מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת נזיקין בגין תאונת דרכים בשטח C

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

רקע וטענות הצדדים מה דין "השנים האבודות" בתביעת עזבון של פלסטינאי שנדרס ע"י רכב ישראלי, מבוטח בידי חברת ביטוח ישראלית כשתאונת דרכים הקטלנית התרחשה בשטח C אשר בשליטה צבאית ואזרחית ישראלית ביהודה ושומרון? האם לאור העמימות בפסיקה הפלסטינאית, ניתן להפעיל את חזקת שויון הדינים ולזכות את עיזבונו בפצוי בגין ראש נזק זה? לפני תביעת נזיקין לפי חוק הפלת"ד. מר ח.ע. ז"ל, יליד 1996 (להלן :"המנוח"), נהרג בתאונת דרכים קטלנית ביום 18.01.16 (להלן :"התאונה"), כשרכב על אופניים בכביש 5 ונדרס ע"י רכב הנהוג בידי נתבע 1, המבוטח בידי נתבעת 2 (להלן: "הנתבעים").
...
לפיכך תשלם הנתבעת לתובעים סך של 174,203 ₪ בגין ראש נזק זה. במאמר מוסגר אציין שכללי היוון הנ"ל הם דרקוניים ופוגעים בזכויות הניזוקים, אך מה שלא הצלחתי לחולל, בכוחותיי הדלים, בקשר לניזוקים ישראליים עם ריבית היוון של 3% (ראו מאמרי "אחרי 40 שנות מדבר פסיקתי יש 'לחשב מסלול מחדש' - שימוש במקדמי היוון אנכרוניסטיים בתביעות נזיקין כפגיעה קשה בניזוקים" (2016); וכן פסק דיני ב(ת"א (ת"א) 15635-08-14 נ.ה נ' כלל חברה לביטוח בע"מ (10.8.2016), אשר לא התקבלו ע"י בית המשפט העליון בע"א 3751/17 המאגר הישראלי לביטוח רכב (הפול) נ' פלוני (08.08.19)) למעלה מכוחותיי לנסות עם הניזוקים הפלסטינאיים.
סוף דבר  יסוד מוסד בעולמה של יהדות הוא רעיון בריאת האדם בצלם אלוקים (בראשית, א, כז).
משכך ולאור כל האמור לעיל התביעה מתקבלת והנתבעת תשלם לתובעים את הסכומים דלעיל בצירוף הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בשיעור 15.4%.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

רקע וטענות הצדדים בפני תביעת נזיקין עפ"י חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה- 1975 (להלן: "חוק הפלת"ד").
גם תעודת המיון וסיכום האישפוז של בית החולים תומכים בכך כי התובע אושפז בעקבות תאונת דרכים.
חריג לכלל הטריטוריאליות מצוי בסעיף 2(א1) לחוק הקובע: "הנוהג ברכב ישראלי חייב לפצות נפגע שהוא ישראלי או תייר חוץ על נזק גוף שניגרם לו בתאונת דרכים שבה מעורב הרכב אף אם התאונה ארעה באיזור או בשטחי האחריות האזרחית הפלסטינאית או באזורים או בשדה התעופה ויראו את התאונה כאילו ארעה בישראל". הגדרת "האיזור" ו"שטחי האחריות הפלסטינאית" הנה כהגדרתם בפקודת ביטוח רכב מנועי [נוסח חדש], התש"ל-1970.
...
לאור כל האמור לעיל, ולאור מיקום התאונה והעובדה שהתובע אינו בעל אזרחות ישראלית או תייר אלא תושב המקום ובעל אזרחות פלסטינית, אין תחולה להוראות חוק הפיצויים על התאונה נשוא תיק זה, וככל שהדין הפלסטיני הוא הדין החל על התאונה על התובע הנטל להוכחתו.
משכך, התביעה נדחית.
הנני מחייב את התובע לשלם הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסכום כולל של 5,000 ש"ח. המזכירות תמציא פס"ד זה בדואר רשום לצדדים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2020 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

בית משפט קמא ציין כי לפי כללי בררת הדין, הדין החל על תביעת נזיקין הוא דין מקום ביצוע העוולה וכיוון שאין חולק כי תאונת הדרכים הייתה בשטחי הרשות הפלסטינאית, הדין החל הוא הדין הפלסטינאי.
משקבעתי כי הדין הזר חל רק לגבי הארוע הנזיקי, לא ברור כלל האם המשיבים יעמדו על בקשתם להוכחתו באמצעות חוות דעת או שמא הם מסכימים להחלת חזקת שויון דינים (שכן ייתכן והדין הישראלי בקשר לניזקי רכוש עקב תאונת דרכים אינו שונה מהותית מהדין הפלסטינאי).
...
כן טענו המשיבים כי הנטל להוכיח את הדין הזר הוא על המבקשת והיא לא הגישה חוות דעת להוכחת הדין הזר ולכן דין התביעה להידחות על הסף.
אשר למטרה הנוספת של עיקרון התחלוף - מניעת עשיית עושר ולא במשפט מן המזיק - אף בה לטעמי יש כדי להוביל למסקנה כי הדין החל על תביעת התחלוף הוא הדין הישראלי.
בשים לב לציפיות הצדדים ולרציונלים שבבסיס תביעת התחלוף, אני סבורה כי יש להעדיף בעניינה את הדין החל ביחסים בין המבטח והמבוטח על פני דין מקום ביצוע העוולה או דין מקום הזכייה.
לנוכח האמור, הערעור מתקבל במובן זה שעל תביעת התחלוף חל הדין הישראלי ועל אירוע הנזיקין שבבסיס תביעת התחלוף חל הדין הפלסטיני.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

התובע, תושב גבע ראםאללה שבשטחים, הגיש נגד הנתבעים תביעה לפיצויים בגין ניזקי גוף שנגרמו לו עקב תאונת דרכים שאירעה ביום 16.2.12 בכביש מס' 60 ליד מחסום גבע.
במועד התאונה נהג התובע באוטובוס, שהמבטחת שלו היתה חברת ביטוח פלסטינית, המשיבה מס' 4 (להלן "מבטחת האוטובוס").בכתב התביעה טען התובע כי מבטחת אוטובוס אינה מכסה את נזקיו ולכן הגיש תביעת נזיקין נגד הנתבעים מס' 1 עד 3 - נהג המשאית שפגעה באוטובוס, בעלת המשאית והמבטחת של המשאית.
...
ברע"א 661/17 ‏‏ אלמשרק חברה לביטוח בע"מ נ' אלסנדוק (הקרן) אלפלסטיני לפיצוי נפגעי תאונות דרכים (16.2.17) נקבע כי: "לבסוף טענה המבקשת, כי מכלול הנתונים וביניהם, תחולת הדין הפלסטיני והצורך בפרשנותו, זהות הצדדים לסכסוך והתרחשות האירוע בתחום השיפוט של הרשות הפלסטינית, מביאים למסקנה כי הפורום הנאות איננו בית המשפט הישראלי. אכן, במסגרת בחינת נאותות הפורום נבחנים שיקולים כגון מהו הפורום המשפטי בעל מירב הזיקות הנוגעות לסכסוך; ציפיותיהם הסבירות של הצדדים; שיקולים ציבוריים; ושיקולי צדק (רע"א 2939/13 פלדמן נ' בנק דיסקונט לישראל בע"מ, [פורסם בנבו] בפסקה יט' (19.5.2013) (להלן: עניין פלדמן); ע"א 9328/12 נירימליק בע"מ נ' חברה באחריות מוגבלת סובורובה, [פורסם בנבו] בפסקה 10 (21.4.2013)). נאמר זה מכבר, כי במציאות המודרנית בה חציית גבולות פיסיים ותקשורתיים בין מדינות הינה דבר שבשגרה, קיימת נטייה לצמצם בהיענות לטענת פורום לא נאות (עניין פלדמן, בפסקה יט' ובאסמכתאות המפורטות שם). אף נאמר כי "אין מייחסים עוד למבחן של מרב הזיקות את המשקל שהיו מייחסים לו בעבר לעניין טענת הפורום הבלתי נאות" (רע"א 2736/98‏ Bros.
לפיכך, אני מורה על מחיקת התביעה על הסף נגד על הנתבעים, מאחר ובימ"ש זה אינו הפורום המתאים לבירור תביעת התובע.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

רקע כללי המערערת, חברה לביטוח בע"מ בישראל, הגישה תביעת שבוב (תיחלוף) נגד המשיבים, תושבי הרשות הפלסטינאית וחברת ביטוח פלסטינאית, לתשלום סך של 62,256 ש"ח בגין תגמולי ביטוח שהמערערת שילמה למבוטח שלה עקב ניזקי רכוש שנגרמו לרכבו בתאונת דרכים שבה היה מעורב רכב המשיבים.
גישה אחרת שתחיל את בררת הדין בנזיקין על תביעת השבוב בכללותה (להלן: "הגישה האחרת"), עלולה להביא לשלילת זכות השבוב של המבטחים הישראלים והפלסטינים בגין תאונות שארעו בטרטוריה של האחר: מבטח ישראלי לא יוכל לתבוע שבוב תגמולים ששילם בגין תאונות שארעו בשטחי הגדה, משום שאינו מבטח מוכר שם; ומבטח פלסטינאי לא יוכל לתבוע שבוב תגמולים ששילם בגין תאונה שארעו בישראל, משום שאינו מבטח מוכר שם (ראו: עניין אלמשרק ועניין וינה).
...
כמו כן, נטען על ידי המשיבים כי הנטל על המערערת להוכיח את הדין הזר, בעוד שהיא לא הגישה חוות דעת להוכחת הדין הפלסטיני; לכן, דין תביעתה להידחות על הסף.
לסיכום, נקבע על ידי בית המשפט קמא כי, משלא הגישה המערערת חוות דעת מומחה לצורך הוכחת הדין הזר, ואף לא ביקשה לתקן מחדלה ולהגיש חוות דעת כזו, יש לקבוע כי אין באפשרותה להוכיח את עילת תביעתה, ולכן דין התביעה להידחות על הסף.
מנגד, נטען ע"י המשיבים כי, אין בסיס להבחנה שהמערערת מבקשת לעשות בין הדין החל על תביעה לפיצויים בגין נזק גוף לבין תביעת לשיבוב בגין נזקי רכוש; על פי הפסיקה, תביעת שיבוב צריכה להבחן על פי הדין החל במקום אירוע התאונה; מדובר במשיבים שהם תושבי השטחים, נעדרי זיקה כלשהי לישראל, ואירוע שהתרחש בשטחי הגדה, ולכן התביעה צריכה להתברר על פי הדין הפלסטיני החל במקום האירוע; פסק דינו של בית המשפט קמא, ניתן כהלכה בהתאם לפסיקה הרבה שניתנה בעניין זה, ולכן דין הערעור להידחות.
בנוסף מקובלת עלי קביעת בית המשפט קמא שלפיה המקרה דנן אינו מקים נסיבות חריגות שמצדיקות החלת הדין הישראלי על התאונה.
לפיכך סבורני כי אין מקום להתערב בפסיקת בית המשפט קמא בדבר סילוק התביעה; יחד עם זאת, יש לציין בעניין זה כי סילוק התביעה ללא הכרעה בה לגופה אינו יוצר מעשה בית דין, ודינו כדין מחיקת התביעה, לפיכך התובעת רשאית להגיש תביעה חדשה בהתאם לעקרונות שנקבעו לעיל.
סוף דבר: הערעור נדחה, כפוף לאמור לעיל, לרבות האפשרות להגיש תביעה חדשה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו