רקע כללי והצגת ירעת המחלוקת בקליפת אגוז
עניינה של התביעה שלפניי בעתירתה של התובעת, חברה בשם "רחובות הנהר" (להלן: החברה או התובעת), שבשליטתו של מר חנן ונונו (להלן: חנן או מנהל התובעת), לקבל לידיה החזר של דמי תיווך ששילמה לנתבע, מתווך במקצועו (להלן: מלכיאל או הנתבע), בגין הסכם תיווך למכירת נכס, כאשר לטענת התובעת היא שילמה את דמי התיווך הללו למתווך בטעות, בגין עסקה למכירת מיגרש לצד ג'.
לדברי חנן, לאחר כריתת העסקה הוא קיבל הודעות ווטס-אפ ושיחות טלפון מהנתבע, שבמסגרתן דרש הנתבע תשלום שכר טירחת תיווך.
משלא עלתה כל טענה כי הנתבע איננו מתווך רשום, הרי שנותר לברר את יתר הסוגיות שבמחלוקת: האם התובעת חתמה על הסכם התיווך (ועל הסכם הבלעדיות) והאם הנתבע היה הגורם היעיל בתיווך העסקה?
סוגיית הגורם היעיל בהלכה הפסוקה
סוגיית ה"גורם היעיל" מפורטת במסגרת סעיף 14(א)(3) לחוק, כמפורט לעיל.
סע' 14(ב) לחוק מסדיר תשלום דמי תיווך למתווך שלו הסכם בלעדיות, והוא מקים חזקה שלפיה מתווך שביצע את פעולות השיווק חזקה שהיה הגורם היעיל, כדלקמן:
"מתווך במקרקעין שביצע בתקופת הבלעדיות את פעולות השיווק שנקבעו לפי סעיף 9(ד) – חזקה שהיה הגורם היעיל כאמור בסעיף קטן (א)(3) לגבי עסקה שנכרתה בתקופת הבלעדיות."
בהתאם לסעיף 9(ד) לחוק המתווכים תוקנו תקנות המתווכים במקרקעין (פעולות שיווק), תשס"ה-2004.
והינה, במהלך דיון ההוכחות הומצא העותק המקורי של הסכם התיווך, כאשר על גביו לא מופיע סכום של 48,000 ₪, אלא נקבע שדמי התיווך יהיו בשיעור של 1.5% מהסכום הכולל של העסקה בצרוף מע"מ. המסמך המקורי שבו שכר הטירחה נקבע לפי שיעור של 1.5% סומן על ידי כ-פת/1, ואילו המסמך שעל גביו נערכה מניפולציה באמצעות מחיקת השעור של 1.5% בטיפקס וכתיבת הסכום של 48,000 ₪ סומן על ידי כ-פת/3.
...
סיכומו של דבר שדינה של תביעת התובעת להתקבל.
תוצאה והוצאות משפט
עולה מכל המקובץ כי דינה של התביעה להתקבל במלואה.
אשר על כן אני מורה לנתבע לשלם לתובעת שכר טרחת עו"ד בסך של 11,700 ₪, כפי ששולם.