מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת ליקויי בנייה נגד קבלן ומתכנני אינסטלציה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

עגמת נפש רוזנברג העיד בתצהירו כי הליקויים ברכוש המשותף פגעו באיכות המגורים של התובעים בדירותיהם בכך שגרמו לחדירת רטיבות לדירות, עובש וסדקים, פגיעה במערכות אינסטלאציה וביוב, מפגעים אקוסטיים, סיכונים של נשירת טיח ואבני ציפוי שגם נשרו בפועל, ירידת ערך הדירות והצורך לעסוק באלו.
התובעים העריכו את עגמת הנפש בסכום של 250,000 ₪, תוך שהפנו לפסיקה הבאה: ת"א (מחוזי י-ם) 1042/97 אברמוביץ אבנר נ' סולל בונה בע"מ (11.4.05) שם דובר בתביעה של דיירים נגד קבלן שעניינה ליקויים שהתגלו הן בתוך הדירות, הן ברכוש המשותף ובאיחור במסירה.
בית המשפט פסק עוגמת נפש בשיעור של 20% מהחיוב שהושת על הנתבעת (הקבלן המבצע) ביחס לכל בית אב וחייב את המתכנן ואדריכל הפרויקט בתשלום בגין עוגמת נפש בשיעור של 10% מהחיוב ביחס לכל בית אב. ת"א (שלום ת"א) 8837-06-12 נציגות הבית המשותף נ' רסיטל השרון חברה לבניין והשקעות בע"מ (9.9.15), שם דובר בתביעה שעניינה ליקויי בניה ברכוש המשותף בשני בתים משותפים.
...
השאלה מתי הייתה פנייה לנתבעת בנושאים אלו לא מעלה ולא מורידה לגבי המסקנה הסופית לפיה יש להחליף את החיפוי.
המסקנה הייתה זהה אף לו התביעה הוגשה סמוך למועד מסירת הבניין.
אני דוחה את טענת האשם התורם.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

נטען כי מנהל הקבלן ביקר בבית התובעים טרם הגשת התביעה, ומצא סדקים בקירות הבית וליקויים בעבודות אחרות כריצוף, אינסטלאציה ומרזבים, אשר בוצעו על ידי בעלי מיקצוע אחרים.
נטען, כי התובעים העלימו מתביעתם את דבר מעורבותם של אנשי מיקצוע אחרים אשר גרמו לליקויים הנטענים כקבלן המבצע, קבלני השלד, הצנרת, האינסטלציה, הריצוף, מתכנן השלד, אחראי הבקורת, מנהל הפרויקט, המפקח ועוד.
אף על פי כן, משנקבעה בהסכם השלד תקופת בדק ואחריות לתיקון הליקויים (ס' 38 להסכם השלד) - אני קובעת כי התובע לא עשה די להקטנת נזקיו ביחס לגג ותיקונו, וכי אף מטעם זה יש לדחות את התביעה ברכיב זה. כאן המקום לציין, כי רק בהמשך הבנייה, לאחר סיום שלב השלד, התקשרו הצדדים ביניהם במישרין בהסכם מיום 10/10/13 לשם השלמת עבודות האיטום (להלן: "ההסכם הנוסף").
אני דוחה אף את טענות הקבלן כנגד המומחה מטעם בית המשפט או חוות דעתו, ובין היתר, את טענותיו לחריגה מהחלטת המינוי ולחשש למשוא פנים (ס' 21 - 25 לסיכומי הקבלן).
...
לסיכום, עותרים התובעים בתביעתם לפיצוי בסך של 299,650 ₪ לפי הפירוט הבא: סך של 263,250 ₪ בגין הליקויים שפורטו לעיל בחוות הדעת, כולל מע"מ ופיקוח; סך של 20,000 ₪ בגין עוגמת נפש, אי נוחות, והיעדר הנאה מהנכס; סך של 1,400 ₪ כהחזר הוצאות שכ"ט מומחה התובעים; סך של 15,000 ₪ בגין חלופת דיור בתקופת התיקונים.
זאת, הן בראי קביעותיי לעיל שעניינן במרפסת האחורית בלבד, במובחן מחדרי הבית וחלליו הפנימיים; הן מן הטעם שלא שוכנעתי כי ביצוע התיקון יחייב מעבר לדיור חלופי ואף לא נמצא לכך כל ביטוי בחוות דעתו של מומחה בית המשפט; והן מן הטעם שביום 6/12/20 הוגשה הודעת התובעים שמס' 2-3 שבה עלה, כי לא קיימות אסמכתאות בדבר דיור חלופי שכן התובעים לא עברו לדיור חלופי, על אף שהתובעים ביצעו בבית אי אילו עבודות ולא הוכח כי נדרשו לדיור חלופי בעטיין.
לסיכום, ולנוכח כל האמור לעיל, דין התביעה להתקבל באופן חלקי, ביחס לליקוי האיטום במרפסת האחורית, באופן שיש לפסוק לתובעים פיצוי ברכיב זה בסכום שאינו עולה על הסכום הנקוב בחוות הדעת מטעמם, היינו: פיצוי בסך של 59,000 ₪ + מע"מ. סוף דבר התביעה מתקבלת באופן חלקי בלבד.
הנתבע ישלם לתובעים סך של 59,000 ₪ בתוספת מע"מ כחוק, וכן הוצאות ושכ"ט עו"ד בסכום כולל של 7,500 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

תביעה לפצוי בגין ליקויי בניה כנגד מוכרת בית מגורים.
צד שלישי שלח הודעת צד רביעי כנגד אביה של הנתבעת כמי ששכר את שירותיו, וגם שכר את שירותי הקבלן, צד ד' 2, מאיר כליפא, ופיקח בפועל על הבניה.
בחוזה עם הקבלן נקבעו התחייבויות הקבלן ובהמשך נקבע כי המזמין ידאג לדברים המפורטים להלן: "מכון התקנים, מודד מוסמך לפי דרישת הערייה, שכירת דירה לחודשיים והסעת עובדים מהדירה לעבודה," וכן "ד. להעריך שמאות לבניין ולדאוג לכל הקשור לתשלום המשכנתא ..." וכן "ה. לדאוג להכנות חשמל ואינסטלציה בריצפה ובקירות. ו. לדאוג לתכניות מאשרות לבצוע העבודה". המזמין הוא האב כשלוח של בעלת המיגרש שהיא הנתבעת.
באישור נאמר בין היתר כי: "אני אחראי לבצוע שלד הבניין הנזכר לעיל ואני מצהיר כי השלד בוצע על פי כל דין החל על ביצוע השלד, בהתאם להיתר הבניה ולרבות בהתאם להוראות העוסקות בשלד הבניין בחלק ה' בתוספת השנייה, בהתאם לתכניות שערך מתכנן השלד וכמפורט להלן:". מי שחתום על בקשת הנתבעת/מודיעה לתעודת גמר לפי חוק התיכנון והבניה, היא הנתבעת/מודיעה.
...
הנתבעת תשלם לצד שלישי שכ"ט עו"ד בסך של 30,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כדין מהיום ועד ליום התשלום המלא בפועל וכן הוצאות משפט לפי שומה בצירוף הפרשי הצמדה וריבית מיום ההוצאה ועד ליום התשלום המלא בפועל.
הודעת צד רביעי כנגד צד רביעי מס' 1 נדחית.
הודעת צד רביעי נגד צד רביעי מס' 2 נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הנתבעת היא חברה קבלנית בע"מ אשר בנתה את הבניין, מכרה את הדירות בו לדיירים ומסרה אותן לחזקתם בשנת 2007.
עם הגשת התובענה מונה המהנדס יצחק חייט כמומחה מטעם בית המשפט על מנת שיחווה דעתו בשאלת ליקויי בנייה שנמצאו בבניין (להלן: "המומחה" ו/או "המומחה מטעם בית המשפט").
20.2.4 להערכתי, סבר מי שתיכנן את המרתף עם מספר נקזים רצפתיים כה קטן (ייתכן שזה היה מתכנן מתקן האינסטלציה, אך אינני יודע זאת משום שלא קבלתי את תכנית המרתף), שניתן לעבד את פני הבטון ברצפת המרתף באופן שהמים העיליים אשר עלולים להיקוות בפני הריצפה, ינוקזו בכוח הכבידה, לכיוון שני הנקזים הרצפתיים.
לא כל שכן, כך היא מוסיפה, כאשר נציג התובעת, מר ארמין, פוצה כבר בגין חלקם של הליקויים במסגרת תביעה פרטית אותה הגיש כנגד הנתבעת (ת"א 14298-02-14).
...
סוף דבר התביעה מתקבלת בחלקה.
הנתבעת תשלם לתובעת סך של 258,816 ₪ (סכום זה כולל תוספת מע"מ כחוק וכן תוספת בשיעור 10% בגין פיקוח הנדסי).
הנתבעת תשלם לתובעת בנוסף על האמור הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 20,000 ₪.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בעקרו של דבר מדובר בתביעה שעניינה ליקויי בנייה נטענים בבית מגוריי המבקשים.
התביעה הופנתה כנגד המשיב מס' 1 (להלן: "פרימט"), אשר שימש כמהנדס מתכנן קונסטרוקציות שתיכנן את בית המבקשים; כנגד המשיב מס' 2 (להלן: "יוחנן") אשר שימש כמפקח על עבודות הבנייה, וכן כנגד המשיב מס' 3 (להלן: "בסול") אשר שימש כקבלן המבצע של שלד הבית.
המשיך המומחה וציין בחוות דעתו, כי "מאחר והאדריכל ומתכנן האינסטלציה אינם חלק מתיק זה, הרי שאני מטיל את משקלם של שתי פונקציות אלה על הבעלים (המבקשים - א' ס')" (עמ' 28 לחוות הדעת).
...
אומר כבר עתה, כי לאחר עיון בבקשת רשות הערעור ובתגובה לה; לאחר שהתקיים דיון בבקשה; לאחר שעיינתי בתיק המתנהל לפני בית המשפט קמא, ולאחר שנתתי דעתי לטיעוני הצדדים - הגעתי לכלל מסקנה כי יש ליתן רשות ערעור, לדון בבקשת רשות הערעור כבערעור, ולקבל את הערעור.
ואולם, כל אימת שעומדת בתוקפה תקנה ייעודית ופרטנית, המסדירה את אפשרות תיקון כתב התביעה לאור האמור בחוות דעתו של המומחה (תקנה 136 לתקנות הישנות), סבורני כי אין מקום לפנות לתקנה הכללית (תקנה 46(א) לתקנות החדשות), המסמיכה את בית המשפט לאפשר את תיקון כתב התביעה בכל עת. משכך, עלינו לבחון את תיקון כתב התביעה בראי תקנה 136 לתקנות הישנות; בחינה אשר לא נעשתה כלל על ידי בית המשפט קמא, בשים לב למסקנתו כי תקנה זו אינה בת תחולה בענייננו.
יוצא, אפוא, כי תיקון כתב התביעה בוצע במסגרת סד הזמנים הקבוע בתקנה 136 לתקנות הישנות, וממילא לא באה לפניי כל טענה בעניין זה. נותר לבחון האם התיקון הוא "לאור האמור בחוות הדעת". בפסיקת בית המשפט העליון נקבע בנוגע לתקנה 136 לתקנות הישנות, כי על תיקון כתב הטענות "... להיות בזיקה לחוות דעת מומחה בית המשפט, ובית המשפט לא יאפשר 'מקצה שיפורים' לעניינים שאינם נובעים מחוות הדעת" (רע"א 3901/21 פלוני נ' שרותי בריאות כללית, פסקה 10 (22.7.2021)).
סוף דבר בשים לב לאמור לעיל, מצאתי כאמור לקבל את הערעור ולבטל את החלטתו של בית המשפט קמא, באופן המתיר למבקשים לתקן את כתב התביעה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו