מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת גמלת שמירת הריון: זכאות על בסיס שמירת הריון חלקית

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

לאור תשובותיו המנומקות של המומחה, אין מדובר במומחה שננעל על חוות דעתו, אלא במי שבדק את החומר באופן יסודי וזו הייתה מסקנתו על בסיס המסמכים הרפואיים.
אלא, שמסקנתו המקצועית היינה שאינה זכאית לגימלת שמירת היריון מעבר למה שקבלה, מן הטעם שמצבה הרפואי לא היוה סכנה לתובעת או לעוברה.
הנתבע לא דחה את תביעת התובעת לגימלת שמירת היריון באופן גורף, אלא אישר לה גמלת שמירת היריון באופן חלקי (מיום 24/8/20 ועד הלידה – ב-31/3/21).
...
לכן גם אין מקום - להיעתר לבקשה שחזרה שוב בסיכומים - למנות מומחה נוסף/אחר.
מכל האמור – אין מנוס מדחיית התביעה.
סוף דבר: לאור האמור לעיל - התביעה נדחית.

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2021 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

להלן השאלות שנשאל ותשובותיו מיום 23.2.2020: האם נכון שלא מתואר בתיקה הרפואי של התובעת מימצאי קפוח נורולוגי? האם הדבר נכון – כיצד בכל זאת קבעת שהתובעת/עוברה בסכנה? "נכון שלא מתואר בתיקה הרפואי של התובעת ממצא קפוח נורולוגי. לא על סמך קביעה זו המלצתי על שמירת הריון. רופא נורולוגי לא קובע שמירת הריון. הוא יכול להמליץ לרופא המטפל לבקש שמירת הריון, כפי שאכן עשה." האם תסכים כי מדובר אך בקושי תיפקודי של התובעת ולא מצב המסכן את התובעת או את עוברה? "אינני יודע האם הכוונה לקושי תיפקודי מכוונים למימצאי הבדיקה של הנוירלוג. נראה לי שכן. אי לכך צריכים במידה ורוצים להפנות שאלה זאת לנוירולוג ולא לי. " בחוות דעתך ציינת, כי התובעת משתייכת ל-10% מהנשים שסובלות מכאבי גב חמורים – על בסיס איזו בדיקה קבעת קביעה זו? "קבעתי זאת על בסיס ספרות מקצועית. מעבר לכך אציין כי בתאריך 29/11/18 התובעת הייתה בייעוץ אצל אורטופד אשר ציין את תלונותיה הקשות והמליץ על שמירת הריון. גם בתאריך 20/1/19 בבדיקה במרכז לרפואה יועצת בדימונה, מצוין כי סובלת מכאבים חזקים בגב התחתון ובאגן, מוגבלת מאוד וכאובה. מתקשה בפעילות כולל שינוי תנוחה." באיזה אופן כאבי גב חמורים, כמו במצבה של התובעת לשיטתך, הם מצב המסכן את התובעת / עוברה? "כאבי הגב החמורים הם לא לשיטתי, אלא מצויים בתעוד הרפואי. בזמן ההריון לא ניתן לבדל כאבי גב חמורים מפריצת דיסק. זאת אפשר לבצע רק אחרי סיום ההריון. לכן, מצבה של התובעת כפי שמצוין בחומר הרפואי יכול לסכן אותה. אי לכך, אני נשאר איתן בדעתי, כי תביעת התובעת לגימלת שמירת הריון, צריכה להיות מאושרת מיום 29/11/18 ועד הלידה – 4/2/19". בהחלטה מיום 31.5.20 הופנו למומחה שאלות הבהרה נוספות.
טענות הצדדים בעירעור המוסד טוען כי שגה בית הדין האיזורי פסק דינו משבעניינה של המשיבה לא היתקיימו התנאים הקבועים בחוק לזכאות לגימלת שמירת הריון ומשלא הוכח כי בתקופה שבמחלוקת מצבה הרפואי של המשיבה סיכן את המשיבה או את עוברה; קביעת המומחה בנוגע להיתכנות של פריצת דיסק היא קביעה החורגת מתחום מומחיותו של המומחה ובפרט שהאורתופדים המטפלים במשיבה לא העלו איבחנה שכזו ומשאין במסמכים הרפואיים שצורפו לתיק בית הדין כל איבחנה לפריצת דיסק או לאפשרות כזו; המומחה מחזיק בעמדה שגויה לפיה על המוסד לאשר באופן אוטומאטי כל תביעה לשמירת הריון המוגשת בצרוף המלצה מטעם רופא נשים של המבוטחת דבר המנוגד לנפסק על ידי בית הדין הארצי בענין הק[footnoteRef:1] ובענין ברוך[footnoteRef:2]; גם לדעת המומחה מדובר לכל היותר בסכנה פוטנציאלית ובודאי שלא מדובר בסכנה ממשית למשיבה או לעוברה ולא די בסכנה פוטנציאלית כדי לענות על התנאים לגימלה הקבועים החוק.
הכרעה לאחר שעיינו בטענות הצדדים ובכלל החומר שבתיק מצאנו כי דין העירעור להיתקבל באופן חלקי, טעמינו לכך יפורטו להלן: המסגרת המשפטית סעיף 58 לחוק קובע שתי חלופות לשמירת הריון, וכך נקבע: ""שמירת היריון" – העדרות מעבודה בתקופת ההיריון המתחייבת בשל אחד מאלה: (1) מצב רפואי הנובע מההיריון והמסכן את האשה או את עוברה, הכל בהתאם לאישור רפואי בכתב; (2) סוג העבודה, מקום ביצוע העבודה או אופן ביצוע העבודה מסכנים את האשה בשל היותה בהיריון, או את עוברה, לפי אישור רפואי בכתב, ולא נמצאה לה עבודה חלופית מתאימה על ידי מעבידה.
...
הכרעה לאחר שעיינו בטענות הצדדים ובכלל החומר שבתיק מצאנו כי דין הערעור להתקבל באופן חלקי, טעמינו לכך יפורטו להלן: המסגרת המשפטית סעיף 58 לחוק קובע שתי חלופות לשמירת הריון, וכך נקבע: ""שמירת היריון" – היעדרות מעבודה בתקופת ההיריון המתחייבת בשל אחד מאלה: (1) מצב רפואי הנובע מההיריון והמסכן את האישה או את עוברה, הכל בהתאם לאישור רפואי בכתב; (2) סוג העבודה, מקום ביצוע העבודה או אופן ביצוע העבודה מסכנים את האישה בשל היותה בהיריון, או את עוברה, לפי אישור רפואי בכתב, ולא נמצאה לה עבודה חלופית מתאימה על ידי מעבידה.
בנסיבות אלה ולנוכח הקשיים בחוות הדעת מצאנו כי על יסוד חוות דעת המומחה לא ניתן לקבל את תביעת המשיבה לגמלה לתקופה שבמחלוקת.
מאידך איננו מקבלים את טענת המוסד כי לאור חוות הדעת יש לדחות את התביעה.
סוף דבר – הערעור מתקבל.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

אשר למועד הפסקת העבודה/ משלח היד בשל ההיריון נרשם: "14.8.18". בסעיף 6 לטופס התביעה, שעניינו "הצהרה", הצהירה התובעת כי כל הפרטים שמסרה בתביעה ובנספחיה הם נכונים ומלאים וכי ידוע לה כי "כל שינוי באחד הפרטים שמסרתי בתביעה זו ובנספחיה, יש בו כדי להשפיע על זכאותי לגימלה או על יצירת חוב, ועל כן אני מתחייב (צ"ל "מתחייבת" - ר.ג) להודיע על כל שינוי בתוך 30 יום".
בפסק הדין שניתן בעב"ל 746/08 המוסד לביטוח לאומי נ' פזית סאיג-אבוקסיס (ניתן ביום 15.12.09, פורסם בנבו) (להלן: "פרשת סאיג- אבוקסיס"), אשר במסגרתו שונתה הילכת בלומנטל (עב"ל 165/0, מיום 10.9.09), קבע בית הדין הארצי כי גמלת שמירת היריון אשר הנה גמלה מחליפת שכר, נועדה להשתלם רק במצבים של הפסקת עבודה לחלוטין והעדרות ממנה; וכי אין מקום לשלם גמלת שמירת היריון בשל היעדרות חלקית מהעבודה, כך שרק מבוטחת שלא עבדה כלל תהא זכאית לגימלה זו. בפרשת סאיג- אבוקסיס בית הדין הארצי ניתח בהרחבה את תכלית גמלת שמירת ההיריון באופן המבהיר את הצורך בהעדרות מהעבודה על מנת שתקום זכאות לתשלום הגימלה, כדלקמן: "... מן האמור עולה בבירור, שהחוק נועד ליתן גמלה למבוטחת הנמצאת 30 ימים רצופים במצב רפואי של סיכון חייה או סיכון חיי עוברה עקב הריון, ושנעדרה עקב זאת באותו פרק זמן מעבודתה. רק מבוטחת שכזאת, תהא זכאית לגימלה מחליפת הכנסה לאותם 30 ימים לפחות, שיחושבו על בסיס שכרה היומי...
...
מששוכנענו כי התובעת לא נעדרה בפועל מהעבודה בתקופה שבמחלוקת, הרי שגם אם התובעת נדרשה בפועל לשמירת היריון כאמור באישור הרפואי מטעם פרופ' משיח (נ/2) התובעת אינה זכאית לתשלום גמלה.
סוף דבר התביעה נדחית.
התובעת תשלם את הוצאות הנתבע בגין ניהול ההליך בסכום של 1,000 ₪.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התובעת הגישה את תביעתה לגימלת שמירת הריון, נוכח העובדה כי הנתבע דחה את תביעתה בנידון.
" "במקרה הנידון, נבדק גם ההיבט המתייחס לחוק ביטוח לאומי שמירת היריון סעיף 58 (2) "סוג עבודתה, מקום עבודתה וצורת עבודתה" – חוות דעתי רפואית בסעיף 58 (2) מבוססת על הנתונים בהמלצה להענקה של גמלה על בסיס עבודה כסייעת בגן ילדים במשרה במלאה בעריית ת"א. בהתאם לחוזר המינהל הפדגוגי אגף לחינוך קדם יסודי משרד החינוך [2015] "הסייעת בגן ילדים תקלוט ילדים בגן מהשעה 7:30 ותעבוד עד השעה 14:30, בימי שישי תעבוד עד השעה 13:30"..
..תשובה לשאלת בית משפט – 22/12/2021: בודאי אינה זכאי מבחינה בריאותית לגימלה לשמירת הריון כאשר עבדה במשרה חלקית של 33%.
...
בסיכומיה, טענה התובעת כי יש לקבל את תביעתה.
ערים אנו לכך כי המומחה במסגרת חוות דעתו וכן במסגרת תשובותיו לשאלות הבהרה התייחס לתנאי עבודתה של התובעת כסייעת בגן ילדים ולא לעבדותה כמטפלת בקשישים אולם אין אנו סבורים כי יש בפגם זה יש כדי לקבוע שאין לקבל את חוות הדעת, שעה שעולה מתצהירה של התובעת כי ביצעה את אותן פעולות בשתי העבודות הן כמטפלת בקשישים והן כסייעת בגין ילדים כמפורט בסעיף 4 לתצהירה .
מעבר לאמור התנאים בסעיף 58(1) לחוק הינם תנאים מצטברים, לא שוכנענו כי התובעת עמדה התובעת בנטל להוכיחם.
סוף דבר לאור האמור לעיל, ובהתאם לחוות דעתו של פרופ' שנקר, התביעה נדחית.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

האם כדין קבע הנתבע את הבסיס לתשלום גמלת שמירת הריון ודמי לידה לנתבעת, שלא על הבסיס השכר שבתלושי השכר, זו השאלה אשר מצויה בבסיס המחלוקת בתובענה זו. העובדות הצריכות לעניין: התובעת הועסקה בחברת ע.א הובלות (להלן: "החברה") החל משנת 2014 ועד לחודש 9/2017 ושכרה החודשי עמד על כ- 6,500 ₪.
התובעת אינה זכאית לתשלום דמי לידה או גמלת שמירת הריון מעבר לתשלומים ששולמו על פי החוק והתקנות.
[3: שם. ] בהתאם לכך, השאלה העומדת בבסיס המחלוקת בהליך זה הנה האם כדין הפעיל פקיד התביעות את סמכותו באשרו באופן חלקי את תביעת התובעת לדמי לידה ושמירת הריון, תוך דחיית גרסת התובעת בדבר גובה "שכרה הרגיל" וקביעת בסיס אחר לתשלומם.
...
] לאור האמור לעיל, בבחינת נסיבות המקרה, הגעתי לכלל מסקנה שיש לקבל את התביעה.
סוף דבר התביעה מתקבלת.
הנתבע ישלם לתובעת השתתפות בהוצאות משפט בסך 4,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו