מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת מהנדס להכרה ביחסי עובד-מעסיק וזכויות נגזרות

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

בבסיס התביעה עומדת טענת המנוח כי נקשרו יחסי עובד-מעסיק בינו לבין מעסיקתו הנטענת, הנתבעת בהליך, חברת י.מ. קריזל הנדסה בע"מ (להלן: "הנתבעת").
] במסגרת ההליך נידונו שתי השאלות הבאות: ראשית, הכרה ביחסי עובד-מעסיק בדיעבד ותוצאתה של הכרה זו, וזאת לאור פסיקות סותרות שניתנו בעבר, כאמור לעיל, על ידי בית הדין הארצי לגבי דרך קזוז הזכויות של עצמאי המוכר בדיעבד כעובד; שנית, האם יש מקום לשנות את המבחנים לקביעת יחסי עובד ומעסיק על השלכותיה הרחבות.
לשם כך, יש לערוך תחילה חישוב ערך השכר השכירי החלופי (אשר המעסיק צריך להוכיח), כולל ערך הזכויות הסוציאליות הנגזרות משכר חלופי זה, כמקובל באותו מקום עבודה לעובדים במשרות דומות.
מעסיק גם לא יהיה זכאי להחזר של חלק מהסכומים ששילם לעובד מכוח ההסכמה החוזית ביניהם רק בגלל שהעובד ביקש הכרה בו ככזה, ולכל היותר רשאי מעסיק לעתור לקזוז הפער (שבין השכר החלופי שיוכח על ידו לבין התמורה הקבלנית) כנגד זכויות שתיפסקנה לזכות העובד במסגרת תביעתו, ולא מעבר לכך; - לאחר כלל אלה, יש לעבור לנדבך השני – פיצוי לא ממוני, כאשר נקודת המוצא היא שיש לפסוק פיצוי שכזה, והנטל לשכנע כי אין להטילו מוטל על המעסיק.
...
בשקלול כלל הנסיבות, אנו קובעים כי על הנתבעת לפצות את המנוח בגין פיטורים שלא כדין בסך של 20,000 ₪.
] במקרה שלפנינו, איננו מוצאים מקום לפסיקת פיצוי לא ממוני, מהטעמים הבאים: שני הצדדים הכתיבו את מודל ההתקשרות; המנוח ידע ורצה בקיומה של מתכונת ההתקשרות שבנדון; לא שוכנענו כי הנתבעת נהגה כלפי המנוח בחוסר תום-לב במידה שיש בה כדי לחייב אותה בפיצוי, וכפי הנטען בסיכומי התביעה, חזור ושנה[footnoteRef:102]; לא שוכנענו כי הנתבעת ידעה שהיא מעסיקה את המנוח כעצמאי, למרות היותו עובד לפי מבחני הפסיקה; אצל הנתבעת אין מערכת יחסים קיבוצית; איננו סבורים כי קביעת פיצוי שכזה תרתיע את הנתבעת, ולאור תום-ליבה, כאמור לעיל.
] סוף דבר לסיכום – לאור כל האמור לעיל, על הנתבעת לשלם לתובעת, יורשתו לפי צוואה של המנוח, את הסכומים הבאים, כדלקמן: א. פיצויי פיטורים בסך של 31,372 ₪; ב. דמי הודעה מוקדמת בסך של 11,000 ₪; ג. דמי חופשה בסך של 4,928 ₪; ד. דמי הבראה בסך של 6,086 ₪; ה. הפרשות מעסיק (תגמולים) בסך של 20,735 ₪; ו. דמי מחלה בסך של 17,600 ₪; ז. פיצוי בגין פיטורים שלא כדין בסך של 20,000 ₪.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפנינו תביעתה של גב' מלכה פישמן (להלן: "התובעת") כנגד חברת דואר ישראל בע"מ (להלן: "הנתבעת"), שעניינה הכרה בקיומם של יחסי עובד - מעסיק בין התובעת לנתבעת, ותשלום זכויות סוציאליות הנגזרות מן המעמד, לרבות: השלמה לשכר מינימום, השלמת שכר וזכויות נילוות בהתאם להסכמים הקבוציים החלים על עובדי הנתבעת, דמי הבראה, דמי חופשה וקצובת ביגוד.
הקבלן וכל המועסקים על ידיו לא יהיו זכאים לכל תשלומים, פיצויים או הטבות אחרות שעילתם בין במישרין ובין בעקיפין ביחסי עובד ומעביד, או הטבות אחרות בקשר עם ביצוע חוזה זה או הוראה שניתנה על פיו, או בקשר עם ביטול או סיום חוזה, או הפסקת ביצוע העבודה על פי חוזה זה מסיבות כלשהן.
בימים 6.12.20 ו- 29.4.21 היתקיימו בפנינו דיוני הוכחות במסגרתם העידו: מטעם התובעת – התובעת, בעלה מר יעקב פישמן (להלן: "בעלה של התובעת") ורו"ח שלום ושדי, מומחה אשר ערך חוות דעת לעניין הנזקים שנגרמו לתובעת (להלן: "רו"ח ושדי"); מטעם הנתבעת – מר יששכר צרפתי, מנהל מחלקת הנדסת הייצור בנתבעת (להלן: "מר צרפתי"), מר אריק אהרון, מנהל דואר רמלה בתקופה הרלבנטית (להלן: "מר אהרון") ועו"ד קרן דברא, פרקליטה בכירה לדיני עבודה בנתבעת (להלן: "עו"ד דברא").
...
אנו מקבלים את טענת הנתבעת לפיה אין מקום לאמץ את חוות הדעת.
יחד עם זאת לא מצאנו כי דין התביעה להידחות בשל כך. לפיכך אנו מאמצים את הדרך בה הלך חברי השופט טל גולן בסע"ש 28639-06-18 ואנו מורים כי הצדדים ינסו להגיע להבנות ישירות ביניהם ביחס לסעדים הכספיים להם זכאית התובעת כתוצאה מקביעתנו.
הנתבעת תשלם לתובעת הוצאות ושכ"ט עו"ד בסכום כולל של 15,000 ₪ וזאת תוך 30 יום מהיום בו יומצא פסק הדין.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

תביעה זו עניינה הכרה ביחסי עובד-מעסיק בין הצדדים ותשלום זכויות התובע מכוח עבודתו וסיומה.
עיקר המחלוקת בין הצדדים נגעה לשאלת קיומם של יחסי עובד מעסיק כאשר כפועל יוצא מהתשובה לשאלה זו, נגזרות זכויות התובע בגין עבודתו וסיומה.
." (ע"ע (ארצי) 24256-06-17 מנרב הנדסה ובנין בע"מ – GOITOM TWELDE (9.6.2020)).
...
העובדה שהעבודה שביצע התובע לא היתה בליבת העשייה של הנתבעות, התובע ניהל במקביל עסק עצמאי ולעיתים העסיק את ילדיו או פועלים לביצוע העבודות שנדרש להן כאשר התובע היה חופשי לקבוע את סדרי העבודה וזמניה, כאשר התובע היה מודע לצורות ההעסקה, בחר את אופן ההתקשרות וניהל את העבודה בהתאם לאופי ההתקשרות, מביאים למסקנה כי לטענת התובע שלפיה נתקיימו יחסי עובד מעסיק בין הצדדים, אין כל יסוד.
על יסוד האמור – התביעה נדחית.
בנסיבות הענין, משמצאתי כי התביעה הוגשה בחוסר תום לב, ישלם התובע לכל אחת מהנתבעות סך של 15,000 ₪ וזאת תוך 30 יום מהיום שאם לא כן, ישא סכום זה הפרשי הצמדה וריבית כחוק מהיום ועד לתשלום המלא בפועל.

בהליך ערעור על החלטת רשם (ע"ר) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

דיון והכרעה כלל ידוע הוא כי ערכאת העירעור לא תמהר להתערב בשקול דעתה של הערכאה קמא, בפרט בהחלטות דיוניות (בר"ע (ארצי) 29344-02-18 דיידיה בק נ' מליטה אורדן (18.02.18)); בר"ע (ארצי) 25084-12-18 חזקי נ' אלסטר, 20.1.19), אלא במקרים חריגים בהם נתגלתה טעות משפטית או טעות בשקול דעת המצדיקים את היתערבות ערכאת העירעור (ע"ע (ארצי) 15070-09-12 ירונה מרנין נ' אס. ג'י די הנדסה בע"מ ואח' (28.10.13)).
בפסק דינה של כב' הנשיאה ורדה וירט-ליבנה, פורט המתוה החדש לקביעת פיצוי ממוני ופצוי לא ממוני במצב של הכרה למפרע ביחסי עבודה: "כללם של דברים הוא, שכאשר נדרשים לקבוע מהן הזכויות להן זכאי מי שהוכר למפרע כעובד, הרי שישנם שני נדבכים: הנדבך הראשון – פיצוי ממוני המושתת על ראציונל תרופתי לעובד התובע, ורציונל זה מצריך קביעה של הנזק הממוני שניגרם לעובד (בהתבסס על השוואה בין הזכויות הממוניות, שאמורות היו להשתלם לו בראי השכר החלופי, לבין התמורה הקבלנית ששולמה בפועל), הנדבך השני - הוא פיצוי לא ממוני שבו מוקנה לבית הדין שיקול דעת לפסוק בנסיבות המתאימות פיצוי המגלם בתוכו את כלל השיקולים שיש להביאם בחשבון, לרבות נסיבותיו הקונקרטיות של כל מקרה ומקרה ושיקולי רוחב". השלב השני הוא שלב "הפצוי הלא ממוני"- מקרה הרגיל גלומות בהכרה במועסק כעובד זכויות בעלות ערך כלכלי שאינן ניתנות לכימות, כגון מיגבלות על פיטורים וזכויות נוספות שאינן ממוניות (האפשרות לקידום, בטחון תעסוקתי, הישתלבות חברתית במקום העבודה וכדו') וכן זכויות הנגזרות מהמטרות אותן דיני העבודה באים לקדם.
בתמצית נציין כי לא הייתה מחלוקת כי יש להכיר ביחסי עבודה בין מר רובין למעסיקתו, וגם לא היה צורך לבחון את הזכויות הממוניות היות והתמורה הקבלנית הייתה גבוהה מעלות המעסיק לפי השכר החלופי.
כמו-כן עיון בכתבי התביעה השונים בעניינינו מלמד כי העובדות המוזכרות בכתב התביעה נוגעות להכרה במערכת היחסים שבין הצדדים, ולנזקים הממונים – זכויות קוגנטיות, ואין אזכור לנזק הבלתי ממוני שניגרם למשיבים, למעט העובדה כי הגדרתם כעצמאים לא הייתה לשיקול דעתם.
...
התיקים שבכותרת מתנהלים בנפרד, אך מאחר ומדובר בערעור זהה בכל התיקים כמו גם החלטה זהה של כבוד הרשמת לגביה הוגשו הערעורים, החלטנו לדון בכל הערעורים במאוחד וליתן החלטה משותפת אחת.
סוף דבר על יסוד כל האמור, הערעורים מתקבלים.
נציין בשולי החלטה זו כי איננו מקבלים את טענת המערערת כי הוספת עילת התביעה החדשה תוביל לכך ש"יתאפסו" ההליכים ויידונו מחדש.
המשיבים ישלמו למערערת את הוצאות הערעור, ביחד ולחוד, בסך 5,000 ₪, תוך 30 ימים מהיום.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

בפני בית הדין תביעת התובע, מהנדס תעשייה וניהול, כנגד הנתבעת, חברת המאפיות "אנג'ל", להכרה בקיומם של יחסי עובד ומעסיק והזכויות הנגזרות.
...
תביעת התובע נדחית מכל וכל.
נוכח הפסיקה בתביעות מסוג ובהיקף זה, והצורך של הנתבעת להידרש למכלול הטענות שנסתרו ונדחו, אחת לאחת, מצאנו כי יש לחייב את התובע בסכום משמעותי בגין הוצאות הנתבעת.
רק בהתחשב בגילו ומצבו, מותן השיעור ,והתובע ישלם שכ"ט ב"כ הנתבעת בסך 30,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו