האיבחון וההכרה
בחודש אוגוסט 2016, למעלה מחמש שנים לאחר שהופנתה לראשונה לבדיקה, ביצעה המשיבה בדיקת הדמיה (MRI) של המוח בבית חולים לניאדו, בעקבות הפניה של הנוירולוג ד"ר דגן.
לגוף התביעה נטען כי התסמינים למחלת הטרשת הנפוצה ממנה סובלת המשיבה הופיעו עוד בטרם בוטחה המשיבה אצל המערערת וכי "עקב אירועים חוזרים של פגיעה בראייה ו/או נימולים הופנתה התובעת לבדיקות אותן נימנעה מלבצע. המדובר בבדיקות MRI אליהן הופנתה עוד בשנת 2011 ו/או בשנת 2014 וזאת במטרה לשלול כי האירועים נובעים מהמחלה הנטענת". חרף זאת, נטען, אירועים אלה לא אוזכרו על ידי המשיבה בהצהרת הבריאות שמילאה ותשובותיה לשאלות שנשאלה לא ניתנו באופן מלא וכנה כנדרש על פי דין.
הפטור יחול כאשר תשובה ניתנה בכוונת מירמה אף אם ממועד מתן התשובה למועד הארוע הבטוחי חלפו למעלה משלוש שנים (סעיף 43) ואף בהעדר קשר סיבתי בין אי הגילוי לבין חבות המבטח (ראו: רע"א 1219/18 פרץ נ' שלמה חברה לביטוח בע"מ. פסקה 10 לחוות דעת השופט ד' מינץ (18.6.2018); לסקירה מקיפה וממצה של הסעיפים הרלוואנטיים והיחס ביניהם ראו לאחרונה: רע"א 4589/23 ורד עמוס נ' AIG ישראל חברה לביטוח בע"מ (7.11.2023).
בין כך ובין כך, שאלות על מצבו הרפואי של מועמד לביטוח חיים ולביטוח אובדן כושר עבודה, אשפוזים שעבר, מחלות וליקויים גופניים ונפשיים הן שאלות ב"עניין מהותי" מובהק הן לעצם הקבלה לביטוח – מלאה או חלקית (בגדרה יוחרגו מצבים מוגדרים) – והן לתימחור הכסוי הבטוחי בהתאם לנתוניו האישיים של המועמד לביטוח.
יוער, כי בית הדין האיזורי קבע כי תשובות המשיבה בחקירתה שנמנעה מעריכת בדיקות וקבלת תרופות (סטרואידים) עקב היותה בהיריון או מניקה היו "אמינות וסבירות" וכי "היתנהלות זו הנה במיתחם הסבירות". ואולם, השאלה אינה האם המשיבה נהגה בסבירות כלפי עצמה, שהרי החבות הביטוחית של מבטח בביטוח אובדן כושר עבודה אינה נגזרת מסבירות היתנהגותו של המבוטח, אלא האם תשובת המבוטח היתה "מלאה וכנה".
נוסיף ונציין כי המשיבה בטיעוניה ובית הדין האיזורי בפסק דינו ייחסו משקל רב להמנעות המערערת לזמן לחקירה מבעוד מועד את הרופאים שהיפנו את המערערת לבדיקת MRI מוח, על מנת לסתור את טענתה לפיה לא ביקשה ולא קיבלה הסבר על ההפניה.
לא זו בלבד שהמומחה לא נחקר על הדברים, אלא שבדיון בפנינו ציין בא כוח המשיבה בהגינותו כי "לשאלת בית הדין כי בחוות הדעת החיתומית נקבע שאם מדובר בטרשת נפוצה, ואם הגב' היתה עושה את הבדיקות היא היתה מתקבלת לביטוח חיים למקרה של 100 אחוז ולא [מתקבלת – ר.פ] לאובדן כושר עבודה אני משיב שאין לי מחלוקת על החלק הזה בחוות הדעת", הגם שבהמשך טען כי בנגוד לקביעה המפורשת בחוות דעת המומחה כי "אני רוצה לחדד את תשובתי, אילו התובעת היתה מציינת שבשנת 2014 קיבלה הפניה ל - MRI בגלל דלקת בעצב העין שלא בוצעה, חברת הביטוח היתה חותמת על הפוליסה בצורה ברורה מוחלטת ואין לי ספק על כך".
כמובהר לעיל המומחה, שעל ניסיונו ומומחיותו שפורטו בהרחבה בחוות הדעת לא חלקה המשיבה, לא נחקר על הקביעה בחוות דעתו לפיה המשיבה לא היתה מתקבלת על ידי מבטח סביר לביטוח אובדן כושר עבודה ("דחייה") אילו היתה מדווחת על בעיות במערכת הראיה ("מבטח סביר לא היה מתקשר באותו חוזה, אף בדמי ביטוח מרובים יותר, אילו ידע את המצב לאמיתו" כלשון סעיף 7(ב)(2) לחוק) ולא הוצגה חוות דעת נגדית מטעמה של המשיבה.
משכך, יש לקבל את חוות דעת המומחה לפיה מבטח סביר היה מתנה מלכתחילה את קבלת המשיבה לביטוח בעריכת בדיקת MRI ולא היה מקבלה לביטוח אובדן כושר עבודה בעקבות מימצאי הבדיקה.
המשיבה הגישה תביעה ללא צירוף חוזה הביטוח (הפוליסה) וללא צירוף חוות דעת רפואית התומכת בטענותיה (ראו: סעיף 87(א) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט – 2018; לתחולת התקנה בבתי הדין לעבודה מכוח סעיף 33 לחוק בית הדין לעבודה, התשכ"ט-1969, ראו: בר"ע (ארצי) 32162-12-23 פלוני – כלל חברה לביטוח בע"מ. פסקה 7 וההפניות שם (19.6.2022)) ומסמכים אלה אף לא צורפו בהמשך ההליך.
...
הערה דיונית
בשולי הדברים נבהיר כי מצאנו טעם רב בטענותיה הדיוניות של המערערת.
סוף דבר – הערעור מתקבל כמפורט בסעיף 64 לפסק דיננו.
לנוכח מצב המשיבה מצאנו שלא לעשות צו להוצאות בערעור.