מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת דיבה נגד כתב עיתון ספורט על ידי כתב העיתון

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

התחקיר שהוביל לפרסומים, כמו גם מרבית הכתבות ששודרו בתוכניות החדשות, נערכו על ידי המשיב 4 ששמש ככתב הפוליטי של חדשות ערוץ 10 (להלן: המשיב).
התביעה הוגשה גם נגד המשיב 3, מנכ"ל המשיבה 2 ועורך המהדורה המרכזית; ונגד המשיב 5, ששמש ככתב לעניינים משפטיים של חדשות ערוץ 10, בשל העובדה שבכתבה הראשונה התבטא בנוגע לשאלות אפשריות העולות מהדברים שנשמעו בהקלטה.
המסקנה מכל האמור לעיל היא כי הפרסומים מושא התביעה ייחסו למערערת באופן אישי – וזאת הן באמצעות המלל שבכתבות והן בשל השמוש בשקופית "מירי רגב והמיליונים" שליוותה אותן לכל אורכן – את היוזמה לתיאום גרסאות בעיניין סכום של מיליוני שקלים חדשים, ללא מיכרז "כפי שנידרש", לידי פירסומאי המקורב לה. יחוס מעשים מעין אלה, הטבולים בפליליות של ממש, עולה כדי לשון הרע במדרגה גבוהה.
על פי הסכם הגישור פירסמו המשיבים ביום 15.3.2016 ידיעה במבזק חדשות בערוץ 10 ובה נאמר כי על אף מה שנאמר בפרסומים מושא התביעה "לא היתה הכרות מוקדמת בין יהושע לשרת התרבות והספורט" (ראו הדיווח בעתון גלובס מיום 15.3.2016, נספח 22 לתצהיר המערערת).
בעיניין ארגון המורים הובהר כי השוני בין לשון סעיף 17 לחוק (המתייחס במפורש ל"היתנצלות") ללשון סעיף 9 לחוק (המתייחסת אך ל"תיקון או הכחשה"), כמו גם האמירה המפורשת בדברי ההסבר להצעת החוק לפיה "אין לכפות היתנצלות על בעל לשון הרע על-ידי צו של בית-המשפט" וההסברים בדיון בכנסת, מביאים למסקנה לפיה לא ניתן להעניק תרופה זו. למסקנה שונה הגיע כבוד השופט דרורי בע"א (י-ם) 13661-10-12 עו"ד באדר נ' בנימין, מיום 27.12.13, תוך שהוא מסתמך על החלטת כבוד השופטת דורנר ברע"א 2783/01 גלובס פבלישר עתונות (1983) בע"מ נ' גולן, מיום 5.4.01 (להלן: עניין גלובס), במסגרתה לא התערבה בהחלטה לדחות בקשה לעיכוב ביצוע פירסום היתנצלות, ועל גישת המשפט העברי.
...
בהינתן כל האמור לעיל בנוגע לטיב הפגיעה ולאופי לשון הרע, הרי שמסקנתנו היא כי יש להשית על המשיבים תשלום פיצויים בסכום של 100,000 ₪.
סוף דבר הערעור מתקבל במובן זה שנקבע כי האמירות בפרסומים בדבר קיומם של "קשר בלתי אמצעי", "היכרות" ו"מקורבות" בין המערערת ליהושע מהוות חלק מהותי מלשון הרע שבכתבות.
כן נקבע כי אמירות אלה אינן חוסות תחת כנפי הגנת האמת בפרסום, ובעניינן לא עומדת למשיבים הגנת "העיתונאות האחראית". יתר חלקי הערעור נדחים, וכן נדחה הערעור ככל שהוא נוגע לדחיית התביעה כנגד המשיב 5.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפני תביעה בגין פירסום נטען של לשון הרע לפי חוק איסור לשון הרע, תשכ"ה – 1965 (להלן: "החוק") שהגישו תנועת "אם תרצו – ציונות להיות או לחדול" ומר אהוד יהודה טנא נגד ידיעות אחרונות בע"מ בגין שני פרסומים שהתפרסמו בעתון ובאתר האנטרנט של ידיעות אחרונות: פירסום אחד של מר רז שכניק ומר איתמר אייכנר, ופירסום שני של גב' סימה קדמון, שאף היא נתבעת בתביעה שלפניי.
הפירסום הראשון מושא התובענה נעשה ביום 29.3.2017, נכתב על ידי מר רז שכניק (להלן: "שכניק") ומר איתמר אייכנר (להלן: "אייכנר") בעתון ידיעות אחרונות ובאתר האנטרנט של העתון (להלן: "האתר"), וכותרתו "קרב מגידו" (להלן: "הפירסום הראשון").
התובע, אשר מכיר את גב' גונן שנים רבות, סייע לה בהפצת המכתב בכך שהעביר אותו לכתב בעתון "ישראל היום", מר יאיר אלטמן (להלן: "אלטמן"), יחד עם ציטוט של מנכ"ל "אם תרצו" מר מתן פלג (להלן: "פלג"), מתוך כוונה להביע הזדהות עם מובילי המחאה ועם כאבם.
משרד התרבות החינוך והספורט תמך בהקרנת הבכורה של הסדרה וכן בסדרה עצמה על ידי מימון באמצעות קרנות המתוקצבות על ידי המשרד.
...
" בענייננו, כעולה מחומר הראיות שלפני, לא קיבלו התובעים התייחסות הוגנת המצופה מפרסומים עיתונאיים, ואני סבורה כי יש ממש בטענת התובעים כי הדבר נבע מהתייחסות שלילית אפריורית של כותבי הפרסומים אל התובעים (או אל "אם תרצו" ומי שבא בשמה, בענייננו הדובר של התנועה).
מקובלת עלי טענת התובעים כי הנתבעים האריכו עד מאוד בחקירתו הנגדית של התובע וכן כי האריכו מעבר לסביר, בנסיבות, בסיכומים.
בנוסף ישלמו הנתבעים, יחד ולחוד, לתובעים הוצאות אגרה בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כדין מיום תשלום האגרה על ידי התובעים ועד למועד התשלום על ידי הנתבעים, וכן שכ"ט עו"ד בסך 20,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כדין מהיום ועד למועד התשלום בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התביעה נדחתה עוד בטרם הוגש כתב הגנה ולאחר שהתובעת הגישה הודעה על הסכם ועתרה "להורות על דחיית התביעה". דחיית התביעה כנגד הנתבעים 1 ו-2, לאור הסכם פשרה שהוגש במועד הדיון - התביעה כנגד הנתבעים 1 ו-2 נדחתה ביום 4/7/2022 לאחר שהוגשה הודעה לפיה הצדדים הגיעו ל"הבנות מחוץ לכתלי בית המשפט".
ד"ר אוריין יצחק הוצג בכותרת "ממובילי מחאת מישפחות דיירי בתי האבות" ולדבריו "אנחנו רואים בחודשיים האחרונים תמותה גדולה יותר שאיננה קשורה בתחלואה ספציפית או שקשורה בכלל בקורונה". אמירה זו קושרה בכתבה לסיכום על ידי הכתבת לפיו - "במקרה של ****ה ו... זה היה מאוחר מידי. הסבתות של שתיהן היו אמנם מאוד מבוגרות, אבל הנתק עם בני המשפחה היה קשה מינשוא ושתיהן נפטרו כשבני המשפחה לא הספיקו להפרד מהן". על כל אלה צורף צלום של הנתבעת 3 כשהיא אומרת - "היה מגיע לה שאני אחבק אותה ואפרד ממנה כמו שצריך, כי היא גידלה אותי כל החיים שלה. וזה לא שפוי, זה לא... זה הזוי לגמרי". חלק שני – דיון והכרעה אמירות במסגרת הפרסומים שאינן בגדר הוצאת לשון הרע ארבעת הפרסומים שבבסיס כתב התביעה אינם בהכרח פרסומים ממוקדם של משפט אחד או שניים, אלא תאור של פרסומים לא קצרים ברשתות חברתיות וכן תאור כתבה שפורסמה בערוץ 13 בטלויזיה הישראלית.
עוד התייחסה הכתבה ל"בדידות" המנוחה וכן הובאו דברי הנתבעת כשהיא מצולמת ואומרת - "היה מגיע לה שאני אחבק אותה ואפרד ממנה כמו שצריך, כי היא גידלה אותי כל החיים שלה. וזה לא שפוי, זה לא... זה הזוי לגמרי". בטרם קביעה לפיה אין מדובר באמירות מכפישות – היתייחסות להתנהלות התובעת ולמחמאות שקבלה אפילו מביתה של המנוחה, האפוטרופסית שפירסמה מודעת תודה בעתון לאחר מותה התובעת הפניתה לכך שהייתה בקשר עם האפוטרופסית למנוחה – ביתה של המנוחה שהיא גם דודתה של הנתבעת.
עוד להרחבה ר' הסקירה המקיפה במסגרת ע"א 3386-10-19 (מחוזי י-ם) שרת התרבות והספורט ח"כ מירי רגב נ' ערוץ 10 החדש בע"מ ואח'  (מיום 2/8/2020, הש' רם וינוגרד, מרים אילני ושושנה ליבוביץ).
...
לאור כל האמור לעיל אני קובע שיש לחייב את הנתבעת בתשלום הסך של 10,000 ש"ח  כאשר סכום זה יישא הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 3/11/2020 ועד למועד התשלום בפועל.
סוף דבר אני מחייב את הנתבעת 3 בתשלום הסך של 10,000 ₪ בתוספת הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 3/11/2020 ועד למועד התשלום בפועל.
בנוסף, אני מחייב את הנתבעת 3 בתשלום הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסך של 6,000 ₪ בתוספת הפרשי הצמדה וריבית כחוק ממועד פסק הדין ועד למועד התשלום בפועל.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2024 בעליון נפסק כדקלמן:

כך נטען, בעקרו של דבר, מפני שהפרמטרים שנקבעו בע"א דיין ובדנ"א דיין נבחנו על-ידי בית המשפט המחוזי כתנאים מצטברים, ולא כאמות מידה, על רקע מכלול נסיבות העניין; וכן משום שהקביעה כי לא הובאו די ראיות להוכחת קיומו של תחקיר עתונאי ראוי, מכרסמת קשות במוסד החסיון העיתונאי, באופן המאלץ עיתונאים לבחור בין שמירה על חיסוי מקורותיהם, לבין הסרת החסיון לשם הצלת עורם-שלהם, מפני תביעות שתוגשנה נגדם.
רביעית, ועל אף שהצדדים לא התייחסו לפרשה זו, אבהיר כי גישתי אינה מנוגדת לדברי בית משפט זה בע"א 4/85 צור נ' הוכברג, פ"ד מב(3) 251, 257 (1988), שלפיהם "אין לייחס חשיבות מיוחדת ל'מכתב ההתנצלות' שנכתב על-ידי [הנתבע]. זהו מכתב ששוגר כנראה מטעמים טקטיים, ומתוך תקווה שמא ניתן בדרך זו להביא לחיסול התביעה, ואין הדבר מעיד על תום-לבו של [הנתבע] או על היעדרו בעת כתיבת מכתב התלונה נושא המשפט". אכן כן, באותו מקרה הכיר בית המשפט בהתנצלות 'טאקטית', ושלל את טענת התובעים-מושאי הפירסום, כי יש בדבר "משום הודאה בעוולה" (שם, עמוד 254).
כמו כן, אין צריך לומר כי הגנת העיתונאות האחראית במקרה כזה אינה באה להקל על הדרישות הקיימות בכל מקרה אחר, אלא במצטבר לכל דרישה אחרת, ובראשן, החובה ליתן זכות תגובה הולמת למושא הכתבה, ולהקפיד על כך שהלה יידע היטב מה העובדות המיוחסות לו. ודוק, גישתי זו איננה מבקשת לייבא בעקיפין את הסטאנדרט האמריקני שפותח בהילכת Sullivan לגבי תביעות לשון הרע המוגשות על-ידי אישי ציבור.
בהקלטה נשמעים המשיבה, שהייתה באותה עת שרת התרבות והספורט (להלן: המשיבה), ובכירים נוספים במשרד, כשהם דנים בשאלה כיצד ניתן להסביר את הבחירה במשרדו של הפירסומאי רמי יהושע (להלן: יהושע) להובלת קמפיין הפירסום של הפרויקט, קמפיין שעלותו 2.5 מיליון ₪ הממומנים על ידי הטוטו, וזאת ללא מיכרז, ושלא באמצעות לישכת הפירסום הממשלתית (להלן: לפ"מ).
"תחקירים רבים שנערכו על ידי עיתונאים חשפו מידע חשוב ביותר לציבור וחוללו שינויים חברתיים וציבוריים אמתיים וחשובים. הרתעת עיתונאים מלבצע תחקירים קפדניים ומעמיקים מחשש שברבות הימים יתברר כי האמת המשפטית היא שונה או כי לא ניתן יהיה להוכיח את אמתותם בבית המשפט תביא למצב בו יצא שכרו של הציבור בהפסדו" (שם, פסקה 5 לפסק דינה של השופטת ארבל).
...
אין בידי לקבל את הטענה שהשאלות לא היו ברורות דיין משום שלא הובהר טיב ההיכרות המוקדמת שאליו הן מתייחסות.
עם זאת, לביצוע המהיר של התיקון עשויה להיות משמעות בבחינה כוללת של הגנת "עיתונאות אחראית". סוף דבר פסק דינו של בית המשפט המחוזי מצמצם לטעמי את הגנת "העיתונאות האחראית" אשר מצאה לה מקום משכן בסעיף 15(2) לחוק.
בהינתן המבחנים הנוגעים להתנהלות המפרסם ולפרסום עצמו, אני סבור כי עומדת למבקשים הגנה זו. אשר על כן, לו דעתי תישמע, הערעור יתקבל ובנסיבות העניין כל צד ישא בהוצאותיו.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

בהתייחסות ספציפית למשחקי כדורגל, צוין כך: "בעולם הממשי אין מידת הפגיעה הנגרמת מאמירה הנאמרת על ידי אוהד במיגרש כדורגל זהה למידת הפגיעה שתגרם מאותו ביטוי אם יופיע בעתון או בספר." (קרמניצר, גנאים, ושנור דיני לשון הרע – הדין המצוי והדין הרצוי 256 (מהדורה שנייה מורחבת, 2019, להלן: "קרמניצר ושות'"), צוטט גם בסעיף 68 לע"א 1726/21 בכרי נ' מגנאג'י [פורסם בנבו, 23.11.2022]).
יחד עם זאת, אין מדובר בקביעה גורפת, ובנסיבות מסוימות נקבע שקללות נחשבות כלשון הרע, גם בתחום הספורט, ובפרט בתחום הכדורגל: בת"א (ת"א) 26685-01-14 קרמונה נ' בוברוב (פורסם בנבו, 14.6.2016) התקבלה תביעת לשון הרע שעסקה בביטויים "חתיכת מטומטם, אפס אידיוט", "חתיכת מטומטם, למה אתה עושה תנועות מאחורי הגב שלי לשחקן?", "המאמן המטומטם שלך מסמן עם הידיים לשחקן שלי מאחורי הגב שלי!", "אפס, מטומטם" ו-"מאמנים דפוקים", שנאמרו במהלך משחק טניס שולחן על ידי שחקן למדריכו של השחקן שנגדו, כשנקבע שמדובר בארוע שנמשך דקות ארוכות, שנועד להשפיל את התובע.
למען הסר ספק יוער למעלה מן הצורך שהנתבע לא טען במסגרת ההליך להגנת "תום הלב" או "אמת דברתי". הסעדים הסעדים המבוקשים בכתב התביעה הם פיצוי כספי ללא הוכחת נזק בסך 100,000 ₪, בתוספת פיצוי בגין נזק לא ממוני, היתנצלות, שתפורסם במדור הספורט של מקומון העיר באר שבע, הכחשה ו/או תיקון.
...
בהתחשב בכל האמור לעיל, אני סבור שחיוב הנתבע לשלם לתובע פיצוי ללא הוכחת נזק בסך כולל של 12,000 ₪, ישקף באופן מידתי ומאוזן את הפיצוי הראוי בגין האירועים שנידונו בתובענה זו. סיכום הנתבע ישלם לתובע פיצוי ללא הוכחת נזק בסך 12,000 ₪.
התביעה נדחית ביחס לסעדים הנוספים שנדרשו.
לאור הפער העמוק שבין סכום התביעה לחיוב הנתבע בסופו של יום, אך מאידך לאור כך שהתביעה התקבלה גם אם החלקה, ולאור הקביעות ביחס לגרסת הנתבע, וכן נוכח ההוצאות שנגרמו לתובע בהליך, לרבות שכר העדים, אני מחייב את הנתבע לשלם לתובע את הוצאות ההליך לרבות שכ"ט עו"ד בשיעור מתון של 3,500 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו