מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת השלמת הכנסה לקצבת זיקנה בשל שווי דירה שניתנה במתנה

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

לפנינו תביעת התובע לתשלום השלמת הכנסה לקיצבת אזרח ותיק, כאשר בין הצדדים קיימת מחלוקת – האם נכס מקרקעין אשר הנתבע משייך לתובע אכן שייך לו. הקדמה בדיונים שלפנינו השקיעו הצדדים זמן ואנרגיה בנסיון להוכיח שני עניינים, שמתברר כעת מהסיכומים שהוגשו על ידם, כלל אינם רלוואנטים עוד.
כשהגיע לגיל זקנה והחל לקבל קצבת זקנה הוא פנה לקבל השלמת הכנסה לקיצבת אזרח ותיק, כאשר בקשתו אושרה בהתחלה אך לאחר מספר ימים נדחתה, מהטעם, שהכנסותיו עולות על ההכנסה המותרת שנקבעה בחוק לצורך תשלום השלמת הכנסה.
כאשר נישאל מחמוד האם יש ייפוי כח בלתי חוזר או הסכם מתנה שבמסגרתו אביו העביר לו ולאחיו את הקרקע הוא ענה שאין, וכי ההעברה היתה בעל פה. כשהוא נישאל למה בגיל כה צעיר היה צורך לתת לו קרקע, הוא ענה "אצלנו מתחילים מוקדם". לאור שינוי העמדה של הנתבע, כי הוא לוקח בחשבון רק את שווי זכויות הבניה בקרקע ולא את שווי הבניה, איננו מתייחסים בפסק דין זה לעדותו של מחמוד לגבי מנין היו לו האמצעים לבנות את הבנין שנימצא על הקרקע.
חוק הבטחת הכנסה הוא חוק סוצאלי אשר מטרתו להבטיח אמצעי קיום מינימאליים למשפחה שנותרה ללא פרנסה ותכלית החוק להעניק גמלה למי שאין לו הכנסה ואינו יכול להפיק הכנסה מטעמים שאינם תלויים בו. תשלום גמלת השלמת הכנסה לתובע אינו עולה בקנה אחד עם תכלית הגימלה, שכן הוכח שלתובע נכסי מקרקעין שבנה גם עם יחד ובעזרת ילדיו ואשר הניבו רווח כספי לתובע.
 הינה כי כן, בשים לב לתכלית חוק הבטחת הכנסה, ולעניין הוראותיו בלבד, הכירה הפסיקה עד כה באפשרות כי שווי עלויות הבנייה בדירות שניבנו על מקרקעין של מבקש הגימלה, לא יזקפו לו כהכנסה לעניין זכאותו לגימלת הבטחת הכנסה ולעניין שיעור הגימלה.
בהיותו בעלים, רשאי המוסד לביטוח לאומי לזקוף לו הכנסה בגין שווי זכויות הבנייה.
...
בהערת אגב נציין, כי אמנם לאור השינוי בעמדת הנתבע איננו נדרשים לפסוק בשאלה מי נשא בעלויות של בניית הבנין שנמצא בנכס, ואולם לא שוכנענו שבניו של התובע הם אלו שנשאו בעלויות בניית הבנין.
סוף דבר מכל המפורט לעיל – דין התביעה להדחות.
נציין, כי שקלנו האם יש מקום לחייב את התובע בהוצאות הנתבע, ואולם לאור העובדה שהתובע החליט לנהל את התביעה בהעדר פסיקה התומכת בטענותיו המשפטיות ובהעדר ראיות ממשיות על העברת זכויות הבניה לבנים, אנו סבורים שיש מקום לחייב את התובע בהוצאות.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2013 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

הכנסה מיוחסת זו, בתוספת קצבת הזיקנה של התובע (3,255 ₪), הביאה לכך שהנתבע קבע כי התובע אינו זכאי לגימלה (שווי הגימלה היה אמור להשלים את קצבת הזיקנה להכנסה בסך של 3,928 ₪ לחודש).
בתמיכה לבקשה של היתר הבניה, חתם התובע על תצהיר, ביום 15/4/93, שבו נאמר כי הוא מבקש לתת את הדירות האמורות במתנה לילדיו.
כך, למשל, קבע בית הדין הארצי לעבודה בעב"ל 1133/00 המוסד לביטוח לאומי - נימר (פס"ד מיום 14/4/02): "שאלת המפתח לדיוננו היא כיצד יש לייחס 'נכס' למבקש גמלה. האם, לצורך חוק הבטחת הכנסה יש לבחון את זכאותו של מבקש הגימלה לפי הבעלות שלו בנכס או שמא ניתן לייחס למבקש 'נכס' גם בנסיבות אחרות בהן אין לו בעלות בנכס.
בתקופה הרלוואנטית לתביעה - הנתבע היה רשאי להביא בחשבון רק את קצבת הזיקנה כ"הכנסה" של התובע, ובהיעדר רשות לייחס לתובע הכנסה מ"נכס" בגין זכויות הבניה בחמש הדירות שעניינן נותר במחלוקת בתובענה זו - היה על הנתבע להשלים את קצבת הזיקנה של התובע (בסך 3,255 ₪ לחודש), עד לגובה הגימלה שהתובע היה זכאי לה (3,928 ₪ לחודש).
לסיכום אנו מקבלים את התביעה ומצהירים כי על הנתבע לשלם לתובע גמלת הבטחת הכנסה, כל עוד מתקיימים בתובע תנאי הזכאות לכך, מבלי לייחס לתובע הכנסה מ"נכס" של העברת זכויות הבניה בדירות בניו של התובע אל הבנים.
...
אין אנו מקבלים את טענות הנתבע על כך שמחדל אי-הדיווח לרשויות המס מלמד על העדר גמירות דעת בהעברת זכויות הבניה.
יחד עם זה אין לשלול מסקנה לפיה קבלת חזקה מוחלטת בנכס יכול שתחשב כהעברת זכויות והכל בהתאם לנסיבות ולתכלית העומדת מאחורי חוק הבטחת הכנסה.
לסיכום אנו מקבלים את התביעה ומצהירים כי על הנתבע לשלם לתובע גמלת הבטחת הכנסה, כל עוד מתקיימים בתובע תנאי הזכאות לכך, מבלי לייחס לתובע הכנסה מ"נכס" של העברת זכויות הבניה בדירות בניו של התובע אל הבנים.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2013 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

תביעת התובע להשלמת הכנסה לקצבת הזקנה אותה הוא מקבל, נדחתה ע"י הנתבע בשל שווי הכנסות, כמפורט במכתב הדחיה מתאריך 21.7.11.
במכתב הדחיה צוין, כי שווי הדירה שניתנה על-ידי התובע במתנה לבנו אוסמה, שוללת זכאותו להשלמת הכנסה.
הרקע העובדתי: התובע יליד 1944, הגיש תביעה להשלמת הכנסה בתאריך 23.12.10, ובתביעה טען, כי אין לו הכנסות ואין לו נכסים, מעבר לדירת המגורים, וכי הוא ואשתו מתפרנסים אך ורק מקצבת הזקנה.
...
יחד עם זאת אין לשלול מסקנה לפיה קבלת חזקה מוחלטת בנכס יכול שתחשב כהעברת זכויות והכל בהתאם לנסיבות ולתכלית העומדת מאחורי חוק הבטחת הכנסה.
גם בעב"ל 571/05 המוסד לביטוח לאומי נ. מחמוד שרף בלביל, פסק בית הדין הארצי, כי: " לאחר שבחנו את כלל טענות הצדדים, לא מצאנו לקבל את ערעור המוסד ככל שענינו בחלקה 14. אנו, כבית הדין קמא, השתכנענו מן הראיות כי החזקה, השימוש והזכות לרווחים מנכסים שבחלקה זו, הועברו זה מכבר לאישתו הראשונה של המשיב ושני בניו והעובדה כי הזכויות בחלקה נרשמו על שם בניו רק בשנת 2002, אינה פוגעת במסקנתנו כי כבר שנים לפני מועד זה הועברה למעשה הבעלות בחלקה" בעב"ל 1133/00 המוסד לביטוח לאומי נ. מחמוד נימר נפסק מפי השופט צור, כי יש לנקוט גישה מעשית ומציאותית, באשר לבחינת בעלותו של אדם בנכס ואין צורך, שהעברת הבעלות תבוצע בהתאם להוראות חוק המקרקעין, על מנת לקבוע שאדם אינו הבעלים לצורך חוק הבטחת הכנסה.
לאור האמור לעיל, תביעת התובע המתייחס למכתב הדחייה מיום 21.7.11 - נדחית.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2013 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

הנתבע שב ובדק את התביעה והודיע כי חיסכונות וקצבאות התובע ובת זוגו, יחד עם הכנסה רעיונית של שווי זכויות הבנייה בדירות שני הבנים הצמודות לדירתו של התובע בגוש 18767 חלקה 8 בכפר יאסיף, שוללים את זכות התובע להשלמת הכנסה.
הדירה ניבנתה ע"י אחיו של התובע בשנת 76' , היא בבעלות גסתו, אינה רשומה על שמו, נימסרה לבנו נעים במתנה, ואין לייחס לו כל הכנסה רעיונית ממנה.
הלכה פסוקה היא, כי מבוטח שנתן לבניו להשתמש בנכס אך לא פעל כדי להעבירו ונשאר בעל המקרקעין, עדיין נחשב כבעל הנכס לעניין חוק הבטחת הכנסה (דב"ע נ"ג/ 04-215 מנסור סובחי – המוסד לביטוח לאומי, עבודה ארצי כרך א (2) 674).
לעומת זאת, ייקח בחשבון שווי זכויות הבנייה בדירתו של הבן נעים (44,000 ₪) ואת חיסכונות התובע בסך 47,483 ש"ח. קצבת הזיקנה בחודש 3/09 בצרוף ההכנסות כאמור לעיל מביאה לסך של 3,469 ש"ח, בעוד שקצבת זקנה בתוספת השלמת הכנסה עמדה על סך של 3511 ש"ח (ר' סעיף 7 לסיכומי הנתבע).
...
לאור האמור, מקובלת עלינו עמדת הנתבע כי יש להביא בחשבון הכנסותיו של התובע רק את שווי זכויות הבניה של דירת הבן נעים בסך 44,000 ₪ (נכון ל- 30.12.11).
התובע לא צרף אישור המוכיח את טענתו כי משך סך של 33,207 ₪ בלבד (והיתר הינו מס שנוכה) ולפיכך טענתו בנושא זה נדחית.
אשר על כן, ישלם הנתבע לתובע השלמת הכנסה לחודש 3/09 בגובה ההפרש בסך 42 ש"ח , בתוספת הפרשים כחוק.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

האם בדין נדחתה תביעתו של התובע לגימלת השלמת הכנסה, והאם היה מקום לזקוף לתובע הכנסה (ובאיזה הקף) בגין סכום שהיתקבל ממכירת דירת מגורים שהייתה בבעלותם של התובע ואישתו בנפרד.
ביום 4/4/17 התובע הגיש תביעה לקיצבת זקנה וביום 21/5/17 תבע בנוסף לקיצבת הזיקנה קצבת השלמת הכנסה.
לטענתו יש לזקוף לתובע כהכנסה את מלוא שווי מחצית הדירה, למעלה מ 800,000 ₪.
עדויות האחים מתיישבות בעקרו של הדבר עם סכומי ההעברות המופיעים בחשבון הבנק של התובע ומכל מקום אין לי כל יסוד להניח כי ההעברות לאחיו ולאחותו של התובע היוו מתנה או תשלום אחר, ולפיכך אני מקבלת את טענת התובע לפיה מדובר בהחזרי הלוואה.
משעה שנתתי אמון בגירסת התובע ואחיו לעניין ההסתבכות העסקית של התובע, ההלוואות מהשוק האפור והחזר ההלוואות שבוצע מסך התקבולים בגין מכירת הדירה, ולאחר שעיינתי בפירוט חשבון הבנק התומך בטענות הללו, הרי שבמועד הגשת התביעה לקיצבת זקנה, נותר בחשבון הבנק של התובע סכום בסך כ 350,000 ₪ שמרביתו (300,000 ש"ח) הופקד בפק"מ וחלקו נותר בחשבון העו"ש (בנסיבות שלא בוארו התובע נטל הלוואה נוספת בסך 50,000 ₪ שהופקדה בחשבון העו"ש, ואולם סכום זה איננה יכול להחשב כנכס של התובע).
...
ממכלול הראיות שהובאו בפני שוכנעתי כי במועד הגשת התביעה לתשלום גמלת השלמת הכנסה, לזכות התובע עמד נכס הוני בסך 350,000 ₪.
לא שוכנעתי כי יש מקום ליחס לתובע בעלות בנכסים אחרים, שניתן להפיק מהם הכנסה.
לנוכח האמור לעיל, התביעה מתקבלת בחלקה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו