מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת נזיקין בגין נזקי צנרת כנגד חברת ביטוח, ספק שירות ושרברב

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2016 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התביעה הנה תביעת שבוב שהגישה התובעת כנגד הנתבעים בגין תגמולי ביטוח ששילמה למבוטחה עקב הצפה שגרמה לנזק בבית העסק שלו.
התובעת שילמה למבוטח פיצוי בגין נזקיו, בסך כולל של 43,304 ₪ לרבות שכ"ט שמאי.
נציג מנהלת הבניין מר אהוד יצחקי מסר לשמאי התובעת כי בעקבות פניות המבוטח זומן שרברב שאיתר ושחרר סתימה במרזב העובר בקיר, בקטע שבין קומת הקרקע לבין הקומה הראשונה.
מר יצחקי אישר כי לא עשו שום טפול מונע או בדיקה מסוג כלשהוא באותה צנרת וזאת מתוך ידיעה שאנשים יודעים שהנתבעת 3 אינה אמורה לעשות זאת משום שזה בתוך היחידה והם לא נותנים שירות בתוך היחידה.
אחריות הנתבעים: ככלל, הנטל מוטל על התובע להוכיח את כל יסודותיה של עילת תביעתו בבחינת "המוציא מחברו עליו הראיה" (ראו: ע"א 78/04 המגן חברה לביטוח בע"מ נ' שלום גרשון הובלות בע"מ, פ''ד סא(3) 18).
לשון סעיף 38 לפקודת הנזיקין (להלן: "סעיף 38") מורה כדלקמן: "בתובענה שהוגשה על נזק והוכח בה שהנזק נגרם על ידי דבר מסוכן, למעט אש או חיה, או על ידי דבר שנמלט העלול לגרום לנזק בהימלטו, וכי הנתבע היה בעלו של הדבר או ממונה עליו או תופש הנכס שמתוכו נימלט הדבר – על הנתבע הראיה שלא היתה לגבי הדבר המסוכן או הנמלט התרשלות שיחוב עליה". בסעיף 38 שלושה יסודות מצטברים להעברת הנטל אל הנתבע: קיומו של נזק אשר נגרם על ידי דבר מסוכן שהנתבע היה בעליו של הדבר, הממונה עליו או תופש הנכס ממנו נימלט הדבר.
כן קבע כי: "...בהערכת סבירותה של פעולה מסוימת, "על בית המשפט לאזן בין האנטרס של הפרט הניזוק לבטחונו האישי, לבין האנטרס של המזיק לחופש פעולה, וכל זה על רקע האנטרס הצבורי בהמשכה או בהפסקתה של אותה פעילות... יש לשקול את ההסתברות להתמשכות הסיכון; גובה הנזק הצפוי; עלות האמצעים בזמן ובמאמץ למניעת הנזק; האנטרס הצבורי בפעילות יוצרת הסיכון". במקרה זה, כאמור, הנתבעת 3 היתקשרה בחוזה ניהול עם מבוטח התובעת בו התחייבה לספק לו שירותי אחזקה גם לרכוש המשותף, קרי גם לתחזוקת המרזב.
אין ספק בעיני כי אם הנתבעת 3 הייתה מבצעת בדיקה תקופתית, נקוי ונקוז של המרזב יכולה הייתה למנוע הסתימה במרזב ובכך להקטין את הסיכוי או למנוע את ההצפה.
...
בעניין זה העיד כאמור מר ארואטי כי לאחר שפנה לנתבע 1 ציפה שהנתבעת 3 תפעל ומשעולה מעדות מר יצחקי כי לא נעשה דבר אל מול הנתבעים 1 ו- 2 על מנת לאפשר כניסה לדירתם, אזי הנתבעים 1 ו – 2 אינם נושאים באחריות לנזק ודין התביעה נגדם להידחות.
סוף דבר משהגעתי למסקנה כי הנתבעת 3 לא הרימה את הנטל המוטל עליה להוכיח כי לא התרשלה בתחזוקת המרזב ובתיקונו אני מוצאת כי היא נושאת באחריות כלפי התובעת.
לפיכך אני מקבלת את התביעה כנגד הנתבעת 3 ומחייבת אותה לשלם לתובעת סך של 43,304 ש"ח, בצירוף הפרשי הצמדה מיום 30.8.07, שכר העד בסך 500 ש"ח, שכר עדות השמאי בסך 1,000 ש"ח + מע"מ, מלוא אגרת בית המשפט ושכר טרחת עורך דין בסך 8,500 ש"ח. התביעה כנגד הנתבעים 1 ו- 2 נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2015 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

במעמד הארוע, הוזמן שמאי מטעם התובעת, אשר עמד על הנזקים שנגרמו לה. יצוין כבר בשלב זה, כי החברה המשכירה את הנכס- A.B.S.R, דאגה לתיקון הנזילה באופן מיידי, הביאה שרברב מטעמה ושילמה עבור עבודתו.
הראשון נוגע למישור החוזי הפוטר את הנתבעת מאחריות ומאידך מונע מהתובעת לתבוע את נזקיה מהנתבעת, והשני הנו במישור הנזיקי.
וינטרוב אף ציין כי חברת הביטוח של שמר (הנתבעת 2) שלחה שמאי מטעמה (מר יגאל טלמן), אשר ציין מפורשות כי המים פרצו מתוך צנרת השייכת למבנה השכור, ועל כן אין עילת תביעה כנגד הנתבעת שכן היא אינה נושאת באחריות לתקינות הצנרת.
כמו כן, מאחר והתובעת קיבלה פיצוי בגין נזקיה מחברת הביטוח שלה, אין כל הצדקה לתביעה דנן.
סעיף 10.9 לחוזה ממשיך ומחזק נקודה זו וקובע: "להסיר ספק, השוכר ישא באחריות לתקינות כל המערכות המשמשות את המושכר, לרבות באחריות לתקינות מערכת מיזוג האוויר המשרתת את המושכר ואשר תותקן על ידי השוכר ועל חשבונו, גם אם אלו נימצאות ו/או מותקנות מחוץ למושכר. המשכיר מתחייב לשאת באחריות לתקינות המערכות המשמשות את כלל המקרקעין". שוב לפנינו החרגה מפורשת לעניין המערכות המותקנות בבניין ומשמשות את כלל דייריו, כדוגמת צנרת המים, דבר הבא ללמדנו כי כל תקלה במערכות אלו הנה באחריות המשכירה, לרבות הנזקים הנובעים ממנה.
...
הנזק לאור המסקנה בשאלת האחריות לא אדרש בפירוט לשאלת הנזק, אולם אציין מס' שיקולים הנוגעים לסוגיה זו. התובעת כאמור הגישה חוו"ד שמאי של מר אבי אייזיק, אשר העמיד את סך הנזק שנגרם על 128,243 ₪.
מדובר בנתונים אובייקטיביים וקלים להוכחה, המצויים בידה של התובעת, אשר חרף זאת לא הוצגו, ומשכך דין התביעה בעניין זה היה לדחייה - בכל מקרה.
יכול למשל ששכר השמאי היה גבוה לטעמה של מבטחת התובעת – מבלי שעמדתה אמנם תחייב לכאן בענין זה. התביעה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2013 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בעדותו הסביר, כי חוות הדעת כוונה לחברת הביטוח ולא לצורך תביעה, וזאת במטרה להבין האם יש רטיבות ממקור הצנרת שתוקן ונימצא כי אין רטיבות ממקור שתוקן בעבר.
העד הוסיף בעדותו, לאחר שפנתה אליו חברת הביטוח בטענות, נקבעה פגישה בשטח עם השמאי התובעת והמהנדס, הוא עצמו הגיע עם מד לחות לראות מה קרה, והקיר שמשיק בין האמבטיה לחדר, אותו קיר שבדק קודם והיה יבש כמו הנגב, היה ספוג מים.
הנתבעת טוענת, כי משהובהר, כי התובעת ביטחה את הדירה בגין ניזקי מים ולא בגין ניזקי רשלנות, הרי שהתובעת לא הייתה צריכה לפצות את המבוטחת בגין רשלנות ולכן אין יריבות בין הצדדים.
באשר לסעיף 41 לפקודת הנזיקין, "הדבר מדבר בעדו", על מנת להוכיח התקיימות הכלל נידרש מן התובע להוכיח תחילה קיומם של שלושה תנאים מצטברים – תנאי ראשון: הנסיבות הממשיות של הארוע אינן ידועות לתובע ובלשון הסעיף: "לתובע לא הייתה ידיעה או לא הייתה לו יכולת לדעת מה היו למעשה הנסיבות שגרמו למקרה אשר הביא לידי הנזק". תנאי שני: כי הנזק שניגרם - נגרם על ידי נכס שבשליטתו המלאה של הנתבע.
בעניינינו, ספק אם מתקיימים התנאים.
אין המדובר בנסיבות כמו בפרשת ישראליפט, שם דובר בחברה שייצרה מעלית, התקינה אותה והייתה זו שתחזקה את המעלית ונתנה לה שירות במשך שנים רבות.
פרק הזמן שחלף מאז פעולת ההתקנה ועד הנזק, משמיט את יסוד השליטה מצד התובעת שכן בפרק זמן זה לא היתה לה כל יכולת לשלוט על הנכס בו הותקן הפרקט ועל הפרקט, על הגורם המזיק (המים) ועל אופן השמוש בנכס ובפרקט עצמו (השווה לדוגמא: תא 39754/03 כלל חברה לביטוח בע"מ נ' אייל אליהו פדה (תל-אביב-יפו) (25/12/2005), שם בטענה כלפי שרברב כי התקין בצורה לקויה צנור שכשל, בית המשפט מאבחן את פסק הדין בעיניין ישראליפט וקובע כי חלוף הזמן בין ההתקנה לבין הנזק משמיט את השליטה מידיו של הנתבע).
בשלב זה אציין, כי גם התובעת עצמה נימנעה מזימון השרברב צמח ששמו הוזכר כמי שבדק את התשתית לאחר גילוי הנזק, דבר שפועל כנגדה, נימנעה מלהציג את חוות הדעת של השמאי מטעמה לאחר היתרוממות הפרקט שהתקינה הנתבע, אף שהשמאי העיד כי אמורה להיות חוות דעת כזו, וכן נימנעה מלהציג את חוות הדעת של חברת אינפרטק, אלא במועד ההוכחות עצמו, דבר שמנע מן הנתבעת להתייחס לחוות הדעת וממצאיה עוד בטרם ההוכחות מנע את זימון המומחה לעדות והותיר את הממצאים בחוות הדעת כפשוטם בלא הסבר שאפשר והיה מסייע להבין את משמעות הקביעות האמורות בה. היתנהלות זו של הנתבעת, העולה כדי המנעות מהצגת ראיות רלוואנטיות, פועלת במידה מסויימת כנגד עמדתה, אך אין בה כדי להשמיט את עמדתה ולהביא לדחיית התביעה.
...
המומחה עצמו לא היה בטוח במסקנותיו והציע בדיקות נוספות, התובעת שהמומחה מטעמה הציע לה לקיים בדיקות נוספות שיאפשרו להגיע למסקנה נחרצת לא הרימה את הכפפה.
לאור כל האמור לעיל, אני קובעת כי התביעה לא הוכחה ודינה להידחות.
לאחר ששקלתי את מכלול הנסיבות, אני קובעת, כי התובעת תשלם לנתבעת שכ"ט עו"ד בסך 4,000 ₪ והוצאות בסך 2,500 ₪, הכוללות את שכר העד המומחה מטעמה כפי שנפסק בדיון.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2013 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום בתל אביב - יפו ת"א 13971-09-09 הפניקס הישראלי חברה לבטוח בע"מ נ' אורן בפני כב' השופט אילן דפדי תובעת הפניקס הישראלי חברה לבטוח בע"מ ע"י עו"ד אמנון עמיקם ואח' נתבע חגי אורן ע"י עו"ד אבי ינון ועו"ד שמחה שור פסק דין
לטענתה, בהיותו של הנתבע בעל השליטה בתחזוקה ובתפעול של מערכות המים לרבות הנקוז בדירת המגורים ומאחר שלתובעת או למבוטחה לא הייתה יכולת לדעת את נסיבות הדליפה וכן מאחר שהארוע מתיישב יותר עם המסקנה שהנתבע לא נקט זהירות סבירה מאשר עם המסקנה שנקט זהירות כזו, הרי שעליו הנטל להוכיח שלא היה במעשיו או במחדליו התרשלות, אשר יש לחייבו בגינה והכל בהתאם לסעיף 41 לפקודת הנזיקין.
הוא גם שוחח עם השרברב שהגיע למקום מטעם חברת שחר, אשר פעלה לבצוע התיקון מטעם התובעת.
4.4.5 אין ספק כי הרשלנות המקצועית של אי חיבור צנור מספר 2 לקולטן היא באחריותו המוחלטת של הקבלן ו/או היזם אשר בנה את הבניין כולו.
מחוות דעת השמאי שהגישה התובעת בתמיכה לגובה הנזק עולה כי השמאי הסתמך על דו"ח שירות של חברת שחר בו צוין כי גורם הנזקים נעוץ בצנור מתחת לאמבטיה.
במכתב שהפנה מר סלע אל השמאי ואשר צורף לחות הדעת כתב המהנדס כדלקמן: "כתוצאה מנזילת מים מדירת השכן שמעל דרך פיר צנרת במרפסת מזווה חדרו מים לכל חול מצע הריצוף גרמו לנזקים לנגרות עץ מטבח ולעליה קפילרית בכל שטח הדירה למעט הממ"ד ". ראשית, האמור במכתב בר סלע אינו מהוה חוות דעת ולכן אין מקום להסתמך על קביעותיו, ושנית, דבריו אשר לגורם הנזילה אינם מפורטים דיים ולא ניתן ללמוד מהם, האם הנתבע יכול היה להבחין בליקוי כלשהוא.
לאור חוות הדעת של מומחה הנתבע, הרי שמדובר בנזק מתמשך שתחילתו מיום האכלוס של הדירה ולפיכך אני דוחה את טענת התובעת לפיה הנתבע אחראי לנזק מאחר שפעל לתיקון גורם הנזילה רק מספר שבועות לאחר ששוכר דירתו דיווח לו על כך. סוף דבר התביעה נדחית.
אף שככלל בעל דין זכאי לפסיקת הוצאות לטובתו במקרה של דחיית התביעה שהוגשה נגדו, אני סבור שבנסיבות העניין אין מקום ליתן צו שכזה.
...
כאמור המומחה הינו מהנדס ולאור פרטי השכלתו וניסיונו, נראה שהוא האדם המתאים לתת חוות דעת זו. מסקנותיו המבוססות כאמור על ביקור במקום ועל ניסיונו רב השנים, נראות לי סבירות, ולפיכך שוכנעתי, כי הנתבע לא יכול היה לצפות את גרימת הנזק לדירה שמתחתיו.
לאור חוות הדעת של מומחה הנתבע, הרי שמדובר בנזק מתמשך שתחילתו מיום האיכלוס של הדירה ולפיכך אני דוחה את טענת התובעת לפיה הנתבע אחראי לנזק מאחר שפעל לתיקון גורם הנזילה רק מספר שבועות לאחר ששוכר דירתו דיווח לו על כך. סוף דבר התביעה נדחית.
אף שככלל בעל דין זכאי לפסיקת הוצאות לטובתו במקרה של דחיית התביעה שהוגשה נגדו, אני סבור שבנסיבות העניין אין מקום ליתן צו שכזה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

נטען כי מכוח סעיף 41 לפקודת הנזיקין, מאחר ואין לתובעים ולא היתה להם ידיעה או יכולת לדעת מה היו הנסיבות שגרמו למקרה אשר הביא לידי הנזק שניגרם כתוצאה מהנזילה מנכסי הנתבעים והנציגות, המקרה מתיישב יותר עם המסקנה שהנתבעים לא נקטו זהירות סבירה מאשר עם המסקנה שהם נקטו זהירות סבירה.
בכתב ההגנה שהוגש ע"י הנתבעים נטען כי דו"ח האיתור שבוצע ע"י חברת ר.א.מ.א קבע כי כלל מערכות הצנרת בדירתם הנן תקינות וכי קיימים ליקויים מינוריים בלבד ברובה שבחדר מקלחת הורים ובברז המקלחת הראשית החדשה.
לאחר חשיפת הצנור התגלתה הנזילה וסביבה רטיבות גדולה ומשמעותית שלא מותירה ספק לגבי מקור הנזק שניגרם בדירת התובעים.
נטען כי לאחר פניית הנתבעים לנציגות, פנתה האחרונה לכלל והם שלחו איש שירות מחברת עוז פיתרונות תיחזוקה שמצא חור קטן בצנור הבניין ותיקן אותו.
לאור כך נטען כי הפיתרון הנכון וההוגן היה שנתבעים 1-2 יפעילו את חברת הביטוח שלהם והעניין יטופל ויסתיים אולם הנתבעים בוחרים להיתנער מחבותם.
הצנור אכן תוקן ע"י הועד באמצעות חב' הביטוח אשר העמידה לצורך זה שרברב, אלא שזה תיקן את הכשל באופן בלתי מקצועי ולאחר כ-5 חוד' חזרה הדליפה מהקולטן הראשי.
אשר לסעדים הכספיים המבוקשים בתביעה: 15,000 ₪: עלות תיקון הנזקים לדירת התובעים נכללת בחוו"ד המומחה כחלק מהעלות שעל הנציגות לשאת בה, בסך כולל של 23,000 ₪.
...
אני סבורה כי הפתרון אשר הוצע בסעיף 2.4.2 לחוות הדעת, בהתאם לחלוקת ההוצאות המוצעת בנספח 1 לחוות הדעת, עשוי לתת פתרון מלא ומקיף לנזילה, אשר ממנה סובלים התובעים במשך שנים.
צוי עשה לפיכך, אני מורה כי הצדדים יבצעו את התיקונים שקבע המומחה, בחלוקה המפורטת בטבלה שבנספח 1 לחוות הדעת.
סה"כ ישלמו הנתבעים לתובעים סך של 11,839 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו