מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת נזיקין בגין עלות הקמת קיר תומך עקב רשלנות רשות מקומית

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2016 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

לפני תביעה נזיקית אשר במוקדה עלות בנית קיר תומך במקרקעי התובע, שלטענתו נאלץ להקים עקב עבודות רשלניות שבוצעו על ידי הרשות המקומית.
אלא הוא קיים חיובה של המועצה המקומית שהוטל עליה כחיוב נזיקי בשל התרשלותה.
...
עוד לא שוכנעתי כי פורום התכנון קיבל החלטה לפיה יש להקים את הקיר על חשבון המועצה וגם את התקבלה החלטה כזו היא נעדרת תוקף מחייב מאחר והפורום אינו הגורם המוסמך להתחייב בשם המועצה.
סיכום ותוצאה לסיכום דין התביעה להידחות מכמה סיבות: ראשית, הגעתי למסקנה כי התביעה התיישנה.
לאור זאת אני מורה על דחיית תביעתו של התובע.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2016 בשלום טבריה נפסק כדקלמן:

זו היא תביעה כספית-נזיקית ע"ס 66,794 ₪ שהגיש התובע כנגד הנתבעת בעקבות קריסת קיר תומך בחצר ביתו.
בעניינינו, בהנתן המועד שבו קרס הקיר, ברי כי הנתבעת (ולא התאגיד), היתה הגוף האחראי לתחזוקת מערכת הביוב בתחומיה, ומכאן יש להדרש לשאלה האם חלה על הנתבעת בנסיבות העניין חובת זהירות (מושגית וקונקרטית), והאם חובה זו הופרה על ידי הנתבעת? ככלל, היתנהלותה של רשות מקומית המפירה את חובת הזהירות המוטלת עליה, עלולה להביא לחיובה ברשלנות, שהנה היתנהגות בלתי סבירה.
חוסר הסבירות נבחן אל מול הסטאנדרט של "רשות סבירה". במסגרת בחינת ההתרשלות יש לבחון האם בכוחה של "רשות סבירה" לצפות את הסיכון שהקימה היתנהגותה, והאם "רשות סבירה" הייתה נמנעת מיצירת הסיכון, נוכח הצפיות לנזק ובהיתחשב בעלויות מניעתו.
...
המומחה בחוות דעתו קבע את הדברים הבאים: "ועצם העובדה שהתמוטטות אירעה רק באזור בו עובר קו הביוב זה סוגר את המעגל לגבי העובדה שאכן הייתה נזילה מתמשכת בביוב לפני ההתמוטטות". באותו הקשר, ולחיזוק מסקנתו הנ"ל בנוגע לשאלת הקשר הסיבתי, הוסיף המומחה וקבע: "הטענה של הנתבעת שהקיר לא בנוי כהלכה אינה מקובלת עליו כי לולא הייתה נזילה מקו הביוב הקיר היה מתקיים עומד כמו מחציתו השנייה שלא נפלה ושאינה באזור קו הביוב". מסקנה אחרונה זו של המומחה הינה מסקנה חפוזה ובלתי מבוססת שקיימים לטעמי נימוקים כבדי משקל המצדיקים שלא לקבלה.
מדברי המומחה ניתן היה להתרשם כי מי גשמים יכולים לגרום להתמוטטות קיר שבנוי שלא כהלכה, כלשון המומחה, ובעניין האמור, מסקנת המומחה לפיה אינו מקבל את טענת הנתבעת שהקיר לא בנוי כהלכה על יסוד העובדה כי הקטע שהתמוטט מצוי 'באזור קן הביוב', הינה מסקנה חפוזה שאינה מבוססת על כלום.
סוף דבר: בהינתן כל האמור הריני מורה על דחיית התביעה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

החוק מטיל על הועדה המקומית אחריות כללית לביצועו והטלת אחריות זו עשויה לגרום לכך שניתן יהיה לתבוע אותה בנזיקין אם היא תתרשל במילוי חובותיה (א. נמדר, שם, במ' 129 וכן, ע"א 324/82 עריית בני ברק נגד רוטברד, פ"ד מה(4), 102).
בפסק הדין בת.א. 7501/05 (לעיל) הוסיף בית המשפט המחוזי: "... הטיל המחוקק על ועדות התיכנון והבניה את החובה לוודא כי שלד הבנין ייבנה על בסיס שיטות בניה מוכחות ומחומרים תקניים, על מנת להבטיח את יציבותו של הבנין. זאת ע"י שורה של הוראות כפי שצוטטו לעיל. בכך ניתנו לוועדה המקומית, מתוקף סמכויותיה על פי דין, השליטה והפיקוח על הבניה, על שיטות הבניה, ועל החומרים מהם ניבנה השלד. נוכח חובותיה שבחוק, יכולה וצריכה היתה הוועדה המקומית לצפות כי התרשלות מצידה בכל המתייחס למילוי חובות אלה, עלולה לגרום לנזקים ליציבות מבנים. יתר על כן, עצם הטלת חובות כאמור על הרשות, יוצר הסתמכות של רוכשי או שוכרי המבנה, שניתן לו היתר בניה ותעודת גמר כחוק, על כך שהוועדה המקומית אכן פעלה על פי חובותיה שבחוק וכי המבנה ניבנה בהתאם לחוק, באיכות ראויה ובשיטות בניה בטוחות ומקובלות...החובות המוטלות על הרשות, הפיקוח שנימסר לידיה, וההסתמכות הכרוכה בשני אלה, מקימים, אם כן, חובת זהירות של הוועדה המקומית כלפי רוכשי המבנה, ואף כלפי הציבור כולו, אלא אם קיימים שקולי מדיניות השוללים חובה זו... לסיכום, על הוועדה המקומית חלה חובת זהירות כלפי התובעת. חובה זו נגזרת מקיומם של יחסי קרבה בין הרשות התכנונית לפרט, הנובעים מחובתה ליתן היתר לבניית שלד ולפקח על בנייתו בהתאם להוראות הדין". כפי שיפורט להלן, הוועדה המקומית הפרה את חובות הזהירות המוטלות העליה, היא לא נקטה בפעולות המתאימות לצורך מילוי חובותיה והתרשלה כלפי הנתבעים, אשר הסתמכו על היתר הבניה שהנפיקה למלכה ועל תקינות פעולותיה.
כתוצאה מהתרשלותה של הועדה המקומית, יהא על הנתבעים להיתמודד עם בניית קיר תומך, שעלות בנייתו כיום גבוהה בהרבה מעלות בנייתו, לו היה ניבנה טרם בניית ביתם של הנתבעים.
לאור האמור לעיל, אני מקבל את התביעה ומורה כדלקמן: אני מורה לנתבעים להקים קיר תומך בסמוך לגבול שבין שני המגרשים וכן, לבצע מילוי קרקע במקום בו בוצעה חציבה פולשת אל מקרקעי התובעים, הכל בהתאם לפיתרון ההנדסי שהציג המומחה אנונו, לצורך תמיכת המדרון בצד האחורי של המיגרש התחתון.
...
בחינת האשם היחסי של הצדדים השלישיים למול זה של הנתבעים, מוביל למסקנה כי יש להטיל על הנתבעים אשם תורם בשיעור של 25%.
לאור האמור לעיל, אני מקבל את התביעה ומורה כדלקמן: אני מורה לנתבעים להקים קיר תומך בסמוך לגבול שבין שני המגרשים וכן, לבצע מילוי קרקע במקום בו בוצעה חציבה פולשת אל מקרקעי התובעים, הכל בהתאם לפתרון ההנדסי שהציג המומחה אנונו, לצורך תמיכת המדרון בצד האחורי של המגרש התחתון.
הנתבעים ישלמו לתובעים את הוצאותיהם בגין אגרות התביעה, חוות דעת המומחה מטעמם (המודד שפירא), חלקם בחוות דעת המומחים מטעם בית המשפט וכן, שכ"ט עו"ד בסך של 25,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

כמו כן, מציין התובע בסיכומיו כי העובדה שלא ניתן היתר בנייה להשלמת הכביש מצדיקה בנסיבות העניין את פיצויו בסכום של 58,000 ₪ לצורך בניית קיר תומך על חשבונו או לחילופין לקבוע כי על הרשות המקומית לבנות את הקיר התומך על חשבון תקציבה השוטף.
עוד מציין התובע כי היתנהלות הנתבעת אף מהוה הפרה ישירה של הוראת סעיף 48א' לפקודת הנזיקין (נוסח חדש), אשר קובע כי שלילת תמיכה במקרקעין שכנים מהוה עוולה נזיקית, כאשר במקרה זה המיגרש אשר נמצא בבעלותו נתמך על ידי המקרקעין השכנים ולכן נמנעת התמיכה בהם.
בנוסף לכך, אין מחלוקת על כך שבשל התנהלותם הרשלנית של עובדי הנתבעת בניית קיר תומך זמני הייתה מחויבת המציאות עובר לתחילת ביצוע עבודות הבנייה (ראה גם : סעיף 11 לסיכומי הנתבעת), דא עקא, שהתובע בחר מטעמיו שלא להגיש באותה עת תובענה למתן צו עשה זמני להקמת קיר זמני, ולכן כל שנותר הוא לבחון האם צו שכזה הנו מחויב המציאות נכון להיום או שמא יש מקום לפצותו מבחינה כספית.
מן המקובץ מעלה עולה כי הסעדים להם עותר התובע לבניית קיר תומך קבוע או לחילופין למתן פיצוי כספי המשקף את עלותו, הנם בשלב זה סעדים תיאורטיים בלבד משום שהנתבעת לא השלימה את סלילת הכביש, משום שהתובע בחר מטעמיו שלא לעתור לבנייתה של גדר זמנית במהלך התקופה שבה בוצעו עבודות הסלילה, ומשום שבית משפט זה אינו מוסמך מבחינת סמכותו העניינית להורות לנתבעת לסלול את יתרת הכביש, או לחילופין לאשר את בניית הקיר התומך מבלי שיש תוחלת מעשית בכך טרם השלמת סלילת הכביש ומבלי שניתן היתר בנייה מתאים לבנייתו (ראה גם : עת"מ (עניינים מינהליים ת"א) 1245/07 פרופ' אביב עמירב ואח' נ' הועדה המקומית לתיכנון ובנייה הוד השרון מיום 31.8.2008).
...
אשר על כן, בהינתן המתווה הדיוני אליו הגיעו הצדדים כאמור בהודעתם מיום 19.12.2018 דין התביעה למתן צו עשה ולמתן פיצוי כספי להידחות.
סוף דבר : התביעה מתקבלת באופן חלקי.
הנתבעת תשלם לתובע בתוך 30 יום את הסך של 21,000 ₪ בצירוף הפרשי ריבית והצמדה כדין החל מיום 19.12.2018.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

אין מחלוקת כי ברגים "זמניים" אלה מכונים כך אך בשל הסיבה שקיר התמך נחוץ באופן זמני לעבודות הבניה, כאשר לאחר מכן מוקם קיר תמך נוסף פנימי, קבוע.
שיטת התמיכה לא פורטה בבקשה להיתר בניה שהגישו המשיבות וממילא לא אושרה על ידי הרשות המקומית.
המערער פנה למשיבות בדרישה שתתחייבנה לתקן כל נזק שניגרם לבניין שבבעלותו עקב עבודות החפירה והקידוח, ואף ניסח מכתב התחייבות לצורך זה (מכתב מיום 5.1.04, שצורף כנספח 5 לתצהיר העדות הראשית מטעמו), אך המשיבות לא חתמו על התחייבות זו וסירבו להעניק למערער התחייבות לשיפוי בגין הנזקים.
עוד יש לזכור, כי העוולה של הסגת גבול במקרקעין, כמוה כעוולות אחרות כלפי הרכוש המעוגנות בפקודת הנזיקין, היא עוולה שאינה דורשת יסוד נפשי מיוחד ונכללת בקבוצת העוולות שבגינן מוטלת אחריות חמורה (לשאלה אם יש מקום לחדירת יסוד של אשמה לעוולת הסגת הגבול במקרקעין ראו יצחק אנגלרד, אהרון ברק, מישאל חשין דיני הנזיקין – תורת הנזיקין הכללית 131-130 (מהדורה שניה, בעריכת גד טדסקי, התשל"ז; והשוו אמנון גולדנברג "התפתחות אלמנט הרשלנות בעוולות הסגת גבול" הפרקליט כ 33 (1963); לתפיסה לפיה קיימת זהות בין העילה הנזיקית לקניינית בהקשר זה ראו הילכת נעמה, שם; לקביעה לפיה הפגיעה הקניינית נמדדת אך במבחן התוצאה ולא במבחן המעשה ראו מישראל חשין מיטלטלין בדיני הנזיקין 154, 157 (התשל"א); במקרה דנא אין צורך להדרש לשאלה אם המדובר באחריות חמורה "טהורה" או "מעורבת", שעה שהמזיק עשה שימוש בנכסי הניזוק לטובתו ויש בכך להוות שיקול להטיית הכף לטובת היתייחסות לעוולה כמצדיקה הטלת אחריות חמורה טהורה – ראו ישראל גלעד דיני נזיקין – גבולות האחריות, 1178-1177 (כרך ב', התשע"ב)).
אף אם הדבר היה נחוץ לצורך התמיכה במקרקעי המשיבות, הרי שהוטל עליהן הנטל להוכיח כי לא ניתן היה לתמוך במקרקעין בדרך אחרת (נטל שהופרך במהלך שמיעת הראיות, כאשר הוכח כי קיימת דרך אחרת לתמיכה במקרקעין, אלא שזו כרוכה בעלויות משמעותיות יותר).
לו היה בעל הזכויות מסרב לבקשה, ניתן היה לידון בשאלה האם קמה למשיבות עילה לתביעה מכח סעיף 48א לפקודת הנזיקין שעניינו במניעת תמיכה במקרקעין, והיה מקום לידון בהקף התפרשותה של הוראת חוק זו, ובטיב הזכויות שהיא מעניקה למי שמבקש למקסם את זכויותיו במקרקעין תוך פגיעה בזכויות הזולת.
...
לבד מטענות אלה לא נכללו הטענות הכספיות בכתב התביעה, מאחר שהמערער סבור היה שלא ניתן לאומדן באותה עת. עתה, לאחר שהובהר שבשלב זה לא הוכח קיומו של נזק קונסטרוקטיבי, אין עוד מניעה מבירור התובענה הכספית בגין הנזקים שנגרמו למערער עד כה. לפיכך יש להיעתר לבקשתו לפיצול הסעדים.
נציין כי אנו סבורים שבנסיבות מעין אלה לא מן הנמנע שיחול הכלל שבסעיף 8 לחוק ההתיישנות, התשי"ח-1958 (ואף לא מן הנמנע כי תעלה הטענה לפיה בנסיבות הייחודיות של המקרה יחול באותה עת גם הכלל שבנוסחו החדש של סעיף 7 לחוק ההתיישנות), ולא תחול ההוראה המצמצמת שבסעיף 89(2) לפקודת הנזיקין.
לנוכח כל האמור לעיל הערעור מתקבל במובן זה שהחיוב בהוצאות שנקבע בפסק-דינו של בית משפט קמא מבוטל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו