הנתבעת דחתה את התביעה לתשלום הפצוי, לאחר שבצעה בדיקה עצמאית של התובע באמצעות מומחה מטעמה ומשממצאיה של בדיקה זו הצביעו, לשיטתה, על אי קיומם של תנאי הזכאות לקבלת הפצוי על-פי הפוליסה.
הנתבעת טוענת כי אין מדובר בביטוח מנהלים ו/או קרן פנסיה וכי הפוליסה מושא התביעה אינה כפופה לתקנות מס הכנסה ואין בה חלק של הפרשות עובד ומעסיק כפי שיש בביטוח מנהלים ו/או בחברות בקופת גמל.
לאחר עיון בבקשה ובתגובת התובע לבקשה זו ובמכלול כתבי בית הדין והמסמכים הרלוואנטיים בתיק, להלן החלטתנו:
דיון והכרעה
המסגרת הנורמאטיבית
סעיף 24(א)(3) לחוק בית הדין לעבודה, תשכ"ט 1969 קובע את סמכותו הייחודית של בית הדין לעבודה לידון בתביעות כדלקמן[footnoteRef:1]: [1: ההדגשות בהחלטה הוספו]
"תובענות של חברים או חליפיהם או של מעסיקים או חליפיהם נגד קופות גמל, כמשמעותן בחוק הגנת השכר, תשי"ח-1958, או תובענות של קופות הגמל נגד חבריהן או חליפיהם או נגד מעסיקים או חליפיהם הכל אם התובענות נובעות מהחברות בקופות או מחבותם של מעסיקים לקופות, לפי הענין וכן כל תובענה לקיצבה הנובעת מיחסי עבודה; ..."
"קופת גמל" מוגדרת בחוק הגנת השכר תשי"ח 1958, כהאי לישנא:
"... קופת חולים, קופת תגמולים, קרן פנסיה או ביטוח או קרן או קופה כיוצא באלה שהעובד חבר בה, או קופת גמל כמשמעותה בסעיף 47 לפקודת מס הכנסה שהמעסיק והעובד או המעסיק בלבד חייבים לשלם לה מכוח הסכם קבוצי או צו הרחבה, או מכוח חוזה עבודה או הסכם אחר בין העובד והמעסיק שניתנה להם הסכמת קופת הגמל וכן קופת גמל כאמור שמטרתה ביטוח העובד ושאיריו שהעובד בלבד חייב לשלם לה מכוח הסכם קבוצי או צו הרחבה או תאגיד ששר העבודה אישר תשלום לו לענין סעיף 14 לחוק פצויי פיטורים, תשכ"ג-1963."
במרוצת השנים, פירשה הפסיקה את הוראות הסעיף הנ"ל באופן לא אחיד.
במבוא להסכם האמור צוין, כדלקמן:
"והואיל והוועד הגיע להסכם בדבר ביטוח חיים (ריסק) ומחלות כרוניות, קולקטיבי לכל פקידי הבנק ובני זוגם (להלן "הפקידים");
והואיל והוועד פנה אל הבנק בבקשה לאפשר ניכוי חודשי משכר הפקידים בגין הביטוח הנ"ל ולהשתתפות הבנק בתשלומי הפרמיה של העובדים"
ובהמשכו של ההסכם, בסעיף 3 נקבע:
"הבנק ינכה כל חודש ממשכורת הפקידים פרמיה בגין הביטוח הנ"ל כפי שיקבע מדי פעם על ידי הוועד ויעביר הכספים למבטח/ים."
מקום בו התובע, ששמש בתפקיד פקיד בבנק לאומי, החל בעבודתו בבנק שנים ספורות עובר לחתימת ההסכם ומקום בו מן ההסכם עולה כי תחולתו פרושה על כל פקידי הבנק במועד חתימתו ונוכח הוראות סעיף 15 לחוק הסכמים קבוציים, התשי"ז-1957 – הרי שעל פניו הסכם זה חל על התובע וקובע את חבותו בתשלומים לביטוח הקבוצתי על דרך ניכוי מהשכר.
...
כבר בפתח כתב הגנתה, טוענת הנתבעת כי דין התביעה להידחות, בין היתר ובעיקר, בהעדר סמכות עניינית לבית דין זה. מטענות הנתבעת עולה כי לשיטתה, לאור אופיו, מהותו וסוגו של הביטוח מושא התביעה, הוא אינו בא בגדרה של הגדרת "קופת גמל" כמשמעה בחוק הגנת השכר, התשי"ח-1958 (להלן – חוק הגנת השכר).
ביום 21.3.16 ניתן פסק דינו של בית המשפט העליון ברע"א 7513/15 מנורה מבטחים פנסיה וגמל בע"מ נ' פלונית (להלן – הלכת מנורה), עליו נסמך התובע בתגובתו, אשר התווה הלכה מנחה במסגרתה הורחבו משמעותית גבולות סמכותו העניינית של בית הדין לעבודה מכוח סעיף 24(א)(3) לחוק בית הדין לעבודה, כדלקמן:
"סבורני, כי פרשנות המאפשרת הכללתן של כלל תביעותיהם של עובדים ומעסיקים נגד קופות הגמל, בלא תלות באופיה של המחלוקת או בסוג הקופה, בגדרי סמכותם של בתי הדין לעבודה, מתיישבת עם לשון סעיף 24(א)(3) לחוק בית הדין לעבודה כמו גם עם תכליתם של בתי הדין לעבודה כפי שהוצגה מעלה. הלוא הם העוסקים בתחום הביטחון הסוציאלי במובנו הרחב, ובהם יושבים שופטים מקצועיים ונציגי ציבור הצוברים מומחיות מיוחדת לעניין. פרשנות זו מעצבת כלל אחיד וברור, אשר יוביל – דומה – לחיסכון בהתדיינויות ובזמן שיפוטי וימנע כל מה שמערכת שיפוטית הוגנת ותכליתית תצפה להימנע הימנו.
נקדים אחרית לראשית ונציין כבר עתה, כי לאחר ששקלנו את מכלול טיעוני הצדדים ומשמודרכים אנו על ידי המצב המשפטי הקיים – נחה דעתנו כי במקרה זה, יש להשיב לשאלה זו בחיוב.
משכך ולאור פרשנותו המרחיבה של בית המשפט העליון, כמפורט לעיל, נחה דעתנו כי תביעה זו מצויה בגדרי סמכותו העניינית של בית דין זה.
סוף דבר
הבקשה נדחית.