פיליפ חתם על הסכם 2002 בנאמנות עבור רעייתו דבורה ועבור בנם - תובע 3, דוד משה (להלן "דוד"), שהיה קטין באותה עת. בהסכם 2002 נקבע, בין היתר, שיש להשלים את בניית הקוטג' בתוך 22 חודשים.
פיליפ חזר והעיד בחקירתו הנגדית כי עקב הקשיים הכלכליים של יעקב, בשנת 2004 סוכם שפיליפ ישלם ישירות לקבלנים על חשבון התמורה ליעקב, ובשנת 2006 היה הסכם אחר שלפיו פיליפ ימשיך לבנות את הבית לבד, חוץ מכמה דברים ספציפיים שיעקב צריך לספק לקבלנים בשטח (עמ' 116 ש' 19-9).
יעקב הסתמך בעיניין זה על סעיף ה2 להסכם שלפיו "יתרת התמורה היינו סך בש"ח ל-170,000 $ (מאה ושבעים אלף דולר ארה"ב) תשולם למוכר במעמד וכנגד מסירת החזקה בבית וזאת תוך 90 יום מיום חתימת הסכם זה...". ואולם, ממכלול העדויות והראיות שלפניי התרשמתי שסעיף זה היה פקטבי, ושלמעשה לא נותרה יתרה לתשלום עבור הממכר.
באותו מקרה, הסכם המכר הגלוי לא שיקף כלל את ההסכמות שאליהן הגיעו הצדדים בהסכם נסתר ביניהם: בהסכם הגלוי נקבע כי זכויות חכירה יימכרו בתמורה לסכום כספי מסוים, ואילו בהסכם הנסתר שמעולם לא הועלה על הכתב הוסכם שהזכויות יימכרו תמורת דירות שייבנו בפרויקט עתידי – פרויקט שבסופו של דבר לא יצא לפועל.
ואולם, אם לא ייאכפו חיוביו של יעקב, הוא יצא נשכר ממעשיו הפסולים פעמיים: הן בכך שהופטר מתשלום מס שבח והן בכך שיוותרו בידיו הזכויות בממכר שקבל תמורה בגינן לפני כ-19 שנים, לרבות הקוטג' שהתובעים השקיעו בבנייתו מאמצים ומשאבים רבים.
...
לפיכך סבורני כי בניגוד לפיליפ, יעקב פעל במודע ובמתכוון להונאת רשויות המס בעת ההתקשרות בעסקה בשנת 2002, ואלמלא עשה כן, הסכם 2008 כלל לא היה בא לעולם.
לפיכך, אני מקבל את הבקשה, נותן בזאת צו לפיצול סעדים וקובע כי התובעים יהיו רשאים להגיש תביעה נוספת בגין הנזקים שנגרמו להם לטענתם, וזאת מבלי לגרוע מטענות התיישנות ושיהוי או מטענות הגנה אחרות של יעקב.
סוף דבר
לאור כל האמור לעיל אני מקבל את התביעה ומורה כדלקמן:
יעקב יעביר 50% מזכויות הבעלות בחלקה (הכלולות ב-75% מהזכויות בחלקה הרשומות כיום על שם יעקב) על שמם של דבורה ודוד, כשהן נקיות מכל זכות, שעבוד, עיקול או הערה לטובת צד שלישי.