הרקע העובדתי
התובעת היא חברה זרה הרשומה במדינת דלוור ארה"ב ובעלי המניות שלה הם ישראליים.
סע' 16(3) לחוק מע"מ קובע כי ביבוא החייב במס הוא "בעל הטובין כמשמעותו בפקודת המכס". הגדרה זו, המצויה בסע' 1 לפקודת המכס הנה רחבה: "בעל" לענין טובין – הבעל, היבואן, היצואן, הנשגר או הסוכן של אותם טובין, וכל המחזיק, או הזכאי לטובת הנאה.
על כן, משאין רשימון לכניסת היכטה לארץ, לא יכולה להתקיים התרתו, ומכאן כי לא מיתקיים ארוע מס. בהקשר זה הפניתה התובעת לבג"צ 4140/95 סופרפארם נ' מנהל המכס ומע"מ, שם הוצג מכתב מנהל המכס הקובע כי "רק שיחרור הטובין לצריכה בארץ יוצר ארוע מס מבחינת דיני היבוא". נטען, כי בכל הפעמים שהיאכטה יצאה מהארץ ושבה אליה, לא נדרשה הגשת רשימון יבוא, כיון שאין רשימון יבוא מתאים למקרה.
בד בבד, טענה התובעת כי הנתבעת ערכה עבודת מטה מיוחדת, אל מול רשות הספנות והנמלים, לרבות תיקון סמכותם של מינהלי נמלים כך שתכלול את מניעת יציאתו של כלי שיט מן הנמל, גם בשל אי תשלום מס. אלא שהתובעת טוענת כי עבודת המטה נשמרה כסוד מהציבור, באופן בלתי הוגן ולא ראוי.
למרות שכב' השופט דורות לא ראה את המקרה מתאים להתברר כתובענה ייצוגית, הרחיב בשאלה אם מיסי הייבוא נגבו כדין וקבע שניתן לייבא לארץ טובין שלא על גבי אוניה, במיוחד כאשר מדובר בכלי השיט עצמו שיובא לארץ: "אין ספק שכניסת יכטה למרינה בהרצליה מהוה יבוא (ראו את הוראת סעיף 5 לפקודת היבוא והיצוא [נוסח חדש], תשל"ט – 1979 (להלן: "פקודת היבוא"), הקובעת כי בצו פקוח ניתן לאסור ולהסדיר הכנסת כלי שיט וכלי טיס לישראל והוצאתם ממנה כאילו הן יבוא ויצוא של טובין, ואפילו היו כלים מסיעים טובין או נוסעים".
כל עוד ומס הקניה חוסה תחת חוק מסים עקיפים, המקנה לרשות אפשרות לידרוש את חסר המס העקיף תוך חמש שנים, אין התובעת רשאית להסתמך על המחדלים לכאורה ולהתקומם כנגד מה שהיא מכנה "שינוי מדיניות". החיוב במס מקורו בחוק החירות והאפשרות לגבותו משך חמש שנים אף היא מקורה בחוק החירות.
...
כפי שציינתי בתחילת הדיון, דין הטענה לעניין מס קניה להידחות על הסף, משום שטרם חלפו חמש שנים ממועד מיסוי יאכטות (אוגוסט 2013) ועד הצגת הדרישה לתשלום המס (דצמבר 2017).
יפים לכאן דברי החוקר מרגלית, לשאלה אם גבו מכס לפני שנת 2017: "אני יודע שכן. אני ניהלתי את המיפוי של מרינה קישון כדי לבדוק מי מהכלים צריך לשלם מס יבוא והיו לגבי חלקם רשימונים...זה משהו שהוא לא חדש לא פתאום החלטנו לחייב כלי שייט. אני יודע שנהגו לגבות כי טיפלתי בתיקים כאלה כבר לפני שנת 2017 שהועברו אלינו להמשך טיפול" (עמ' 12 שו' 6-8 ושו' 18-20 לפרוט').
על יסוד האמור לעיל, באתי למסקנה כי דין התביעה להידחות.