מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה של קרנית נגד נהג שנסע ללא רישיון וביטוח חובה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

להלן נימוקיי; דיון פוליסת סחר פוליסת סחר היא פוליסה המעניקה כסוי בטוחי לעוסקים בסחר בכלי רכב, למוסכים ולמכוני בדיקה, אשר ייחודה הוא בכך כי היא אינה מוגבלת לשימוש בכלי רכב מסוים, אלא היא "צמודת נהג". היא מאפשרת למבוטח (או למי ששמו נקוב בפוליסה), לנהוג בכלי רכב הנמסר לעסקו, מבלי שהשימוש בכלי הרכב יהיה תלוי בקיומו של ביטוח חובה לאותו הרכב.
לא הוצג אישור על העברת בעלות, גם לא הוצג רישיון רכב או כל מיסמך אחר היכול להעיד על רכישת הטנדר, למרות שהוא נרכש לדברי אמיתי לצורך עסקו (שם, עמ' 96 שו' 12-16).
לסיכום; מאחר שמדובר בתאונה שארעה כאשר הביטוח לא כיסה את שימושו של הנהג ברכב, הרי שבהתאם לסעיף 12(א)(2) לחוק הפיצויים, על קרנית לשאת בפצוי התובעת בגין ניזקי הגוף שנגרמו לה. התביעה נגדה מתקבלת.
ככלל, זכות החזרה של קרנית מותנית בקיומו של אשם בהתנהגותו של המשתמש ברכב או מי שהתיר את השמוש בנסיבות בהן נשללת הזכאות על פי הדין, והיא משקפת אינטרס צבורי שנועד להרתיע מפני שימוש ברכב ללא ביטוח או בנגוד לתנאיו.
הדברים מקבלים משנה תוקף כאשר הנסיעה אינה נסיעת 'מבחן' קצרה בתוך העיר, אלא שעות נסיעה ארוכות לאילת הלוך-חזור, חלקן עם נוסעת שנקלעה לזירה שלא בטובתה.
מכאן, שאין יסוד זה של סבירות מוגבל רק למצבים בהם קיימים יחסי קירבה, כפי שגם יתכנו מקרים בהם חרף קיומם של אותם יחסי קירבה מיוחדים, הנהג לא יצא פטור אם לא ערך בירוריו כדבעי עובר לנסיעתו (רע"א 9478/12 קרנית קרן לפצוי נפגעי תאונות דרכים נ' אי.איי.ג'י חברה לביטוח בע"מ (2013) בפיסקה 8 והאסמכתאות שם).
...
התביעה נגד משה, ויקטור והכשרה, שיסודה בחוק פיצויים, נדחית.
בסיכומיהם, לא התייחסו הצדדים לנושא זה ויש לראות אותם כמי שזנחו טענותיהם לעניין זה. סוף דבר התביעה נגד נתבעת 4 (קרנית), מתקבלת.
התביעה שיסודה בחוק הפיצויים נגד נתבעים 1-3 (משה, ויקטור והכשרה), נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום טבריה נפסק כדקלמן:

נסיבות היתרחשות התאונה בתצהיר נסיבות התאונה אותו הגיש התובע, מתוארת התאונה כלהלן: "ביום 09/04/2013 שעה 11.00 בבוקר או בסמוך לכך, בזמן שנסעתי על קטנוע רשוי מס' 3106361 עם רישיון נהיגה בר תוקף (וללא ביטוח חובה), ברחוב אהל יעקב טבריה בכביש שבו שני נתיבים עם שטח הפרדה ביניהם ושני מסלולים לכל כיוון, בדרכי מכיוון העיר הביתה לכיוון העליה בסמוך למלון עדן ליד מעבר החציה (נסיעה פרטית).
הנהג הפוגע המשיך בנסיעה מבלי להשאיר פרטים.
בכך לא עמד התובע בחובה, המוטלת עליו כתנאי לתביעתו נגד קרנית על פי סעיף 12(א)(1), לפעול בשקידה סבירה לאיתור הנהג (השווה: ת.א. 1085/00 ריתאב נ' קרנית, לא פורסם וכן ת.א. 4505/88 מצרי נ' רג'ואן, צלטנר, עמ' 354(כ) 1).
טרם סיום אציין כי טענת התובע החלופית לפיה יש להטיל אחריות על קרנית מכוח פקודת הנזיקין דינה להדחות שכן תפקידה של קרנית הוא לפצות נפגע הזכאי לפיצויים לפי חוק הפיצויים, כאמור בהוראות סעיף 12 (א) לחוק הפיצויים.
...
מכאן, המסקנה כי התובע לא הפעיל שקידה סבירה לאתר את הנוהג או הרכב האחראי לתאונה הנטענת.
טרם סיום אציין כי טענת התובע החלופית לפיה יש להטיל אחריות על קרנית מכוח פקודת הנזיקין דינה להידחות שכן תפקידה של קרנית הוא לפצות נפגע הזכאי לפיצויים לפי חוק הפיצויים, כאמור בהוראות סעיף 12 (א) לחוק הפיצויים.
סיכום לאור האמור לעיל אני מורה על דחיית התביעה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

את תביעתו זו הגיש כנגד קרנית, מכוח חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים (להלן: "החוק").
בסעיף 6 של טופס הבטיחות, צוין כי "כל רייזר מצויידים ברישיון תקף ובבטוח מתאים לנהיגה". בדיעבד, התברר לתובע כי הצד השלישי לא ביטח את הרכב בו נהג בביטוח חובה בתוקף, נכון ליום התאונה.
בישיבת קדם המשפט מ-18.4.19, ציין הצד השלישי שוב שהתובע ידע שהוא נוסע בלי ביטוח חובה, "וגם לא וידא שאין ביטוח לפני הנסיעה". הערה שלי י.פ. - נוסח זה בו נקט הצד השלישי מטיל ספק בגירסתו בתשובות לשאלון, לפיה הודיע כביכול פוזיטיבית למשתתפים כי אין ביטוח חובה לכלים.
אולם סע' 7א של החוק קובע סייג: "על אף האמור בסעיף 7(5), מי שניפגע כשנהג ברכב בהיתר מאת בעליו או את המחזיק בו, ללא ביטוח לפי פקודת הביטוח, או כשהביטוח אינו מכסה את שימושו ברכב, והוא לא ידע על כך ובנסיבות הענין גם לא היה סביר שיידע, יהא זכאי לתבוע פיצויים מן הקרן כפי שזכאי לכך נפגע לפי סעיף 12(ב)." לקביעתי, התובע ואביו לא ידעו בפועל כי אין לרייזר עליו נהג התובע ביטוח חובה (איש כאמור לא העמיד אותם על כך).
" (רעא 9478/12 ‏ ‏ קרנית קרן לפצוי נפגעי תאונות דרכים נ' איי.אי.ג'י חברה לביטוח בע"מ – הדגשה לא במקור) יישומו הנאות של הסע' בעניינינו לא צריך שידרוש היתחקות אקטיבית יזומה של לקוח המגיע לטיול שטח, אחר קיומו של ביטוח חובה ברכב המועמד לשימושו.
כן ישא הצד השלישי בתוך אותו מועד בהוצאות משפט נוספות של קרנית בתביעה העיקרית ובהודעה לצד שלישי, כדלקמן: שכ"ט עו"ד בו נשאה קרנית .
...
אני סבור כי לא אקפח איש מבין הצדדים אם אקבע שהתובע "איבד" 4 חודשי השתכרות בשל דחית גיוסו שעקב התאונה.
86,991 ₪ = 1.5 * 4.2 * 50 ₪ * 0.88 * 313.22 הוצאות רפואיות ונסיעות לעבר ועתיד באומדן, מעבר לסל הבריאות – התובע צירף קבלות על הוצאות עבר, ואני מקבל שלא כולן נשמרו.
סהכ 1,239,258 ₪ אני מחייב את קרנית לשלם לתובע בתוך 30 יום את הסכומים הבאים במצטבר: 1,239,258 ₪ שכ"ט עו"ד בסכום כולל בסך 188,491 ₪.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

בית המשפט נידרש אף לטענת המערערים, שהועלתה בשלב הסיכומים, ולפיה פוליסת ביטוח החובה מכסה גם "חבות אחרת" לפי פקודת הנזיקין, ומשזנחו המשיבים את הגנתם, יש לראותם כמי שהתרשלו ואת המבטחת כמי שנושאת באחריות לניזקי המנוחה.
בית המשפט קבע כי תנאי להחלת הכסוי הבטוחי לפי פקודת הנזיקין הוא כי קיים קשר סיבתי בין השמוש ברכב לבין התאונה, ומאחר שלא נעשה במקרה דנן "שימוש ברכב מנועי", אין המבטחת חבה בתשלום על פי הפוליסה בגין "חבות אחרת". בית המשפט המשיך ובחן את אחריות המשיבים לפי פקודת הנזיקין, ולנוכח זניחתם את ההליך, אי התייצבותם לדיונים ואי הגשת סיכומים מטעמם, הורה על קבלת התביעה נגדם.
עוד טענו המערערים כי יש להביא בחשבון את תכליתו הסוציאלית של חוק הפיצויים ואת המדיניות המשפטית והחקיקתית המשתנה, ולמשל את תיקון מס' 6 לתקנות התעבורה, התשכ"א-1961 (להלן: תקנות התעבורה) שמחייב התקנת מערכת התרעה לשכחת ילדים ברכב כתנאי לחידוש רישיון הרכב ונהיגה בו. לטענת המערערים, המסקנה כי ענייננו בתאונת דרכים אינה סותרת את רוחו ומטרתו של תיקון מס' 8 לחוק ואת הגישה המצמצמת להגדרת ארוע כ"תאונת דרכים".
בהקשר זה נטען כי יש להבחין בין פעולת נהג הרכב שסיים את הנסיעה לבין המנוחה חסרת הישע שנסיעתה לא הסתיימה, וכי ההבחנה בין משתמשי הרכב אינה זרה בפסיקה שעסקה בהגדרת המונח "תאונת דרכים". לחלופין נטען כי הארוע הטראגי ארע בעת "החניית" הרכב על ידי נהג הרכב, להבדיל מזמן "חנייתו". נטען כי פעולת סגירת דלתות הרכב הייתה חלק מ"החניית הרכב", אחת מדרכי השמוש המוכרות בחוק, וכי התאונה החלה עם נשימתה הראשונה של המנוחה ברכב הנעול.
המבטחת תמכה אף במסקנת בית משפט קמא כי אין תחולת לפוליסת הביטוח בגין "חבות אחרת", משלא נעשה "שימוש ברכב מנועי". קרנית הרחיבה אף היא בנושא הכסוי הבטוחי וטענה כי על פי התנאים שנקבעו בפסיקה, המבטחת לא עמדה בנטל להוכיח כי פוליסת הביטוח מוחרגת בשל "נסיעה בשכר" והיא לא יכולה להשמע כיום בטענה כי הפוליסה לא תיאמה לשימוש שנעשה ברכב בפועל.
...
עם זאת, לנוכח כל האמור, אין מנוס מלקבוע כי האירוע שלפנינו אינו נופל בהגדרת המונח "תאונת דרכים" שבחוק הפיצויים כך שאין בכוחו של החוק כדי לסייע להם.
לנוכח המסקנה כי חוק הפיצויים לא חל על התביעה, מתייתר הצורך להידרש ליתר הטענות שהעלו קרנית והמבטחת.
סוף דבר, הערעור נדחה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

הרכב לא היה מבוטח בביטוח חובה, ועל כן הוגשה התביעה נגד הנהג –הנתבע, וכנגד קרנית.
הנתבע הורשע בנהיגה ברשלנות או קלות דעת, עקיפה מימין, מהירות בלתי סבירה, רכב שמבנהו אינם בהתאם לתנאי הרישיון (צמיגי הרכב אינם במידות המופיעות ברישיון הרכב וכיסאות הרכב אינם מקוריים וללא חגורת בטיחות במושבים האחוריים), והתנהגות הגורמת נזק וחבלה של ממש (יצויין כי פרט לתובע נפגע נוסע נוסף ברכב, שתביעתו מיתנהלת בבית משפט השלום בנצרת).
מכלל הראיות שהוצגו עולה כי הנתבע נהג לעשות שימוש בעלים ברכב שחנה בחצר הוריו, וכי הנסיעה נשוא התביעה לא הייתה הנסיעה הראשונה שבה עשה הנתבע שימוש ברכב, כמו גם לא הנסיעה הראשונה אליה הצטרף אליו התובע, ומכאן שלא מיתקיים התנאי המפורט בסעיף 7(2) לחוק הפיצויים.
באשר להודעת צד ג' של קרנית: משנקבע כי הנסיעה הייתה בהיתר, ומשנקבע כי הנתבע ידע כי לרכב אין ביטוח, הרי שכאמור בסעיף 9 לחוק הפיצויים עליו להשיב לקרנית את הסכום שחויבה בו. ביחס לצד ג' 2 – משלא התקבלה עדות האח כי זה לא התיר הנסיעה, אזי, יש לראות הנתבע כמי שנהג ברכב ברשות בעליו, שכן חזקה היא כי הנוהג נוהג ברכב ברשות בעליו, ומכאן שעומדת לקרנית זכות לקבל השבה גם מצד ג' 2 בהתאם לסעיף 9 לחוק הפיצויים.
...
בשקלול כל האמור לעיל ומשלא נעלמה מעיני גם המשמעות והמשקל המצטבר של הנכויות, אני סבורה שיש להעמיד נכותו התפקודית של התובע על 65%.
ראה בעניין זה האמור בע"א 459/15 קרנית נ' פלונית , ניתן ביום 8/8/19: "לא מצאתי להתערב בהחלטת בית המשפט קמא להעמיד את בסיס הפסד ההשתכרות לעתיד על השכר הממוצע במשק. זאת, על אף סימני השאלה לגבי כושר השתכרותה של המשיבה, שלאור נסיבות חייה הקשות והרקע הסוציאלי המורכב ממנו הגיעה לא התגייסה לצבא והחלה לעבוד בעבודות מזדמנות שלא התמידה בהן. מכאן שיכולה הייתה להישמע הטענה כי המשיבה כבר החלה לכתוב את סיפור חייה. למרות זאת, בהינתן כי בעת התאונה הייתה המשיבה כבת 21.5 בלבד; לאור חוות הדעת של המומחית בתחום הנפשי; ולנוכח המגמה שלא לסטות מהשכר הממוצע במשק לגבי קטינים וצעירים אלא במקרים חריגים – רשאי היה בית המשפט קמא להגיע למסקנה אליה הגיע. מה עוד, שבית המשפט העמיד את שכרה של המשיבה במשך תקופה של כשבע שנים – החל מיום התאונה ועד למתן פסק הדין – על סכום נמוך מהשכר הממוצע במשק, ובכך איזן בין הדברים". עזרת צד ג': התובע עותר לפסיקת פיצוי בגין עזרה על בסיס השגחה מתמדת 24/7, בהתאם לעלות חודשית בסך 17,000 ₪, כאשר ממועד ממועד התאונה ועד 6/2021 (האשפוז הפסיכיאטרי הראשון) מבוקש פיצוי בסך 8,000 ₪ לחודש.
חישוב הפיצויים: בשים לב לכל האמור לעיל להלן חישוב הפיצוי: כאב וסבל: בהתאם לנכות רפואית משוקללת בשיעור של 82.5%, 105 ימי אשפוז, בצירוף ריבית, במעוגל 202,500 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו