תביעת השתקה
אין ספק כי הגשת תביעת לשון הרע בגין דברים אשר נכתבו בתלונה אשר הוגשה לועדת האתיקה של לישכת עורכי הדין עשויה לייצר אפקט מצנן אשר יהיה בו להניע מהגשת תלונות.
...
מצאתי כי רויטל יודעת לעמוד על זכויותיה ולעשות שימוש בדרכים השונות המוקנות לה על פי דין לשם כך ואינה מהססת לעשות בהם שימוש ואין חשש ממשי כי הגשת תביעת לשון הרע כנגדה תביא אותה להימנע מלעשות כן.
אני ערה לכך כי ניתן למצוא בתביעה דנן, בבחינה כללית, סממנים מסוימים היכולים לאפיין תביעות השתקה, אולם שוכנעתי כי זהו אינו המצב בנסיבות המקרה הנוכחי ועל כן אני מוצאת לדחות טענה זו.
לשון הרע
בחינת התביעה לגופו של עניין תעשה בהתאם לקווים המנחים אשר התווה כב' השופט י' עמית, בפסק הדין בעניין ע"א 751/10 פלוני נ' ד"ר אילנה דיין-אורבך (08.02.2012), ובהם ישנו משום תרשים זרימה לשם בחינת תביעה המוגשת בעילה מכוח החוק:
"תרשים הזרימה בתביעות לשון הרע הוא כלהלן: בשלב הראשון נבחנת השאלה אם הביטוי מהווה לשון הרע על פי אחת מארבע החלופות בהגדרה שבסעיף 1 לחוק, והאם מתקיים יסוד הפרסום כמשמעותו בסעיף 2 לחוק. רק אם התשובה חיובית עוברים לשלב הבא ובוחנים האם הביטוי נהנה מאחת החסינויות המוחלטות (פרסומים מותרים) הקבועות בסעיף 13 לחוק. אם נכנס הפרסום לד' אמות אחת החסינויות - דין התביעה להידחות. אם לא כן, אנו עוברים לשלב הבא ובוחנים האם הפרסום מוגן על פי אמת המידה הקבועה בסעיף 14 לחוק על שתי רגליה - אמת בפרסום ועניין ציבורי. אם הפרסום אינו נהנה מהגנה זו, יש להמשיך ולבחון אם הפרסום מוגן בתום ליבו של המפרסם, בגדר אחת מהחלופות הקבועות בסעיף 15 לחוק במשולב עם חזקות תום הלב בסעיף 16. היה ונתברר כי הפרסום אינו נהנה מהגנת סעיף 14 או מהגנת סעיף 15, או-אז עוברים לשלב הרביעי של הסעדים".
האם הביטוי מהווה לשון הרע ?
אמת המידה לבחינת האמירה כלשון הרע אינה תלויה בכוונת המפרסם, או באופן בו הובן הפרסום על ידי הנפגע (ראו: ע"א 1104/00 דוד אפל נ' איילה חסון, פ"ד נו(2) 607 (2002)).
אולם בנוגע לביטויים המייחסים לזאב התנהגות "אלימה", "כאחרון הטרוריסטים" "והשיא ! דחף אותי ...", שוכנעתי כי לא זו בלבד שלא הוכח קיומו של גרעין עובדתי מספק לביסוס תחושה סובייקטיבית אצל רויטל, אלא כי רויטל עצמה ידעה כי בתיאורים אלו יש כדי לעוות בצורה מהותית ומשמעותית את המציאות העובדתית והיא עצמה לא האמינה באמיתותם.
לאחר שבחנתי את נסיבותיו המיוחדות של המקרה דנן, העובדה כי התביעה מתקבלת רק בנוגע לחלק מהביטויים, התנהגותו של זאב, התנהגותה של רויטל, היות הפרסום בהגשת תלונה לרשות המוסמכת, אני מוצאת לחייבת את רויטל לפצות את זאב בגין פרסום לשון הרע בסך של 6,000 ₪.
סיכום
התביעה מתקבלת בחלקה כמפורט לעיל ועל רויטל לפצות את זאב בגין פרסום לשון הרע כנגדו בסך של 6,000 ₪.