המבחן האובייקטיבי של האמירות הפוגעניות בוחן את מידת ההשפעה שיש ללשון הרע על ההערכה לה זוכה אדם בעיני הבריות (ע"א 466/83 שאהה נ' דרדריאן, פ"ד לט(4) 734, 740; ע"א 334/89 מיכאלי נ' אלמוג, פ"ד מו(5) 555, 562 (להלן – פרשת מיכאלי); ע"א 809/89 משיעור נ' חביבי, פ"ד מז(1) 1, 7 (להלן – פרשת משיעור); ע"א 723/74 הוצאת עתון "הארץ" נ' חב' חשמל לישראל, פ"ד לא(2) 281, 293 (להלן – פרשת הארץ בעירעור)).
נקודות איזון שונות אלה עשויות להביא לתוצאה כי במקרה נתון, הרשות הציבורית המוסמכת תהיה מנועה במישור המשפט הצבורי מהטלת הגבלות צנזוריאליות על פירסום פוגעני שאינו מגיע כדי מפלס העוצמה המצדיק הגבלת ביטוי מפאת פגיעה ברגשות הציבור; בה בעת, אותו ביטוי עצמו שיותר לפירסום ברבים, עשוי להוות עוולה כלפי הפרט בגין לשון הרע, כדברי הנשיא ברק בפרשת אבנרי, בעמ' 870:
"חופש הביטוי משמעו החופש לפרסם, ללא צנזורה מוקדמת, וללא עיון מוקדם, לא של האנשים או הגופים שעליהם הפירסום, ולא של רשות שלטונית כלשהיא, תוך נשיאה באחריות (אזרחית ופלילית), אם הדבר שפורסם מהוה לשון הרע".
באופן דומה, יתכן כי ביטוי הכולל לשון הרע לא ייאסר לפירסום בצוי מניעה, כדי שלא להגביל את חופש הפירסום הצבורי, אך, בה בעת, הוא עשוי להוות מושא לתביעת לשון הרע בעקבות פירסום שלא נאסר (רע"א 10771/04 רשת תיקשורת והפקות (1992) בע"מ נ' פרופ' אטינגר, פ"ד נט(3) 308).
שהרי ההגנה על השם הטוב של האדם היא חלק ממערכת ערכית – חברתית כוללת המעצבת את דמותה של החברה, כדבריו היפים של אמנון רייכמן במאמריו "קול אמריקה בעברית? פנייתו של בית המשפט הישראלי אל הדין האמריקני בסוגיית חופש הביטוי", בתוך שקט, מדברים! התרבות המשפטית של חופש הביטוי בישראל (2006) 185, עמ' 218:
"הדיבה מהוה מרכיב הכרחי בעיצוב הזהות הערכית של החברה: המוניטין החיובי והשלילי נגזרים ממערכת ערכית מסוימת. זוהי אותה מערכת ערכית השוזרת את הפרטים לכלל חברה. אותו סוג של מעין קניין רוחני לו זכאי אדם עקב פועלו בחברה – השם הטוב – אינו רק סרח העודף, זנב-לוואי המתלווה לחיים החברתיים, אלא חלק מחוט המקשר בני אדם שונים לכלל אגד חברתי הקרוי קהילה. תביעת דיבה אינה רק תביעתו של אדם, אלא היא מהוה, ברובד מסוים לפחות, תביעתה של הקהילה כולה להגן על אותם מרכיבים המגבשים השתייכות אליה. השתייכות לקהילה משמעה, אם כן, השתייכות למערכת ערכים. הנימוס החברתי אינו רק ריטואל שעימנו במקרה; הוא מגן על ההשתייכות החברתית. תביעת דיבה נועדה לשמר מערכת ערכית זו, תוך הענקת משמעות להשתייכות זו." [ההדגשה לא במקור – א.פ.
בגדר ערכי החברה המתגלמים בהגנה על כבודו של הפרט ועל שמו הטוב, ישנה חשיבות רבה לשמירה על רמתו של השיח הצבורי וסגנונו, על תרבות הוויכוח והביקורת, ועל הקניית ערכים חשובים אלה לנוער, דור העתיד של המדינה (י' זמיר "חירות הביטוי כנגד לשון הרע ואלימות מילולית", ספר זוסמן (תשמ"ו) 149, 154).
...
ת
כללו של דבר: השופטת א' פרוקצ'יה סבורה כי יש לקבל את הערעור ולפסוק לזכותו של המערער פיצוי בשיעור של 15,000 ש"ח כערכם היום.
השופטת ע' ארבל סבורה כי יש לקבל את הערעור, אולם ראוי לחייב את המשיב לשלם למערער 1 ש"ח, ואילו המשנה-לנשיאה א' ריבלין סבור כי יש לדחות את הערעור.
לפיכך, נתגבש רוב לדיעה שיש לקבל את הערעור; יש מכנה משותף (בדעת רוב) לפסיקת הסכום שמציעה השופטת ע' ארבל, והתוצאה היא כפי שנפסקה בפסק-דינה של השופטת ע' ארבל.