מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת לשון הרע בין פעיל ציבורי למנהל מכללה

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

ביום 19.6.2018 בשעה 9:48 שלח הנתבע מיסרון בקבוצת ווטספ של צוות המכללה, עמה נמנית התובעת, בזו הלשון[footnoteRef:32]: [32: נספח 13 לתצהיר התובעת] "דבי אתמול היתקשרה אליי תלמידה מהמהלש (צ.ל. מהנה"ח – ק.כ) ואמרה שמרבית תלמידי הנהחש ביטלו את הרשמתם. כך ניא (צ.ל. היא – ק.כ) שמעה. ד"א אני יודע שהם היו לפני שבוע בשיחות אישיות והסכימו לדחיית הקורס עד שיתקבל מס פעולה חדש על שם המנהלים החדשים בחדרה אז למה הם ביטלו שבוע אחרי כן למרות הסכמתם בפגישה. חלבתי את התלמידה, שלא אמרה לי את שמה, שריקי דיברה איתם שהמכללה תסגר עם המנהל הזה ושלא ניפתח את הקורס ואם לא יבטלו הלך להם הכסף, אני בהלם. אני הקלטתי את השיחה ואני הולך להגיש נגדה תביעה על סך 46000 שח שווי הרווח הגולמי מהקורס שהתלמידים ביטלו עקב ההיתקשרות של ריקי אליהם ועידודם לבטל. פשוט נורא איזה בוגדנית ושפלה האשה הזו. תת רמה ואורלי הזהירה אותי מפניה לפני שנתיים בערך אבל לא נהלתי את המכללה אז. בושה". יצוין כי בגין מיסרון זו תובעת התובעת פיצוי בגין עוולת לשון הרע.
האם לבית הדין סמכות עניינית לידון בתביעה? כאמור, בהתאם לסעיף 24(א)(1ד) לחוק בית הדין לעבודה יש לבית דין זה סמכות עניינית לידון בתביעה בגין עוולת לשון הרע אם התביעה מוגשת על ידי עובד נגד נושא משרה, המוגדר כמנהל פעיל בתאגיד.
הגנת "אמת הפירסום" סעיף 14 לחוק איסור לשון הרע קובע כי "במשפט פלילי או אזרחי בשל לשון הרע תהא זאת הגנה טובה שהדבר שפורסם היה אמת והיה בפירסום עניין צבורי; הגנה זו לא תשלל בשל כך בלבד שלא הוכחה אמתותו של פרט לוואי שאין בו פגיעה של ממש". בעיניין פלוני[footnoteRef:84] היתייחס בית המשפט העליון להגנה זו, בזו הלשון: [84: דנ"א 2121/12 פלוני נ' דיין-אורבך, פ"ד סז(1) 667 (2014).
...
ככל שנגיע למסקנה שיש להרים את מסך ההתאגדות, ולו באופן חלקי, נדון בזכאות התובעת לרכיבים הרלוונטיים בהתאם להכרעתנו.
אי לכך ישלם הנתבע לתובעת סכום של 7,000 ₪.
] סוף דבר התביעה מתקבלת בחלקה.
הנתבע ישלם לתובעת בתוך 30 יום ממועד קבלת פסק הדין את הסכומים הבאים: הפקדות לפנסיה בסכום של 14,209 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 9.4.2017 ועד לתשלום בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

" עוד נקבע בהילכת קראוס (עמ' 41) לגבי האבחנה הכללית בין הגנות תום הלב לבין הגנת האמת בפירסום כדלקמן – "קיימים שני נתיבים מקבילים, עצמאיים, לצורך הזכאות להגנה על-פי חוק איסור לשון הרע. בגדריו של כל אחד מהם יצר המחוקק זיקה בין אופי הפירסום לבין רוחבה וגמישותה של ההגנה שממנה הוא נהנה: לפרסומים שאינם פרסומים עובדתיים ניתנה הגנה רחבה. לגבי אלה, די בכך שפרסום נעשה בתום-לב, באחת הנסיבות המנויות בסעיף 15 לחוק, כדי שתקום הגנה למפרסם. במסגרת זו, ההגנה על הפירסום אינה טעונה כל ראיה בדבר אמתותו. לעומת זאת, כאשר מדובר בפרסומים עובדתיים, הגישה היא נוקשה, והדין הוא כי על-מנת שפרסום יהיה מוגן, עליו להיות אמת ונידרש כי יהיה בו עניין צבורי. במסגרת זו, ראינו עד כמה מכביד הוא הנטל להוכיח את יסודותיה של הגנת האמת בפירסום. מדובר בהגנה צרה ותחומה היטב, אשר מעמידה משוכה גבוהה בפני מי שפירסם לשון רע." לאור האמור, אפנה לבחון כעת האם בעיניינו, מהוה הפירסום פירסום אמת, ולאחר מכן האם יש בו עניין צבורי, ולשם כך אפנה תחילה אל עדותו של פרופ' עוזי רז, מי שהיה ממונה על התובעת במסגרת פעילותו במכללה (עמ' 4 לפרוטוקול שורות 36-28) – "ש: מפנה לסעיף 7 לתצהירך: תיארת שמועה. ספר באיזו שמועה מדובר.
" המזכר והודעת הדואר-האלקטרוני מיום 24.6.13 נחזים להיות מסמכים אשר נערכו זמן רב לפני האירועים המהוים לטענת התובע את פירסום לשון הרע נגדו, קל וחומר לפני ניהול ההליך לפני, וברי כי לא הוכנו עבור ההליך, אשר על כן יש לייחס להם אותנטיות.
עתה יש לזכור, בשלב זה עסקינן בתביעה נגד הנתבע 1 אשר לא טען בשום שלב כי התובע אכן ביצע הטרדה מינית אלא רק כי נימסר לו על ידי הנתבע 2 שהיה ארוע כזה וכי הוא מתועד בתיקו האישי וכל שעשה היה לשתף שניים מחברי ופעילי העמותה הבכירים במידע זה על מנת להיוועץ בהם כיצד לפעול נוכח מועמדות התובע לתפקיד יושב ראש העמותה שאמורה היתה לעמוד לבחירה באותו יום ולאחר מכן – ככל הנראה בעצתם – הפנה את הענין לקבלת תגובת התובע.
סיכום ביניים – הנתבע 2 הגם שעולה כי יש בפירסום שפירסם הנתבע 2 כדי להוות לשון הרע כהגדרתה בחוק, מצאתי כי לנתבע עומדת הגנת האמת בפירסום הקבועה בסעיף 14 לחוק לאחר שהתקיימו שני יסודותיה – האמת העובדתית והענין הצבורי - אשר על כן גם כנגד הנתבע 2 התביעה נדחית.
...
סיכום ביניים – הנתבעת 3 לא מצאתי כי יש במשלוח הודעת הדואר האלקטרוני על ידי הנתבעת 3 לפרופ' סטפן משום לשון הרע נגד התובע, אשר על כן גם התביעה נגדה נדחית.
סיכום התוצאה הסופית היא כי תביעת התובע נגד שלושת הנתבעים נדחית במלואה.
לאור האמור ובשים לב לאבחנה בין פעולות הנתבעים השונים אשר גרמו לתובע להגיש נגדם תביעה ומידת חוסר הביסוס שלה כלפי כל אחד מהם ולאופן התנהלותם הם במהלך ניהול התביעה אני מחייב את התובע לשלם לנתבעים הוצאות משפט כדלקמן – לנתבע 1 – 15,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום חדרה נפסק כדקלמן:

אלו טענות התביעה בתמצית: התובע, תושב זכרון-יעקב, מוכר ביישוב ופעיל בו כעורך-דין וכן בתחום הצבורי והפוליטי; הוא היתמודד בעבר בבחירות לראשות המועצה והתכוון לעשות כן גם בבחירות שנועדו ליום 29.10.2018 (להלן הבחירות).
דין התביעה להיתקבל בחלקה, תוך קביעה כי בפרסומים שהנתבעת עשתה לגבי התובע יש דברי לשון הרע על-אודותיו, כי לנתבעת לא עומדת הגנה שתימנע את חיובה בנזיקין בשל הפרסומים, וכי יש לפצות את התובע בגדריו של פיצוי סטאטוטורי ללא הוכחת נזק תוך יחוס כוונה לפגוע בעשיית הפירסום.
בהמשך לכך הוסיפו חכמון והנתבעת לנהל שיח בתגוביות תוך הפניית שאלה לנתבעת לגבי מועד פירסום הכתבה שהזכירה; הנתבעת השיבה: "בזמן מסע הבחירות הקודמות נכתב כי מועמד נפסל בשל תלונה שהוגשה נגדו במישטרה" [נספח ט4 לכתב-התביעה ולתצהירו של התובע].
זה לשונו: "במשפט פלילי או אזרחי בשל לשון הרע תהא זאת הגנה טובה שהדבר שפורסם היה אמת והיה בפירסום ענין צבורי; הגנה זו לא תשלל בשל כך בלבד שלא הוכחה אמתותו של פרט לוואי שאין בו פגיעה של ממש". להגנה זו שתי רגלים: "האחת, על כך שהדבר שפורסם היה אמת, ושתיים, על כך שהיה בפירסום עניין צבורי. על רגל אחת בלבד לא תוכל ההגנה לעמוד" [ע"א 5653/98 פלוס נ' חלוץ, פ"ד נה(5) 865, 881 (2001); להלן עניין פלוס].
חיוב בעל-דין בהתנצלות כפויה מאיין את תכליתה וממילא אין לבית-המשפט סמכות לכפות פירסום כזה [עניין דיין, עמ' 479-468; ת"א (מח' ת"א) 32235-03-10 ארגון המורים בבתי הספר העל יסודיים, בסמינרים ובמכללות נ' עתון 'ישראל היום' (2011); ת"א (מח' מר') 20070-09-15 וינשטיין נ' ג'רבי, פס' 88 (2018)].
...
התביעה בעילה הנוספת נדחית.
על-יסוד כל האמור לעיל, התביעה מתקבלת בחלקה תוך חיוב הנתבעת לפצות את התובע בתשלום סך של 15,000 ₪ בערכי יום פסק-הדין; לסכום זה יתווספו אגרת משפט (מחצית ראשונה) בסך 625 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום התשלום (28.1.2019) עד יום פסק-הדין ושכ"ט עו"ד (כולל מע"מ) בסך 2,650 ₪ בערכי יום פסק-הדין (להלן יחד הסכום הפסוק).
הנתבעת תשלם לתובע את הסכום הפסוק תוך שלושים יום מן המועד בו יומצא לה פסק-הדין; סכום שלא ישולם במועד יישא הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום פסק-הדין ואילך עד יום התשלום בפועל.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

נושא משרה מוגדר כ: "מנהל פעיל בתאגיד, שותף למעט שותף מוגבל, ממונה על העובד ופקיד האחראי מטעם התאגיד על תחום זכויות עובדים;". סעיף 1 לחוק איסור לשון הרע, מורה כדלהלן: "לשון הרע היא דבר שפרסומו עלול – (1) להשפיל אדם בעיני הבריות או לעשותו מטרה לשנאה, לבוז או ללעג מצידם; (2) לבזות אדם בשל מעשים, היתנהגות או תכונות המיוחסים לו; (3) לפגוע באדם במשרתו, אם משרה ציבורית ואם משרה אחרת, בעיסקו, במשלח ידו או במקצועו; (4) לבזות אדם בשל גזעו, מוצאו, דתו, מקום מגוריו, גילו, מינו, נטייתו המינית או מוגבלותו;" סעיף 2 לחוק איסור לשון הרע קובע מה ייחשב בגדר פירסום: "פירסום, לעניין לשון הרע – בין בעל פה ובין בכתב או בדפוס, לרבות ציור, דמוית, תנועה, צליל וכל אמצעי אחר". כמו כן, סעיף 2(ב) קובע כי: "רואים כפרסום לשון הרע, בלי למעט מדרכי פירסום אחרות- (1) אם היתה מיועדת לאדם זולת הנפגע והגיעה לאותו אדם או לאדם אחר זולת הנפגע;". בהתאם להלכה הפסוקה "בחינת התקיימותה של לשון הרע נבחנת בארבעה שלבים - "בשלב ראשון, יש לברור מהביטוי את המשמעות העולה ממנו לפי אמות המידה של האדם הסביר, היינו לפי מבחן אובייקטיבי, על פי הנסיבות ולשון הדברים. בשלב השני, יש לברר על פי תכלית החוק באם מדובר בביטוי המהוה לשון הרע על פי סעיפים 1 ו - 2 לחוק. בשלב השלישי, יש לברר האם עומדת למפרסם אחת או יותר מההגנות המנויות בסעיפים 13 - 15 לחוק. בשלב רביעי, יש לידון בשאלת הפיצויים המגיעים לנפגע" (עניין הרציקוביץ'; ע"א 89/04 נודלמן נ. שרנסקי [פורסם בנבו] (4.8.08).
בית הדין הארצי בפסק דינו בעיניין אבידן, עמד על המאפיינים הייחודיים של עוולת לשון הרע במסגרת יחסי עבודה, וקבע כי: "...יש לקחת בחשבון שלעיתים נאמרים דברים מתוך רוגז רגעי או סערת רגשות, כחלק מהתנהלות יומיומית או בעידנא דריחתא נוכח לחץ העבודה; לא לכל עלבון יש להתייחס כאל לשון הרע במובנה המשפטי, ותתכן בהקשר זה אף הגנת זוטי דברים... מאידך יש להיתחשב בחובות תום הלב המוגברות המוטלות על צדדים לחוזה עבודה; בפערי הכוחות הקיימים דרך כלל בין עובד לממונה עליו; ובהשפעה המשמעותית שתתכן לאמירותיו של ממונה בנסיבות מסוימות... לאור זאת, על שני הצדדים ליחסי העבודה - במסגרת חובתם לנהוג זה כלפי זה בהגינות ותום לב - להזהר האחד בכבודו של מישנהו, תוך הקפדה על מידתיות וסבירות". מן הכלל אל הפרט בנסיבות מקרה זה לאור תפקידו של איציק בנתבעת ומשעה שאין חולק כי איציק אשר היה מנהל החנות הוא בגדר נושא משרה בנתבעת, קמה סמכות בית הדין לידון בתביעה בין עובד לנושא משרה בתביעה שעילתה מכוח חוק לשון הרע.
נציין כי אף אם היינו מקבלים את טענות התובעת בגין רכיב זה, ולא כך הדבר, הרי שחיובה בהתנצלות כפויה מאיינת את תכלית ההתנצלות [ת.א. (ת"א) 32235-03-10 ארגון המורים בבתי הספר העל יסודיים, בסמינרים ובמכללות - עתון "ישראל היום" [פורסם בנבו] (6.2.2011)].
...
דיון והכרעה לאחר ששקלנו את מכלול טענות הצדדים ומסמכי התיק, הכרעתנו היא כי דין התביעה להתקבל בחלקה, כפי שיפורט בהרחבה להלן.
אשר לדעתנו - נקדים אחרית לראשית, ונבהיר כי לאחר בחינת טענות הצדדים וכן עיון בכלל המסמכים שהונחו בפנינו, באנו לכלל מסקנה כי דין תביעתה של התובעת בגין שעות נוספות להתקבל, ונפרט.
ויודגש, מסקנה זו אינה מכרסמת בדעת הרוב בעניין בוסקילה, שכן גם שם נאמר כי "על מנת שתידחה התביעה לפי תיקון 24 לגמול עבור עבודה בשעות נוספות, נדרש כי המעסיק ישכנע את בית הדין כי יש לדחות את התביעה. מתי ואיך יקרא הדבר, אין לקבוע נוסחאות וכל מקרה יוכרע עובדתית לפי חכמתו של בית הדין היושב בדין." על אף האמור, בהתייחס לתיקון זה, עמד בית הדין הארצי זה מכבר על כך שתיקון 24 כאמור לעיל לא פטר את העובד או העובדת מהגשת גרסה סדורה ביחס לשעות עבודתם: "אכן, על פי תיקון 24, אם המעסיק "לא הציג רישומי נוכחות מתוך פנקס שעות עבודה, ככל שהוא חייב לנהלו", דהיינו פנקס עבודה על פי סעיף 31 לחוק שעות עבודה ומנוחה, תשי"ח – 1958, עובר אל המעסיק הנטל להוכיח כי "העובד לא עמד לרשות העבודה במשך שעות העבודה השנויות במחלוקת". אין בהוראות תיקון 24 לחוק הגנת השכר כדי לפטור את העובד מהצגת גרסה בנוגע לשעות העבודה הנוספות או שעות העבודה במנוחה שבועית שבהן לטענתו עבד ולא שולם לו בעדן שכר או הגמול המגיע לו לפי החוק, ומהצגת תחשיב, ולו על דרך של אומדנא, של הסכום הנתבע על ידו כשכר וגמול בעד עבודה בשעות נוספות ובמנוחה שבועית על יסוד גרסתו.
אשר לתביעת התובעת לפיצוי בגין הלנת השכר, בנסיבות דנן, בהן הסכומים הנתבעים על ידי התובעת שנויים במחלוקת בין הצדדים, מצאנו שלא לפסוק לתובעת פיצוי בגין רכיב זה. סוף דבר התביעה מתקבלת בחלקה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

הצדדים להליך ורקע כללי התובע, אדם פרטי, פעיל צבורי מטעם ועדי הורים בעיר באקה אלג'רביה.
בנוסף לעניין הפייסבוק, בית המשפט העליון הסיר כל תהייה סביב הסוגיה האם פירסום רשומה ברשת חברתית מהוה פירסום כמשמעותו בחוק כאשר הוא קובע "בשלב זה של התפתחות הפסיקה לא יכול להיות ספק כי פעולה ישירה של כתיבת 'סטאטוס' או 'פוסט' ברשת החברתית היא אכן פירסום כמובנו בחוק, ועל כן עשויה להקים עילה לתביעה ככל שיש בו משום לשון הרע" (רע"א 1239/19 יואל שאול נ' חברת ניידלי תיקשורת בע"מ (8.1.2020), .
טענות התובע בדבר היות אותו ריאיון מוזמן ויזום ע''י הנתבע, לטעמי, איננה מעלה ואיננה מורידה, וכי אם התובע מייחס לנתבע מעשים פליליים , לרבות שריפת כלי רכב, ועת מדובר באדם הבא מתחום החינוך , ועשה רבות לשם ייסוד והצלחת המכללה, האם אין האשמה חמורה כזו איננה מצדיקה תגובה והתייחסות? שני הצדדים, הם אנשים המגדירים עצמם כמי שפועלים לטובת הציבור, ולשירות הציבור, בין בעינייני חינוך ובין בעינייני מנהל תקין, והתנהגותם נבחנת גם בהקשר זה. לא בכדי, בחרתי לפתוח את פסק הדין בדבריו של כב' השופט אהרון שדה מפסק דינו בהליך הראשון, בדבר טיב היחסים וההתנהלות של הצדדים.
טענת התובע כי נימנע מהגשת תלונה לאור הפצרות מכובדי היישוב שיש ליפתור את המחלוקות בין הצדדים בהידברות, אך שוב, אדם הנלחם למען מנהל תקין, וטובת הציבור, כיצד הוא משלים עם מצב בו מוצע לו תשלום שוחד בסוגיה ציבורית חשובה? במהלך חקירתו, התובע אישר כי אכן הוא לא שילם את הפצוי שהוא חוייב בו לתובע, כפי פסק דינו של כב' השופט שדה, כאשר, תחילה טען כי הוא עתיד לערער על אותו פסק דין, אך לאחר מכן, הוא טען כי מצבו הכלכלי איננו שפיר, בשל חוב מזונות .
מכאן שבנסיבות דנן לא ניתן לקבוע כי הנתבע חוסה בצל ההגנה הנ''ל. בשונה מהגנת אמת בפירסום, הגנת תום הלב הקבועה במסגרת סעיף 15 לחוק איננה תלויה באמיתות הדברים שפורסמו, ומקנה הגנה למפרסם לשון הרע, מקום בו קיימים אינטרסים צבוריים חשובים בפירסום.
...
מכל המקובץ, הגעתי למסקנה כי התבטאות הנתבע חוסה בצל הגנת תום הלב והסבירות כחלק מההגנות המנויות בהוראות חוק איסור לשון הרע, ובאשר לקיומו של עניין ציבורי, מצאתי כי הלשון בה נקט הנתבע הייתה מידתית ביחס לנסיבות העניין.
  משהגעתי למסקנה כי עסקינן בהתבטאות החוסה בצל ההגנה הקבועה בהוראות החוק, וכי הפרסום הנטען באשר לדיון בבית המשפט המחוזי, לא בוסס, עובדתית, הרי שדין התביעה דחייה , וכך אני מורה.
התובע ישלם לנתבע הוצאות הליך זה על סך 30,000 ש''ח. סכום זה ישולם תוך 30 יום מהיום שאם לא כן, הוא ישא הפרשי הצמדה וריבית כחוק מהיום ועד למועד התשלום בפועל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו