התובעים היתנגדו לבקשה וביום 23.5.2022 היתקיים קדם משפט שבמסגרתו נדונו בין היתר טענות הנתבעים לסילוק ההליך על הסף וניתנה לצדדים אפשרות להשלים את טיעוניהם בעל-פה בעיניין זה.
במהלך ישיבת קדם המשפט האמורה ציינתי בפני ב"כ התובעים, כי ספק אם עילת התביעה, המעשה והשאלות המשפטיות והעובדתיות, הנם משותפים לתובעים כולם באופן המקיים את הוראותיה של תקנה 26(א) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018 (להלן: תקנות סדר הדין), לפיה "מותר לצרף בכתב תביעה אחד, כתובע או כנתבע, כל אדם הדרוש לצורך הכרעה ביעילות ובשלמות בתובענה, ובילבד שהתובענה מעוררת שאלה עובדתית או משפטית משותפת לכל בעלי הדין" [ההדגשה שלי – ר' ג'].
זאת, בעיקר בשים לב לכך שבעוד שלגבי התובעים 2-1 ו-10-9 נטען כי התקשרו עם הנתבעים (או חלקם או מי מהם) בהסכמים נפרדים למתן שירותי ייעוץ עסקי, הרי שהתובעים 3 ו-11 התקשרו עם הנתבעים (או חלקם או מי מהם), על-פי כתב התביעה, בהסכמים נפרדים לשכירות מקרקעין.
אכן, התובע 7 לא היה צד להסכם הפשרה (שכן ההסכם הוגש במסגרת התביעה שהתנהלה בבית משפט השלום בירושלים בין הנתבעת 2 ושבו בלבד), ואולם בהליך התביעה הקטנה שהוגש על-ידי התובע ושבו הוגשה הודעה מטעמו של שבו שבמסגרתה התבקש בית המשפט לתביעות קטנות "לתת החלטה בתיק בדבר הסכם הפשרה". בעקבות בקשה זו ניתן בתיק התביעה הקטנה ביום 7.12.2020 פסק-דין (כב' הרשם הבכיר א' יפרח) המורה על מתן תוקף של פסק-דין להסדר הפשרה אף במסגרת תיק התביעה הקטנה וכן על סגירת התיק.
ברי, כי בעל-דין אינו רשאי לעשות דין לעצמו ולהגיש לבית המשפט כתב טענות בהקף החורג מזה שנקבע בתקנות, מבלי להגיש בקשה להגדלת הקף ותוך ניסיון להציב את בית המשפט ואת בעל הדין שכנגד בפני עובדה מוגמרת.
...
זאת ועוד, גם אם הייתה מוגשת בקשה כאמור היה עליה לצלוח את המשוכה הקבועה בתקנה 176(ב) לתקנות סדר הדין, שלפיה תנאי להגדלת היקף הינו הצגת "טעמים מיוחדים" התומכים בכך (לכללים הרלוונטיים בהקשר זה ראו החלטתי בע"א 122/21 עורב טכנולוגיות בע"מ נ' פקיד שומה חולון (28.2.2021)).
יצוין, כי לא שוכנעתי מטיעוני ב"כ התובעים במהלך ישיבת קדם המשפט כי קיימים במקרה זה טעמים מיוחדים המצדיקים הגדלת היקף.
התוצאה היא אפוא שבהסכמת ב"כ התובעים, התביעה מטעם התובעים 2, 3, 8 ו-11 נמחקת.