רקע
לפני תביעת שבוב מכוח סעיף 328 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995 (להלן: "חוק הביטוח הלאומי"), להשבת גמלאות תלויים אותם שילם וישלם התובע לאלמנה ולילדי המנוח מ.י. (להלן: "המנוח") יליד 19.08.1976 שנפטר בעקבות תאונת עבודה מיום 14.5.2010.
כך למשל ממהנדס הוא הפך להנדסאי (עמ' 75 מול ש' 6) ובכך הקטין את מומחיותו וכישוריו, עדותו הנה עדות סברה ולא עדות שבמומחיות, עת לא נכח במקום בעת הארוע, כך גם לא ראה שמצב הבורר במכונה היה במצב של גיפור, אבל המשיך וציין כי "המכשירנים ראו ודיווחו" (עמ' 85 מול ש' 1), אלא שאין כל דיווח או עדות על כך שהבורר היה במצב גיפור.
החוקר מסכם את דבריו של מר הס כך: "עפ"י דבריו בשלב החימום (שפינג) כאשר הצמיג לא הוכנס לתוך תבניות המכבש, המכבש אמור היה לקבל קיטור בלחץ נמוך כ- 1.5 אט' רק בדום ולא בבלדר. פעולה זו מבצע מפעיל באופן ידני. מעיון בגרף ניתן להבחין כי בהתחלה ניכנס קיטור לדום וגם לתוך הבלדר, כאשר לחץ הקיטור בבלדר הגיע עד ל-p.s.i 230 (כ- 17 אט'). לדעתו ככל הנראה הבלדר נצבט בטבעת עליונה עקב היעדרותו של הצמיג ולכן הטבעת העליונה שקעה והבלדר נקרע. לפי מחזור הגיפור (כאשר התהליך במצב אוטומאטי) לאחר כ- 4 ד' ניתן לראות כי ניכנסו לבלדר מים חמים בטמפ' של כ- 90 מעלות צלזיוס ובלחץ של כ- 20 אט'. מכיוון שהבלדר נקרע, המים חדרו לתוך הדום ולאחר כ- 8.5 ד' כאשר הלחץ הגיע ל- 8 אט' בערך האטם נפרץ וכמות גדולה של מים חמים וקיטור נפלטו החוצה".
בפרק השתלשלות האירועים מסביר החוקר כי "בהתאם לנתונים בגרף המוזכר לעיל, התברר כי המכבש היה במצב גיפור (ההדגשה שלי א.ב.) ולא במצב חימום. בהתאם לתהליך הגיפור הוכנסו מים חמים בלחץ כ- 20 אט' בתוך הבלדר. בהיעדר הצמיג הירוק בתוך תבניות המכבש הבלדר נפגע מהתבניות דבר שגרם לקריעתו. עקב קריעתו התאפשרה חדירת מים בלחץ גבוה גם לתוך הדום. הלחץ העצום אשר נוצר בתוך הדום גרם לשבירת האטם שבין שני חלקי הדום ופריצתה החוצה של כמות מסוימת של מים חמים וקיטור במקרה לכיוון שני העובדים אשר עסקו בתיקון הצמיג הירוק הפגום בקירבת המקום".
מסקנות החוקר היו כדלקמן:
"התאונה קרתה במכבש לגיפור צמיגים אשר אמור היה להיות מופעל בשלב חימום. בנגוד לתהליך המקובל לתוך המכבש הוכנסו מים חמים בלחץ גבוה, דבר אשר גרם ליצירת לחץ עצום בתוך תבניות המכבש ופריצת המים החמים החוצה לכוונם של העובדים שבמקרה עבדו קרוב למכבש. [המנוח] ז"ל ניחבל ברוב חלקי גופו ונפטר אחרי שבוע ימים בביה"ח.
המסקנה המתבקשת הנה כי התאונה התרחשה כתוצאה מטעות אנוש, עת המכבש הוכנס למצב עבודה אוטומאטי ללא צמיג, מה שגרם לעליית חום ולחץ פנימיים ולפיצוץ שהעיף החוצה מים חמים וקיטור בלחץ רב שפגעו במנוח וגרמו למותו, בדיוק כפי שקבע בפרק המסקנות מר רוני ברגמן, חוקר משרד המסחר והתעשייה בדו"ח החקירה שהגיש.
(1)אם הרשה או אישרר את המעשה;
(2)אם העובד עשה את המעשה תוך כדי עבודתו"
אלא שכידוע אין לתובע עילת תביעה כלפי המעסיק כצד ג' מכוח סעיף 82(ג) לפקודת הנזיקין הקובע:
" 82(ג) בנסיבות האמורות בסעיף קטן (א) לא יראו, לענין סעיף 70 לחוק, את המעביד כצד שלישי שזכויות כלפיו מועברות למוסד לביטוח לאומי".
סעיף 70 לחוק הביטוח הלאומי הנו כיום סעיף 328 לחוק הביטוח הלאומי.
מכאן שמקום בו המעסיק הנו מבוטח של המוסד לביטוח לאומי אין לו עילת תביעה כנגד מבוטחו (ר' לעניין זה לדוגמא גם רע"א 686/97 מנורה – חברה לביטוח בע"מ נ' עזבון המנוח משה תמר ז"ל, פ"ד נג(5) 145(1999); ע"א 5584/01 עזבון המנוח שמואל מנשה ז"ל נ' אררט חברה לביטוח בע"מ , פ"ד נח(4) 677(2004)), ומכאן שלו עסקינן במעסיק כחב יחיד כלפי הניזוק לא הייתה עומדת לתובע עילת תביעה כנגדו ותביעתו הייתה נדחית על אתר.
...
רקע
לפני תביעת שיבוב מכוח סעיף 328 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995 (להלן: "חוק הביטוח הלאומי"), להשבת גמלאות תלויים אותם שילם וישלם התובע לאלמנה ולילדי המנוח מ.י. (להלן: "המנוח") יליד 19.08.1976 שנפטר בעקבות תאונת עבודה מיום 14.5.2010.
לטענת התובע הוא אינו יודע ואינו יכול לדעת מהן הנסיבות שגרמו לתאונה אך התאונה נגרמה ע"י נכס שהנתבעת ייצרה או בדקה או הינה אחראית על תקינותו או אישרה השימוש בו כאשר המקרה מתיישב יותר עם המסקנה כי הנתבעת לא נקטה בזהירות סבירה משנקטה בה ולכן על הנתבעת הנטל להוכיח כי לא התרשלה.
סוף דבר
המסקנות מהאמור לעיל הן כי לא הוכחה חבות הנתבעת בנסיבות העניין.
לפיכך, דין התביעה להידחות.
לנוכח סכום התביעה, ישלם התובע לנתבעת הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסכום כולל של 150,000 ₪.