מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת נזיקין של פעיל טרור תביעה נגד פעיל טרור בגין נזקים

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

עוד עמד בית המשפט על כך שהמחוקק האמריקאי ובתי המשפט בארה"ב הכירו בזכותם של בני מישפחות קורבנות טירור לפצוי תרופתי בגין הנזקים הנפשיים שנגרמו להם עקב השכול (נזק המכונה Solatium), כשחומרת הפגיעה הנפשית נלמדה מעצם המעשה וחומרת תוצאתו.
עוד נטען, בין היתר, כי הקביעות ביחס לשיחרורם של חשאיקה ועוויס ממעצר והספקת חומר הנפץ לא מבוססות, לא מעידות על ידיעת הרש"פ על אודות מעשיהם, ולא ניתן לבסס עליהן את אחריות הרש"פ; כי בית המשפט היתעלם מראיות המעידות על התנערותה של הרש"פ מפעולות טירור בכלל ומפעילותם של שוויש וחשאיקה בפרט, שפוטרו או סולקו מתפקידיהם ברש"פ עובר לפיגוע; כי הרש"פ פעלה לעצור פעילי טירור וגם המחבל חשאיקה נעצר על ידה; כי בנסיבות העניין, אין תחולה לסעיפים 10א או 42א לפקודת הראיות [נוסח חדש], התשל"א-1971 (להלן: פקודת הראיות), כתבי האישום, הפרוטוקולים והכרעות הדין בבית המשפט הצבאי הוגשו להוכחת עצם קיומם ולא לצורך אמתות תוכנם, ולכן לא ניתן היה להעדיף את אמירות העדים בהליך בפני בית המשפט הצבאי על פני עדויותיהם בפני בית משפט קמא; וכי בית משפט קמא הסתמך בהחלטתו על קביעות כלליות שאינן מבוססות ביחס לעוויס ושוויש וקרבתם לרש"פ, כמו גם על טענות כלליות מתוך חוות דעתו של מומחה התביעה אביתר, חרף קביעתו כי ההכרעה תיעשה לפי נסיבותיו הקונקרטיות של המקרה.
עוד נטען כי היה מקום לפסוק לזכות המשיבות שכ"ט בשיעור שנפסק בתביעות אחרות שהתנהלו נגד הרש"פ בגין ארועי טירור (עניין מנטין ועניין בן שלום), בגובה 20% בתוספת מע"מ, חלף שכר הטירחה שנפסק על ידי בית משפט קמא בשיעור 10% בלבד.
על רקע זה ניתן להניח כי התחייבות התביעה הייתה שלא לעשות שימוש בהודאה במסגרת תיקים פליליים אחרים, למשל כנגד אחיו, וקשה להלום כי מי מבין הצדדים להליך הפלילי צפה את האפשרות שבעתיד יתנהל הליך אזרחי-נזיקי כנגד המפגעים או הרש"פ. עוד יצוין כי "הכלל הוא כי לא ניתן למנוע הגשת פסק דין פלילי כראיה במשפט אזרחי – מכוח הוראות סעיף 42א לפקודה – על ידי סיוגה של הודאה (פורמאלית) במשפט פלילי לצורכי אותו משפט פלילי בלבד; הצהרת נאשם במשפט פלילי, לפיה הוא 'מודה בעובדות לצורך משפט פלילי זה בלבד' אינה חוסמת את הדרך בפני הגשת פסק הדין כראיה במשפט אזרחי" (יעקב קדמי על הראיות 1558 (מהדורה משולבת ומעודכנת, 2009); ע"א 285/80 שיף נ' אליאסי, פ"ד לד(4) 752, 756 (1980)).
אכן, קיימות אינדיקאציות לכך שהרש"פ פיטרה או סילקה שניים מהמעורבים בפיגוע מלעבוד במנגנוניה (שוויש והמחבל חשאיקה), כי פעלה למעצר של פעילי טירור ואף עצרה את חשאיקה עובר לבצוע הפיגוע.
...
על רקע זה נקבע, כי כאשר מדובר באירוע טרור רצחני, אין מקום לצמצם את ההכרה בניזוקים משניים לאלו העומדים בכל תנאי הלכת אלסוחה (רע"א 444/87 אלסוחה נ' עיזבון המנוח דוד דהאן ז"ל, פ"ד מד(3) 397 (1990) (להלן: הלכת אלסוחה)), וכי גם בישראל יש מקום לפסוק לבני משפחה של קורבנות טרור – הורים שכולים – פיצוי תרופתי בגין הצער והשכול שנגרם להם, פיצוי שכונה "פיצויי שכול". בית המשפט מצא לפסוק פיצויים עונשיים בנסיבות המקרה, לנוכח הקביעה כי הרש"פ סיפקה את הנשק ששימש לפיגוע הספציפי, לאדם שידעה כי היה מעורב בעבר בפעולת טרור ושוחרר על ידה למרות מעורבות זו, וכאשר הנשק סופק לאותו קצין בתקופה שבה פיגועי טרור היו חזון נפרץ.
נסיבות המקרה מצדיקות אפוא להשית פיצויים עונשיים על הרש"פ, אך יישום הלכת בן שלום על ענייננו מוביל למסקנה כי יש מקום להתערבותנו בסכום שנקבע על ידי בית משפט קמא, כמו גם בקביעה בדבר זהות הנפגעים הזכאים לפיצויים עונשיים.
משלא מצאתי להתערב בקביעות העובדה והמהימנות של בית המשפט המחוזי המבססות את אחריות הרש"פ כמסייעת לביצוע הפיגוע, אני סבור כי יש להעמיד את סכום הפיצויים העונשיים שבהם תישא הרש"פ על סך של 3 מליון ₪ לכל עזבון (השוו למקרה הנדון בע"א 7036/19 הנ"ל).
אי לכך, הערעורים נדחים, בכפוף להפחתת הפיצוי העונשי כך שיפסק לטובת עזבונות המנוחים סך של 3 מליון ₪ לכל עזבון (סך כל הפיצוי – שישה מליון ₪).

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

אציין, כי המונח 'אויב' מוגדר בחוק העונשין, התשל"ז-1977, כך: "מי שהוא צד לוחם או מקיים מצב מילחמה נגד ישראל או מכריז על עצמו כאחד מאלה, בין שהוכרזה מילחמה ובין שלא הוכרזה, בין שיש פעולות איבה צבאיות ובין שאינן וכן ארגון מחבלים". בהקשר זה, המונח 'ארגון מחבלים' הוגדר שם באופן הבא: "ארגון שמטרותיו או פעולותיו מכוונות למיגור המדינה או לפגיעה בביטחונה של המדינה או בביטחון תושביה או ביהודים במדינות אחרות". עוד אציין, כי בתוספת הראשונה לחוק נקבע, שחסינות המדינה לפי סעיף 5ב לא תחול לגבי "תביעה שעילתה נזק שניגרם לאדם כאמור בסעיף 5ב(א) בעת שהיה מצוי במשמורת של מדינת ישראל כעצור או כאסיר ואשר לאחר שהותו במשמורת לא חזר להיות פעיל או חבר באירגון מחבלים או לפעול מטעמו או בשליחותו של מי מהם" (גם לסעיף 5ג, שעניינו חסינות המדינה בפעולותיה ב'איזור עימות', נקבעו מספר חריגים, בתוספת השניה לחוק, אך אין צורך לפרט לגביהם במסגרת העניין דנן).
חוסר ההתאמה המתואר של דיני הנזיקין להסדרתן של פעולות מלחמתיות, והחשש כי החלתם על פעולות מסוג זה עלולה לגרום לעיוותים משפטיים, הביאו שיטות משפט רבות להכיר בחסינות של המדינה מפני תביעות בגין נזקים שנגרמו כתוצאה מפעולות מלחמתיות (ראו, בג"ץ 8276/05 עדאלה - המרכז המשפטי לזכויות המיעוט הערב נ' שר הבטחון, פ"ד סב(1) 1, 34-32 (2006) (להלן: עניין עדאלה)).
בכך, הסעיף מרחיב את ההגנה הנתנת למדינה מכוח הכלל מהמשפט המקובל אשר תוחם את משך חסימת הדיון בתביעות האויב לתקופת המילחמה הפורמאלית בלבד, וכן מרחיב את ההגנה הנתנת למדינה מכוח כלל דיראני אשר חוסם דיון בתביעותיהם של פעילי טירור בלבד (עם זאת, יוער כי הכלל מהמשפט המקובל וכלל דיראני חוסמים תביעות נגד כל גורם בכל עילות המשפט האזרחי, בעוד שההסדר דנן חוסם אך תביעות נזיקיות נגד המדינה).
...
מכל מקום, סוגיה זו איננה מתעוררת במקרה דנן, ומשכך אין צורך להכריע בפרשנות סעיף 5ב(א)(1) לחוק במסגרת הליך זה. סוף דבר: אף לשיטתי דין הערעור שלפנינו להידחות, שכן כאשר מדובר בתביעה נזיקית של תושב עזה נגד מדינת ישראל, המתייחסת לאירוע המקיים זיקה הדוקה לעימות מול רצועת עזה, כפי שהדבר במקרה בו עסקינן, מקובלת עלי מסקנתו של חברי, השופט סולברג, כי הסדר הפטור מאחריות כלפי תושבי עזה, המעוגן בסעיף 5ב(א)(1) לחוק, עומד במבחני פסקת ההגבלה שבחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו.
המשנה לנשיאה (בדימוס) נ' הנדל: אני מסכים עם חברי, השופט נ' סולברג, כי דין הערעור להידחות.
בהתאם, סבורני כי דין הערעור להידחות.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

המערערים הגישו לבית המשפט המחוזי תביעה לפיצויים כנגד שורה של גורמים, ביניהם עיזבון המחבלת המתאבדת; שותפיה לפיגוע, אמג'ד עבידי עביד וסאמי ג'רדאת (להלן ובהתאמה: אמג'ד עבידי ו-סאמי ג'רדאת), שהורשעו בבית משפט צבאי על פי הודאתם במעורבותם בפיגוע; אזרח ישראלי שלקח חלק בהסעת המחבלת לחיפה; ארגון הג'יהאד האיסלאמי הפלסטינאי (להלן גם: הג'יהאד האיסלאמי) אליו השתייכו המחבלת המתאבדת ושני שותפיה; הרשות הפלסטינאית (להלן: הרש"פ); וארגון השיחרור הפלסטינאי (להלן: אש"פ).
נקבע, כי בעוד שהוכחה היתנהלות בעייתית מצד הרש"פ ומעורבותה בטרור בתקופות שונות עד כדי הפרת חובת הזהירות שבה היא חייבת – לא הוכח קשר סיבתי בין היתנהלות הרש"פ לבין הפיגוע הספציפי והנזק שניגרם במסעדת "מקסים". זאת, בפרט מקום שבו הוכח כי המפגעים היו קשורים לאירגון הג'יהאד האיסלאמי והיו בעלי מניע ברור של ארגון הג'יהאד.
על אף שנקבע כי הוכח שהרש"פ היתה לעיתים מסובכת ומעורבת בפעולות טירור נגד ישראל, לא הוכח קשר סיבתי ספציפי וקונקרטי בינה לבין הפיגוע במסעדת "מקסים". בסופו של יום, אין חולק כי הפיגוע בוצע על ידי פעילי הג'יהאד האיסלאמי, החל משלב הכנת חגורת הנפץ וכלה בפיצוץ המטען על ידי המחבלת המתאבדת במסעדה הומת אדם, וזאת בשל רצונה לנקום על מות אחיה וארוסה, פעילי הג'יהאד האיסלאמי.
במקרה דנן, המערערים הגבילו את תביעתם לפיצויים עונשיים בלבד, זאת יש להניח לנוכח ההסדר הקבוע בחוקי התגמולים (חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה וחוק מישפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושקום), התש"י-1950), ולפיו הניזוק לא רשאי לגבות את הסכומים שייפסקו במסלול הנזיקי ובמסלול של חוקי התגמולים גם יחד (ע"א 2362/19, פסקות 52-51; ע"א 71/18 ‏הרשות הפלסטינאית נ' יורשי המנוחה שרון בן שלום ז"ל, פסקות 96-94 (10.3.2021) (להלן: עניין בן שלום); ע"א 2144/13 עיזבון המנוח עמית עמוס מנטין ז"ל נ' הרשות הפלסטינית, פסקות 98-97 (6.12.2017)).
...
המערערים עתרו בתביעתם לפיצוי עונשי בלבד, ובית המשפט מצא לפסוק פיצויים עונשיים בנסיבות המקרה, בהתחשב ביסוד הנפשי שאפיין את המפגעים ומידת האוטונומיה שהייתה להם בפעולותיהם.
מקובלת עלי המסקנה כי אין לראות באמג'ד עבידי וסאמי ג'רדאת כנציגים מוסמכים לקבלת כתבי בית דין מטעם הארגון, משנכלאו בכלא לתקופה ארוכה ונותקו מהארגון, וממילא לא הוצג אישור מסירה כדין לארגון האסלאמי באמצעותם (להבדיל מאישור מסירה לאסירים עצמם).
סוף דבר לא הוכח קשר ישיר בין הרש"פ לבין המפגעים פעילי הג'יהאד האסלאמי שביצעו את הפיגוע במסעדת "מקסים", ולא הוכחה מעורבות הרש"פ בפיגוע הנדון.
ברם, בהינתן שהתביעה הוגבלה לפיצויים עונשיים, ומכיוון שאין לפסוק לחובת הרש"פ פיצויים עונשיים בנסיבות אלה, אזי שדין הערעור – מבחינה אופרטיבית – להידחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

התביעה והתביעה שכנגד - ותמצית ההליכים לפניי כאמור לעיל, התובע הגיש את תביעתו נגד התביעה הצבאית, צה"ל, משרד הבטחון ושרות הבטחון הכללי.
המדינה ביקשה להתבסס גם על הממצאים שנקבעו בעיניינו של התובע בהליך הפלילי, וסמכה את התביעה שכנגד, בין היתר, על הוראות חוק מישפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושקום), התש"י-1950 (חוק המשפחות) והחוק לתיקון דיני הנזיקין האזרחיים (הטבת ניזקי גוף), התשכ"ד-1964 (חוק הטבת ניזקי גוף).
אין זה מובן מאליו כי על גורמי התביעה להמשיך ולקיים בקרה פעילה ופקוח על תיקים פליליים שהסתיימו בהרשעה.
נוכח המסקנה שאליה הגעתי אינני נידרש לטענה שהעלתה המדינה בדבר הקף האירועים הבטחוניים והמספר הרב של כתבי אישום והליכים משפטיים שהתנהלו בבתי המשפט הצבאיים בשנים 2006-2003 (תעודת עובד ציבור של סמ"ר ענבל פש, נגדת מחשוב ביחידת בתי המשפט הצבאיים באיו"ש ממנה עלה כי בממוצע הוגשו לבתי המשפט הצבאיים כ-9000 כתבי אישום בכל שנה, מתוכם כ- 3000 בשנה בשל פעילות חבלנית עוינת; בעדותה לא היה כדי לשנות מהאמור או להוסיף לו, ע' 20-19 לפרוטוקול).
התובע העמיד את הפצוי שלו הוא עותר בגין נזקיו על סך כולל של כ-8.5 מיליון ₪.
...
משכך, ונוכח המסקנה שאליה הגעתי כי דין התביעה העיקרית להידחות, התייתר הצורך לדון בתביעה שכנגד (ראו גם ס' 12 לסיכומי המדינה).
לסיכום פרק זה: ראינו למעלה כי דין תביעתו של התובע להידחות.
סיכום ותוצאה נוכח כלל האמור לעיל: תביעת התובע נדחית.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

ביום 16.3.2006 הגיש המשיב לבית המשפט המחוזי תביעה אזרחית-נזיקית כנגד אגד כמעסיקתו וכנגד המדינה (המערערת בע"א 7224/21 והמשיבה 2 בע"א 8781/21), בטענה כי אלה אחראיות ביחד ולחוד לנזקים הנפשיים שנגרמו לו עקב הפיגוע.
כיום, הטלת אחריות על רשויות ציבוריות בגין רשלנות אינה זרה בדיני הנזיקין הישראליים, ועל הרשות, ככל מזיק אחר, מוטלת חובה לנקוט אמצעי זהירות סבירים על מנת למנוע נזק (ע"א 2303/11 ‏מדינת ישראל - משרד הבטחון נ' עואודה, פסקה 9 לפסק דינו של השופט זילברטל (‏24.6.2014) (להלן: עניין עואודה); וראו גם: ע"א 243/83 עריית ירושלים נ' גורדון, פ"ד לט(1) 113 (1985); ע"א 1678/01‏ מדינת ישראל נ' וייס, פ"ד נח(5) 167 (2004) (להלן: עניין וייס); ישראל גלעד "האחריות בנזיקין של רשויות ציבור ועובדי ציבור" (חלק ראשון) משפט מימשל ב 339 (התשנ"ה); תמר גדרון "אחריות המדינה, גופים צבוריים וממלאי תפקידים צבוריים לנזק שניגרם ברשלנות – מידרון חלקלק" הפרקליט נא 443 (התשע"א); חיה זנדברג "תביעות נזיקין נגד הרשות המבצעת – על תנועת המטוטלת" הפרקליט נב 3 (התשע"ג)).
...
לסיכום, מכל הטעמים שפורטו לעיל מצאתי כי אין להטיל על אגד או על המדינה את האחריות לנזקיו של המשיב.
סוף דבר, שיש לקבל את ערעור המדינה ולהורות כי אין היא אחראית לנזקי המשיב הנובעים מהפיגוע.
כמו כן, וכאמור לעיל, יש לדחות את ערעור המשיב בכל הנוגע לאחריותה של אגד.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו