השאלות שבמחלוקת
האם בהתאם לפוליסה אשר נערכה בין הצדדים, ובשים לב למצבו הרפואי של התובע בעקבות התאונה אותה עבר, על הנתבעת לפצות את התובע בגין אובדן כושר עבודה?
כפועל יוצא, ובהתאם לתנאי הפוליסה, יש לבחון, האם נשללה מהתובע לתקופה מסוימת, של למעלה מ- 3 חודשים, היכולת לעבוד באותו מיקצוע שעבד בו בעת כריתת חוזה הפוליסה, והאם נכותו לתקופה זו היתה למעלה מ- 75%? במידה והתשובה לכך הנה חיובית, יש לבחון האם נבצר מהתובע לעסוק בשל התאונה בעסוק סביר אחר בהתאם להשכלתו, ניסיונו והכשרתו?
לשם הכרעה בכל אלו על בית המשפט יהיה להכריע בשאלות הבאות:
באיזה עיסוק ביטחה הנתבעת את התובע?
מה היה עסוקו של התובע עובר לתאונה, והרלוונטי לפוליסות הביטוח?
מה מצבו הרפואי של התובע לאחר ובעקבות התאונה?
האם נשלל מהתובע 75% לפחות מהכושר להמשיך במקצוע או בעסוק שבו עסק ערב התאונה או בעסוק סביר אחד המתאים לניסיונו, להשכלתו ולהכשרתו?
דיון והכרעה
לאחר שעיינתי בכתבי טענות הצדדים ובחוות הדעת השונות, לרבות בחוות הדעת מטעם מומחי בית המשפט, הגעתי להכרעה כי דין התביעה להיתקבל, וכי יש לראות את התובע, כעולה מתנאי הפוליסה, כמי שאיבד את כושר עבודתו באופן מוחלט בהתאם להוראות הפוליסה, ולהלן נימוקי:
פוליסת הביטוח
התובע צרף לתיק את פוליסת הביטוח.
המומחית מטעם התובע קבעה, בין היתר כלהלן:
"...בלי השכלה בסיסי, עבד מגיל 10 ותוך כדי כך למד, מיקצוע מכונאי רכב, עסק בזה יותר מ-30 שנה... אין צל של ספק שאינו כשיר לחזור לעבודתו כמכונאי רכב ולכל שהיא עבודת כפיים, חוסר השכלה, גילו, כל זה מונע ממנו שקום מקצועי בעבודה לא פיסית....הוא איבד את כושרו לעבודתו בה עסק עובר ולכל עיסוק סביר אחר לפי השכלתו, הכשרתו וניסיונו באופן מלא ולצמיתות...".
מטעם הנתבעת הוגשה חוות דעת של דר' חיים כהן, מומחה ברפואה תעסוקתית, אשר בדק את התובע ובמסגרת הדיון והסיכום קבע:
" מר דוד אסייג הוא גבר בן 55 כיום, בוחן/מכונאי רכב בעיסוקו אשר נפל לפני חמש שנים בהיותו בן 50 ונגרם לו שבר בשתי הידיים בסמוך לשורש כף היד. השברים טופלו עם גבס והושג איחוי סביר בשתי הידיים, אולם נותרו הגבלות בהנעת שורש כף היד ואצבעות בשתי הידיים....גם ע"פ הבדיקה במשרדי המיגבלה שקיימת בידיו של מר אסייג אינה ניתנת להערכה מדוייקת מכיוון שמר אסייג אינו משתף פעולה במהלך הבדיקה ...מניסיוני כרופא תעסוקתי זה שנים רבות, חוסר שתוף פעולה מאפיין מתחזים, חולים פסיכיאטריים או פגועי מוח. מר אסייג אינו חולה נפש ואינו פגוע מוח. מר אסייג אף ניסה להטעות את הבודק בנוגע לעיסוקו עד לתאונה...לסיכום- לאור בדיקתו ועיון במסמכיו הרפואיים אני בדיעה כי המיגבלות שנותרו למר אסייג בעקבות התאונה מיום 25/5/12 אינן בחומרה שמצדיקה אובדן כושר עבודה מוחלט לכל עיסוק. בהנחה שהמגבלה בהנעת האצבעות היא אוטנטית מר אסייג אינו כשיר לעבוד כמכונאי רכב אולם כשיר לעבוד בהקף מלא כבוחן רכב...".
לאחר שעיינתי בחוות הדעת מטעם הצדדים בתחום התעסוקתי, מיניתי ביום 28/2/18 את דר קרין ציקל שלום, כמומחית בית המשפט לחתום הרפואה התעסוקתית.
בשולי הדברים אבקש להוסיף כי בשוק העבודה של ימינו, הסיכוי של התובע, בגילו, אשר אינו צעיר, ובמצבו, ולאור נסיבותיו האישיות וביניהן חוסר השכלה ונכות צמיתה באחוזים לא מבוטלים, להישתלב כמוכר בחנויות שונות או נהג שליחויות, כפי שהציעה המומחית, אינו גבוה.
על פי ההלכה הקיימת בית המשפט איננו מנוע מלפסוק סעד כספי שהתגבש לאחר הגשת כתב התביעה ועד למתן פסה"ד, ככל שמדובר "בעילה נמשכת", וכזו היא העילה בעניינינו (תביעה לתשלום תגמולי ביטוח בגין אובדן כושר עבודה), אולם זאת בגבולות הסכום בגינו שולמה האגרה (ראו: רע"א 1011/12 בנדק נ' עו"ד יעקב לסרי (פורסם במאגרים) (2012), פסקה 6; וראו תקנה 2(ג) לתקנות בתי המשפט (אגרות), התשס"ז – 2007).
...
אשר על כן, דין תביעת התובע לחייב את הנתבעת לשלם לו תגמולי ביטוח מהיום ועד להגיעו לגיל 67, ו/או גיל 81 (ראה סעיף 16 ה' ו-16 ו' לכתב התביעה), דינה להידחות.
בכל הנוגע לשאר רכיבי התביעה המפורטים בסעיף 16 לכתב התביעה, הרי דינם להידחות שכן אין המדובר בתביעת נזיקין אלא בתביעה מכוח פוליסת ביטוח ופוליסת הביטוח של התובע אינה מקנה זכאות לרכיבים אלו, אף בהתקיים אירוע ביטוחי.
סוף דבר
נוכח האמור לעיל, הנתבעת תשלם לתובע את מלוא התגמול החודשי הקבוע בפוליסה בגין אובדן כושר העבודה בעקבות התאונה מושא התביעה, וזאת מיום 1/3/13 ועד למתן פסק הדין, כשהוא מחושב ומשוערך לפי הוראות הפוליסה ועד ליום מתן פסק הדין.