בין היתר, במסגרת פסק דינה ועל דעת כלל חברי המותב, התייחסה כב' הנשיאה וירט-ליבנה לסעיפי החוק הבאים, כדלקמן –
- סעיף 337 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], תשנ"ה-1995 (להלן: "חוק הביטוח הלאומי", או "החוק") אשר קובע כי דמי הביטוח שעל עובד לשלם נגזרים מתוך הכנסתו החודשית: "שעורי דמי הביטוח החודשיים לפי סעיף 335 לעניין עובד הם אחוזים כאמור בלוח י', מהכנסתו החודשית";
- סעיף 344 לחוק שקובע כי הכנסתו החודשית של "עובד" לפי החוק תראה כהכנסתו מהמקורות המפורטים בסעיף 2(2) לפקודת מס הכנסה;
- סעיף 2(2)(א) לפקודת מס הכנסה אשר קובע מהי "הכנסה מעבודה", ובין היתר במילים הבאות: "הישתכרות או ריווח מעבודה; כל טובת הנאה או קצובה שניתנו לעובד ממעבידו; תשלומים שניתנו לעובד לכסוי הוצאותיו, לרבות תשלומים בשל החזקת רכב או טלפון, נסיעות לחוץ לארץ או רכישת ספרות מקצועית או ביגוד, אך למעט תשלומים כאמור המותרים לעובד כהוצאה; שוויו של שימוש ברכב או ברדיו טלפון נייד שהועמד לרשותו של העובד; והכל - בין שניתנו בכסף ובין בשווה כסף, בין שניתנו לעובד במישרין או בעקיפין או שניתנו לאחר לטובתו";
- סעיף 342 לחוק אשר קובע כי חובת תשלום דמי ביטוח בגין עובד שכיר מוטלת על המעסיק;
- סעיף 369 לחוק אשר מחייב מעסיק לשפות את הנתבע בגין גמלאות ששילם הנתבע אם המעסיק לא שילם דמי ביטוח במועד.
הנתבע גם מדגיש כי במסגרת כתב התביעה המתוקן, התובעת לא השיגה – לא מבחינה משפטית ולא מבחינה עובדתית – על החיוב שהושת עליה על ידי הנתבע, ביחס לאותם ארבעת רכיבים שבהם היא חויבה בהתאם לשומת מס הכנסה;
- עוד מיפרט הנתבע, כי החלק האחר והנוסף של רכיבי החיוב של התובעת לפי החלטת הנתבע, אכן היוו קביעה עצמאית של הנתבע.
]
כך, בעוד שמישור ההכנסה (זקיפת שווי רכב) נעשית לפי תקנות מס הכנסה (שווי השמוש ברכב), תשמ"ז-1987, הרי שמישור ההוצאות קבוע בתקנה 4 לתקנות מס הכנסה (ניכוי הוצאות רכב), תשנ"ה-1995, שם נקבע כי "לא יותרו בנכוי הוצאות החזקת רכב שהוצאו בייצור הכנסת עבודה". בעדותה הוסיפה רו"ח מזל והסבירה, כדלקמן:
"יש תקנות שווי שימוש ברכב (1987) שהם עוסקים בשווי שחל על העובד וזה שווי שהוא קבוע, על ידי מס הכנסה אבל הוא עוסק בפן של ההכנסה הרעיונית, שנזקפת לעובד בגין השמוש ברכב, הוא לא עוסק בנכוי ההוצאה של העובד. זאת אומרת גם עובד שיש לו שווי שימוש, תקנה 4 עדיין חלה עליו, הוא לא יוכל לנכות הוצאות מהשכר שלו, גם לא לצורך מס הכנסה."
כשנשאלה רו"ח מזל "תקנה 4 נוגעת ומתייחסת לעובדים שעושים שימוש ברכב ליסינג שהעמיד לרשותם המעסיק?", השיבה "תקנה 4 מתייחסת להוצאות הרכב של שכיר, שלא יותרו בנכוי מהכנסת עבודה. בלא הבחנה אם זה רכב צמוד, אם זה רכב של המעסיק, אם זה רכב פרטי, אם זה רכב ליסינג, רכב השכרה רגיל. לשון התקנה אומרת, עובד שכיר...". מעדותה של רו"ח מזל אף עלה כי אופן פעולתה של התובעת מוביל בעקיפין לניסיון להקטין את שווי השמוש, שנקבע כזכור בהוראות החקיקה:
"ברגע שהם מפחיתים את ההוצאות מהברוטו, הם בעקיפין, גורעים מהשווי רכב. אם עכשיו שווי רכב סטנדרטי נניח 3,000 שקל ועובד, דיברנו על הקנס קודם ואני אגיד למשל, הוא נוסע על כביש שש כי היה לו פיתאום לא עלינו, אבא שלו אושפז בדרום בבית חולים וכל יום הוא נסע, נסע, נסע ויצא לו שם 3,000 שקל הדלק. אז ברגע שהם הקטינו את ה-3,000 שקל האלה בברוטו, הם עיינו, מלשון אין, עיינו את השווי לגמרי אז מה עשינו בזה?
]
"שומה על המוסד לביטוח לאומי לגבות דמי ביטוח מהשכר האמתי המשולם לעובדים, ולא להסכים, ולו בשתיקה, לקנוניות בין העובד והמעביד, שמטרתן להביא לדווח בלתי נכון על ההכנסה המשמשת בסיס לתשלום דמי ביטוח. תפקידו זה של המוסד לביטוח לאומי נובע בראש ובראשונה מהחובה המוטלת בחוק לשלם לזכאים גמלאות המבוססות על שכרו האמתי של העובד (מקום שהגמלאות הן פונקציה של שכר המבוטח, ולא של השכר הממוצע במשק), וזאת על מנת להבטיח לעובד המבוטח המשך רמת הכנסה לה היה זכאי לולא ה"ארוע המזכה" (כגון תאונת העבודה במקרה שלפנינו).
ניתן להגיש ערעור על פסק הדין לבית הדין הארצי לעבודה תוך 30 ימים מיום קבלתו.
...
"
גם כאן וגם בסוגיה הנוכחית עמדת הנתבע מקובלת עלינו, והיא אף תואמת לפסיקת בית המשפט העליון בעניין אור-זך שצוטט דלעיל.
ביחס למחלוקת זאת, מקובלת עלינו עמדת הנתבע כי אין מקום שבית הדין יכריע בסוגיית הקנסות בטרם שהועדה תכריע בכך[footnoteRef:83].
]
סוף דבר
לסיכום ולאור כל האמור לעיל, תביעתה של התובעת דינה להידחות במלואה, ובכל הקשור לטענותיה של התובעת כנגד החלטת הנתבע ביחס לרכיב "הפחתת ניכויי רשות בשכר ברוטו" משכר עובדי התובעת.