בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו בשבתו כבית-משפט לערעורים אזרחיים
ע"א 66917-07-20 ונונו דני בע"מ נ' ש.י.כ. תשתיות מים בע"מ ואח'
תיק חצוני:
לפני
כבוד השופטים יהודית שבח, סג"נ, יונה אטדגי, שלומית יעקובוביץ
מערערת
ונונו דני בע"מ
ע"י ב"כ עוה"ד פז רימר ורובי בר משה
משיבות
1. ש.י.כ. תשתיות מים בע"מ
ע"י ב"כ עוה"ד עידן איידן וחן פלג
2. יוסי פניני מהנדסים יועצים בע"מ
ע"י ב"כ עו"ד חן בן-און
פסק דין
בין ונונו, כקבלן ראשי, לבין חברת גלובוס סנטר גולד, כמזמינה, נחתם הסכם לבצוע עבודת פיתוח במושב מבקיעים, בעקבותיו נחתם בין ונונו לבין שיכ ההסכם נושא ההליך, לפיו הועברו לשיכ אותן העבודות הקשורות לתעול, נקוז ומים, כקבלנית משנה, ובמיוחד אותה "מערכת למדידת מים", על חלקיה, סביבה נסב הדיון בבית משפט קמא.
בפסק הדין המפורט והמנומק, המחזיק לא פחות מ- 46 עמודים, והנסמך על שלל ראיות ועדויות, קבע בית משפא קמא כי "מלבד התקנת מערכת ראשית למדידת מים, ביצעה חברת ש.י.כ עבודות נוספות... בין אם יוגדרו כחלק ממערכת המדידה פרט 2, ובין אם יוגדרו כהכנות או זקפים שאינם חלק מהפרט הנ"ל"; כי חברת שיכ "לא ביצעה את העבודות על דעת עצמה אלא בהתאם לתוכניות הבצוע ועל פי דרישה מפורשת של מפקח הפרויקט, משרד אמינוב ובידיעתה ולפי דרישתה המפורשת של חברת ונונו..."; כי טענת ונונו לפיה עבודת ההכנות הן חלק מעבודות החוזה ונכללו בסעיפים אחרים בכתב הכמויות הנה בבחינת שינוי חזית; כי מדובר בשתי מערכות נפרדות; כי נושא עבודת ההכנות או הזקפים "כנראה פשוט נשמט מכתב הכמויות בהיסח הדעת" עת אלו מופיעות, כגירסת מנכ"ל שיכ, בתוכניות הבצוע.
לאחר שדחה את התימחור שבחוות דעתו של המומחה מטעם ונונו -מר ברנס- שנסמך על מחירון משכ"ל אף שאישר שההסכם בין החברות מפנה למחירון דקל; לאחר שדחה את התימחור שערך המומחה מטעם בית המשפט -המהנדס נווה- שהיה גבוה יותר "בצורה משמעותית" מדרישת שיכ, בשל שיחה חד צדדית שקיים עימה; ולאחר שהוסיף ודחה גם את התימחור הראשון שנערך על ידי שיכ משנסמך על פרט 2, קיבל בית משפט קמא את התימחור השני והמעודכן שנערך על ידי שיכ ביום 15.11.2014 (עלות זקף בקוטר של 10 צול- 11,248 ₪ ועלות זקף בקוטר של 6 צול- 7,783 ₪) בהיותו "תמחיר הגיוני וסביר בנסיבות העניין", ותמחור זה היוה את הבסיס לחיוב המערערת בגין העבודות.
בית משפט קמא דחה את תביעת ונונו נגד שיכ עת קבע ש"ההסכם בוטל כדין" על ידי שיכ משונונו כבר הייתה חייבת לה בעת הביטול "סכומים נכבדים של מאות אלפי שקלים שלא היו כלל שנויים במחלוקת...", ומשכך לא הייתה מחויבת לבצע את "העבודות מושא תביעת חברת ונונו".
בית משפט קמא הוסיף ודחה את ההודעה לצד שלישי שהוגשה נגד פניני עת קיבל את גירסתה לפיה האישור שניתן על ידה לתימחור שיכ היתייחס לסבירות המחירים בתימחור ותו לא; ולאחר שקבע כי שיכ לא יכולה הייתה לראות באישור שניתן על ידי פניני אישור לבצוע העבודות או לקבלת תשלום; וכי "אין קשר סיבתי בין העובדה שמר פניני אישר את התימחור לבין קיומה של עילת תביעה לחברת ש.י.כ נגד חברת ונונו בנושא זה".
ונונו לא השלימה עם פסק דינו של בית משפט קמא, הן בכל הנוגע לקבלת תביעת שיכ, והן בכל הנוגע לדחיית ההודעה לצד ג' נגד פניני, והגישה את העירעור המונח לפנינו.
...
כן לא מצאנו כל ממש בטענה המתייחסת לקבלת התמלילים, בהיעדר התנגדות של ונונו בזמן אמת להגשתם, מה גם שכלל לא נטען על ידה כי הדוברים שזוהו אינם אלו שנשמעים בהקלטה, שלא לדבר על אי העדת הדוברים שזוהו על מנת שיכחישו כי אמרו את שנכתב בתמלול.
עם זאת, מצאנו לנכון לקבל טענה אחת ויחידה, זו שנטענה בשולי הערעור, ביחס לטעות אריתמטית שנפלה בחישובו של בית משפט קמא.
הערעור נדחה אפוא על שני חלקיו למעט תיקונו של פסק הדין כמובא בסעיף 12 לעיל.