רקע והחלטת בית משפט קמא-
ביום 14.12.14 הגישו המשיבים לבית משפט קמא תביעה שכותרתה "מקרקעין- ליקויי בנייה, צו עשה, כספית" ע"ס 180,500 ₪ כנגד המבקשת.
ודוק, חלה חובה על ערכאה שיפוטית לנמק החלטותיה, ראו א' גורן, סוגיות בסדר דין אזרחי (מהדורה שתיים- עשרה, 2015) עמ' 581:
"... על בית המשפט לתת נימוקים להחלטה, בין שהוא מקבל את העתירה ובין שהוא דוחה אותה, אלא אם כן ההחלטה מקובלת על שני הצדדים. ההנמקה הנדרשת יכולה להיות, לפי נסיבות המקרה, קצרה ותמציתית. מידת ההנמקה תלויה בטיב העניין. אבל דבר אחד בודאי הכרחי- שתהא אפשרות לבית המשפט שלערעור לעמוד על דעתה של הערכאה הראשונה ועל טעמי החלטתה" (ההדגשות אינן במקור).
9.3 בענייננו, כתב התביעה המתוקן מהוה, למעשה, תביעה חדשה, הכוללת סעדים חדשים שלא נתבעו קודם לכן (כך, למשל, חיוב המבקשת בפיצויים בגין תיקונים נוספים שהתבצעו על ידה לאחר שהוגש כתב התביעה), ראשי נזק חדשים בסכומים הגבוהים מהסכומים שנתבעו תחילה (הסכום שנתבע בכתב התביעה המקורי עמד ע"ס כ-180,000 ₪, והסכום הנתבע בכתב תביעה המתוקן עומד ע"ס כ-580,000 ₪).
9.5 אם אין די בכל האמור, הרי שגם ע"פ תקנות סדר הדין האזרחי תשע"ח-2018 (להלן "תקנות סד"א החדשות)- תקנות שטרם ניכנסו לתוקפן אך עקרונות היסוד שלהן חלות גם כיום בבית המשפט (ר' תקנות 1-5, 46 ו-180(ג)(1) לתקנות סד"א החדשות)- תיקון כתב התביעה אפשרי "לשם קיומו של הליך שפוטי ראוי והוגן תוך היתחשבות, בין השאר, בהתנהלותו של מבקש התיקון, השלב הדיוני שבו מוגשת הבקשה והמטרה שהתיקון המבוקש צפוי להשיג" (תקנה 46).
...
מנגד טענו המשיבים כי יש לדחות את הבקשה: דירת המגורים של המשיבים אינה עומדת בסטנדרט הנדרש של דירת מגורים בהתאם לחוק המכר (דירות); המבקשת נדרשה, בפיקוח המומחה מטעם בית המשפט, לתקן את הליקויים בדירה אך ללא הצלחה, ונגרמו למשיבים נזקים נוספים אשר יש לחייב את המבקשת בתשלום פיצוי בגינם; חוות הדעת של המומחה מטעם בית המשפט אינה משקפת את המצב הנכון של הדירה; למשיבים חוות דעת מומחה מטעמם ויש לאפשר תיקון כתב התביעה כדי שבית המשפט יכריע בכל המחלוקות שבין הצדדים.
כאמור, נראה לכאורה כי מטרת תיקון כתב התביעה הינה תקיפת חוות דעתו של המומחה מטעם בית המשפט, ואין לאפשר התנהלות דיונית זו. לכך יש להוסיף כי ע"פ תקנה 49 לתקנות סד"א החדשות ניתן להגיש בקשה לתיקון כתב תביעה בתוך 45 יום מיום הגשת כתב הטענות האחרון.
מכאן, ולאור תכלית התקנות החדשות, ולשם קיומו של דיון משפטי מהיר ויעיל ומניעת שימוש לרעה בהליך משפטי, שאין מקום להיעתר לבקשה לתיקון כתב תביעה, אשר הוגשה בחלוף 4 שנים ממועד שבו הוגש כתב התביעה מקורי, לאחר שנשמעו מספר רב של קדמי משפט, ולאחר שהוגשה חוות דעת של מומחה מטעם בית המשפט.
מכל האמור לעיל עולה כי שגה בית משפט קמא כאשר התיר למשיבים לתקן את תביעתם ולפיכך, כאמור, אין מנוס מביטול ההחלטה והוצאת כתבי הטענות המתוקנים שהוגשו בהליך קמא מתיק בית המשפט.