תמצית התובענה ועיקרי טענות הצדדים
זוהי תביעת תיחלוף בגין נזק נטען שניגרם למחפר זחל הדראולי (מ"ר 107-367) (להלן: "המחפר המבוטח"), שבוטח על ידי התובעת בארוע שהתרחש ביום 8.10.2019.
התובעת הוסיפה, כי ביום 8.10.2019, ערב יום הכיפורים, עמד המחפר כדין ליד מקום הארוע, כאשר מים התפרצו מהצנרת הראשית של הנתבעת 1 (להלן: "הערייה").
לצד טענה זו, הוסיפה התובעת וטענה, כי מים הם דבר מסוכן אשר בהימלטו עלול לגרום לנזק, וכי הנתבעות או מי מהן היו הממונות על המערכת ממנה דלפו המים (כך במקור.
כך, נקבע כבר בעבר, כי שימוש במים הגורם נזק, בין שהוא שימוש רגיל ובין שהוא שימוש לא-רגיל, מעביר את הנטל על הנתבע [ע"א 302/67 חברת מפ"י בע"מ נ' משק אשר אשכנזי ושות' פ"ד כב(1) 211, 222 (1968)]:
"... שאם נימלט דבר העשוי להזיק מנכסו של הנתבע, הנתבע מוחזק כרשלן עד שלא יצא ידי חובת ההוכחה המוטלת עליו בסעיף הנ"ל. אין חולק על כך שמים שנמלטו עשויים להזיק, ושיצאו מרשות הנתבעים-המערערים. לא נותרה אפוא למערערים אלא הגנה אחת, והיא שלא התרשלו" [שם; ראו גם: אריאל פורת נזיקין כרך א 290 (2013)]
אשר לתנאי השני – במקרה דנן, הן מטענות הערייה והתאגיד, והן מעדות פלטין למדים, כי הערייה היא הבעלים של הצנור ("צנור מים ערוני"), שהאחריות החוזית על טיפולו והחזקתו מוטלת על התאגיד, והתאגיד מצידו ממונה על הצנור או תופסהו ("באחריות מי שקמה").
...
מכאן, שאין להיזקק לטענת התאגיד, לפיה יש להעניק משקל אפסי לעדות זו.
דיון והכרעה
לאחר שעיינתי בטענות הצדדים, המוצגים שהוגשו לתיק בית המשפט ובעדויות העדים, השתכנעתי כי דין התובענה להתקבל כנגד שתי הנתבעות.
מעבר לצורך אציין כי דומה שהתנאי השלישי הקבוע בסעיף כי נראה לבית המשפט שאירוע המקרה שגרם לנזק מתיישב יותר עם המסקנה שהנתבע לא נקט זהירות סבירה מאשר עם המסקנה שהוא נקט זהירות סבירה, אינו מתקיים בנסיבות העניין.
בנוסף, תשלמנה הנתבעות, ביחד ולחוד, את הוצאות התובעת (אגרת משפט) בסכום של 1,393 ₪ ושכ"ט עו"ד התובעת בסכום של 10,000 ₪.