בית משפט השלום בתל אביב - יפו
תא"מ 21467-01-18 הפניקס חברה לביטוח בע"מ ואח' נ' גלס ואח'
לפני כבוד הרשמת הבכירה ויג'דאן חליחל
התביעה עיקרית :
התובעת:
הפניקס חברה לביטוח בע"מ
הנתבעות:
התביעה שכנגד:
התובעת שכנגד:
הנתבעים שכנגד:
1.שירלי יפה גלס
2.הראל חברה לביטוח בע"מ
הראל חברה לביטוח בע"מ
נגד
1. גדעון לוי
2. הפניקס חברה לביטוח בע"מ
פסק דין
המסגרת הנורמאטיבית המסדירה את כללי הכניסה לצומת מרומזר קבועה בתקנה 64(ה) לתקנות התעבורה, תשכ"א-1961 (להלן: תקנות התעבורה), אשר קובעת כלשונה:
"נוהג רכב המתקרב לצומת שבו התנועה מוסדרת על ידי רמזור, יציית לאותות שברמזור ולא ייכנס לצומת אלא לאחר שהופיע בו אור ירוק; היה ברמזור אור צהוב מהבהב - יאיט נוהג הרכב ובמקרה הצורך אף יעצור את רכבו כדי לאפשר להולך רגל להשלים את החצייה בביטחה ויתן זכות קדימה לרכב אחר שניכנס לצומת מכביש אחר, או לרכב הבא אל הצומת."
נהג רכב התובעת, חזר בעדותו לפני, על הגרסה שמסר בחקירה מישטרה, אך בעיניין מיקום הרכב בשלב שבו הרמזור היבהב אחרי מופע ירוק, טען כי הרכב היה אחרי קו העצירה ולא כפי שמסר בהודעתו במישטרה - באיזור קו העצירה.
מאידך, נהגת רכב הנתבעות, כתבה בהודעה על התאונה שצורפה (נ/3) את תאור הנזק כדלקמן: "המבוטחת נסעה ופתאום הרגישה מכה מצד ימין, צד ג' נסע באור אדום". בהודעתה במישטרה (נ/2), את תאור התאונה הוא כדלקמן :".. היה לי רמזור בצבע ירוק לפתע פגע ברכבי רכב שנסע באור אדום חזית רכבי נפגעה". בבית המשפט העידה, בעדות עקבית ואמינה, כדלקמן: "אני נסעתי ברח' קרן קיימת, היה ירוק, פיתאום לפתע הרגשתי מכה בצד ימין ובאותו רגע אני חושבת אני בירוק ונסעתי עוד כמה שניות ועצרתי. לא הבנתי מה שקורה לי. לא היו לפניי רכבים, כשאני עצרתי לא היו רכבים. לפני הרמזור אני הייתי ראשונה. זה נתיב הנוסע ישר"(עמ' 7 שורות 6-10 לפרוטוקול).
...
נקודת האימפקט בין כלי הרכב בצומת ומיקום מוקדי הנזק (רכב התובעת-כנף האחורית שמאלית; רכב הנתבעות - חזית הרכב) מלמדים, כי נהג התובעת, היה חייב בנסיבות אלה, לעצור כפי שמורה תקנה 64(ה) לתקנות התעבורה הנ"ל. תיאור התאונה הנ"ל על ידי נהג התובעת בעצמו לצד עדות נהגת הנתבעות העקבית, מובילה למסקנה, כי נהג התובעת, ביצע "מחטף רמזור", כמשמעותו בפסיקה, מתרחש כאשר נהג רכב מתקרב לצומת מיד לאחר סיום מופע רמזור אור ירוק מלא בכיוון נסיעתו, רואה שהאור הירוק מתחיל להתחלף, סבור שיספיק לעבור את הצומת לפני סיום מופע האור הירוק, וטועה (ראו: תא"מ (שלום ת"א) 53189-05-15 איי.איי.ג'י ישראל חברה לביטוח בע"מ נ' אסף גרבלי (פורסם במאגרים המשפטיים, 15.12.2016); תא"מ (שלום י-ם) 1583-06-12 מנורה מבטחים ביטוח בע"מ נ' עינבר פרנקו (פורסם במאגרים המשפטיים, 27.05.2014)).
אם כן, עולה כי היא לא הבחינה כלל ברכב התובעת ונכנסה לצומת לא פנוי, ומצופה היה מנהגת שיצאה בצומת ורכבה, היה רכב אשון בצומת, עם שדה ראייה רחב ופתוח, להסתכל מסביבה ולהבחין ברכבים אחרים שנוסעים בצומת לפיכך, נוכח האמור, אני קובעת כי רשלנותה התורמת של נהגת רכב התובעת היא בבחינת אשם שמקים אחריות כלפי התובעת בשיעור של 15%.
סיכום
לאור האמור, אני קובעת כדלקמן:
בתביעה העיקרית – הנתבעות באמצעות הנתבעת 2, תשלמנה לתובעת סך של 6,616 ₪, אגרת בית המשפט כפי ששולמה ושכ"ט עו"ד בסך של 1,800 ש"ח .
בתביעה שכנגד – התובעת תשלם לתובעת שכנגד סך של 26,847 ₪ בתוספת שכ"ט עו"ד בסך של 4,600 ₪ ; אגרת משפט כפי ששולמה ושכר העדים כפי שנפסק בדיון.