מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת לשון הרע נגד בנק ונושא משרה בכיר

בהליך תיק אזרחי דיון מהיר (תאד"מ) שהוגש בשנת 2023 בשלום אשדוד נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום באשדוד תאד"מ 48316-10-22 גלילי ואח' נ' בן שמחון ואח' תיק חצוני: בפני כב' הרשמת הבכירה מיטל פרי תובעים 1. מנחם גלילי 2. השבוע באשדוד בע"מ נתבעים 1. אייל בן שמחון 2. מרסל בן שמחון פסק דין
טענות הנתבעים בתמצית: התביעה הוגשה לשם הרתעת הנתבעים בשל תביעת לשון הרע שהגיש הנתבע כנגד התובעות; הפירסום הראשון אינו עונה על הגדרת לשון הרע; ביחס לפרסומים השני והשלישי נטען כי עומדת לנתבעים הגנת תום הלב- הן משום שהפירסום נעשה לשם הגנה על עניין אישי כשר של הנתבעים, הן משום שהפירסום הוא בגדר הבעת דיעה והן משום שהפירסום לא נעשה אלא כדי לגנות או להכחיש לשון הרע שפורסמה קודם לכן; הפרסומים חוסים תחת הגנת אמת בפירסום.
משקבעתי כי מדובר בלשון הרע, אעבור לשלב הבא- בחינת הגנות אפשריות- מדובר בפירסום שנעשה בסמוך ממש לכתבה שפירסם התובע- כתבה בה הוטלה יושרת הנתבע בספק- בעקבות הצגתו כמי ששיקולי תועלתנות ורווח אישי (קבלת תקציבי פירסום) מניעים אותו להגן על נושא משרה ציבורית שהוצג כמי שסרח.
סעיף 15(10) לחוק מעניק הגנה כאשר "הפירסום לא נעשה אלא כדי לגנות או להכחיש לשון הרע שפורסמה קודם לכן". לאחר שבחנתי הנסיבות שלפניי, מצאתי לקבוע כי האמור בפירסום השני חוסה תחת ההגנה הקבועה בסעיף 15(10), מנימוקים כדלקמן: הכתבה מתארת כאמור את הנתבע כמי שמונע משיקולים זרים וכתיבתו העיתונאים אינה אובייקטיבית אלא מוטית ואף פוגעת אנשי ציבור אחרים שמילאו את תפקידם- התובע השתמש בביטויים שאינם משתמעים לשני פנים: "אייל בן שמחון אתה טובל ושרץ בידך....ככה זה כשחשבון הבנק של בן שמחון רופד מכספי ציבור של המשכן... אני מבין בן שמחון שמעתה יהיה סוף למאות אלפי שקלים שזרמו לחשבונך מהמשכן ובגלל זה אתה יוצא מגדרך להגן עליו, ולתקוף את ראש הערייה...". מדובר להתרשמותי בדברים שהם בבחינת פגיעה בשמו הטוב של הנתבע.
...
סעיף 15(10) לחוק מעניק הגנה כאשר "הפרסום לא נעשה אלא כדי לגנות או להכחיש לשון הרע שפורסמה קודם לכן". לאחר שבחנתי הנסיבות שלפניי, מצאתי לקבוע כי האמור בפרסום השני חוסה תחת ההגנה הקבועה בסעיף 15(10), מנימוקים כדלקמן: הכתבה מתארת כאמור את הנתבע כמי שמונע משיקולים זרים וכתיבתו העיתונאים אינה אובייקטיבית אלא מוטית ואף פוגעת אנשי ציבור אחרים שמילאו את תפקידם- התובע השתמש בביטויים שאינם משתמעים לשני פנים: "אייל בן שמחון אתה טובל ושרץ בידך....ככה זה כשחשבון הבנק של בן שמחון רופד מכספי ציבור של המשכן... אני מבין בן שמחון שמעתה יהיה סוף למאות אלפי שקלים שזרמו לחשבונך מהמשכן ובגלל זה אתה יוצא מגדרך להגן עליו, ולתקוף את ראש העירייה...". מדובר להתרשמותי בדברים שהם בבחינת פגיעה בשמו הטוב של הנתבע.
לפיכך, ומשלא מצאתי כי הפרסום חורג בנסיבות העניין ממתחם הסבירות, אני קובעת כי הפרסום חוסה תחת הגנה זו. די באמור לעיל כדי לסיים את הדיון בפרסום זה. עם זאת מצאתי להוסיף כי לנתבעים אף עומדת ההגנה שבסעיף 15(3) לחוק: סעיף 15(3) לחוק קובע כי תהה זו הגנה טובה אם: "הפרסום נעשה לשם הגנה על ענין אישי כשר של הנאשם או הנתבע, של האדם שאליו הופנה הפרסום או של מי שאותו אדם מעונין בו ענין אישי כשר"   תחולת הסעיף מותנית בהתקיים ארבעה תנאים מצטברים: קיומו של עניין אישי כשר שהגנתו הצדיקה את עשיית הפרסום; תוכן הפרסום שבמחלוקת נועד להגן על אותו עניין; הפרסום הופנה רק לאנשים מסוימים שזהותם מתחייבת מהוראות הסעיף; הפרסום נעשה בתום לב [שנהר, עמ' 295].
תוצאת האמור שהתביעה נדחית.

בהליך תביעה נגזרת (תנ"ג) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בתביעה זו טען המבקש כי לפירסום לשון הרע נגדו במסגרת הודעת דוא"ל ששלחה גב' זנגברג לעובדי הבנק.
זאת בין היתר - משום שטובת הבנק היא לא להרתיע מנהלים מקבלת החלטות עסקיות שאינן נגועות בנגוד עניינים; משום שההנהלה הנוכחית של הבנק נוקטת בצעדים שתכליתם לעודד עובדים להתריע על חשדות לריגה מנורמות ונהלים, כדי למנוע הישנות מקרים כמו זה של פרידמן; משום שהבנק פועל להשבת נזקיו מפרידמן במסגרת הליך אזרחי; משום שניהול ההליך של תביעה נגזרת כרוך בהוצאות משמעותיות (ובכלל זה תשלום אגרה); ומשום שלמשיבים שכבר אינם מכהנים כנושאי משרה בבנק יש כתבי פטור ושיפוי מהבנק בגין תביעות שיוגשו נגדם.
שני הצדדים בקשו להותיר את פרשת פרידמן מאחוריהם, כאשר גם מבחינת הבנק פרשה זו היא "פצע," משום שאין זה טריויאלי שמנהל כה בכיר ייתפס בקלקלתו, והאמון שנסדק כתוצאה מכך הוא קשה לתיקון.
...
זאת משום שאני סבורה כי במקרה דנן, על כל המורכבות שלו כפי שפורטה לעיל, אין מקום להימנע מהפרסום.
יחד עם זאת, אני סבורה כי יש חשיבות בפרסום, כדי לאפשר למי שמבקש לבחון את בקשת האישור לגופה, ואת האפשרות להגיש בקשה דומה – לעשות זאת.
סוף דבר – לאור האמור לעיל, אני מאשרת את בקשת ההסתלקות.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לטענת התובעים מנגד, עומדת למר יצחק ומר אליהו זכות תביעה מכוח סעיף 24(א)(1ד) לחוק בית הדין לעבודה, תשכ"ט 1969 המקנה לבית הדין סמכות ייחודית לידון, בין היתר, בתובענה של עובד או נציג ארגון עובדים נגד מעסיק או נושא משרה אצלו שעילתה עוולה אזרחית לפי חוק איסור לשון הרע, ודי בטעם זה על מנת לדחות את בקשת הנתבעים לסילוק התביעה על הסף.
הנתבעים מוסיפים ומדגישים כי עובדת היותו של שריר נושא משרה בכיר ברכבת ישראל אינה מקנה לתובעים עילת תביעה או יריבות ישירה נגדו, בהעדר פירסום.
לעניין חובת הפרוט המוטלת על תובע בתביעה בגין פירסום לשון הרע קבע בית המשפט העליון ברע"א 291/12 מרדכי הלפרין נ' חיים איצקוביץ (25.6.12) את הדברים הבאים: "כאשר מדובר בהוצאת דיבה, המילים (או המעשה, לפי העניין), מהוות את הבסיס העקרי להקמת העילה ובלעדיהן אין. על כן, כבר נקבע, כי התובע על פי החוק אינו יכול להסתפק בטענה שהנתבע הוציא את דיבתו, ועליו לציין בכתב תביעתו "את פירוט המילים, בכתב או בע"פ, בהן השתמש הנתבע", ואשר מולידות לטענתו את עילת התביעה [ע"א 594/66 אהרוני נ' בנק י.ל. פויכטונגר בע"מ, פ"ד כא (1) 160, 163 (1967); המר' (מחוזי י-ם) 688/66 119/53 היועץ המשפטי לממשלת ישראל נ' קול העם בערבון מוגבל, פ"מ ח 396 (1953) בפס' 5 לפסק דינו של השופט ב. הלוי; אורי שנהר דיני לשון הרע 420 – 421 (1997); אמנם, כאשר פירסום לשון הרע נעשה בכתב מהוה אותו פירסום "מיסמך מהותי", והתובע צריך לצרפו לכתב התביעה (סדרי הדין האזרחי, בעמ' 174 – 177).
...
עם זאת, איני מקבלת את טענת הנתבעים כי התובעים לא פירט ממי מהנתבעים נתבע סעד ביחס לכל פרסום פוגעני, שכן התובעים ציינו בסעיף 93 לכתב תביעתם כי "הנתבעים הם האחראים, ביחד ולחוד, במישרין ובעקיפין כלפי התובעים כמי שפרסמו את הפרסומים המהווים לשון הרע". לאחר ששקלנו את הטענות הגענו לכלל מסקנה כי אכן ראוי שיוגש כתב תביעה מתוקן, המפרט איזה פרסום מיוחס למי מהנתבעים ומכמת בבירור איזה סעד נתבע מכל אחד מהנתבעים.
הדברים נכונים מקל וחומר בהתחשב בכך שממילא מצאנו מקום להורות לתובעים להגיש כתב תביעה מתוקן, שאינו כולל את הוועד כתובע.
סוף דבר - מהטעמים המפורטים לעיל הבקשה מתקבלת בחלקה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2018 בשלום אשקלון נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום באשקלון תא"מ 6090-09-17 הרוש נ' נוה ואח' תיק חצוני: מספר בקשה:1 בפני כב' הרשמת הבכירה עידית כלפה המבקשים: 1. עו"ד אפריים נוה 2. עו"ד מייק יורק-ריד 3. עו"ד מיכל קרסוצקי-יחזקאל המשיב: אבינועם הרוש החלטה
תמצית טענות המבקשים הנה כי מלבד העידר פירוט עובדתי שיהא בו כדי להקים עילת תביעה כנגדם, הרי שכלל לא ניתן לפסוק את הסעדים המבוקשים בכתב התביעה, כך הדבר בנוגע לדרישת נבצרות מתפקיד מהמבקשים, סעד שאינו מצוי בסמכות בית משפט זה, כך גם בנוגע לדרישת עותק תמליל השיחה המוקלטת, המצוי בתיק המישטרה, ובנוגע לדרישות לקבלת חומר ותשובות מוועדת האתיקה במחוז צפון, וכך הדבר בנוגע לדרישה לזימון בנק לאומי ועוה"ד פישר לתת הסברים בדבר הסכם שנערך כפי הנטען בין האחרונים לבין המשיב, משאין גורמים אלה צד להליך ואין לאפשר דיון נוסף במסגרת תביעה זו בהחלטת ועדת האתיקה בתלונה שהוגשה בעיניין.
באשר לעילות התביעה טוענים המבקשים להעדר עילה מכוח חוק הגנת הפרטיות, להיעדר עילה מכוח הפרת חובה חקוקה, להעדר עילת תביעה כלשהיא נגד בעלי תפקיד בלישכת עורכי הדין וועדת האתיקה, ולהיעדר עילה מכוח חוק איסור לשון הרע, מהנימוקים שבתמצית להלן: הקלטת השיחה אינה מהוה האזנת סתר משהינה מותרת עפ"י הוראת סעיף 2(2) לחוק הגנת הפרטיות, תשמ"א-1981.
באין פירוט של החיקוק שהפרתו מהוה עילה לתביעה יש לסלק טענה זו. אין כל עובדה בכתב התביעה המקימה אחריות אישית למבקשים והטענות מופנות למעשה כנגד החלטות ועדת האתיקה, ולפיכך בהתאם להלכה הפסוקה אין לאפשר תביעה אישית נגד נושאי משרה אלא במקרים חריגים ביותר, שמקרה זה אינו בא בגדרם.
...
תמצית טענות המבקשים הינה כי מלבד העדר פירוט עובדתי שיהא בו כדי להקים עילת תביעה כנגדם, הרי שכלל לא ניתן לפסוק את הסעדים המבוקשים בכתב התביעה, כך הדבר בנוגע לדרישת נבצרות מתפקיד מהמבקשים, סעד שאינו מצוי בסמכות בית משפט זה, כך גם בנוגע לדרישת עותק תמליל השיחה המוקלטת, המצוי בתיק המשטרה, ובנוגע לדרישות לקבלת חומר ותשובות מועדת האתיקה במחוז צפון, וכך הדבר בנוגע לדרישה לזימון בנק לאומי ועוה"ד פישר לתת הסברים בדבר הסכם שנערך כפי הנטען בין האחרונים לבין המשיב, משאין גורמים אלה צד להליך ואין לאפשר דיון נוסף במסגרת תביעה זו בהחלטת ועדת האתיקה בתלונה שהוגשה בעניין.
תמצית טענות המשיב הינה כי דין הבקשה להידחות, משהוכיח כעת טענתו כנגד הנילון בתלונתו משנת 2011 לוועדת האתיקה, בראשה ישב המבקש 1.
" (כל ההדגשות במקור – ע.כ.) בענייננו לא הוצגה כל מסכת עובדות העשויה להצביע על עמידה ברף הגבוה הנדרש לשם חיוב המבקשים באופן אישי בשל פועלם במסגרת הועדה, ועל כן דין התביעה כנגדם בעילה זו להידחות על הסף.
התביעה כנגד כל המבקשים בעילה הנוגעת למילוי תפקידם בוועדת האתיקה נדחית.
לאור התוצאה המתקבלת, ישלם המשיב הוצאות המבקשים בגין הידרשותם לבקשה זו בסך כולל של 2,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום בת ים נפסק כדקלמן:

בעיניין אטינגר נפסק כי על אף שמושא הפירסום באותו עניין הוא רופא בכיר ומשכך הוא אינו בבחינת "דמוית ציבורית" במובן המקובל; הרי שנוכח השפעתו על חייהם ועל בריאותם של פרטים מתוך הציבור, קיים עניין צבורי בפירסום.
כפי שנפסק בבש"א (חיפה) 14945/04 בנק אוצר החייל נ' משה לוי (11.8.2004), אליו הפניתה המשיבה: "כאשר בא ביהמ"ש לשקול מתן צו לשעה, עליו ליתן משקל רב יותר לאנטרס הצבורי של שמירה על חופש הביטוי, ובמיוחד הדבר כך, כפי שנאמר בפרשת אבנרי, כאשר דנים בחופש ביטוי בנוגע לעינייני ציבור ולעניינים ו/או תפקידים שלציבור עניין בהם. אומנם המבקש בעניינינו אינו רשות ציבורית אולם בהיותו מוסד אשר נותן שירות לציבור ואשר לציבור ענין רב בו ובהתנהלותו, נכון להתייחס אליו באופן אחר מאשר אל אדם פרטי. כמובן שאין בכך כדי להצדיק, מניה וביה, פגיעה בלתי מרוסנת בשמו הטוב של המבקש אולם כאשר דנים אנו במתן צו מניעה זמני, בשלב מקדמי זה, עוד טרם הוכרעה השאלה האם מדובר, אכן בלשון הרע ולחילופין – האם חוסה הפירסום בצל אחת ההגנות האמורות בחוק, מן הדין ליתן בשלב זה, משקל רב יותר לזכות לחופש ביטוי על פני זכותו של המבקש לשמו הטוב" (שם בפיסקה 7).
כפי שנקבע בעיניין אטינגר, במקרה של צו למניעת פירסום נידרש מהמבקשת רף גבוה מהרגיל ועליה להציג כי לא קיימת למשיבה כל טענת הגנה של ממש: "על המבקש להוכיח כי לא רק שהוא בעל סכויים טובים לזכות בתביעת לשון הרע שיגיש נגד המפרסם, אלא גם שהמפרסם לא יוכל להעלות בתשובה לתביעה כל טענת הגנה של ממש. הקושי לעמוד בנטל זה אכן מוביל למיעוט של מקרים שבהם יינתן צו מניעת פירסום, אך הן הקושי האמור הן תוצאתו מבוססים על ערכי היסוד הטבועים בשיטתנו, ובמרכזם הצורך להגן על חופש הביטוי" (שם בפיסקה 10).
כפי שנקבע בע"א 4534/02 רשת שוקן בע"מ נ' הרציקוביץ, פסקה 13 (4.3.2004): "יש לבחון את הביטויים בהקשר בו הם נאמרים ובמסגרת בה הם מתקיימים, וככל שעולים קשיים פרשניים – יש להעדיף פרשנות לפיה הביטוי אינו מהוה לשון הרע". גישה מקילה זו יושמה לא רק בעיניינם של נבחרי ציבור, נושאי משרות ציבוריות או דמויות ציבוריות מפורסמות, אלא גם במקרים בהם קיים עניין צבורי בפירסום הבקורת אודות פועלו ועסוקו של דמוית מסויימת, גם אם אינה בבחינת "דמוית ציבורית קלאסית" (ת"א (שלום ת"א) 19072/08 ד"ר כנען נ' וואלה תיקשורת בע"מ (4.7.2010).
...
בענייננו אומנם נוסח הסעד הזמני כ"צו מניעה זמני" אולם בחינת מהותו של הסעד הזמני המבוקש מגלה כי הלכה ולמעשה מתבקש סעד של מניעת פרסום, וכלשון הבקשה: "צווי מניעה זמניים האוסרים על הנתבעת לפרסם פרסומים בכל מדיה שהיא בקשר לתובעת". וכן סעד של צווי עשה להסרת הפרסומים, וכלשון הבקשה: "..המונעים מהנתבעת את המשך פרסום מלוא ה'פוסטים' והתגובות שפרסמה כנגד התובעת בכל מדיה שהיא, לרבות ברשת החברתית 'Facebook'". כפי שנפסק על ידי כבוד השופטת בייניש (כתוארה אז) ברע"א 10771/04 רשת תקשורת והפקות (1992) בע"מ נ' פרופ' משה אטינגר, פ"ד נט(3) 308, בעמ' 315 (2004) (להלן: "עניין אטינגר"): "ככלל, אין להיעתר לבקשות למניעת פרסום בשלב המקדמי, שכן בשלב זה- שבו טרם הוכרע אם הפרסום אכן מהווה לשון הרע, וטרם נקבעה אחריותו של המפרסם לפגיעה בשם הטוב – משקלו של חופש הביטוי והטעמים העומדים ביסודו גוברים על החשש מפני הפגיעה בשם הטוב. כך, אלא אם בית המשפט משתכנע כי הגנתו של המפרסם היא הגנת סרק, או שאין בפרסום עניין לציבור". כאשר מדובר בסעד זמני למניעת פרסום, בשלב המקדמי בו עוד טרם התבררה התביעה העיקרית, נקודת המוצא היא כי אין למנוע את הפרסום; שכן משקלה של הזכות לחופש הביטוי עדיפה וגוברת על משקלה של הזכות לשם טוב.
על כן, נוכח מכלול השיקולים שתוארו לעיל, לא מצאתי כי מתקיימים בענייננו התנאים למתן הסעד הזמני ועל כן דין הבקשה להידחות.
נוכח כל האמור לעיל, הבקשה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו