מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת יורשים למשיכת כספי פנסיה מקיפה

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2018 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

השופט רועי פוליאק ערעור על פסק דינו של בית הדין האיזורי בתל-אביב-יפו (סגן הנשיאה [כתוארו אז] שמואל טננבוים ונציג הציבור מר צבי שטרן; ק"ג 7931-04-16), בו נדחתה תביעת המערער למשיכת כספים שנצברו בחשבונו של אביו המנוח בקרן הפנסיה המקיפה של המשיבה.
עוד נתנו דעתנו לעובדה לפיה כלל לא שולמה פנסיית זקנה למנוח טרם פטירתו, לעיתוי המוקדם של פניית המערער לקרן למשיכת כספים (פחות מחודשיים מהוצאת צו ירושה) ולהיקף הפגיעה במנוח, ובמערער שניכנס לנעליו, בנסיבות בהן למעלה משלוש עשרה שנות חברות בקרן הפנסיה היו נמחקות, כימעט במלואן, כפועל יוצא מאי הגשת בקשה במועד.
...
בין כך ובין כך, בנסיבות המאד מיוחדות של העניין, לא עלה בידי המשיבה, מהטעמים המפורטים לעיל, להוכיח כי ההודעה הסטטוטורית נשלחה למנוח וממילא לא ניתן לייחס למנוח חזקה של קבלתה.
אגב כך מצאנו לנכון להמליץ לממונה לבחון מתן הוראות משלימות על מתכונת משלוח ההודעה הסטטוטורית, באופן שיבטיח את יידוע המבוטחים טרם הגיעם לגיל קצבת זקנה על האפשרויות העומדות בפניהם ויאפשר להם לכלכל צעדיהם באופן מושכל.
סוף דבר – הערעור מתקבל.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2016 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפנינו תביעת יורשי המנוח עמוס למדן ז"ל (להלן - המנוח), לקבלת כסף אשר הצטבר אצל הנתבעת 1, מבטחים מוסד לביטוח סוצאלי של העובדים בע"מ (להלן - מבטחים) על שם המנוח.
בעקבות קמפיין משרד האוצר בשם "הר הכסף" לאיתור חשבונות אבודים, היתוודעה התובעת במהלך חודש יוני 2013 לקיומה של קרן הפנסיה על שם המנוח אצל מבטחים (נספח ג' לכתב התביעה המתוקן).
כמו כן, בטופס הבקשה למשיכת כספים אשר מילאה התובעת, מצוין כי לקרן הזכות לתבוע חזרה כספים ששולמו בטעות.
לא נעלמה מעיננו טענת התובעים כי הגנת הנתבעות הנה בבחינת הודאה והדחה, אלא שכך או כך עמדו הנתבעות בנטל להוכיח כי הכספים אשר במועד הרלוואנטי היו מצויים במבטחים על שם המנוח, לא שייכים בנסיבות העניין לתובעים משהמנוח עבר לקרן פנסיה מקיפה אשר שילמה ומשלמת להם קצבת שאירים.
...
פסיקת פיצויים לתובעת במקרה זה תבוא על חשבונם של מבוטחים אחרים ולא מצאנו לכך בנסיבות העניין כל הצדקה.
בטרם נעילה, מצאנו להעיר כי עקב מסקנתנו בדבר דחיית התביעה, לא נדרשנו לשאלת ההתיישנות.
סוף דבר התביעה נדחית.

בהליך קופת גמל (ק"ג) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כספי הפיצויים הם חלק מתכנית הפנסיה המקיפה ולכן אין התובע זכאי לתשלומם מכוח סעיף 5 לחוק פצויי פיטורים לאחר שהמנוחה קיבלה קצבת נכות.
כמו כן, אין מחלוקת שהמנוחה קיבלה קצבת נכות מהקרן ולכן היא נכנסת להגדרה של "נכה שהיה זכאי לקבלת קצבת נכות מהקרן". בנסיבות אלה, משהמנוחה נכנסת להגדרה של "נכה שהיה זכאי לקבלת קצבת זקנה מהקרן", אין לתובע (היורש היחיד של המנוחה) זכאות למשוך את הכספים בסכום חד פעמי מהקרן בהתאם להוראות סעיף 49ה' לתקנון.
בשולי הדברים נציין כי צודקת הנתבעת בכך שהתובע לא טען באופן מפורש בכתב התביעה שהוא זכאי למשיכת כספים בסכום חד פעמי בהתאם להוראות סעיף 48 לתקנון.
אולם לטעמנו משבחוות דעת היועץ הפנסיוני שצורפה לתצהיר התובע היתייחס היועץ לזכאות מכוח הוראת סעיף זה, ומשניתנה לנתבעת היזדמנות להתייחס לטענה זו במסגרת התצהיר מטעמה, אין לראות בטענה זו משום "הרחבת חזית אסורה". בנסיבות העניין, התובע לא הוכיח שיש לו זכאות למשיכת כספים מכוח הוראת סעיף 48 לתקנון.
...
כאן המקום לציין כי אנו דוחים את טענת התובע שלפיה הקרן לא השיבה באופן מהותי לפניותיו, פרט למשלוח מכתב לקוני המפנה להוראות התקנון האחיד[footnoteRef:20].
אי לכך, דין טענותיו של התובע באשר לאי טיפול הקרן בפניותיו – להידחות.
בנסיבות אלה, דין טענת התובע לזכאותו לתשלום פיצויי פיטורים או לפדיון הכספים שהופרשו לפיצויי פיטורים, בהתאם להוראת סעיף 5 לחוק פיצויי פיטורים – להידחות.
לסיכום: התובע אינו זכאי לפדיון הכספים שהופרשו בתקופות עבודתה של המנוחה בסכום חד פעמי בהתאם להוראת סעיף 49ה לתקנון, מכיוון שהמנוחה קיבלה קצבת נכות לפני פטירתה.
סוף דבר התביעה נדחית.

בהליך קופת גמל (ק"ג) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הנתבעת מנהלת קרן פנסיה מקיפה לעמיתים ותיקים (להלן – הנתבעת והקרן).
זכותו של מבוטח לתבוע קצבה או משיכת כספים אינה עוברת בירושה על פי דין, זאת בשונה מזכותו לתשלום גמלה שאושרה או לקבלת כספים שבקש משיכתם.
וראו בעיניין סרגיי המר: "בהיעדר הוראה מפורשת בתקנון לגבי זכאות היורשים, אזי אין זכאות באשר מדובר בבקשה למתן גמלה לבר-תקנונית, דבר האסור לגבי קרן פנסיה עם ערבות הדדית ואחריות משותפת כדוגמת המשיבה במקרה שבפנינו" לפיכך, סעיף 48 לתקנון אינו מקנה ליורשים זכות למשיכת כספים, אלא ככל שמדובר בכספים שהמבוטח היה זכאי לקבלם ולכן עוברים בירושה ליורשיו.
...
יחד עם זאת, משאין בפנינו כל טענה כי המנוח ביקש לשנות את מסלול הבחירה שלו; משהראיות מראות כי ביקש במפורש את קצבת הנכות ולא חזר בו מבקשתו ומשראינו כי טופס הבקשה נוקט בלשון "אם אקבל קצבת נכות מלאה או חלקית במשך תקופה של 11 חודשים (כולל) או יותר..." (ההדגשה אינה במקור) ולא מתייחס לקביעת הזכאות לבדה, לא מצאנו כי להחלטת רופא הקרן היתה יכולה להיות כל השפעה על החלטתו של המנוח.
עולה מהאמור לעיל, כי לא מצאנו בטענות התובעים ביסוס לקביעה כי הם זכאים למשיכת הכספים שצבר המנוח בקרן, חרף העובדה כי נפטר בעודו מקבל קצבת נכות.
סוף דבר על יסוד האמור לעיל, אנו מחליטים לדחות התביעה.

בהליך קופת גמל (ק"ג) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בהתאם לסעיף ההגדרות בתקנון, תכנית יסוד הנה "תכנית פנסיה הכוללת אך ורק זכאות לקיצבת זקנה וקיצבת שאירי פנסיונר". ואילו תכנית מקיפה הנה "תכנית פנסיה הכוללת אך ורק זכאות לקיצבת זקנה, קצבת שארי מבוטח, קצבת שאירי פנסיונר וקיצבת נכות.". לא בכדי יצר התקנון הפרדה דיכוטומית בין שתי תכניות הפנסיה - תכנית יסוד ותכנית מקיפה - שכן, מטרת התקנון הייתה למנוע ממבוטח או מבוטח לשעבר למשוך את הכספים שנצברו בחשבונו בקרן כאשר הוא מקבל קצבת נכות.
באשר לטענת התובעות כי "הנתבעת הפרה את חובתה להודיע למנוח במועד הגשת התביעה לקיצבת נכות, כי לא תהיה ליורשות זכאות למשיכת כספים" (סעיף 29 לסיכומים בכתב מטעם התובעות), ועל כן, "הופרה החובה לגלות למנוח הן בדו"ח משנת 2006 שקבל המנוח בשנת 2007 והן בטופס התביעה לקיצבת נכות שהגיש המנוח ביום 12.5.2008, כי יורשיו לא יהיו זכאים להחזר כספים." (סעיף 33 לסיכומים בכתב מטעם התובעות), נתייחס להלן.
...
לאור כל האמור, מבקשות התובעות, כי על בית הדין להצהיר כי התובעות כיורשות של המנוח, קמה להן הזכות לכספים הן בהתאם לסעיף 49(ד) והן בהתאם לסעיף 49(ב) לתקנון.
בהתאם לאמור, אין אנו מקבלים את טענת התובעות כי הופרה על ידי הנתבעת החובה לגלות למנוח, כי יורשיו לא יהיו זכאים להחזר כספים מהקרן.
סוף דבר: לנוכח כל האמור לעיל, אנו קובעים כי דין התביעה להידחות.
מאחר שקבענו כי דין התביעה להידחות אין אנו נדרשים לתת את דעתנו לסוגיית השיהוי בהגשת תובענה זו. בנסיבות המצערות של העניין, החלטנו שלא לחייב את התובעות בתשלום הוצאות משפט.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו