בית משפט השלום בראשון לציון
ת"א 41547-03-22 כרמון נ' בן שלמה
לפני:
כבוד השופטת כרמית בן אליעזר
המבקש (הנתבע)
אלעזר בן שלמה
ע"י ב"כ עו"ד יוסי לזר
נגד
המשיב (התובע)
יורם כרמון
ע"י ב"כ עו"ד אמיר רוזנברג ו**** ידיד
החלטה
לפניי בקשת הנתבע לסילוק על הסף של תביעת לשון הרע.
חוששני שהקשרים הלא כשרים והלא ראויים – בין המנכ"ל לבין העובדת [שם העובדת] כפי שרואים ברשתות ובמכתב, משפיע לכאורה על ההחלטות של נתינת מבנה הדת לקהילה שבעלה [שם בעלה] מוביל – אין ספק שבכלל לכתוב זאת, שמבנה דת שהוא מקדש מעט אולי עובר עקב קשרים כנראה רומנטיים, מזעזע אותי כלל לכתוב זאת, אבל כדאי לקרוא (אולי הדבר משפיע גם על ההחלטה מי העובדת המצויינת ומי תקבל פלאפון בחסות אייפרו).
לכן חילקתי ל 2 מכתבים, ולא רוצה שהשאר יישמעו אפילו החששות המדוברים שמבנה הדת מחולק לפי שיקולים פסולים ונגועים ברגשות לא טהורים, ואינני מכתב את שאר המתנגדים תושבי העיר בנושא זה, ושומר על כבוד המנכ"ל יורם כרמון – שאני מאוד אוהב ומעריך ושיש לו הרבה זכויות ומברך אותו בבריאות והמשך עשיית טוב.
עם זאת, כפי שנקבע בעיניין חיר נ' גיל, "ניתן לומר כי המונח 'הגנה מוחלטת' יש בו חוסר דיוק מסוים שהרי ההגנה מותנית בהתקיימות התנאים הנקובים בסעיף". התנאים לתחולת הגנת סעיף 13(5) לחוק עניינם במהות הטריבונל בפניו מיתנהל ההליך ("שופט, חבר של בית דין דתי, בורר, או אדם אחר בעל סמכות שיפוטית או מעין-שיפוטית על פי דין"); הקשר הפירסום ("תוך כדי דיון") וזהות המפרסם ("בעל דין, בא כוחו של בעל דין או עד").
הינה כי כן, הפירסום העקרי מושא כתב התביעה הוא פירסום שנעשה ע"י הנתבע תוך כדי הדיון בהליך הקצאת הקרקע וההתנגדויות בו, וכבעל דין בהליך זה.
האם ועדת ההקצאות היא גוף שפוטי או מעין שפוטי?
סמכותה של רשות מקומית להקצות קרקעות בתחומה לצרכי ציבור מוסדרת בסעיף 188 לפקודת העיריות [נוסח חדש], הקובע, בין השאר, כי ערייה רשאית להשכיר או להרשות שימוש במקרקעין, ובילבד שהרשאה כאמור לתקופה העולה על 5 שנים תיעשה בהחלטת המועצה ברוב חבריה ובאשור שר הפנים או מי שהוא הסמיך לכך.
יש לזכור, כי ההגנה המוחלטת הקבועה בסעיף 13 לחוק, על חלופותיו, מגלמת בחובה פגיעה בזכותו של אדם לשם טוב, וזאת מתוך הכרה, כי בנסיבות הקבועות בסעיף, ישנם ערכים ואינטרסים צבוריים אחרים, אשר ההגנה עליהם מצדיקה, ככלל, את ההקרבה הכרוכה בפגיעה זו. בעוד שהגנה על טוהר ההליך השפוטי המתנהל בין כתלי בית המשפט והצורך לאפשר לכלל המשתתפים בו – בעל הסמכות השיפוטית, הצדדים להליך, העדים בו ועורכי הדין המייצגים – להתבטא בחופשיות וללא מורא על מנת להביא למיצוי ההליך השפוטי ולאפשר לבית המשפט לרדת לחקר האמת ולהגיע להכרעה הוגנת וצודקת, איני משוכנעת כי עוצמתו של האנטרס הצבורי במיצוי ההליך המנהלי של הקצאת קרקעות היא כזו המצדיקה את המחיר שעלול לגבות מתן חסינות גורפת לכלל הפרסומים המבוצעים בגדרו של הליך כזה.
גם בעיניין ע"א 7517/17 גואטה נ' מיטלפונקט (11.11.2018) נפסק, כי "כאשר מדובר על מכתבים שנשלחו לפני הליך משפטי, ואינם מכתבי התראה 'רישמיים', סווגם לעניין דיני לשון הרע עשוי להשתנות לפי המקרה והנסיבות" וכך גם בעיניין רע"א 4512/20 חברת מנו ספנות נ' מעין בלאס (14.10.2020) לא הוכרעה השאלה אם מכתב התראה יהיה חסין מפני תביעת לשון הרע גם מקום בו לא ננקט הליך משפטי בסופו של יום (ראו פסקה 14 לפסק הדין).
...
מטעם זה, אף אין בידי לקבל את טענת הנתבע, כי יש להכיר בחסינות על התבטאויות בדיון בפני ועדת ההקצאות גם בהיותן חלק מן החובה למיצוי הליכים בפני הגוף המנהלי, המהווה תנאי הכרחי שיש למלאו בטרם הפנייה אל בית המשפט, ולפיכך יש לראותן כחלק מן ההליך השיפוטי.
סיכום
הנה כי כן, אני סבורה כי אין מקום למסקנה שהפרסומים מושא כתב התביעה חוסים תחת הגנת סעיף 13(5) לחוק ומשכך הם חסינים מפני תביעה.
סוף דבר – הבקשה לסילוק התביעה על הסף נדחית.