תביעת מאיר – סיכום
מהאמור עולה כי במסגרת התביעה שכנגד שהגישו מאיר יש לפסוק לזכותם פיצויים כדלקמן: עבור האיחור במסירת הדירות – 166,750 ש"ח; עבור תשלומי איזון להשלמת 5% נטו – 534,875 ש"ח; עבור דמי שכירות לתקופת הבנייה – 41,472 ש"ח; עבור השלמת הבנייה בדירת הפנטהאוז – 100,000 ש"ח.
סך הכול זכאים מאיר במסגרת התביעה שכנגד לפצוי בסך 843,097 ש"ח.
פרק ה': תביעת סולומון
רקע
מר סולומון הוא מתווך דירות במקצועו.
בכתב ההגנה טענה החברה כי סולומון אינו זכאי לדמי תיווך בשל כך שאינו עומד בתנאים הנדרשים לפי חוק המתווכים במקרקעין, התשנ"ו-1996 ("חוק המתווכים"), וזאת משלושה טעמים: לא היה לו רישיון תיווך בתקופה הרלוואנטית; לא נחתם הסכם תיווך כנדרש על פי חוק המתווכים; והוא לא היה הגורם היעיל להתקשרות בעיסקה.
עם זאת, נקבע כי זה אינו המקרה המתאים לדיון בסוגיה זו (פסקה 5 להחלטה):
"זאת, נוכח קביעתו של בית משפט השלום כי הסכם התיווך אשר נחתם בין המבקשת למשיב 1 קשור קשר הדוק להסכם הקומבינאציה שבו בעלי דין אלה משמשים, בהתאמה, כקבלן ביניין, שרכש זכויות במקרקעין מושא ההסכם (המבקשת), וכאחד מבעלי המקרקעין שמכרו לקבלן זכויות אלו (המשיב 1). בשל קיומה של זיקה זו, ובשים לב לעובדה שהתשלום עבור התיווך הובטח למשיב 1 ללא כל תלות במאמציו ובהצלחת התיווך – שמטרתו המוצהרת היתה מכירת הדירות בבניין מושא הסכם הקומבינאציה – קיימת אפשרות סבירה, ואולי אף למעלה מסבירה, שהתשלום שקבל המשיב 1 מהמבקשת באיצטלה של דמי תיווך מהוה חלק מהתמורה הכוללת שהלה זכאי לקבל בגין מכירת זכויותיו במקרקעין בכובעו כמוכר. בנסיבות מיוחדות אלה, אין זה מן הנמנע שהמשיב 1 ממילא היה זכאי לקבל את הכספים, שקבל מהמבקשת, מכוח הדין הכללי וללא כל קשר לעניין התיווך – כפי שעולה מפסק דינו של בית משפט השלום".
הינה כי כן, תביעת ההשבה נדחתה.
...
המסקנה לפיה נטל הבאת הראיות מוטל על החברה מתחזקת בהתחשב בנקודות הבאות: האחת, המידע לגבי מידת ניצול זכויות הבנייה בפרויקט מצוי בידיעתה וברשותה של החברה, כמי שיזמה את הפרויקט והוציאה אותו אל הפועל, ולמצער היה אמור להיות ברשותה.
מסקנתנו היא, אפוא, כי נטל הבאת הראיה לטענה כי החברה ניצלה את מלוא זכויות הבנייה בפרויקט במסגרת השינוי התכנוני שיזמה במהלך הפרויקט מוטל על החברה.
לפיכך, על החברה לשלם לקלפר בגין מרכיב זה של התביעה שכנגד סך של 305,953 ש"ח.
תביעת קלפר – סיכום
מהאמור עולה כי במסגרת התביעה שכנגד שהגישו קלפר יש לפסוק לזכותן פיצויים כדלקמן: עבור האיחור במסירת הדירות – 572,659 ש"ח; עבור ליקויי בנייה ועלויות נלוות – 56,674 ש"ח; עבור דמי שכירות לתקופת הבנייה – 9,000 ש"ח; עבור תשלומי איזון – 146,651 ש"ח; עבור ההטבות מכוח נספח החניות – 305,953 ש"ח.
סך הכול זכאיות קלפר במסגרת התביעה שכנגד לפיצוי בסך 1,090,937 ש"ח.
התוצאה
מן האמור לעיל עולה, כי דין תביעת החברה להתקבל, וכך גם דינן של התביעות שכנגד ברובן.