מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה של עובדת זרה סיעודית נגד עיזבון המטופל

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

הרקע - התובעת, עובדת זרה ממולדובה, עבדה כמטפלת סיעודית של אולגה נזארוב ז"ל (להלן – המנוחה) בתקופה שמחודש 10/2009 ועד למועד פטירת המנוחה ביום 21.9.2015.
לצד זה, בית הדין הארצי הדגיש כי נקודת המוצא בתיקים אלה היא שהמטופל הוא מעבידו של המטפל, ועל כן תביעת המטפל בקשר לתקופת העבודה וסיומה תוגש כנגד המטופל או העיזבון במידה שהמטופל הלך לעולמו.
נוכח האמור, לאור המסקנה כי מעורבותה של הנתבעת לא חרגה מפיקוח רגיל של התובעת בטיפולה במנוחה, הרי שלא היתקיימו יחסי עובד מעסיק בין התובעת לנתבעת ודין התביעה כנגדה להדחות.
לצד זה, על פי ההלכה הפסוקה נכויים משכר עובד זר עבור הוצאות המעסיק בגין דיור וביטוח רפואי צריכות להעשות "בזמן אמת", כאשר מוטלת על המעסיק החובה ליידע את העובד מראש בדבר כל הנכויים (ע"ע 60487-01-16 FLORES JOCELYN נ' עיזבון המנוח יוסף רוזנברג, מיום 09.02.2017).
הפסיקה גם הכירה בזכות המעסיק לנכות שכר עובד זר בדיעבד, למשל במסגרת תביעה שמנהל העובד נגד המעסיק כמו במקרה שבעניינינו, אולם נקבע כי סוגיית השבה או קזוז בדיעבד מצריכה בחינה מדוקדקת של חובת היידוע של המעסיק את העובד בדבר הנכויים.
...
לטענת הנתבעת דין התביעה נגדה להידחות מחמת העדר יריבות.
בית הדין הארצי עמד על כך שמרכז הכובד בניכוי הוצאות עובד זר בדיעבד הוא בהסכמות החוזיות, בהתנהגות הצדדים ובציפיותיהם הסבירות, ועל כן יש לבחון בדקדקנות אם בנסיבות המקרה "קיימים עוגנים המצביעים על כך שהמעסיק בקש לממש את הרשות הנתונה לו על פי דין ולנכות סכומים אלה או שלמצער קיימים עוגנים המאפשרים באופן סביר הסקת מסקנה לפיה אפשרות ניכוי זו הייתה באופק צפייתם של הצדדים...". בענייננו, הנתבעת לא טענה, וממילא גם לא הוכיחה, כי התובעת יודעה מראש על אפשרות ניכוי ההוצאות משכרה.
בנסיבות אלה, אין לאפשר לעיזבון לבצע קיזוז משכר התובעת בדיעבד, ונוכח זאת טענת הקיזוז – נדחית.
לסיכום - נוכח האמור, הנתבע ישלם לתובעת, תוך 30 יום ממועד קבלת פסק הדין, את הסכומים הבאים: א. פיצויי פיטורים בסך 3,900 ₪.

בהליך דיון מהיר (ד"מ) שהוגש בשנת 2017 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

לפני תביעתה של התובעת, עובדת זרה אשר הועסקה כמטפלת סיעודית של מר יעקב יליזרוב ז"ל (להלן: "המנוח"), לתשלום פצויי פיטורים, הלנת פצויי פיטורים ופצוי בגין אי הפרשה לקופת גמל.
בעיניין ע"ע 660/06 ישי בירגר נ' ג'ונל קטיבוג (23.1.08) (להלן: "עניין בירגר"), נפסק כי נקודת המוצא ביחסי מטפל - מטופל בענף הסיעוד היא שהמטופל הוא מעסיקו של המטפל, ולכן תביעה למימוש זכויות הנובעות מתקופת עבודתו של המטפל ומסיומה יש להגיש כנגד המטופל או כנגד העזבון במידה שהמטופל הלך לעולמו.
...
אשר על כן, ולאור כל האמור לעיל, תביעת התובעת - נדחית.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התביעה הוגשה נגד עיזבון המנוח ונגד אישתו של המנוח שהיא היורשת על פי דין (להלן – הנתבעת).
יחסי עובד ומעסיק בין המנוח לתובעת לטענת התובעת, המנוח היה חולה סיעודי מורכב, בעל היתר להעסקת עובדת זרה בסיעוד, מחמת שהיה נכה קטוע רגל המרותק לכיסא גלגלים ובעל מחלות רקע נוספות.
התובעת הצהירה כך: "טיפלתי במטופל במסירות, יצאתי עמו לקניות, ביצעתי את כל עבודות משק הבית: בישול, ניקיון, כביסה, גיהוץ ועוד. סייעתי לו ברחצה, תרופות, ליוויתי אותו לכל מקום שבקש (המטופל נהג ברכב), שימשתי לו חברה ומשענת לאחר שצימצם עד למינימום את קשריו עם בני משפחתו לרבות סרוב להישתתף באירועים משפחתיים, בחג ובמועד". בעדותה הוסיפה כי היתה למנוח בעיה נפשית שהצריכה נוכחות צמודה לצדו.
המנוח היה רשאי להעסיק מטפלת סיעודית זרה והסדיר את העסקתה של התובעת באמצעות חברת מייגו'ר 22 בע"מ. מהמסמכים שצורפו, כמו גם מעדות התובעת והעדה מטעם חברת ההשמה, עולה שהתובעת סייעה למנוח בפעולות היום יום, דאגה למצב בריאותו ושימשה לו לחברה.
הנתבעים הכחישו את זכאותה של התובעת והכחישו את הסכומים שנתבעו אך לא הוגש תחשיב נגדי מטעמם.
...
סוף דבר התביעה מתקבלת באופן חלקי.
הנתבעים ישלמו לתובעת: פיצויי פיטורים בסך 29,062 ₪.
בשים לב לכך שחלק הארי של התביעה התקבל, אנו קובעים כי הנתבעים ישאו בהוצאות שכ"ט עו"ד בסך 10,000 ₪.

בהליך סכסוך עבודה (ס"ע) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בסעיף 17 להסכם נרשם, כי ההסכם נחתם על ידי הנאמן, אולם "כפוף לחתימת המעסיק/ תאגיד עובדים זרים, כן כפוף ולאחר קבלת כל אישורי העסקה כדין של כל רשויות מדינת ישראל הנוגעות בדבר. כאשר עד לאותו המועד תיחשב המטפל/ת לאורחת בלבד, במקרה כזה המטפל/ת מוותר/ת בזאת על כל טענה ו/או תביעה מכל מן וסוג שהוא כנגד הנאמן ו/או מי מטעמו". התובעת התגוררה בבית המנוח בתקופה מיום 16.4.15 עד ליום 16.6.15.
דיון והכרעה שאלת זהות המעסיק - המסגרת המשפטית זהות המעסיק בענף הסיעוד נדונה בהילכת בירגר, ונקבע כי : "נקודת המוצא במקרים מעין אלה היא כי המטופל, עימו בדרך כלל נקשר חוזה העבודה, הוא מעבידו של המטפל, ולכן תביעה למימוש זכויות הנובעות מתקופת עבודתו של המטפל ומסיומה יש להגיש כנגד המטופל, או העזבון במידה שהמטופל הלך לעולמו". [ע"ע 660/06 ישי בירגר – ג'ונל קטיבוג ( 23.1.2008)].
בעיניין ער (נצ') 8702-01-18‏ ‏ ‏Sumole Kurian‏ נ' עזבון המנוחה רחל סוסן ז"ל (25.3.18) קבע כב' השופט טל גולן כך: "עצם החתימה של בן המשפחה על הסכם העבודה למול העובד/ת הסיעודי/ת, יכולה ליצור, בפני עצמה, זיקה של יחסי העסקה". ובהמשך: "בתי הדין האיזוריים קבעו במספר מקרים, בשנים האחרונות, כי יש לדחות טענה כי מטופל/ת סיעודי/ת הנו המעסיק של העובד/ת הסיעודי/ת. זאת, במקרה שבו לא ניתנו הוראות מצד המטופל/ת, ומנגד כלל ההוראות ניתנו על ידי בני המשפחה". ומן הכלל אל הפרט: מהעדויות שהובאו עולה תמונה, לפיה הנתבע היה "המוציא והמביא" בכל עינייני העסקת מטפלת לאביו המנוח.
...
לאחר ששקלתי את התנהלות הנתבעים ואת העובדה, כי התביעה התקבלה כמעט במלואה כמו גם את מהותה של התביעה, אני סבורה שיש לפסוק לחובת הנתבע הוצאות משמעותיות.
עם זאת, נוכח סכום התביעה אין מקום לפסוק לטובת התובעת עשרות אלפי שקלים כפי שביקש ב"כ התובעת, שכן גם סכום התביעה מכתיב בסופו של דבר את היקף ההוצאות שיש לפסוק.
התביעה כנגד הנתבעת (השותפות) נדחית.

בהליך דיון מהיר (ד"מ) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפני תביעתה המתוקנת של התובעת, עובדת זרה מאוזבקיסטאן, אשר הועסקה כמטפלת סיעודית של הגב' רחל זוסמן ז"ל (להלן: "המנוחה").
בית הדין הארצי בע"ע 660/06 ישי בירגר נ' ג'ונל קטיבוג (23.1.08) (להלן: "עניין בירגר"), פסק כי נקודת המוצא ביחסי מטפל - מטופל בענף הסיעוד היא שהמטופל הוא מעסיקו של המטפל, ולכן תביעה למימוש זכויות הנובעות מתקופת עבודתו של המטפל ומסיומה יש להגיש כנגד המטופל או כנגד העזבון במידה שהמטופל הלך לעולמו.
...
כך נקבע בעניין בירגר : "סימני ההיכר הקלאסיים לבחינת קיומם של יחסי עבודה אינם ישימים בענף יחודי זה, וזאת לאור מאפייניו. סבורים אנו, כי לצורך הכרעה בשאלה שבמחלוקת עלינו לבחון, בין השאר, את מצבו של המטופל מחד ואת מידת מעורבותו של קרוב המשפחה בהעסקת המטפל מאידך." לצורך הוכחת יחסי עובד מעסיק בין המטפל לקרוב משפחתו של המטופל, לא די להצביע על מעורבות של קרוב המשפחה בהתקשרות עם המטפל, בהסדרת תנאי עבודתו או בפיקוח עליו, כל עוד מעורבות זו נעשית כסיוע גרידא למטופל הסיעודי בהתחשב בקשייו, כמתבקש ממערכת היחסים המשפחתית, ומבלי להקים קשר משפטי עצמאי בין קרוב המשפחה למטפל (ר' עניין בירגר, וכן ע"ע 1423/04 עדנה קסטליו נ' יהודית ציטרינבאום (7.4.05)).
סבורני כי התנהלות הנתבע שגילה אחריות ומסירות ובמצב שבו אביו נקלע לאירוע מוחי, לקח את סבתו אליו על מנת שתוקל המעמסה בבית הוריו מחד גיסא, ונטל על עצמו את האחריות להעניק לסבתו קורת גג מאידך גיסא, אין בה כדי להטיל עליו חובות ממשפט העבודה עת לא הוכח כי התקיימו יחסים בינו לבין התובעת אשר חורגים ממערכת יחסים טבעית של סיוע של בן משפחה.
לפיכך, אני קובעת כי לא ניתן לראות בנתבעים כמעסיקים בפועל של התובעת.
מאחר שעילת התביעה כנגד הנתבעים התבססה אך על טענה של מעסיקים בפועל, התביעה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו