אני בין הבודדות שהחזיקו מעמד כל כך הרבה שנים (למיטב ידיעתי אולי אחת או שתיים מהמעון עבדו פרק זמן דומה).
התנועות והישיבה בגובה נמוך והרמה של פעוטות ומשקלים רבים גרמו או תרמו לבעיות ברכיים.
]
אין בעובדה כי המערערת הצהירה על עשרות התכופפויות או התיישבויות מדי יום "כדי לשנות מן הקביעות שבענין נוח". שכן, "ראשית יאמר כי עסקינן בהערכה בלבד, כפי שהיתה זו גם הערכה (שונה) מטעם הגב' נח. שנית - וזהו העיקר: בית הדין הדגיש באותו ענין את חשיבות רצף הפעולות החוזרות ונישנות. גם בעניננו, כפי שבעניינה של הגב' נוח, הפעולות שבצעה לא היו פעולות חוזרות ונישנות ברצף, שכן הן בוצעו בהתאם לצרכי העבודה והילדים. חלקן במתכונת קבועה הכוללת כשלעצמה פעולות מגוונות, וחלקן התובעת בצעה בהתאם לצורך. כך העידה התובעת עצמה בסיפת עמ' 6. אמנם, מוכנים אנו להניח שגם בחלק מן הפעולות השונות בוצעו בפועל תנועות טכניות משותפות כגון של התכופפות (כך לצרכי הרמת ילד, לצורך נקוי שולחן או הגשת אוכל על גביו, וכיו"ב), או של התישבות (לשם חליצת נעלי הילדים או לשם משחק עימם) . עם זאת, אין עסקינן בתנועות רצופות".
הוסיף בית הדין האיזורי וקבע כי המערערת מניחה "כי ההתכופפויות כולן זהות במתכונתן והן כולן בציר ישר. על פני הדברים אין הדבר כך - לא דומה התכופפות לשם נקיון שולחן (אינה דוקא בציר ישר) או החלפת חיתול (שנעשית במקרים רבים מהצד - ומכל מקום לא תואר דבר ע"י התובעת לענין זה),להתכופפות לשם ליטוף ילד (שאינה בהכרח נעשית בציר ישר) ואלה אינן דומות להתכופפות לשם הרמת ילד".
בית הדין האיזורי מסכם וקובע כי "אף ששוכנעתי בכך שהתובעת עבדה עבודה הכרוכה גם במאמצים פיזיים, וגם נוכח הרושם הבולט כי התובעת היתה עובדת מסורה ואכפתית ומעייניה נתונים לילדים – לא די בכך כדי לבסס תשתית עובדתית כנדרש לענין מקרוטראומה. משכך נדחית תביעתה".
טענות העירעור
לטענת המערערת, שגה בית הדין קמא בקביעתו כי לא מתקיימים יסודות עילת המקרוטראומה במקרה זה. לטענתה, תנועות התכופפות בוצעו מספר רב של פעמים ביום ובאותו ציר ולכן ניתן להגדירן כתנועות חוזרות ונישנות גם אם בוצעו לא באופן רציף ותוך מיגוון תנועות אחרות.
שם נדון מקרה של גננת בגני ילדים, מגיל שנתיים ושמונה חודשים ועד גיל חמש וחצי, שלטענתה במהלך יום עבודתה נאלצה להתכופף, לפי הערכתה, 200–150 פעמים במשך היום, לצורך קשירת שרוכים לילדים, הרמת מכנסיים, נקוי הפרשות לילדים, נקוי הרצפות, הרמת ילדים, גרירת חפצים וריהוט, סידור הציוד, ישיבה על גבי כיסאות קטנים ונמוכים.
...
]
אין בעובדה כי המערערת הצהירה על עשרות התכופפויות או התיישבויות מדי יום "כדי לשנות מן הקביעות שבענין נוח". שכן, "ראשית יאמר כי עסקינן בהערכה בלבד, כפי שהיתה זו גם הערכה (שונה) מטעם הגב' נח. שנית - וזהו העיקר: בית הדין הדגיש באותו ענין את חשיבות רצף הפעולות החוזרות ונשנות. גם בעניננו, כפי שבעניינה של הגב' נוח, הפעולות שבצעה לא היו פעולות חוזרות ונשנות ברצף, שכן הן בוצעו בהתאם לצרכי העבודה והילדים. חלקן במתכונת קבועה הכוללת כשלעצמה פעולות מגוונות, וחלקן התובעת בצעה בהתאם לצורך. כך העידה התובעת עצמה בסיפת עמ' 6. אמנם, מוכנים אנו להניח שגם בחלק מן הפעולות השונות בוצעו בפועל תנועות טכניות משותפות כגון של התכופפות (כך לצרכי הרמת ילד, לצורך ניקוי שולחן או הגשת אוכל על גביו, וכיו"ב), או של התישבות (לשם חליצת נעלי הילדים או לשם משחק עמם) . עם זאת, אין עסקינן בתנועות רצופות".
הוסיף בית הדין האזורי וקבע כי המערערת מניחה "כי ההתכופפויות כולן זהות במתכונתן והן כולן בציר ישר. על פני הדברים אין הדבר כך - לא דומה התכופפות לשם נקיון שולחן (אינה דווקא בציר ישר) או החלפת חיתול (שנעשית במקרים רבים מהצד - ומכל מקום לא תואר דבר ע"י התובעת לענין זה),להתכופפות לשם ליטוף ילד (שאינה בהכרח נעשית בציר ישר) ואלה אינן דומות להתכופפות לשם הרמת ילד".
בית הדין האזורי מסכם וקובע כי "אף ששוכנעתי בכך שהתובעת עבדה עבודה הכרוכה גם במאמצים פיזיים, וגם נוכח הרושם הבולט כי התובעת היתה עובדת מסורה ואכפתית ומעייניה נתונים לילדים – לא די בכך כדי לבסס תשתית עובדתית כנדרש לענין מיקרוטראומה. משכך נדחית תביעתה".
טענות הערעור
לטענת המערערת, שגה בית הדין קמא בקביעתו כי לא מתקיימים יסודות עילת המיקרוטראומה במקרה זה. לטענתה, תנועות התכופפות בוצעו מספר רב של פעמים ביום ובאותו ציר ולכן ניתן להגדירן כתנועות חוזרות ונשנות גם אם בוצעו לא באופן רציף ותוך מגוון תנועות אחרות.
דיון והכרעה
לאחר שנתנו דעתנו לכלל החומר שהובא לפנינו במסגרת הערעור הגענו לכלל מסקנה כי דין הערעור להידחות.
לא מצאנו הצדקה להתערב בקביעה זו. על כל פנים, גם אם נניח מספר גדול יותר של כיפופים מזה שנדון בעניין נוח – עשרות כיפופים ליום – לא הוכח בענייננו (בדומה לעניין וייסבלט), כי כיפופים אלה נעשו בתכיפות נמשכת.
סוף דבר – הערעור נדחה.