לפנינו תביעה להכרה בגידול מוחי בו לקה מר שלמה כהן ז"ל, כפגיעה בעבודה על דרך תורת המקרוטראומה או כמחלת מיקצוע.
בחוות דעתה מיום 1.1.23 קבעה ד"ר ציקל כי "קרינה אלקטרומגנטית היא קרינת אנרגיה שאינה מיננת את האטומים שהיא עוברת דרכם. לקרינה אלקטרומגנטית תקנים להגנה על אוכלוסייה ותקנים המיועדים להגנה על אוכלוסייה העובדת. לקרינה אלקטרומגנטית אין עדות מספקת לקיום של אפקטים ארוכי טווח בבני אדם. לגבי יכולת הסירטון, לפי IARC ארגון הבריאות העולמי ... והספרות המדעית יש עדות מוגבלת לגבי לוקמיה ואין עדות מספקת לגבי יכולת הסירטון בבני אדם. מימצאי מחקרים שבחנו קשר אפשרי בין חשיפה לקרינה בלתי מייננת במגוון תדרים ובין גידולי מוח, ובמיוחד בתחום התדרים הנמוכים לא מצאו תוצאות חד משמעיות". עוד קבעה המומחית כי לא מיתקיים קשר סיבתי מעל 50% בין עבודתו של המנוח לליקוי ממנו נפטר, משום שעבודה זו הייתה מוגבלת בזמן ומדידות צפיפות השטף המגנטי במקום עבודתו היו מתחת לערכי הסף לאוכלוסייה העובדת.
שאלה: האם נכון כי במקרה לעיל נמצא קיומו של קשר סיבתי עיקרוני של 50% לתרומה כלשהי ולו זניחה בין החשיפה לקרינה אלקטרומגנטית וממאירות במוח?
תשובה: בהתייחס לחוות הדעת של המומחה, שאושרה ע"י המל"ל "פגיעה בגין מחלת גידול במוח", כפגיעה בעבודה, הרי שהמומחה מתייחס ל"גורם הסביבתי , שלגביו יש תמימות דעים באטיולוגיה של גליובלסטומה מוטיפורמה, הוא חשיפה מוקדמת לקרינה מייננת.
...
לאחר עיון בחוות הדעת של המומחים, בתשובותיהם לשאלות ההבהרה ובטענות הצדדים, הגענו לכדי מסקנה כי יש לקבל את עמדת המומחים, מהנימוקים אשר יפורטו להלן.
המומחית גם התייחסה במנומק לספרות שהציגו התובעים תוך שהיא מסבירה מדוע המאמרים אינם יכולים לבסס מסקנה בדבר קשר סיבתי, שכן המאמרים אינם מציגים תוצאות מובהקות והם כוללים הטיות, או שמדובר במאמרים מוקדמים ולאחר מכן פורסמו מחקרים אשר הציגו תוצאות שונות, שעולים בקנה אחד עם מסקנת ארגון הבריאות העולמי.
אין לקבל טענה זו, שעה שהיא מתעלמת מדבריה האחרונים של ד"ר ציקל שלום לפיהם תקנות הבטיחות נועדו למזער סכנה על פי עיקרון הזהירות המונעת, אך עדיין אין בהן כדי להצביע על קשר סיבתי בין גידול ראש לבין חשיפה לשדות אלקרטומגנטיים: "קרינה אלקטרומגנטית היא קרינת אנרגיה שאינה מיננת את האטומים שהיא עובדרת דרכם. לקריה אלקטרומגנטית תקנים להגנה על אוכלוסייה ותקנים המיועדים להגנה על האוכלוסייה. לקרינה אלקאורומגנטית אין עדות מספקת לקיום של אפקטים ארוכי טווח בבני אדם, לגבי יכולת הסרטון, לפי IARC, ארגון הבריאות העולמי ... והספרות המדעית יש עדות מוגבלת לגבי לוקמיה בילדים ואין עדות מספקת לגבי יכולות הסרטון בבני אדם".
סוף דבר
על יסוד כל האמור, ניתן תוקף לחוות דעת המומחים, והתביעה נדחית.