ביום 11.5.17 הודיע הנתבע לתובעת, כי תביעתה למענק לימודים לשנת 2016 אושרה , אך דחה את תביעתה למענק לשנים 2014-2015 בהתאם להוראת סעיף 296(ב) לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה- 1995 (להלן: "חוק הביטוח הלאומי"), המאפשר תשלום גמלה לכל היותר 12 חודשים רטרואקטיבית מהמועד שבו נוצרה עילת התביעה.
דיון והכרעה:
סעיף 74(ב)(1) לחוק הביטוח הלאומי קובע, כי לפני תחילת כל שנת לימודים או בתחילתה ישלם המוסד מענק לימודים, להורה עצמאי, כמשמעותו בחוק הסיוע, בעד
כל אחד מילדיו.
סעיף 1 לחוק סיוע למשפחות שבראשן הורה עצמאי, תשנ"ב-1992 (להלן: "חוק הסיוע") מגדיר הורה עצמאי באופן הבא:
"הורה עצמאי" – תושב ישראל אשר בהחזקתו ילד הנמצא עמו ואשר נתקיים בו אחד מאלה:
(1) הוא אינו נשוי ואין אדם הידוע בציבור כבן זוגו;
(2) הוא נשוי ומתקיים בו האמור באחת מפסקאות המשנה (א), (ב) או (ג), ובתנאי שאין אדם אחר הידוע בציבור כבן זוגו;
(א) הוא חי בנפרד מבן זוגו תקופה של שנתיים לפחות ופתח בהליך על פי דין להשתחרר מקשר הנישואין ופעל במסגרת הליך זה שנתיים לפחות;
(ב) .
בעב"ל 57861-01-11, אסתר לוזון נ' המוסד לביטוח לאומי, (ניתן ביום 7.8.2012), נפסק באשר לחובת מבוטח להגיש תביעה לפי חוק כתנאי לקבלת קצבה, כי -
"...ברוח דברים אלה פסקנו אנו לגבי זכאותו החוקית של המבוטח לגימלה, כי "מערכת היחסים בין המוסד למבוטחיו נקבעה על פי חוק, ומשכך החוק בלבד הוא שמכתיב את מערכת הזכויות והחובות של הגורמים השונים במערך הבטחון הסוצאלי. לפיכך, לא תשמע טענה לפיה יצר המוסד בהתנהגותו זכויות או מניעות. בית דין זה אימץ את ההלכות שנקבעו בבית המשפט העליון על-פיהן היתנהגותו של גוף צבורי כדוגמת המוסד לביטוח לאומי אינה יכולה ליצור עילה לזכות אשר אינה קיימת בחוק, על כן אין מקום לקבל טענת השתק כנגד המוסד. על המוסד מוטלת החובה לפעול על פי הוראות החוק ואף מקום בו המוסד הטעיה מבוטח אין הוא רשאי להעניק לו זכויות בלי שהן מעוגנות בחוק".
(עב"ל 1352/10 שקולניקוב - מהמוסד).
אפילו היינו מניחים, כי הזכות לקצבה חוקית היא זכות קניינית חוקתית החייבת לעמוד בדרישות פיסקת ההגבלה, כדעת השופט מלצר (רע"א 8138/07 שמואל פאר נ' קצין התגמולים משרד הבטחון); ואפילו היינו מניחים כדעתו, אף שהדבר לא נטען בעירעור שלפנינו, כי הזכות לקיצבת קיום על פי חוק מעוגנת בכבוד האדם על פי חוק יסוד כבוד האדם וחירותו; עדיין אין להיתעלם מכך, שעולה מדעתו (בבג"ץ שלייטנר) כי תשלום רטרואקטיבי של קיצבה מוגבל זמן מכוח החוק, עונה על דרישות פיסקת ההגבלה כל עוד הוא נמצא במסגרת "מרחב התמרון החקיקתי", והסעד הנידרש של ביטול חוק - שמור רק למצבים "חריגים שבחריגים".
גם בעב"ל 628/08 פרופ' גלעדי נ' המוסד לביטוח לאומי, (ניתן ביום 15.4.2010), נפסקו דברים ברוח דומה, לפיהם –
"תנאי הכרחי להענקת גמלה לפי החוק הנה הגשת "תביעה" למוסד (דב"ע נא/31- 0 המוסד - אהרון ציון, פד"ע כג' 367 ; לג/51- 0 יצחק אדרי - המוסד, [פורסם בנבו] פד"ע ד' 381).
...
לעומת זאת, אני סבור, כי המקרה דנן נכלל בין המקרים בהם יש "אחריות מוחלטת" של המבוטח, מה שמעניק לתובעת זכות לתשלום רטרואקטיבי רק על פי כללי השיהוי שבסע' 296.
לאור כל האמור, החלטת הנתבע לשלם לתובעת את מענק הלימודים עבור שני ילדיה רטרואקטיבית ל-18 חודשים, היתה סבירה, ונעשתה כדין.
סוף דבר- התביעה נדחית, ללא צו להוצאות.