בית הדין: מה את אומרת?
האשה: הוא מעוות הכול, הוא נהיה אלים כשהגענו ארצה הזמנו מישטרה והוא הורחק מהבית לאחר זמן הוא חזר הביתה עם תנאים עד ינואר, ואז בסביבות סוף דצמבר החלטנו שכיוון שהוא מתקשה לעבוד וקשה לו, אמרנו שייסע קצת למשפחה שלו בארצות הברית, ורק תשעה חודשים אחר כך הוא יצר איתי קשר לפני ראש השנה, ואז הבנתי שהוא היתמוטט, אבל אני חפשתי אותו כל התקופה הזו, וגם האח שלו לא ידע, הם כנראה הסתירו ממני על פי בקשתו שאני לא אדע שהוא עבר היתמוטטות עצבים, וכשביקשתי שחזור הוא פיתח אנטי הארץ ולא רצה לחזור.
מקור אחד הוא מדברי הריצב"א וכדלהלן: במסכת יבמות (סה, ב) כתבו תוספות (דיבור המתחיל כי) בתוך דבריהם:
כן מצאתי בתשובה אחת שפסק ריצב"א על אישה שהיתה טוענת על בעלה כי אין לאיש גבורתו, והאיש היה טוען כי היה לו גבורת אנשים אך היא בועטת וגורמת שאינו יכול לבעול, דלא מהימנא מדרב המנונא כיון שהיתה תובעת כתובה, והיכא שהודה שאין יכול לבעול פסק דצריך ליתן גט וכתובה אפילו אינה באה מחמת טענה כיון שאין יכול כלל לקיים עונה [.
מדובר שם במקרה ממש כעין נידון דידן, באשה שתבעה תביעת גירושין ותביעת רכוש, והבעל סרב לבוא לבית הדין, והשאלה הייתה אם מותר לבית הדין לקבל עדויות וטענות במעמד צד אחד, וזו לשונו שם:
והינה כפי שכת"ר כותב במכתבו הבעל היה מוכן לתת גט אלא הוא [דורש על זה], ומעתה לפי האמור דאין בהתרת אישה לעלמא משום דינא דנפשות אלא דיני ממונות, ועל זה נאמר "לא תשמע שמע שווא" – עיין שו"ת מהר"ם שיק (חושן משפט סימן ב).
וזאת מפני שבנסיבות אלו, כבר אינו דומה לטוענת "מאיס עלי", שאין מחייבים גירושין מכיון שאם תחזור בה מטענתה ומרצונה להתגרש, יש לה בעל לשוב אליו, מה שאין כן כאן.
אולם בהמשך דבריו, מבואר שיש חילוק בין דיני ממונות הנולדים מכוח תביעות שבסמכות בית הדין בעינייני נישואין, שבהם נצרכת התקנה, לבין דיני ממונות שהצדדים חתמו על שטר בוררות המסמיך את בית הדין לפעול לפי התקנות, וז"ל:
נחזור ונדגיש: הדברים אמורים ביחס לדיני ממונות המשתלשלים מעניני נשואין וגרושין, כגון מזונות אישה וילדים או חלוקת רכוש, שבהם הצדדים אינם חותמים על שטר בוררין.
נעתיק את דבריו:
בס"ד, ר"ח מרחשוון תשע"ט
דיון שלא בפני בעל דין כאשר הוא מסרב להופיע בפניהם ואין לבית דין שום סמכות להביאו או לנקוט אמצעים כנגדו
אחרי שכתבתי את המאמר בדבר קבלת עדות ודיון שלא בפני בעל דין, הראו לי פסק דין של הגרי"ש אלישיב ז"ל, שפורסם בקובץ תשובות שלו, והמדובר שם בזוג שנפרדו בגירושין אזרחיים, ועתה דורשת האשה את גיטה, והבעל אינו מוכן להופיע בפני בית הדין (בני הזוג מתגוררים בארצות הברית).
...
את הגדר הזה שהלכות אלה של חיקור הדין אינם הלכות מוגדרות אלא הלכה כללית לעשות מה שניתן כדי להוציא את הדין לאמתו, ולכן במקרים מסוימים יסטה בית דין מהנוהג הקבוע מצאנו בחזון איש עצמו (חושן משפט סימן ד).
אך אף מהר"ם שיק כתב בסוף דבריו:
דאין אפשרות האידנא בשום כפיה אחרת ואם כן כשיזדמן מקרה על כורחך יהא צריך לעשות אז סייג לתורה בהוראת שעה אפילו לדונו שלא בפניו אם לא יהא אפשר בענין אחר כן נראה לי.
ולגבי דברי הבית יוסף שאין לגמור דינו שלא בפניו, ברור שכונתו דוקא בדיני נפשות שאין לגמור דינו למיתה שלא בפניו, אבל נידון דידן דומה לדיני כיוון שבידו לבא לפני בית הדין ולטעון טענותיו לסתור את הדין, וכל זה פשוט לכל המעיין בדברי הרשב"א והבית יוסף.
ובסוף דבריו כתב דעד כאן לא נחלקו אלא לגבי קבלת עדות שלא בפניו אבל ודאי אין לדונו שלא בפניו, ורמז לדברי הסמ"ע והש"ך דרק אם כבר שמעו טענותיו אפשר לגמור דינו שלא בפניו ולא כשלא שמעוהו כלל.