השאלה הדרושה הכרעה בתיק זה הנה: האם הסכם פשרה שבין מבוטח למזיק כובל את ידי המבטחת לפנות בתביעת שבוב כנגד המזיק, בגין נזקים ששילמה למבוטח מעבר לסכום הפצוי שקבל מהמזיק?
רקע וטענות הצדדים
עסקינן בתביעת שבוב לפצוי בגין נזקים שנגרמו עקב תאונת שרשרת שארעה ביום 17.8.13 בשדרות הרצל באשדוד .
בת"א (שלום ת"א) 68680/03 הפניקס חב' לביטוח בע"מ נ' רימנוב (2004) פורסם במאגרים, התוויתה כב' השופטת אברהמי את האספקלריה בה יש לבחון מצב דברים שכזה וכך אמרה:
"אם הסכם הפשרה מהוה הסדר כולל ויש בו משום מיצוי העילה וויתור על זכותו של המבוטח או חליפיו לחזור אל הנתבעים בענין התאונה, יהיה המבטח מנוע מלהגיש תביעה כנגד המזיק (רע"א 7817/99 אבנר איגוד לביטוח נפגעי רכב בע"מ נ' קופת חולים מכבי, פ"ד נז (3) 49, 64). סעדו של המבטח במקרה כזה, יהיה בדרישת פיצוי מהמבוטח (בין מכח סעיף 62(ג) לחוק חוזה הביטוח בפרשנות מרחיבה, ובין על בסיס שונה, ור' ע"א 32/82 גרייפמן נ' חתמי לוידס, פ"ד לט (4) 660, 663)".
מבחינת לשון ההסכם ניכר, כי קיימת בו סתירה אינהרנטית, שכן מחד גיסא ההסכם מתייחס למוקד הנזק האחורי ושכר טירחת שמאי יחסי, ומאידך גיסא הוא כולל מילים המבטאות סיומה הסופי של כל המחלוקת ביחס לתאונה דנן.
...
לטענת הנתבע המבוטח חתם על הסכם פשרה סופי ומחלט טרם הפעלת הפוליסה על ידו ולכן התובעת מנועה מלהגיש תביעת שיבוב כנגד הנתבע ו/או מבטחתו בגין תגמולי ביטוח ששילמה למבוטח, לאחר חתימתו על הסכם הפשרה, ולכן דין התביעה להידחות.
יוצא אפוא, כי בעת שחתם המבוטח על הסכם הפשרה עם שומרה, מבטחת הנתבע, הרי שבכך תמה כל המחלוקת בינו לבין הנתבע ומבטחתו ולאחר חתימה על הסכם זה הוא מנוע מלטעון כלפיהם טענות נוספות.
בסופו של דבר הן מבחינת מועד עריכת ההסכם ביחס למועד ביצוע התשלום למבוטח על ידי המבטחת, והן מבחינת תוכנו של ההסכם המוסק מתוך לשונו ואומד דעת הצדדים הגעתי לכלל מסקנה, כי יש לדחות את התביעה כנגד הנתבע.
לאור כל המקובץ לעיל התביעה נדחית תוך חיוב התובעת בהוצאות הנתבע בסך של 2,000 ₪ שישולמו בתוך 30 ימים מהיום.