כפי שטוען התובע עצמו, הכוונה הייתה להעניק לו, ללא תמורה, את זכויותיו של סם במקרקעין (מכוח היותו היורש של מיני).
אין חולק כי הנכס לא הוקנה לתובע – המתנה לא הושלמה (ברשום) – ועל כן המרב שהתובע יכול לטעון לו הוא לקיומה של "התחייבות לתת מתנה" (ראו למשל ע"א 6439/99 "טפחות" בנק משכנתות לישראל בע"מ נ' פרח, פ"ד נח(2) 106 (2003)).
בכך דומה סעיף 5 לחוק המתנה לסעיף 8 לחוק המקרקעין, שאף הוא קובע דרישת כתב מהותית – ולא ראייתית גרידא – הנובעת מחשיבות העסקה (ראו ע"א 726/71 גרוסמן את ק.ב.ק. שותפות רשומה נ' מינהלי עיזבון המנוח יהושע בידרמן, פ"ד כו(2) 781, 789-788 (1972)).
אך לפני כן אציין כי הנתבע העלה בסיכומיו כמה טענות מקדמיות, ובהן היתיישנות; העדר יריבות; אי-צירוף בעלי-דין נדרשים (עיזבונו של עו"ד שנייר – נוכח הטענות שהושמעו כלפיו, והרשל – היורש של סם ומי שעתיד להפגע ממתן הסעד המבוקש בתביעה זו); העדר חוות דעת לגבי הדין הזר (בשים לב בין היתר לכך שההתחייבות הנטענת ניתנה בארצות-הברית, שם היה מקום מושבו ומרכז חייו של סם); והגשת ראיות שלא בהתאם להוראות הדין (הכוונה לתמלילי שיחות).
בעקבות הבדיקות התחוור לעו"ד שנייר הקושי המשפטי להעביר את הזכויות במקרקעין לתובע (ראו למשל נספח 17 לתצהיר התובע – מיזכר פנימי של עו"ד שנייר משנת 2012, שבו נכתב כי שני עורכי דין שעימם נועץ אישרו שמתנת מקרקעין בעל-פה אינה אכיפה בישראל; כי התובע צריך היה לדאוג שעורך דינו ינסח שטר מתנה – אך לא עשה כן; וכי למרות זאת, יש נכונות לשקול הסדר עם התובע; ראו גם נספח 34 לתצהיר התובע, דוא"ל מיום 16.3.2018, שבו כתב עו"ד שנייר – למרות נכונותו להסדר פשרה שיחסוך עלויות היתדיינות – כי סם לא העביר במהלך חייו את המקרקעין לתובע, גם לא הוריש אותם לתובע בצוואתו, וכי אף אם התובע מאמין בתום לב שסם התכוון להעביר לו את הזכויות, הרי שלא מדובר בכוונה המקימה עילה בת-תוקף נגד העזבון).
...
סוף דבר
לאור המקובץ, דין התביעה להידחות – וכך אני מורה.
בית המשפט שיקף (לא אחת) את תמונת הסיכויים והסיכונים בניהול ההליך, אך בסופו של דבר ההליך נוהל עד-תום, לרבות שתי ישיבות קדם משפט, ישיבת הוכחות וישיבה לשמיעת סיכומים בעל-פה. הנתבע נדרש להגיש תצהירי עדות ראשית, ובמועד ההוכחות נחקרו שני עורכי דין אמריקאים (הנתבע ועו"ד בנקוב).
בהסכמת התובע, עדים אלה לא נדרשו להגיע ארצה אלא העידו בהיוועדות חזותית, אולם הנתבע נדרש לשאת בעלויות הכרוכות בכך, לרבות תרגום (ראו גם החלטתי מיום 21.12.2021).