פסק דין (הנתבעת 1)
התובעות, שתי חברות שבהליכי פירוק, הגישו באמצעות המנהלים המיוחדים שלהן, תביעה זו נגד הנתבעת 1, שהיא שותפות בלתי רשומה, ונגד הנתבע 2, שהוא אחד משני שותפים בשותפות ואשר ערב אישית לפירעון התחייבויות השותפות.
כי אם לא תרצה לאמר כן, תגיע למסקנה מוזרה שהשותפות תחשב לאישיות משפטית רק לצורך ברור סכסוכים בינה ובין שותפיה, ותוכל לתבוע ולהתבע רק במקרים המפורטים בסעיף משנה (2).
לפי סעיף 69(1) דאז, הוראות הפקודה חלות על שותפות רשומה ועל שותפות בלתי רשומה; סעיף 67(א) אשר דורש פסק דין נגד השותפות לצורך מתן צו הוצאה לפועל נגדה, אמנם חל על שותפות רשומה ועל שותפות בלתי רשומה, והוא חל עליהן באופן הבא: הוא מסדיר לגבי שותפות רשומה כי צו הוצאה לפועל יינתן נגדה נוכח פסק דין נגדה, ואילו לגבי שותפות בלתי רשומה, שאינה יכולה לתבוע ולהיתבע ולא יהיה נגדה פסק דין, הוא מסדיר כי לא יינתן צו הוצאה לפועל כלל.
...
ומכאן, לטענתו, נוכח תחולת הוראות הפקודה גם על שותפות בלתי רשומה (כשותפות ""required to be registered), המסקנה היא שסעיף 62(1) (כיום, סעיף 67 לנוסח החדש) חל אף הוא על שותפות רשומה ובלתי רשומה כאחת (שם, ע' 177). כבוד השופט לנדוי העיר הערה כזו ב-ע"א 96/60 "היוגב" ארגון פועלים להתישבות שיתופית בע"מ נ' גרינברג, פ"ד י"ד 1555, 1561 (1960):
"יש להעיר כאן, שאם יתברר שהיתה קיימת שותפות עסקית בין התובעים, יחול עליה הסעיף 62(1) [כיום, סעיף 67(א) הנזכר לעיל] של פקודת השותפויות גם אם השותפות לא נרשמה כחוק...".
ראשית, בנוסח החדש, סעיף 69(1) לפקודה הומר לסעיף 80 בנוסח החדש; אולם סעיף 80 לנוסח החדש אינו קובע כי כל הוראות הפקודה יחולו על שותפות רשומה ושותפות בלתי רשומה, אלא הוא קובע: "לגבי כל שותפות שנרשמה או הטעונה רישום לפי פקודה זו הוראותיה עדיפות על הוראות המג'לה". על כן ממילא אין כיום הוראה בפקודה לפיה כל הוראותיה יחולו על שותפות בלתי רשומה.
אתייחס כעת לנקודות נוספות שהועלו בספרות:
יוסף כהן טען כי פרשנות לפיה שותפות בלתי רשומה אינה אישיות משפטית תוביל לקושי פרשני, לפיו צירופם של סעיף 66 וסעיף 20 לפקודה יוביל למסקנה שבהעדר רישום יהיו השותפים בשותפות בלתי רשומה חסינים מפני ירידה לנכסים בגין חובות השותפות (שם, פס' 46-45).
דא עקא, הגעתי כאמור למסקנה כי שותפות בלתי רשומה אינה, לפי הדין המצוי לפי פקודת השותפויות [נוסח חדש], כשירה לתבוע או להיתבע.