לטענת המל"ל, ע"פ ההסכם שנחתם בין המל"ל לנתבעת, ובכפוף למשלוח דרישה מאת המל"ל לנתבעת, ובהיות הנפגעת נוסעת ברכב אשר נפגעה בתאונת דרכים שהוכרה כתאונת עבודה, היה על הנתבעת לשלם למל"ל סך של 80% מסכום הגימלאות ששילם וישלם למבוטחת בגין התאונה ואשר על פי כתב התביעה עמד נכון למועד הגשת התביעה על סך, של 986,008 ₪, וכן עתר לחיוב הנתבעת בריבית הסכמית על הסך של 215753 ₪.
תביעת שבוב זו של המוסד לביטוח לאומי, הנה בהתאם להסכם ההסטורי משנת 1979 שנחתם בין המל"ל לבין מרבית מחברות הביטוח, ביניהן הנתבעת, ואשר הסדיר את מערכת היחסים בין המל"ל למבטחות בביטוחי חובה בכל הנוגע לדרישות השבוב בגין גמלאות שמשלם המל"ל לנפגעי תאונות דרכים מכוח חוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב) תשנ"א-1995 (להלן: "חוק המל"ל").
לעניין מטרות המערכת ההסכמית שבין הצדדים, ראו דנ"א 10114/03 המוסד לביטוח לאומי נ' אררט חברה לביטוח בע"מ פ"ד ס(4), 132 (להלן: "עניין אררט") שם נקבע כך:
"המעיין במנגנון השיפוי הנקוב בסעיף 3, ובחוזה בכללותו, למד כי ההסכם אמנם נולד מתוך סעיף 328 לחוק הביטוח הלאומי, אולם משיצא לאויר העולם – יש לו חיים משלו. כלומר, אף שברקע ההסכם עומדת זכותו הסטאטוטורית של המל"ל לשיפוי מאת חברת הביטוח בגין גמלאות שהוא נושא בהן – זכות של תיחלוף – אין ההסכם נשאר נאמן לה לכל אורך הדרך, והוא משקף בחירה מוסכמת של הצדדים להסדיר בדרך של "קח ותן" את מערך החובות והזכויות ביניהם.
דא עקא כי על פי הפסיקה הקיימת בענין ההסכם בין הצדדים, נפסק:
" שאלת הקשר הסיבתי שבין הגימלאות המשתלמות לנפגע לבין תאונת הדרכים, אשר הוכרה כתאונת עבודה, הוכרעה במקרה דנן בקביעת המל"ל בדבר עצם זכאותו של הנפגע להן ולא ניתן להרהר אחריה במסגרת תביעת השבוב מכוח ההסכם, גם מקום בו נסתרו הקביעות המל"ל במסגרת תביעת הנפגע על פי חוק ( כפוף לחריגים של תרמית/קנויה)". ( ע"א 47809/03/20- המל"ל נגד כלל חברה לביטוח).
מכאן, משעה שהמל"ל הכיר בתאונת דרכים כתאונת עבודה והוועדות מטעמו קבעו את אחוזי הנכות של המבוטח בעקבות התאונה, הרי שקביעות המל"ל הן המחייבות לצורך ההסכם וחברת הביטוח אינה זכאית להרהר אחרי קביעות אלו, אף אם בתביעת המבוטח נסתרה קביעת המל"ל, ולכן אין הדבר ישפיע על תביעת המל"ל מכוח הסכם.
...
דיון והכרעה
לאחר שעיינתי בכתבי טענות הצדדים ובסיכומיהם, הגעתי להכרעה כי דין התובענה להתקבל ולהלן נימוקי:
המבוטחת כאמור, נפגעה בתאונת דרכים ביום ה- 12/4/16 ותביעתה הוכרה במל"ל כתאונת עבודה והוועדה הרפואית של המל"ל, קבעה למבוטחת נכות צמיתה בשיעור של 54%.
בע"א 47809-03-20 אשר הוזכר לעיל, נקבע כי אף אם בתביעת הניזוק נסתרה קביעת המל"ל אין הדבר ישפיע על תביעת המל"ל מכוח הסכם, וכי הפתח היחידי לסתירת קביעת המל"ל הינו אם תוכח תרמית או קנונייה, מה שלא ארע בענייננו, והנתבעת לא השכילה להוכיח בפני את אלו:
נהפוך הוא, בהחלטתי מיום ה- 10/3/24 קבעתי בעניין זה כי אף לאחר שעיינתי בחומרים החסויים אשר הגישה הנתבעת לעיוני, הבקשה נדחית.
סוף דבר
נוכח כל האמור לעיל דין התביעה להתקבל ובשים לב כי הנתבעת לא חלקה על החשבון האריתמטי של המל"ל ועל המפורט בסעיף 6 לסיכומים של המל"ל, אני מחייבת את הנתבעת לשלם למל"ל סך של 986,008 ₪ המהווים 80% מהגמלאות ששולמו ושישולמו למבוטחת וכן ריבית הסכמית בסך של 215,753 ₪ נכון ליום 10/3/23 ( נספח א לסיכומי המל"ל ) ובהתאם לריבית על פי ההסכם, עד ליום התשלום בפועל.