נציגת כללית שמסרה הודעה לחוקר המוסד, גב' מרים וילנסקי, רכזת פרט ושכר במחלקת משאבי אנוש מחוז דרום, אמרה בהודעתה כדלקמן:
"העובדת... ביקשה מילוי טפסים לת"ע... נבדק הנושא עם עו"ד שחק מההנהלה הראשית בת"א והוחלט בתשובתה שאין מדובר בת"ע, כי למיטב ידיעתי מדובר בטיול שסופיה הישתתפה בו דרך פירסום באגודה השיתופית... הטיול לא מטעם המעסיק ולא בהישתתפות המעסיק לא מוכר כיום גיבוש ולא על חשבון יום עבודה ולא קשור לעבודה. לציין 15/06/13 זה תאריך שיוצא ביום שבת בכלל ולא בימי עבודה ולכן זה לא קשור לעבודה ועל סמך זה הוחלט לא לטפל בתביעה של העובדת, לא קשור לעבודה, אנחנו לא נוגעים בניירת הזו".
בהתאם, המעסיק אף לא מילא את השאלון שהופנה אליו ביחס ליום הטיול על ידי המוסד, והדגיש כי "זו פעילות שמבוצעת מטעם האגודה... אין לנו פרטים על הפעילות".
בהמשך לכך נדחתה תביעת המערערת - להכרה בארוע כתאונת עבודה - על ידי המוסד, מהטעם ש"עפ"י הפרטים והעובדות שברשותנו, פגיעתך ארעה במהלך טיול שנערך מטעם מקום העבודה.
אשר לאנטרס כללית, כמעסיקה, בקיום הטיול צוין כי "אמנם, למעסיק כימעט תמיד יש אינטרס בגיבוש החברתי של עובדיו, אך אין בנסיבות דנן כדי לתת לטיול נופך של פעילות נלווית לעבודה".
טענות הצדדים בעירעור
המערערת חוזרת על עיקר טענותיה בבית הדין האיזורי; טוענת כי יש להכיר בטיול כפעולה נלווית לעבודה; ומצביעה על האינדיקציות הבאות: ההזמנה לטיול שנשלחה בדוא"ל וטופס ההרשמה שצורף לה נשאו את סמל הכללית וכללו את הכיתוב "כללית בשיתוף עם הרווחה"; מחלקת הרווחה היא זרוע של הנהלת כללית; האוטובוסים אורגנו על ידי כללית ואספו את העובדים בנקודות איסוף שונות, לרבות ממקומות העבודה (בתי חולים); מחיר הטיול היה מסובסד, והשוואה בין המחיר ששולם על ידי כל מישתתף (146 ₪) לבין התמורה שהתקבלה (יום טיול שלם אשר כלל הסעות, מדריך טיולים, ארוחת צהריים, סדנה וקטיף דובדבנים ופעילויות נוספות) מעלה כי כללית מימנה בפועל את מרבית העלות; וטיול דומה הוצע לעובדים פעם נוספת בשנת 2014, דבר המלמד אף הוא על מידת העניין של המעסיק בקיומו.
סעיף 79 לחוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), התשנ"ה – 1995 (להלן: החוק) קובע כי תאונת עבודה לעובד היא תאונה המתרחשת "תוך כדי עבודתו ועקב עבודתו" של העובד "אצל מעבידו או מטעמו". הבחינה אינה טכנית אלא מהותית ולכן עצם התרחשותה של תאונה מחוץ למקום העבודה או למהלך העבודה השגרתי לא די בה כדי לשלול הכרה בארוע תאונתי כפגיעה בעבודה; הפסיקה הכירה בכך "שמקום עבודה אינו נמדד רק בפעילותו היצרנית או הכלכלית אלא מהוה מירקם כולל של יחסי עבודה ותרבות ארגונית, כך שבנסיבות המתאימות - גם פעילות רווחה, נופש, ספורט, תרבות או הישתלמות תוכר כ"פעילות נלווית לעבודה" הנופלת בגדריו של סעיף 79 לחוק, כל עוד ניתן לראות קשר סביר בינה לבין העבודה" (עב"ל (ארצי) 7159-10-12 המוסד לביטוח לאומי - רון בוגוסלבסקי (23.6.14); להלן: עניין בוגוסלבסקי; עב"ל (ארצי) 91/99 אלברט אילוז - המוסד לביטוח לאומי, פד"ע לז 209 (2002); להלן: עניין אילוז; בג"צ 339/13 המוסד לביטוח לאומי נ' בית הדין הארצי לעבודה (26.10.14); להלן: בג"צ זגורי).
...
דיון והכרעה
לאחר שבחנו את טענות הצדדים, את פסק דינו של בית הדין האזורי ואת כלל החומר שהובא בפנינו, שוכנענו כי יש לדחות את הערעור.
במקרה שלפנינו, לא מצאנו הצדקה להתערב בקביעתו של בית הדין האזורי שניתנה בהתבסס על הראיות שהוצגו בפניו, לפיה הטיול אינו בבחינת פעילות נלווית לעבודה.
סוף דבר – משלא הובאה הצדקה להתערבות בפסק דינו של בית הדין האזורי, הערעור נדחה.