם בידי התובע יש פרטים מספיקים או שמא נידרש שתוף פעולה של הממונים עליו בעבודה.
(ג) האם ניתן לתאר את מצבו של התובע כנובע ממיקרוטראומה, כלומר - תנאי עבודתו גרמו לנזקים זעירים בעורו של התובע, נזקים בלתי ניתנים לאיבחון לכשעצמם, ואשר לפחות בחלקם היו בלתי הפיכים, והצטברותם של נזקים אלה היא שהביאה לליקוי ?
תשומת לב המומחה מופנית לכך שכדי להשיב תשובה חיובית על שאלה זו, צריך שהמומחה יסבור כי סביר יותר להניח שאכן זה הגורם למצבו של התובע מאשר להניח את ההיפך, כלומר - שיש סבירות העולה על 50% שכך היה.
בהיתחשב בכך שכפות הרגליים של התובע לא הופעלו בפעולות הניקוי והשפשוף בעבודה ושכפות הרגליים לא באו במגע עם החומרים שהתובע השתמש בהם, האם אין בכך כדי להצדיק דוקא את הסברה שגם הפסוריאזיס בכפות הידיים אינה קשורה לעבודה?
"2. מבחינת מחלת הפסוריאזיס, אכן לא נראה כי יש קשר כלל בין עבודתו למחלה זו, מבחינת הפריחה בכפות הרגליים. גם הפריחה בכפות הידיים אינה מוסברת על ידי תנאי עבודתו אלא, כפי שציינתי, במידה והעובד היה חשוף ללחץ מכאני מתמשך על כפות הידיים, הדבר היה עלול להביא להחמרת המצב (koebner phenomenon), אך לא להווצרות מחלת הפסוריאזיס. כמו כן הופעת הפריחה המפושטת בגופו, קרוב לוודאי אינה קשורה לפסוריאזיס אלא לבעיה השנייה שהנה דלקת עור ממגע".
האם המומחה יכול לקבוע אם ליקויי התובע הם על רקע אלרגי או על רקע איריטנטי?
"3. כאמור, התובע סבל גם מדלקת עור ממגע, נמצאה רגישות ל- 2 הגורמים שצוטטו בחוות דעתי הקודמת. חומרים אלו עלולים להיות בחומרי נקוי, דטרגנטים ועוד, כך שלא ניתן לשלול מרכיב אלרגי לפריחה. במקביל, חומרי הניקוי בעצמם עלולים לגרום לדלקת עור ממגע עקב גירוי ראשוני (irritant), כך שלא ניתן לשלול מנגנון משולב בהחלט. האבחנה בהיסטולוגיה (בביופסיה) של spongiotic psoriasiform dermatitis תומך למיטב הבנתי למנגנון אלרגי, אך קביעה זו, יש לקבל בצורה מוסמכת יותר מרופא עור מומחה. למעשה, דלקת העור יכלה לנבוע ממגע עם חומרי נקוי ומיים הן בעיסוקיו מחוץ לעבודתו והן בעבודתו.
בהקשר זה ציין דר' יעקובוביץ הדברים הבאים:
"מבחינת מחלת הפסוריאזיס, אכן לא נראה כי יש קשר כלל בין עבודתו למחלה זו, מבחינת הפריחה בכפות הרגליים. גם הפריחה בכפות הידיים אינה מוסברת על ידי תנאי עבודתו אלא, כפי שציינתי, במידה והעובד היה חשוף ללחץ מכאני מתמשך על כפות הידיים, הדבר היה עלול להביא להחמרת המצב (koebner phenomenon), אך לא להווצרות מחלת הפסוריאזיס. כמו כן הופעת הפריחה המפושטת בגופו, קרוב לוודאי אינה קשורה לפסוריאזיס אלא לבעיה השנייה שהנה דלקת עור ממגע".
פרופ' אינגבר ציין בהקשר למחלת הפסוריאזיס את הדברים הבאים:
"...האבחנה הראשונית הייתה ACD במשך שנים ומשנת 2013 קיימת איבחנה של פסוריאזיס. לדעתי הפסוריאזיס הופיעה במנגנון של KOEBNER (כפי שגם חשב הרופא התעסוקתי). הרופא הגרמני KOEBNER תיאר בסוף המאה ה- 19 שחולי פסוריאזיס שעורם נפגע ע"י מכה, שריטה כויה או דלקת-מחלת הפסוריאזיס מופיעה במקום בו העור נפגע . התופעה הזו נקראת על שמו. כיום אנחנו יודעים שבאנשים הנושאים את הגנים לפסוריאזיס המחלה יכולה להופיע לראשונה במקום הפגיעה בעור כגון: הדלקת הכרונית האלרגית בידו של התובע. כאשר המחלה מופיעה היא מתפשטת גם למקומות אחרים בעור שלא נגרמה להם פגיעה, כגון: לכפות רגליו של התובע".
הינה כי כן, המסקנה החד משמעית המתקבלת מקריאת חוות דעתם של שני המומחים כמכלול, הנה כי התובע עמד בתנאים להוכחת קיומו של קשר סיבתי במידה הנדרשת בין הליקוי ממנו סובל בעור ("דלקת עור ממגע" ו/או "מחלת עור אלרגית מסוג: (ACD) ALLERGIC CONTACT DERMATITIS")לבין תנאי עבודתו.
...
בהקשר זה ציין דר' יעקובוביץ הדברים הבאים:
"מבחינת מחלת הפסוריאזיס, אכן לא נראה כי יש קשר כלל בין עבודתו למחלה זו, מבחינת הפריחה בכפות הרגליים. גם הפריחה בכפות הידיים אינה מוסברת על ידי תנאי עבודתו אלא, כפי שציינתי, במידה והעובד היה חשוף ללחץ מכני מתמשך על כפות הידיים, הדבר היה עלול להביא להחמרת המצב (koebner phenomenon), אך לא להיווצרות מחלת הפסוריאזיס. כמו כן הופעת הפריחה המפושטת בגופו, קרוב לוודאי אינה קשורה לפסוריאזיס אלא לבעיה השנייה שהינה דלקת עור ממגע".
פרופ' אינגבר ציין בהקשר למחלת הפסוריאזיס את הדברים הבאים:
"...האבחנה הראשונית הייתה ACD במשך שנים ומשנת 2013 קיימת אבחנה של פסוריאזיס. לדעתי הפסוריאזיס הופיעה במנגנון של KOEBNER (כפי שגם חשב הרופא התעסוקתי). הרופא הגרמני KOEBNER תיאר בסוף המאה ה- 19 שחולי פסוריאזיס שעורם נפגע ע"י מכה, שריטה כויה או דלקת-מחלת הפסוריאזיס מופיעה במקום בו העור נפגע . התופעה הזו נקראת על שמו. כיום אנחנו יודעים שבאנשים הנושאים את הגנים לפסוריאזיס המחלה יכולה להופיע לראשונה במקום הפגיעה בעור כגון: הדלקת הכרונית האלרגית בידו של התובע. כאשר המחלה מופיעה היא מתפשטת גם למקומות אחרים בעור שלא נגרמה להם פגיעה, כגון: לכפות רגליו של התובע".
הנה כי כן, המסקנה החד משמעית המתקבלת מקריאת חוות דעתם של שני המומחים כמכלול, הינה כי התובע עמד בתנאים להוכחת קיומו של קשר סיבתי במידה הנדרשת בין הליקוי ממנו סובל בעור ("דלקת עור ממגע" ו/או "מחלת עור אלרגית מסוג: (ACD) ALLERGIC CONTACT DERMATITIS")לבין תנאי עבודתו.
ויודגש, שאיננו מקבלים את דעתה של ב"כ הנתבע, לפיה קביעותיו של דר' יעקובוביץ נעדרת כל קביעה פוזיטיבית לעניין אותו קשר הסיבתי.
אשר על כן, התביעה מתקבלת במובן זה שאנו קובעים קיומו של קשר סיבתי בין הליקוי האמור ממנו סובל התובע בעור לבין תנאי עבודתו.